10-02-11

00:44
Έχω μια απορία πάνω σε μια άσκηση στις κρούσεις. Το αποτέλεσμα το βρήκα σωστό αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος ότι ο τρόπος είναι σωστός. https://img535.imageshack.us/img535/9670/0001xav.jpg
Λοιπόν στο πρώτο ερώτημα είπα:
Η σανίδα κινείται προς τα δεξιά, άρα δέχεται από το σώμα m τριβή Τ2 προς τα αριστερά. Λόγω της δράσης-αντίδρασης, δέχεται και το σώμα m δύναμη τριβής Τ1 προς τα δεξιά. Άρα κινείται προς τα αριστερά ως προς τη σανίδα (η μετατόπιση είναι αντίθετη της τριβής).
Μετά για το δεύτερο ερώτημα με ΑΔΟ βρήκα V=9
Για το τρίτο ερώτημα:
Το σώμα m επιταχύνεται με επιτάχυνση α1 υπό την επίδραση της αντίδρασης της Τ2
Η σανίδα επιβραδύνεται με επιβράδυνση α2 υπό την επίδραση της τριβής Τ2
Τ1=T2=μΜg ή μMg=Mα2 ή α2 = 5
Τ1=mα1 ή μMg=mα1 ή α1=45m/s
μετά πήρα εξισώσεις κίνησης
V=a1*t1 ή t1=0,2
V=a2 *t2 ή t2=9/5
το σώμα m διένυσε ως προς το έδαφος διάστημα
χ1 = 1/2*α1*t1²=0,9m
η σανίδα διένυσε ως προς το έδαφος διάστημα
χ2=...9,9
Μήκος σανίδας ελάχιστο = χ2-χ1=9m
Αμφιβολίες έχω κυρίως αν η αιτιολόγηση στο πρώτο ερώτημα είναι σωστή. Γιατί πίσω οι λύσεις δίνουν 2 αιτιολογήσεις διαφορετικές από αυτή που σκέφτηκα εγώ: https://img708.imageshack.us/img708/1948/0002sdn.jpg
Για το πρώτο ερώτημα σε γενικές γραμμές είσαι ΟΚ, αν και θα μου άρεσε να αναφέρεις την λογική της αδράνειας. Για το τρίτο ερώτημα έχεις δοκιμάσει καθόλου να το πας με ΑΔΕ του συστήματος;
Μου φαίνεται λίγο δύσκολο για έναν μαθητή της Γ Λυκείου που δεν έχει κάνει καθόλου σχετικές κινήσεις (με την λογική του ότι δεν έχει δουλέψει σε ασκήσεις σχετικών κινήσεων) να μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια και συνέπεια εξισώσεις σχετικής κίνησης.... Για παράδειγμα σε αυτή την άσκηση... Μιλάμε για επιταχύνσεις.... Ως προς τί; ως προς το έδαφος; ως προς τη σανίδα; ως προς το σώμα;
Η αίσθηση που έχω κοιτώντας τη λύση σου είναι ότι οι επιταχύνσεις σου είναι ως προς ακίνητο παρατηρητή, από την άλλη δεν το αναφέρεις πουθενά!.... Εξάλλου ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι έχεις 100% δίκιο και τα έχεις αναφέρει όλα όσα χρειάζονται. Σε αυτό το πρόβλημα "βραδείας κρούσης" η δύναμη που έκανε την "σύνδεση" ήταν η τριβή ολίσθηση η οποία ήταν σταθερή. Τί θα γινόταν όμως αν η δύναμη αυτή ήταν μεταβλητή π.χ. δύναμη ελατηρίου;
Αν και που οι λύσεις με δυναμική και κινηματική εξετάζουν το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βάθος οι ενεργειακές λύσεις μας βγάζουν εύκολα και γρήγορα από τη δύσκολη θέση!....
Για οτιδήποτε χρειάζεσαι έδώ είμαστε!..... (αν και με κάποια καθυστέρηση!)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.