Καλησπέρα σε όλους σας και καλή χρονιά!
Μιας και θέλω να δώσω πανελλήνιες με το νέο σύστημα, ξεκίνησα την προετοιμασία μου.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια άσκηση απ του Μαθιουδάκη, που δεν κατάλαβα Χριστό απ την λύση της.
Στο 1ο ερώτημα, οκ. Κλασσικοί τύποι για κεντρική ελαστική για να βρούμε την μάζα. Στο 2ο ερώτημα, όμως, δοκίμασα να το λύσω με ΑΔΟ για το σύστημα και διανυσματικό άθροισμα, αλλά δεν μου έβγαινε. Οι συγγραφείς την έλυσαν με ΑΔΟ κατά άξονα, ορίζοντας 2 γωνίες και πηγαίνοντας την παραμετρικά, όσον αφορά το συνημίτονο. Θα ήθελα, αν μπορεί κάποιος, να μου δώσει κάποια υπόδειξη για το 2ο ερώτημα, ώστε να την παλέψω ξανά την άσκηση.
Επισής, εχώ ακόμα ορισμένες ερωτήσεις:
1. Όταν έχω πλάγια κρούση, πάντα παίζω με διανύσματα κρούσης, και αν ναι, αυτά πάντα πρέπει να αναλύονται σε άξονες ή παραλληλόγραμμο; Δεν μπορώ να βρώ τις ορμές (τα μέτρα τους), όπως στις κεντρικές κρούσεις (από ΑΔΟ για τα μέτρα τους);
2. Όταν αναλύω την ΑΔΟ κατ άξονες, πως βλέπω αν διατηρείται σε κάθε άξονα;
3. Μονωμένο/μη μονωμένο σύστημα : τι σημαίνουν;
4. Εσωτερικές/εξωτερικές δυνάμεις;
5. Συντηρητικό έργο και ΑΔΜΕ. Τι σημαίνει συντηρητικό;
Για τις απορίες 3 έως 5, μπορείτε να μου παραθέσετε και υλικό από παλαιότερες τάξεις, γιατί έχω ξεχάσει τι σημαίνουν.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.