26-05-08

12:30
Ακριβως το ιδιο σκεφτηκα κι εγω.Δλδ δεν ζητουσε συγκριση αλλα απλη αναφορα.Συγκεκριμενα εκει που ελεγε
" Εγώ
την άλλη φαντασία αγαπώ, αυτή
που προσπαθεί ένα παρελθόν να ζωντανέψει
και που στηρίζεται σε μνήμες του,
σποραδικές και ασύνδετες, ζητώντας
γύρω τους άρτιο ένα σύνολο να πλάσει
με τάξη, προσοχή και μέτρο "
ειπα οτι αναφερεται στον καβαφικο Καισαριωνα καθως ο Καβαφης χρησιμοποιει τη φαντασια για να ζωντανεψει ενα παρελθον κτλ..
Αλλα απ'οτι διαβασα στις λυσεις των θεματων,ελεγε οτι ο Δημουλας αποδοκιμαζει την αναπλαστικη φανασια του Καβαφη!![]()
Γενικά έχει γίνει ένας χαμός με το παράλληλο γιατι ακόμα και τα φροντιστήρια στις απαντήσεις που δίνουν διαφωνούν. Δες εδώ https://www.esos.gr/80/52/panelladikes-problima-25-5-2008.htm
Όλα θα εξαρτηθούν από την οδηγία που θα δοθεί από την επιτροπή στους διορθωτές. Προσωπικά θεωρώ πως οι απαντήσεις θα ληφθούν σωστές εφόσον τεκμηριώνονται.
Η προσωπική μου άποψη είναι η εξής: Το ερώτημα δεν ζητούσε τίποτε άλλο παρά τον εντοπισμό αναφορών στο Καισαρίωνα, και με βάση αυτό θα γίνει λογικά και η διόρθωση. Δηλαδή τα στοιχεία που αναφέρει το ποιήμα του Δημουλά τα οποία εντοπίζονται στη σύνθεση του Καισαρίωνα, όχι αξιολόγηση του πως κρίνει ο Δημουλάς τη τεχνική του Καβάφη. Αλλά ακόμα και ως προς αυτό, το ποίημα έχει το τίτλο "καβάφης" και κατατάσσεται στα καβαφογενή. Άρα ουσιαστικά είτε είναι ένας μονόλογος του ίδιου του Καβάφη (με τα λεγόμενα του οποίου συμφωνεί ο Δημουλάς) είτε ένα ποιήμα που τουλάχιστον εξαίρει τη τεχνική του Καβάφη. Γιατι προφανώς η φαντασία του Καβάφη δεν είναι αδέσμευτη αλλά στηρίζεται σε μνήμες του παρελθόνοτος (πρόσωπο Καισαρίωνα), "σποραδικές και ασύνδετες" (πράγματι ο Καοσαρίωνας δεν είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό πρόσωπο και η μνεία της ιστορίας γι'αυτόν είναι πολύ μικρή και οι πληροφορίες ελάχιστες), μνήμες τις οποίες μετουσιώνει ποιητικά ο Καβάφης με τη φαντασία του με απόλυτη προσοχή και μέτρο (τρόπος παρουσίασης του Καισαρίωνα στη τρίτη στροφική ενότητα του ποιήματος).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.