Γεια σας παιδια!
Έχω και εγώ να ρωτήσω κάτι.Είναι ενας φιλος μου που πηγαινει φετος Γ λυκείου και με ρωτα για τη φυσικη.Ε λοιπον μου έδωσε σημερα καμποσες ασκησεις να τις δω και να τις λυσω,ενω ταυτοχρονα τις λυνει και αυτος.Μετα θελει να δει,λεει αν συμπιπτουν οι απαντήσεις μας.Μην ανησυχείτε,δεν του τις δινω έτοιμες
Πιο συγκεκριμενα,ειναι ενα ερώτημα σε άσκηση και μας βγαινουν διαφορετικες λύσεις.
Στα δύο άκρα λείου επιπέδου στερεώνουμε τα άκρα δύο ιδανικών ελατηρίων με σταθερές Κ1=60 Ν/m και Κ2=140 Ν/m αντίστοιχα.
Στα ελεύθερα άκρα των ελατηρίων,δένουμε ένα σώμα Σ μάζας m =2 kg ώστε τα ελατήρια να έχουν το φυσικό τους μήκος. Εκτρέπουμε το σώμα Σ κατα Α=0,2 m προς τα δεξιά και τη χρονική στιγμή t=0 αφήνουμε το σώμα ελεύθερο.
Δ1. Να αποδείξετε οτι το σώμα Σ εκτελεί α.α.τ. .
Δ2. Να γράψετε τη σχέση που δίνει την απομάκρυνση του σώματος Σ απο τη ΘΙΤ σε συνάρτηση με το χρόνο.Να θεωρήσετε θετικη φορα προς τα δεξιά.
Δ3. Να εκφράσετε το λόγο της δυναμικής ενέργειας της ταλάντωσης προς τη μέγιστη κινητική ενέργεια σε συνάρτηση με την απομάκρυνση χ.
Δ4. Τη στιγμή που το ελατήριο σταθεράς Κ1 βρίσκεται στη θέση χ= +Α/2 , αφαιρείται ακαριαία το ελατήριο σταθεράς Κ2.Να υπολογίσετε το πλάτος της ταλάντωσης.
Ντάξει,τα 3 πρώτα ερωτήματα δε τα θέλω,απλά τα έγραψα για να είναι ολόκληρη η άσκηση.
Για το Δ4 κοντεύουμε να πλακωθούμε.Εμένα βγήκε οτι το νεο πλάτος Α της ταλάντωσης είναι ριζα 11 εκατοστα (!)
υγ. Συγγνώμη για την απουσία σχήματος,αν δε το καταλάβετε απο την εκφώνηση,πειτε μου πώς να σας το στείλω.
υγ2.Σας ευχαριστώ προκαταβολικά !!