Trolletarian
Πολύ δραστήριο μέλος
Το έχω εξηγήσει και σε προηγούμενο ποστ ότι πρώτον τα δύο χρόνια δεν επαρκούν για μια μερίδα φοιτητών (που ολοένα και θα μεγαλώνει) αν λάβεις υπόψη την εντατικοποίηση που υπάρχει και να ταξικά εμπόδια ανυψώνονται συνεχώς. Επίσης, κάτι που ξέχασα να πω προηγουμένως είναι ότι η διαγραφή στα ν+2, έρχεται και σαν εκβιασμός ώστε να αποτρέψει τους φοιτητές να αγωνιστούν και να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, που ολοένα και καταργούνται με νόμους από την ντόπια ολιγαρχία. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι όπως όλη η κοινωνία, έτσι και οι φοιτητές είναι καζάνι που βράζει. Φοβούνται την οργάνωση των φοιτητών και ένα νέο ξέσπασμα που μπορεί να υπάρξει, το οποίο θα αμφισβητεί ξεκάθαρα την πολιτική τους, θα έχει παρατεταμένα χαρακτηριστικά και θα σταθεί στο πλάι του εργαζόμενου λαού, του κόσμου της δουλειάς.1) Οντως πολλοι φοιτητες δουλευουν και δεν μπορουν να παρακολουθουν εντατικα τα εργαστηρια και τις παραδοσεις,αλλα και παλι νομιζω οτι δυο χρονια επιπλεον φτανουν.Δεν μπορεις να αρνηθεις παντως οτι η πλειοψηφια των "αιωνιων" φοιτητων ειναι ατομα που παιρνουν τα λεφτα απο το ΑΤΜ και τα τρωνε σε διασκεδασεις.Και μεσα σ'αυτα ειναι και παιδια της λαικης ταξης.
Το αλλο που λες με τα παιδια που μενουν σε μια πολη και σπουδαζουν σε αλλη μου φαινεται περιεργο.Εγω δεν ξερω κανενα τετοιο ατομο.Ασε που το παραδειγμα με τον φιλο σου ειναι κουλο.Αν το πατρικο του ειναι στη θεσσαλονικη,γιατι δεν περναγε σε μια σχολη της πολης του; Δοξα το θεο εχει πολλες δεκαδες.
Γράφεις επιπλέον για την πλειοψηφία των αιώνιων φοιτητών. Δεν θέλω να κάτσω τώρα να μπλέξω με θέματα πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Δεν αμφισβητώ καθόλου ότι μέσα στους αιώνιους φοιτητές υπάρχουν και άτομα από πλούσιες οικογένειες που σκυλοβαράν. Αυτό όμως δεν μου λέει τίποτα και δεν με απασχολεί. Έχω εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διαφωνώ με το ν+2. Να σημειώσω πάντως ότι πρώτον δεν αποτελούν οικονομικό βαρίδιο στο κράτος οι φοιτητές που έχουν περάσει τα ν+2 έτη αφού δεν έχουν κανένα φοιτητικό προνόμιο (πάσο, κάρτα σίτισης κτλ) και δεύτερον ότι «αιώνιος φοιτητής» παρόλο που την θεωρώ λίγη αυθαίρετη έννοια, δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτός που έχει ξεπεράσει μόλις τα 2 έτη από το τυπικό έτος αποφοίτησης.
Όσο για το τελευταίο που λες. Μήπως μέχρι πέρυσι μπορούσε να πληρώνει;
Χαίρω πολύ ότι μπορεί να αφήσει και μερικά παιδιά πλουσίων στην απ’ έξω αλλά τα συγκεκριμένα έχουν και την δυνατότητα του εξωτερικού. Δεν θέλω να αναλωθώ παραπέρα και να καθόμαστε στο τέλος και να ασχολούμαστε με τις περιπτώσεις των υποπεριπτώσεων και πάει λέγοντας. Εδώ τα πράματα είναι ξεκάθαρα για τα παιδιά των λαϊκών και φτωχών στρωμάτων. Ας μην προσπαθούμε να βρούμε μονοπάτια που μπορούμε να διαβούμε στα οποία θα χωράν πραγματικά λίγοι, ας ανοίξουμε δρόμους.2) Προφανως και θελουν να πεταξουν κοσμο απο τα πανεπιστημια.Εδω και πριν ειχαμε απαραδεκτο αριθμο αποφοιτων που σε ενα βαθμο δικαιολογουσε την υψηλη ανεργια.Φαντασου τωρα.
Ομως ξεκολλα λιγο με την αστικη ταξη.Το κοψιμο των θεσεων θα αφησει και παιδια του πλουσιου μπαμπα απ'εξω.
Άρα εδώ παραδέχεσαι ότι υπάρχουν ανισότητες. Αυτές οι ανισότητες λοιπόν προφανώς με την κρίση αυξάνονται και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται όλο και πιο έντονες. Και εγώ ρωτάω τώρα; Μας αρέσει αυτός ο κόσμος που μας ετοιμάζουν; Δεν πρέπει να αγωνιστούμε και εμείς ως νεολαίοι για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο που το μόνο που μας υπόσχεται είναι εξαθλίωση και δια βίου περιπλάνηση; Δεν πρέπει να σταθούμε στο πλάι του εργαζόμενοι λαού που δίνει καθημερινά μάχη για επιβίωση (αφού και εμείς για εργαζόμενοι προοριζόμαστε, λέμε τώρα). Φαντάσου σε τι κόσμο θα ζούσαμε άμα και οι προηγμένες γενιές δεν ξεσηκώνονταν και δεν έδιναν και αυτές τον δικό τους αγώνα.3) Δυστυχως ισχυει οτι τα παιδια των ευπορων οικογενειων εχουν μεγαλυτερη προσβαση στη γνωση.Αλλα σε τι εκφανση της κοινωνικης ζωης δεν εχουν περισσοτερες ευκαιριες; Ζουμε σε κοινωνια που βαασιζεσαι στο χρημα.
Σο υ ξαναλεω ομως οτι δεν φτανουν μονο τα λεφτα για να περασεις στο πανεπιστημιο.Απο τα παιδια που δινουν πανελληνιες τα περισσοτερα κανουν φροντιστηριο,για δες ομως ποσα γραφουν κατω απο 10;
Το να ζητάω το δικαίωμα μου στη ζωή είναι κάτι παράλογο; Το να ζητάω δουλειά για να έχω να φάω είναι κάτι που δεν το δικαιούμαι; Το να έχω ελευθερίες είναι επίσης κάτι παράλογο; Το έχω ξαναπεί νομίζω (αν όχι σε αυτό το thread) ότι στο πανεπιστήμιο, έτσι όπως είναι η κοινωνία πας για να έχεις περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και άμα σου βάζουν χίλια δυο εμπόδια ασφαλώς δεν θα μπορέσεις να πάρεις πολλές γνώσεις και θα τελειώσεις κακήν κακώς, όπως λες. Να μην αναφερθώ και στην φύση των πανεπιστημίων μας, που με τα προγράμματα σπουδών έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να πάρεις ολοκληρωμένες γνώσεις, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο και δεν θέλω να το συζητήσω ιδιαίτερα γιατί μου φαίνεται βλακώδες στη κοινωνία να συμβαίνουν τα μπάχαλα, να πετιούνται συμφοιτητές από τα πανεπιστήμια και εγώ να κάθομαι να ασχολούμαι με το αν θα βγω ολοκληρωμένος επιστήμονας.4) Η νοοτροπια που ανεφερες για το χαρτι και τις απαιτησεις,μας εχει καταστρεψει.Οχι ρε φιλε,αν ξυνεις τα τετοια σου συνεχεια και βγαλεις κακην κακως το πανεπιστημιο χωρις να ξερεις τιποτα ,τοτε δεν μπορεις να εχεις απαιτησεις.
Να εισαι εσυ πρωτα σωστος και μετα να απαιτεις πραγματα απο τους αλλους.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
manos90
Εκκολαπτόμενο μέλος
Κοιτα,εγω ειμαι της αποψης οτι ο καθενας πρεπει να φτιαξει τον χωρο ο οποιος τον αφορα αμεσα.Εμεις θα προσπαθησουμε να φτιαξουμε το πανεπιστημιο,καποιοι αλλοι την αγροτικη παραγωγη και τους συνεταιρισμους κλπ.Το έχω εξηγήσει και σε προηγούμενο ποστ ότι πρώτον τα δύο χρόνια δεν επαρκούν για μια μερίδα φοιτητών (που ολοένα και θα μεγαλώνει) αν λάβεις υπόψη την εντατικοποίηση που υπάρχει και να ταξικά εμπόδια ανυψώνονται συνεχώς.Επίσης, κάτι που ξέχασα να πω προηγουμένως είναι ότι η διαγραφή στα ν+2, έρχεται και σαν εκβιασμός ώστε να αποτρέψει τους φοιτητές να αγωνιστούν και να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, που ολοένα και καταργούνται με νόμους από την ντόπια ολιγαρχία. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι όπως όλη η κοινωνία, έτσι και οι φοιτητές είναι καζάνι που βράζει. Φοβούνται την οργάνωση των φοιτητών και ένα νέο ξέσπασμα που μπορεί να υπάρξει, το οποίο θα αμφισβητεί ξεκάθαρα την πολιτική τους, θα έχει παρατεταμένα χαρακτηριστικά και θα σταθεί στο πλάι του εργαζόμενου λαού, του κόσμου της δουλειάς.
Χαίρω πολύ ότι μπορεί να αφήσει και μερικά παιδιά πλουσίων στην απ’ έξω αλλά τα συγκεκριμένα έχουν και την δυνατότητα του εξωτερικού. Δεν θέλω να αναλωθώ παραπέρα και να καθόμαστε στο τέλος και να ασχολούμαστε με τις περιπτώσεις των υποπεριπτώσεων και πάει λέγοντας. Εδώ τα πράματα είναι ξεκάθαρα για τα παιδιά των λαϊκών και φτωχών στρωμάτων. Ας μην προσπαθούμε να βρούμε μονοπάτια που μπορούμε να διαβούμε στα οποία θα χωράν πραγματικά λίγοι, ας ανοίξουμε δρόμους.
Άρα εδώ παραδέχεσαι ότι υπάρχουν ανισότητες. Αυτές οι ανισότητες λοιπόν προφανώς με την κρίση αυξάνονται και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται όλο και πιο έντονες. Και εγώ ρωτάω τώρα; Μας αρέσει αυτός ο κόσμος που μας ετοιμάζουν; Δεν πρέπει να αγωνιστούμε και εμείς ως νεολαίοι για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο που το μόνο που μας υπόσχεται είναι εξαθλίωση και δια βίου περιπλάνηση; Δεν πρέπει να σταθούμε στο πλάι του εργαζόμενοι λαού που δίνει καθημερινά μάχη για επιβίωση (αφού και εμείς για εργαζόμενοι προοριζόμαστε, λέμε τώρα). Φαντάσου σε τι κόσμο θα ζούσαμε άμα και οι προηγμένες γενιές δεν ξεσηκώνονταν και δεν έδιναν και αυτές τον δικό τους αγώνα.
Το να ζητάω το δικαίωμα μου στη ζωή είναι κάτι παράλογο; Το να ζητάω δουλειά για να έχω να φάω είναι κάτι που δεν το δικαιούμαι; Το να έχω ελευθερίες είναι επίσης κάτι παράλογο; Το έχω ξαναπεί νομίζω (αν όχι σε αυτό το thread) ότι στο πανεπιστήμιο, έτσι όπως είναι η κοινωνία πας για να έχεις περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και άμα σου βάζουν χίλια δυο εμπόδια ασφαλώς δεν θα μπορέσεις να πάρεις πολλές γνώσεις και θα τελειώσεις κακήν κακώς, όπως λες. Να μην αναφερθώ και στην φύση των πανεπιστημίων μας, που με τα προγράμματα σπουδών έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να πάρεις ολοκληρωμένες γνώσεις, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο και δεν θέλω να το συζητήσω ιδιαίτερα γιατί μου φαίνεται βλακώδες στη κοινωνία να συμβαίνουν τα μπάχαλα, να πετιούνται συμφοιτητές από τα πανεπιστήμια και εγώ να κάθομαι να ασχολούμαι με το αν θα βγω ολοκληρωμένος επιστήμονας.
Ο καθενας βαζει ενα λιθαρακι,ωστε στο τελος να φτιαχτει ενα σωστο συνολο.
Τα εμποδια που δεν μας αφηνουν να παρουμε γνωσεις ,τα βαζουμε σε μεγαλο βαθμο εμεις οι ιδιοι.Με τις κομματικες παραταξεις,τις πελατειακες σχεσεις με τους καθηγητες κλπ.
Δεν βλεπω το συστημα να φοβαται τους φοιτητες.Τοσα χρονια γινονται καταληψεις και ζημιες,τιποτα δεν εχει αλλαξει.
Οι φοιτητες στην γαλλια και σε αλλες χωρες μαλλον θα ειναι μαλακες,που αφηνουν την λειτουργια των ιδρυματων ανεπηρεαστη,εργαζονται και κατεβαινουν σε πορειες ΜΟΝΟΙ τους και διαδηλωνοντας για τα ΔΙΚΑ τους δικαιωματα.
Το μυστικο αρχικα για την βελτιωση της καταστασης μας ειναι να αναθεωρησουμε καποιες πρακτικες μας και να δωσουμε την απαντηση μας στις καλπες.Απλα και ωραια.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
schooliki
Δραστήριο μέλος
Για τους εργαζόμενους φοιτητές, όντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές πρόνοιες.
........................................................................................
μου φαίνεται βλακώδες στη κοινωνία να συμβαίνουν τα μπάχαλα, να πετιούνται συμφοιτητές από τα πανεπιστήμια και εγώ να κάθομαι να ασχολούμαι με το αν θα βγω ολοκληρωμένος επιστήμονας.
Αυτό εγώ το ονομάζω φυγή από τα καθήκοντά μου απέναντι στον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τη δική μου αδιαφορία και αποτυχία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
hurricane
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Trolletarian
Πολύ δραστήριο μέλος
Αυτήν είναι γενικά μια άποψη που ακούγεται στα πανεπιστήμια και την έχω ακούσει και εγώ πολλές φορές. Καταρχήν δεν μπορείς να βλέπεις τα πράματα στη κοινωνία τελείως αποκομμένα, χωρίς να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και να φαντασιώνεσαι ότι μπορείς να δημιουργήσεις νησίδες οποιουδήποτε χαρακτήρα(και μάλιστα να νομίζεις ότι αποτελεί λύση) , οι οποίες όπως και να το κάνουμε βασίζονται οικονομικά (και όχι μόνο, αφού υπάρχουν εκφραστές του συστήματος μέσα σε αυτές) στο αστικό κράτος.Κοιτα,εγω ειμαι της αποψης οτι ο καθενας πρεπει να φτιαξει τον χωρο ο οποιος τον αφορα αμεσα.Εμεις θα προσπαθησουμε να φτιαξουμε το πανεπιστημιο,καποιοι αλλοι την αγροτικη παραγωγη και τους συνεταιρισμους κλπ.
Ο καθενας βαζει ενα λιθαρακι,ωστε στο τελος να φτιαχτει ενα σωστο συνολο. .
Αλλά ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για τα πανεπιστήμια. Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό που γράφω παραπάνω. Με απλά λόγια ξέρουμε καλά ότι το σύστημα εξαπολύει την επίθεση του στις λαϊκές μάζες με πρόσχημα στην οικονομική κρίση και ότι η ντόπια ξενόδουλη κυβέρνηση ψηφίζει το ένα μέτρο μετά το άλλο και πετσοκόβει από παντού, όπως και από τα πανεπιστήμια. Άρα όπως καταλαβαίνεις η δράση μας δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα πανεπιστήμια, αφού η πηγή του κακού δεν πηγάζει από εκεί. Πού οφείλεται στο ότι μας κόβουν τα βιβλία, μας βάζουν δίδακτρα κτλ; Δεν οφείλεται στο Μνημόνιο και σε αυτή τη πολιτική;
Για να καταλήξουμε, όπως τα εργασιακά μέτρα, όπως το κούρεμα των μισθών και συντάξεων, όπως και άλλα χίλια δυο, έτσι και ο νέος νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχουν κοινή πηγή που δεν είναι άλλη από το Μνημόνιο, την πολιτική της εξαθλίωσης και της φτώχειας, την φύση του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος. Άρα φυσικά και θα ενωθούμε με τον κόσμο της δουλειάς για να παλέψουμε ενάντια αυτής την πολιτικής, αφού πραγματική λύση μπορεί να δοθεί στο πεδίο της ταξικής πάλης, του αγώνα για την ανατροπή αυτού τους εκμεταλλευτικού συστήματος.
Σε αυτά θα κάτσω να απαντήσω συνοπτικά. Άμα είναι να καθόμαστε και να ψάχνουμε για προβλήματα και να αναλωνόμαστε σε αυτό δεν ξέρω τι θα καταλάβουμε. Άμα δεν σου αρέσει κάτι προσπαθείς να το αλλάξεις, δεν παραδίνεσαι. Αναφέρεσαι στην τελευταία παράγραφο για εναλλακτικούς τρόπους πάλης, ε πάνε να τις πεις ανοικτά, κάνε προτάσεις και κάτσε να ακούσεις και τις υπόλοιπες γνώμες. Αλλά καλύτερα να μην το ανοίξουμε και αυτό (σε αυτό το θρεντ τουλάχιστον, γιατί έχει ξεφύγει ήδη αρκετά).Τα εμποδια που δεν μας αφηνουν να παρουμε γνωσεις ,τα βαζουμε σε μεγαλο βαθμο εμεις οι ιδιοι.Με τις κομματικες παραταξεις,τις πελατειακες σχεσεις με τους καθηγητες κλπ.
Δεν βλεπω το συστημα να φοβαται τους φοιτητες.Τοσα χρονια γινονται καταληψεις και ζημιες,τιποτα δεν εχει αλλαξει.
Οι φοιτητες στην γαλλια και σε αλλες χωρες μαλλον θα ειναι μαλακες,που αφηνουν την λειτουργια των ιδρυματων ανεπηρεαστη,εργαζονται και κατεβαινουν σε πορειες ΜΟΝΟΙ τους και διαδηλωνοντας για τα ΔΙΚΑ τους δικαιωματα.
Το μυστικο αρχικα για την βελτιωση της καταστασης μας ειναι να αναθεωρησουμε καποιες πρακτικες μας και να δωσουμε την απαντηση μας στις καλπες.Απλα και ωραια.
Δεν φοβάται το σύστημα τους φοιτητές; Για αυτό σε κάθε πορεία έχει ΜΑΤ, φαντάζομαι. Τέλος πάντων, εγώ ξέρω ότι άμα υπάρχει κόσμος στους δρόμους, αυτό είναι πρόβλημα για το σύστημα. Είναι πρόβλημα η οργάνωση του λαού, η αφύπνισή του και οι αγώνες του. Ξέρεις τι δεν φοβάται; Τις κάλπες. Οι εκλογές έρχονται απλά για να νομιμοποιήσουν αυτήν την βάρβαρη πολιτική της εξαθλίωσης. Ας μην έχουμε αυταπάτες κοινοβουλευτικών λύσεων, τι προσπαθούμε δηλαδή; να ξεγελάσουμε το σύστημα;
Όσο για τις καταλήψεις, τα διάφορα κινήματα που λες ότι δεν πέτυχαν τίποτα εγώ διαφωνώ. Πρώτον γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι μπορούν να πετύχουν πολλά, αλλά και επειδή οποιοδήποτε κίνημα έχει να δώσει κάτι, είτε επειδή γέννησε συνειδήσεις, είτε επειδή έδωσε εμπειρίες, είτε επειδή αφύπνισε και ξεσήκωσε νέο κόσμο.
Μόνο φυγή δεν λέγεται αφού αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο μέλλον. Οι κοινωνικοί αγώνες θα δώσουν πραγματική λύση στα προβλήματα του λαού και όχι το σκύψιμο του κεφαλιού πάνω από ένα βιβλίο. Όσο για την οικογένεια που λες, ξέρεις πόσα ακόμα θα πληρώνουν οι γονείς σου για σένα έτσι όπως πάει η κατάσταση; Είσαι τόσο σίγουρος ότι θα βρεις δουλειά και θα μπορέσεις να τα βγάζεις πέρα μόνος σου; Εγώ πάντως δεν είμαι. Πραγματική λύση μπορώ να βρω μόνο μέσα από τους αγώνες στο δρόμο, αυτήν είναι και λύση για όλο τον λαό.Αυτό εγώ το ονομάζω φυγή από τα καθήκοντά μου απέναντι στον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τη δική μου αδιαφορία και αποτυχία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
schooliki
Δραστήριο μέλος
Η διαφορά μας είναι ότι εσύ θεωρείς το πανεπιστήμιο και τις σπουδές άχρηστα, μέχρι να ρθει αυτή η κοινωνία.
Πιστεύεις ότι δεν πρέπει να παίρνουμε ότι μπορούμε από αυτό το σύστημα;
Δικαιούμαστε μόνο να είμαστε εργάτες;
Πιστεύεις ότι χτυπάς το σύστημα, με το να μην ενδιαφέρεσαι για τις σπουδές σου;
Προτείνεις δηλαδή, η κοινωνία που ονειρεύεσαι, να είναι μια κοινωνία εργατών, χωρίς επιστήμονες;
Η δουλειά η δική σου, και η προσφορά σου σ' αυτή την κοινωνία, είναι να γίνεις άριστος επιστήμονας στον τομέα σου, παράλληλα με τους κοινωνικούς σου αγώνες.
Τα υπόλοιπα είναι άλλοθι και δικαιολογίες προς τον εαυτό σου, τους γονείς σου κ.λ.π.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nPb
Επιφανές μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
manos90
Εκκολαπτόμενο μέλος
Δηλαδη πριν τα μνημονια και το νομο πλαισιο η πανεπιστημιακη εκπαιδευση ηταν μια χαρα,ε; Και τοτε ομως κατεβαινατε με τους εργατες.Αλλά ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για τα πανεπιστήμια.Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό που γράφω παραπάνω. Με απλά λόγια ξέρουμε καλά ότι το σύστημα εξαπολύει την επίθεση του στις λαϊκές μάζες με πρόσχημα στην οικονομική κρίση και ότι η ντόπια ξενόδουλη κυβέρνηση ψηφίζει το ένα μέτρο μετά το άλλο και πετσοκόβει από παντού, όπως και από τα πανεπιστήμια. Άρα όπως καταλαβαίνεις η δράση μας δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα πανεπιστήμια, αφού η πηγή του κακού δεν πηγάζει από εκεί. Πού οφείλεται στο ότι μας κόβουν τα βιβλία, μας βάζουν δίδακτρα κτλ; Δεν οφείλεται στο Μνημόνιο και σε αυτή τη πολιτική;
Για να καταλήξουμε, όπως τα εργασιακά μέτρα, όπως το κούρεμα των μισθών και συντάξεων, όπως και άλλα χίλια δυο, έτσι και ο νέος νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχουν κοινή πηγή που δεν είναι άλλη από το Μνημόνιο, την πολιτική της εξαθλίωσης και της φτώχειας, την φύση του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος. Άρα φυσικά και θα ενωθούμε με τον κόσμο της δουλειάς για να παλέψουμε ενάντια αυτής την πολιτικής, αφού πραγματική λύση μπορεί να δοθεί στο πεδίο της ταξικής πάλης, του αγώνα για την ανατροπή αυτού τους εκμεταλλευτικού συστήματος.
Σε αυτά θα κάτσω να απαντήσω συνοπτικά. Άμα είναι να καθόμαστε και να ψάχνουμε για προβλήματα και να αναλωνόμαστε σε αυτό δεν ξέρω τι θα καταλάβουμε. Άμα δεν σου αρέσει κάτι προσπαθείς να το αλλάξεις, δεν παραδίνεσαι. Αναφέρεσαι στην τελευταία παράγραφο για εναλλακτικούς τρόπους πάλης, ε πάνε να τις πεις ανοικτά, κάνε προτάσεις και κάτσε να ακούσεις και τις υπόλοιπες γνώμες. Αλλά καλύτερα να μην το ανοίξουμε και αυτό (σε αυτό το θρεντ τουλάχιστον, γιατί έχει ξεφύγει ήδη αρκετά).
Δεν φοβάται το σύστημα τους φοιτητές; Για αυτό σε κάθε πορεία έχει ΜΑΤ, φαντάζομαι. Τέλος πάντων, εγώ ξέρω ότι άμα υπάρχει κόσμος στους δρόμους, αυτό είναι πρόβλημα για το σύστημα. Είναι πρόβλημα η οργάνωση του λαού, η αφύπνισή του και οι αγώνες του. Ξέρεις τι δεν φοβάται; Τις κάλπες. Οι εκλογές έρχονται απλά για να νομιμοποιήσουν αυτήν την βάρβαρη πολιτική της εξαθλίωσης. Ας μην έχουμε αυταπάτες κοινοβουλευτικών λύσεων, τι προσπαθούμε δηλαδή; να ξεγελάσουμε το σύστημα;
Παρεπιπτοντως δε μου απαντησες πως βρισκεις τις δρασεις των ξενων φοιτητων ,οι οποιοι εχουν εντατικοποιημενες σπουδες και κανουν μονοι τους ξεχωριστες διαδηλωσεις.
Τα ΜΑΤ υπαρχουν στις διαδηλωσεις για να προστατευσουν την σωματικη ακεραιοτητα των εκπροσωπων του συστηματος και των κατασκευων τ ους.Αλλα αυτο που λες ειναι τραγικο.Φοβουνται τα δυο κομματα περισσοτερο μια διαδηλωση παρα να τους μαυρισουν στις καλπες και να χασουν την εξουσια;
Θα μου πεις οτι ο πραγματικος εχθρος ειναι οι τραπεζες,το ΔΝΤ ,ο καπιταλισμος.Εχεις εν μερη δικιο,αλλα επειδη ζουμε σε δημοκρατικη κοινωνια σαφως και θα δωσουμε κυριως το στιγμα μας μεσω της ψηφου σ'ενα εξωκοινοβουλευτικο κομμα.
Και θεωρω οτι απο την πρωτη στιγμη η απαιτηση μας σε διαδηλωσει ς κλπ οφειλε να ειναι η διεξαγωγη εκλογων και δημοψηφισματων και οχι αναρθρες κραυγες του τυπου "εξω το μνημονιο" και "εμπρος λαε μη σκυβεις το κεφαλι,ο μονος δρομος ειναι αντισταση και παλη" .
Αλλα τι λεω τωρα.Την επομενη των εκλογων παλι οι ιδιοι κλεφτε ς θα μα ς κυβερνανε.Αφου ΕΜΕΙΣ θα τους εχουμε ψηφισει.
Τεσπα ξεφυγαμε πολυ...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος
Υπάρχει. Προβλέπεται "μερική φοίτηση", όπως στα μεταπτυχιακά, και χρόνος 2*ν, όχι ν+2. 10 χρόνια για Πολυτεχνείο, 12 για Ιατρική, 8 για Φυσικό, κλπ.Για τους εργαζόμενους φοιτητές, όντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές πρόνοιες.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mercury
Επιφανές μέλος
Υπάρχει. Προβλέπεται "μερική φοίτηση", όπως στα μεταπτυχιακά, και χρόνος 2*ν, όχι ν+2. 10 χρόνια για Πολυτεχνείο, 12 για Ιατρική, 8 για Φυσικό, κλπ.
Ξέρεις όμως ποιό είναι το πρόβλημα Γιώργο;
Πώς για να σου επιτραπεί μερική φοιτήση επειδή εργάζεσαι,θα πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος εργαζόμενος..
Και πές μου ποιός εργοδότης θα δώσει ένσημα και ασφάλιση σε φοιτητή στην Ελλάδα εν έτη 2012
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
manos90
Εκκολαπτόμενο μέλος
Aλλο το μεταπτυχιακο που ειναι 1 ή2 χρονια και αλλο το προπτυχιακο.Ο αντιστοιχος φορτος εργασιας δεν εχει καμια σχεση.Οποτε διπλασιος χρονος ειναι παρα πολυ.Υπάρχει. Προβλέπεται "μερική φοίτηση", όπως στα μεταπτυχιακά, και χρόνος 2*ν, όχι ν+2. 10 χρόνια για Πολυτεχνείο, 12 για Ιατρική, 8 για Φυσικό, κλπ.
Η γενικη ιδεα παντως ειναι σωστη.Οι εργαζομενοι φοιτητες να εχουν πανω απο δυο χρονια περιθωριο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος
Τότε, άμα δεν εργάζεσαι, μπορείς να αφιερώσεις το 100% του χρόνου σου στις σπουδές, άρα ν+2 αρκούν, αν είσαι συνεπής απ' το 1ο κιόλας έτος.Ξέρεις όμως ποιό είναι το πρόβλημα Γιώργο;
Πώς για να σου επιτραπεί μερική φοιτήση επειδή εργάζεσαι,θα πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος εργαζόμενος..
Και πές μου ποιός εργοδότης θα δώσει ένσημα και ασφάλιση σε φοιτητή στην Ελλάδα εν έτη 2012
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mercury
Επιφανές μέλος
Τότε, άμα δεν εργάζεσαι, μπορείς να αφιερώσεις το 100% του χρόνου σου στις σπουδές, άρα ν+2 αρκούν, αν είσαι συνεπής απ' το 1ο κιόλας έτος.
Ναι βρε,δεν διαφωνώ σε αυτό.Κανονικά και το ν+2 πολύ είναι.Αν δεν περάσεις ένα μάθημα..έχεις και τον σεπτέμβρη να δώσεις.Κάτι τέτοιες διατάξεις έχουν βάλει...Και έχει πάει ο μέσος όρος αποκτησης πτυχίου απο ελληνικό πανεπιστήμιο στα 6+ χρόνια.
Εννοείται πως όταν πάς να σπουδάσεις πάς για να σπουδάσεις..και όχι για να κωλοχτυπιέσαι στα clubs τις καθημερινές...
Η ένστασή μου έγκειται στον κανονισμό της μερικής φοίτησης που απαιτεί δικαιολογητικά παράλογα για την σημερινή εποχή
Οι περισσότεροι φοιτητές που εργάζονται είναι σε δουλειές του ποδαριού(καφετέριες,φυλλάδια κτλ) που όλοι δουλεύουν μαύρα και παράνομα.
Δουλειά(full-time) και σπουδές σε κανονικό χρόνο σπουδών,είναι ακατόρθωτο...ειδικά αν δεν έχεις κάποια γενικότερη υποστήριξη...Το έχω δοκιμάσει..και δεν γίνεται...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
deina
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
pennyy
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Revekka
Τιμώμενο Μέλος
εγώ νομίζω πως λίγο υπερβάλουμε.Είμαι δεύτερο έτος με μέτρια παρακολούθηση στα μαθήματα,βγαίνω σχεδόν κάθε μέρα και δεν χρωστάω κανέναν μάθημα ούτε τα έχω περάσει όλα με 5-6.Νομίζω πως υπάρχει χρυσή τομή.Ας πούμε και να βγω μία καθημερινή θα πάω ακόμα και άυπνη σε ένα μάθημα ή θα ξενυχτήσω για να μου βγει η ύλη και να γράψω καλά.Ο καθένας πρέπει να βάζει όρια στον εαυτό του ανάλογα με το τι πιστεύει ότι μπορεί να κάνει και με τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί.Αν δηλαδή καθόμουν στο σπίτι θα διάβαζα συνέχεια ;Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλα τελευταία στιγμή αλλά όχι ότι χρειάζεται και διάβασμα από το πρωί μέχρι το βράδυ κάθε μέρα.
Είσαι ακόμα δεύτερο έτος, γι αυτό!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
pennyy
Εκκολαπτόμενο μέλος
Είσαι ακόμα δεύτερο έτος, γι αυτό!
Δεν πιστεύω πως θα αλλάξει κάτι,επαφή με τη σχολή και διάβασμα θέλει όχι όμως όλη μέρα κάθε μέρα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Revekka
Τιμώμενο Μέλος
ΥΓ: Όπως κατάλαβες, το σχόλιο πήγαινε στην μέτρια παρακολούθηση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
pennyy
Εκκολαπτόμενο μέλος
Διάβασμα όλη μέρα κάθε μέρα δεν θέλει, εννοείται. Αλλά ας πούμε 3ο και 4ο έτος, έχεις σαφώς δυσκολότερα μαθήματα, σεμινάρια και επιλογής με υποχρεωτική παρακολούθηση..Αυτά και μόνο θα αυξήσουν τις ώρες που θα πρέπει να είσαι στη σχολή.
ΥΓ: Όπως κατάλαβες, το σχόλιο πήγαινε στην μέτρια παρακολούθηση.
συμφωνώ σε αυτό,εντάξει στο δικό μου εξάμηνο δεν έχω κάποιο μάθημα που να θέλει παρακολούθηση εκτός απο τη στατιστική,βλέπεις και κρίνεις όσο αυξάνονται τα έτη
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πανσέληνος
Δραστήριο μέλος
...εξεταστικες μες στον Ιουλιο με διπλασιο διαβασμα απ'οτι στις πανελληνιες γτ αλλιως δεν θα περασουμε μαθημα...
Αυτό το ''διπλάσιο διάβασμα'' δεν ισχύει ούτε για αστείο.Εκτός αν όλο το εξάμηνο κάποιος δε πατάει ποτέ στο μάθημα,είναι κάθε μέρα όλη μέρα για καφέ ή κοιμάται και γενικά τα ξύνει.Που και πάλι πόσο διαβάζουν οι συγκεκριμένοι;;Τρεις μέρες πριν δώσουν το μάθημα;;;;;;'Oχι παραπάνω...Τρεις μέρες με 9 μήνες προετοιμασίας δε συγκρίνονται.
Σημείωση: Το μήνυμα προήλθε από το thread Πανελλήνιες 2012
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 10 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 55 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- Τρελας123
- Hased Babis
- DiKar
- Corfu kitty
- PanosApo
- Eirinakiii8
- Χρήστος2006
- MarcoReus
- GeorgePap2003
- Ιωάννης1234
- cioannidi
- Philologist
- User2350
- Athens2002
- Πληροφορικάριος
- Billokos1
- Than003
- Kolimpri
- Antonela123
- Cathleen
- Libertus
- Schlimazel
- Chrisa
- emzou
- igeorgeoikonomo
- calliope
- Nefh_
- Lia 2006
- iminspain
- .aven
- zoi._k3
- Revekka
- vgard
- Ryuzaki
- Superhuman
- future.nurse.29
- the purge
- Γιώργος - Κόρινθος
- mewtwo
- hirasawayui
- marian
- ManiLaw
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.