Οι ασκήσεις του zita38 (όπως μου τις έστειλε):
ΑΣΚΗΣΗ 179-180: 179) Στο σύστημα του σχήματος δίνονται τα : m ,m0 , Μ και R. Η μάζα του κυλίνδρου είναι κατανεμημένη μόνο στην περιφέρεια του. Υπολογίστε τις επιταχύνσεις των σωμάτων και την τάση του νήματος.
Η άσκηση 180 λέει: Υπολογίστε τις επιταχύνσεις των σωμάτων του σχηματος1. 179 γνωρίζοντας m ,m0 , Μ και R . Ο κύλινδρος είναι ομογενής το νήμα ιδανικό και το αμαξιδιο κινείται χωρίς τριβές. Συζητήστε το. δινονται m,μ ,m0 , Μ και R
απαντήσεις: βλ. 2η εικόνα.
σχήματα: βλ. 1η εικόνα
Ασκ 181: Ένας αλτήρας συμμετρικός με ροπή αδράνειας I=MR2 όπου η συνολικήM μάζα του, καιR η ακτίνα των δίσκων του είναι τοποθετημένος σε ένα αμαξιδιο με μάζα m0 το οποίο κινείται οριζόντια χωρίς τριβές ,ο άξονας του αλτήρα είναι κάθετος στην διεύθυνση κίνησης του αμαξιδιου, ένα νήμα ιδανικό δένεται σε σημείο r=0,5R και η άλλη του μεριά περνά μέσα από τροχαλία με αμελητέα μάζα και το άλλο άκρο ενώνεται με μάζα m.Να υπολογιστεί η επιτάχυνση της μάζας m. (Το σχήμα στην 1η εικόνα κάτω αριστερά) απάντηση:
ΥΓ: Θα τις κοιτάξω και εγώ κάποια στιγμή αύριο ή μεθαύριο. Τώρα δε μπορώ γιατί "τρέχει" και μία εξεταστική!

Και επειδή μου είπες ότι έκανες την 179... Ποιά η διαφορά της με την 180; Μόνο η κατανομή της μάζας δεν αλλάζει; Αν αυτό δεν ηξερες τότε Ι=1/2ΜR^2 αντί MR^2.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.