Στα κύματα κάθε σημείο στο οποίο διαδίδονται εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση. Η γενική εξίσωση που τα περιγράφει είναι της μορφής :
y(x,t) = A*ημ(2πt/T - 2πx/λ)
Εαν παρατηρήσεις αυτή η εξίσωση για δεδομένο χ είναι η εξίσωση κίνησης ενός σώματος που κάνει ΑΑΤ. Οπότε μπορείς να σκεφτείς ένα κύμα ως ένα πλήθος άπειρων σωμάτων που εκτελούν ΑΑΤ, το καθένα με αρχική φάση που εξαρτάται απο την θέση του ως προς κάποιο σημείο αναφοράς(x = 0).
Για το α ερώτημα λοιπόν, αντικαθιστάς όπου χ το Xμ, οπότε μπορείς πολύ εύκολα σε αναλογία με την επιτάχυνση ενός σώματος που κάνει ΑΑΤ, να βρεις την επιτάχυνση του σημείου αυτού.
Για το β ερώτημα σου λέει πως το σημείο Κ ξεκινάει να ταλαντώνεται την t2 = 1s. Δηλαδή το κύμα παίρνει για να διαδοθεί ως εκεί χρόνο t2, άρα διανύει απόσταση : D = Uκύματος*t2. Απο αυτό προκύπτει το Xκ απο το οποίο εαν υπολογίσεις πόσα μήκη κύματος είναι μέσω της διαίρεσης (Χκ-Xμ)/λ, μπορείς να βρεις το ζητούμενο γνωρίζοντας πως για κάθε μήκος κύματος έχεις ένα όρος.
Υ.Γ. η ταχύτητα του κύματος Uκύματος, μπορεί να βρεθεί απο το πηλίκο Δx/Δt = 0.9m/0.45s = 2m/s, αφού αυτός είναι ο ορισμός της ταχύτητας γενικά, και απο το σχήμα βλέπεις πως σε 0.45s το κύμα έχει διανύσει 0.9m.