Στο σώμα ασκήσαμε δύναμη, συσπειρώσαμε το ελατήριο και όταν αφήσαμε το σώμα του ασκόταν η δύναμη του ελατηρίου. Αποκτά ταχύτητα, αλλά στην ακραία θέση που γίνεται η κρούση, η ταχύτητα γίνεται μηδέν. Κάνε σχήμα, σκέψου απλά και εμπειρικά τι γίνεται και θα το καταλάβεις.
σε ευχαριστώ πάρα πολύ=)
παραθέτω μια ακομη ασκηση και οποιος ειναι προθυμος να την λυσει (δεν θελω αποτελεσματα αλλα τον τροπο)
Από την κορυφη λείου κεκλιμένου επιπέδου γωνίας φ=30 εξαρταται ιδανικο ελατηριο σταθερας κ=100n/m και στο ελεύθερο άκρο συνδεεται σωμα μαζας μ1=2 κιλα .Το συστημα ισορροπει πανω στο κεκλιμενο επιπεδο.Ενα βλημα μαζας μ2=2κιλά κινειται οριζοντια με ταχυτητα υ=2m/s και συγκρουεται ,ακαριαια ,μετωπικα και πλαστικα με το σωμα μαζας μ1.Το συσσωματωμα δεν αναπηδά.
α.να βρειτε το πλατος της ταλαντωσης του συσσωματωματος
β.θεωρουμε σαν αρχη μετρησης του χρονου τη στιγμη της κρουσης και αξονα χ'χ με θετικη την κατευθυνση προς τα πανω .Να γραψετε την εξισωση της απομακρυνσης του συσσωματωματος απο την θεση ισορροπιας του ,σε συναρτηση με τον χρονο.
γ.Να βρειτε το ρυθμο μεταβολης της ορμης του συσσωματωματος κατα την διευθυνση το κεκλιμενου επιπεδου αμεσως μετα την κρουση και οταν βρισκεται στις ακραιες θεσεις του. δινεται g=10m/s^2
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.