Αρχικά θα ήθελα να σε συγχαρώ για τις επιτυχίες σου και, κυρίως, για την ωριμότητά σου. Δεν γνωρίζω κάποιον που να έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του από τέτοια ηλικία. Ειλικρινά συγχαρητήρια! Στο ερώτημά σου, η απάντησή μου είναι IB για πολλούς λόγους.
Σε σχολικό επίπεδο: Οι εξετάσεις είναι, σίγουρα, μία ψυχοφθόρα διαδικασία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ωστόσο, θεωρώ ότι στο IB υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο της προσπάθειάς σου και συνεπώς να ανταμειφθείς για τους κόπους σου. Επίσης, το IB θεωρώ ότι σου προσφέρει πιο χρήσιμες και σφαιρικές γνώσεις από τις Πανελλήνιες, έχει πληρέστερο πρόγραμμα και δεν στηρίζεται στην αποστήθιση. Το πρόγραμμα του IB σου ταιριάζει περισσότερο όπως είπες. Αν χρειαστούν οι βαθμολογίες σου σε κάτι άλλο πέραν της εισαγωγής σου στο πανεπιστήμιο, το IB είναι ένα διεθνές απολυτήριο που αυτομάτως σε συγκρίνει επί ίσοις όροις με άλλους "ανταγωνιστές" σου, ενώ οι βαθμολογίες στις πανελλήνιες είναι υποκειμενικές και κάθε χρόνο το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων διαφέρει.
Σε πανεπιστημιακό επίπεδο:Νομίζω ότι είναι περιττό να σου μιλήσω για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια (καθηγητές, τρόπος διδασκαλίας, υποδομές, αναξιοκρατία, κομματοκρατία). Δυστυχώς, τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα υποβαθμίζονται και πιθανότατα το πτυχίο από Ελλάδα θα θεωρείται μελλοντικά αρκετά υποδεέστερο από αντίστοιχο του εξωτερικού, ειδικά από χώρες που αναφέρεις (Αγγλία, Γερμανία).
Σε επαγγελματικό επίπεδο: Η Λενώ με κάλυψε απόλυτα. Επειδή τα πανεπιστήμια του εξωτερικού συνδέονται με την αγορά εργασίας, η επαγγελματική σου αποκατάσταση θα είναι άμεση. Για τις διαφορές στα δίκαια μεταξύ των χωρών δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί δεν είμαι του χώρου. Επειδή είναι βασικό ζήτημα, καλύτερα να το ψάξεις και να ρωτήσεις δικηγόρους που σπούδασαν στο εξωτερικό και γύρισαν στη Ελλάδα.
Γενικά, οι σπουδές στο εξωτερικό είναι ένα τεράστιο βήμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Δεν είναι εύκολο να αποχωρίζεσαι την οικογένειά σου. Θεωρώ. όμως, ότι αξίζει. Όσους γνωρίζω που σπούδασαν στο εξωτερικό προπτυχιακά, μου είπαν ότι οι σπουδές τους ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη εμπειρία και πως δεν μετανιώνουν την επιλογή τους.
Σου δίνεται μία μοναδική ευκαιρία και στην θέση σου θα την εκμεταλλευόμουν. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σου και μην αφήσεις κανένα να αποφασίσει για εσένα, πρόκειται για την ζωή σου. Καλή τύχη σε ό,τι αποφασίσεις !