Καλησπέρα ειμαι στο 3ο έτος της φιλοσοφικής(φιλολογία κλασική) και θα ήθελα να μου απαντήσετε στα εξής: έχουν δουλειά σήμερα οι φιλόλογοι; τα φροντιστήρια πληρώνουν καλά; θα μπορούσατε να μου προτείνεται κάποιο δυνατό μεταπτυχιακό; μπορώ να κάνω μεταπτυχιακό σε κάποιο τμήμα της νομικής; (π.χ πολιτικό) παρακαλώ να απαντήσουν μόνο όσοι γνωρίζουν! Σας ευχαριστώ.
κανείς;
Αν και καθυστερημένα...
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα για τους φιλολόγους ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση είναι αρκετά έως πολύ δύσκολη, αλλά στις μέρες μας για όλα
σχεδόν( ; ) τα επαγγέλματα οι προοπτικές είναι εξίσου δυσοίωνες.
Έχω δηλώσει κι άλλες φορές πως είναι ουτοπικό πλέον να ελπίζει κανείς πως μπορεί κάποια στιγμή να διοριστεί σε δημόσιο σχολείο. Δεν αναφέρομαι καν στα ιδιωτικά σχολεία, γιατί εκεί, αν δε μεσολαβήσει ο μπατζανάκης της κουμπάρας του γείτονα, δεν κάνεις τίποτα. Επομένως, εκεί που στρέφεται ένας απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας είναι ο χώρος των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων.
Τώρα, είτε ιδιαίτερα κάνεις είτε προσληφθείς σε κάποιο φροντιστήριο στην αρχή θα πρέπει να συμβιβάζεσαι και με αμοιβές που πιθανότατα δε θα σε ικανοποιούν προκειμένου να αποκτήσεις κάποια πείρα και προϋπηρεσία. Ειδικά όσον αφορά στα ιδιαίτερα θα πρέπει, θεωρώ, οι τιμές σου να βρίσκονται σε λογικά πλαίσια, καθώς αυτό σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας σου θα αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για 'σένα. Από 'κει και πέρα, σε σχέση με το φροντιστήριο, αφού αποκτήσεις την κατάλληλη εμπειρία, αν δεν σε ικανοποιούν οι απολαβές σου, θα μπορείς να αναζητήσεις κάτι καλύτερο. Φυσικά μην ξεχνάς πως όσο πιο ελκυστικό κι ανταγωνιστικό είναι το βιογραφικό σου τόσα περισσότερα θα μπορείς να διεκδικείς απ' τους εκάστοτε εργοδότες σου.
Η δική μου αίσθηση, πάντως, βάσει συζητήσεων που έχω ακούσει και συμμετάσχει μεταξύ καθηγητών μου και γονέων αντίστοιχα, είναι πως το επάγγελμα του εκπαιδευτικού έχει πολλές, αν όχι τις περισσότερες, προοπτικές εν καιρώ κρίσης, καθότι ο γονιός θα προτιμήσει να στερηθεί πολλά πράγματα για τον εαυτό του παρά να μη βοηθήσει το παιδί του να προοδεύσει, ειδικά όταν το βλέπει ότι αγαπά τη γνώση κι έχει δυνατότητες να τα καταφέρει!
Τώρα, σχετικά με το μεταπτυχιακό δε γνωρίζω πολλά πράγματα, απλώς θα σου αναφέρω ως πρόταση τα μεταπτυχιακά που εμένα θα με ενδιέφερε να ακολουθήσω. Το ένα μεταπτυχιακό είναι πάνω στην ειδική αγωγή και το άλλο πάνω στα παιδαγωγικά.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.