Tasos Kakias

Νεοφερμένος

Ο Tasos Kakias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών, Φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6 μηνύματα.
Χαίρετε,

είμαι 1οετής φοιτητής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και στο μηχανογραφικό η πρώτη μου επιλογή ήταν ΗΜΜΥ, που δεν έπιασα για ελάχιστα μόρια (40). Επομένως, θεωρώ ότι αν έκανα 10% ότι θα έμπαινα σίγουρα στους Ηλεκτρολόγους, στην οποία περίπτωση θα ήθελα τουλάχιστον 6 χρόνια μετά τις Πανελλήνιες για να τελειώσω τη σχολή (1 Μηχανολόγων - φέτος, 5 Ηλεκτρολόγων).

Να αναφέρω εδώ ότι για να κρίνω αν θέλω να κάνω όντως 10% ή όχι παρακολουθώ παράλληλα και ορισμένα μαθήματα από τους Ηλεκτρολόγους, 3-4 στο 1ο έτος, χωρίς αυτό να με κουράζει/επιβαρύνει ιδιαίτερα (τουναντίον, ευχάριστο μου είναι). Αλλά και από τους Μηχανολόγους μου αρέσουν ορισμένα πράγματα πολύ που δε θα ήθελα να τα αποχωριστώ και αυτό δυσκολεύει την επιλογή μου. Μου ήρθε λοιπόν χθες μια φλασιά και σκέφτηκα το εξής.

Απόφοιτοι Μηχανολόγων που μπαίνουν με κατατακτήριες Ηλεκτρολόγους (εξεταζόμενοι σε απλά μαθήματα του 1ου εξαμήνου) κατατάσσονται στο 5ο εξάμηνο (περιέργως η αντίθετη διαδικασία σε βάζει στο 3ο). Άρα για να τελειώσει κάποιος στην περίπτωσή μου και τις 2 σχολές θα ήθελε θεωρητικά τουλάχιστον 5 + 3 = 8 έτη. Όμως αυτά τα έτη δεν είναι "πραγματικά" αν θεωρητικά συνέχιζα αυτή την παράλληλη παρακολούθηση (και με κατάλληλους βαθμούς, αν μπορούσα, να δώσω και μαθήματα μεγαλύτερου εξαμήνου, που επιτρέπεται στους Ηλεκτρολόγους). Πιο συγκεκριμένα, τα έβαλα σε ένα excel και η παρακολούθηση των μαθημάτων και των δύο σχολών μπορεί να γίνει μέσα σε 6 έτη (όπως και στην περίπτωση του 10%), αφήνοντας και σχεδόν κενό το 10ο εξάμηνο της πτυχιακής των Μηχανολόγων.

Θεωρείτε κάτι τέτοιο είναι καλή ιδέα; Με τα 2 "κενά" έτη Ηλεκτρολόγων μπορεί να γίνει παράλληλα και κανένα μεταπτυχιακό, ούτως ή άλλως μόνο στην εξεταστική θα χρειάζεται να ασχολούμαι με τη σχολή (και προφανώς, την ώρα της 2ης πτυχιακής). Ή θα ήταν καλύτερο να αξιοποιήσω κάπως αλλιώς τον χρόνο μου; Πείτε μου τις γνώμες σας γιατί διαβάζοντας αυτή την έκθεση νιώθω πως έχω λαλήσει.

redpointer

Νεοφερμένος

Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 114 μηνύματα.
Αμα εχεις ενα πτυχιο μηχανολογων γιατι να μπεις στον κοπο να παρεις των ημμυ? αφου ιδια επαγγελματικα δικαιωματα εχετε. Καλυτερα να βλεπεις ταυτοχρονα μαθηματα απο ημμυ και να μεινεις μηχανολογους, δεν αξιζει να χασεις ενα χρονο ετσι. Στην χειροτερη κανεις κανα μεταπτυχιακο αμα χρειαστεις.

Tasos Kakias

Νεοφερμένος

Ο Tasos Kakias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών, Φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6 μηνύματα.
Ως ένα επιπλέον χαρτί το σκεφτόμουν και απόδειξη κατάλληλων γνώσεων ηλεκτρονικής/υπολογιστών/μαθηματικών πέρα από αυτά (τα λίγα) που διδάσκονται στους μηχανολόγους.

gegeorgiou90

Δραστήριο μέλος

Ο gegeorgiou90 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 404 μηνύματα.
Όχι δεν αξίζει αυτό που σκέφτεσαι. Στο λέω σαν διπλωματούχος ΗΜΜΥ ΕΜΠ. Οι Μηχανολόγοι ΕΜΠ μια χαρά κορυφαία σχολή είναι. Και από το ΤΕΕ παίρνουν οι Μηχανολόγοι λίγα περισσότερα δικαιώματα από τους ΗΜΜΥ, αλλά σε πρακτικό επίπεδο οι δύο αυτές ειδικότητες ταυτίζονται κατά 99.99%.

Άμα θες να συνεχίσεις ακαδημαϊκά δεν αξίζουν οι κατατακτήριες για ΗΜΜΥ είναι χάσιμο χρόνου. Μπορείς διδακτορικό στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ, με βαθμό πτυχίου Λίαν Καλώς, κατά 90% χωρίς μεταπτυχιακό. Αυτοί που ξεκινάνε διδακτορικό χωρίς μεταπτυχιακό φορτώνονται περισσότερα μεταπτυχιακά μαθήματα, οπότε είναι ένα και το αυτό. Αντίθετα άμα έχεις μεταπτυχιακό μπορείς να κάνεις αίτηση στην επιτροπή διδακτορικού να μην σου χρεώσουν κανένα μεταπτυχιακό μάθημα.

Ας πούμε άμα θες να ασχοληθείς με πληροφορική ή ηλεκτρονική στην δουλειά, μια χαρά μπορείς ως μηχανολόγος, κανείς δεν πρόκειται να σου πει ότι δεν είσαι κατάλληλος. Άμα δεν ξέρεις κάτι το διαβάζεις με self-study. Π.χ. το Data Science και το AI της Python, που πιστεύω είναι υπεραρκετά (δεν χρειάζεσαι κάποιου άλλου είδους πληροφορική), είναι καθαρά θέμα κατανόησης του ινδικού τρόπου σκέψης που έχει κατακλύσει τις ερωτοαπαντήσεις στο διαδίκτυο, ούτως ώστε άμα κολλήσεις κάπου να σου έχει λύσει την απορία ένας Ινδός με ένα απλό γκουγκλάρισμα... Δηλαδή εμπειρία γκουγκλαρίσματος είναι το όλο ζητούμενο.

Αν θες να ασχοληθείς ακαδημαϊκά με διδακτορικό στην πληροφορική... ας πούμε ο επίκουρος καθηγητής πληροφορικής των ΗΜΜΥ ΕΜΠ Λεονάρδος:

έχει πρώτο πτυχίο μηχανολόγων ΕΜΠ. Αν έχεις Λίαν Καλώς πτυχίο μηχανολόγων ΕΜΠ, υπάρχει κάποιος λόγος να μην σε πάρει για διδακτορικό στην Πληροφορική (ίσως και χωρίς μεταπτυχιακό);

Ο δήμαρχος Αθηνών Χάρης Δούκας, που είναι καθηγητής στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ:

έχει πρώτο πτυχίο μηχανολόγων ΑΠΘ. Υπάρχει κάποιος λόγος αν έχεις καλό βαθμό πτυχίου να μην σε πάρει για διδακτορικό;

Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι καθηγητές στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ.

Γενικά σπουδάζεις στους Μηχανολόγους ΕΜΠ, μην κάνεις σαν να σπουδάζεις σε ΙΕΚ Μηχανολογίας.

Hased Babis

Δραστήριο μέλος

Ο Μπάμπης Παπαθανασίου αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, Φοιτητής και μας γράφει από Καστοριά (Καστοριά). Έχει γράψει 667 μηνύματα.
Πράξε όπως θέλεις, αμφότερες οι σχολές είναι τέλειες. Άνθρωποι που σκέφτονται σαν και εσένα σκέφτονται διαφορετικά από αυτούς που το παίζουν influencers, μακάρι και εγώ να είχα πάει θετική. :cry_x:

redpointer

Νεοφερμένος

Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 114 μηνύματα.
Παλια ηταν 1 σχολη που εσπασε σε 2 και στους ημμυ προσθεσαν το κομματι των υπολογιστων. Απο επαγγελματικα δικαιωματα ομως ειναι το ιδιο.

gegeorgiou90

Δραστήριο μέλος

Ο gegeorgiou90 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 404 μηνύματα.
Παλια ηταν 1 σχολη που εσπασε σε 2 και στους ημμυ προσθεσαν το κομματι των υπολογιστων. Απο επαγγελματικα δικαιωματα ομως ειναι το ιδιο.
Είναι και οι Ναυπηγοί, είναι 3 σχολές.

Επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι Ναυπηγοί 75, οι Μηχανολόγοι 73, οι Ηλεκτρολόγοι 62, οι Πολιτικοί 60 και πάει λέγοντας.

Πηγή: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 99/ΦΕΚ 187/05-11-2018

Σε πρακτικό επίπεδο, ναι, ΗΜΜΥ, Μηχανολόγοι και Ναυπηγοί έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Dr. Gl. Luminous

Δραστήριο μέλος

Η Dr. Gl. Luminous αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 22 ετών και Φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής Πατρών. Έχει γράψει 549 μηνύματα.
Τι επαγγελματικό όφελος θα έχεις από το να αποκτήσεις δύο τόσο παρόμοια πτυχία; Ίσως απλά είσαι μαζόχας 😜

Επιπλέον, το ότι θα μπεις απευθείας στο τρίτο έτος δεν σημαίνει ότι θα σου αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα από το πρώτο και το δεύτερο, που σημαίνει ότι θα χρωστάς και εργαστήρια...

Ίσως η σχολή να μη σου φαίνεται τόσο δύσκολη τώρα, αλλά βρίσκεσαι ακόμα στο πρώτο έτος—τα πρώτα χρόνια είναι συνήθως εισαγωγικά και πιο εύκολα. Ήδη το να ολοκληρώσει κάποιος μια τέτοια σχολή σε πέντε χρόνια είναι τεράστια επιτυχία. Το να την τελειώσεις ενώ παράλληλα παρακολουθείς και ΗΜΜΥ μοιάζει απίστευτο.

redpointer

Νεοφερμένος

Είναι και οι Ναυπηγοί, είναι 3 σχολές.

Επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι Ναυπηγοί 75, οι Μηχανολόγοι 73, οι Ηλεκτρολόγοι 62, οι Πολιτικοί 60 και πάει λέγοντας.

Πηγή: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 99/ΦΕΚ 187/05-11-2018

Σε πρακτικό επίπεδο, ναι, ΗΜΜΥ, Μηχανολόγοι και Ναυπηγοί έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Πολυ περιεργο αυτο ειναι σαν να λενε οτι καναν 3 σχολες για να κανουν 3 σχολες αφου εχουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα. Σαν να σπασει η νομικη εκπα σε 3 τμηματα και να εχουν ολοι δικαιωματα δικηγορου.

gegeorgiou90

Δραστήριο μέλος

Πολυ περιεργο αυτο ειναι σαν να λενε οτι καναν 3 σχολες για να κανουν 3 σχολες αφου εχουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα. Σαν να σπασει η νομικη εκπα σε 3 τμηματα και να εχουν ολοι δικαιωματα δικηγορου.
Ο διαχωρισμός Μηχανολόγων - ΗΜΜΥ έγινε στα πρότυπα του MIT, όπου υπάρχουν ακριβώς οι ίδιες σχολές με τα ίδια ονόματα. Οι Ναυπηγοί ήταν παραγγελιά των εφοπλιστών.

Τα δικαιώματα είναι διαφορετικά. Το ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν κόλλημα να ασχολούνται κατά 99% με το real estate, όπου εκεί τα δικαιώματα αυτών των 3 αχολών ταυτίζονται πλήρως, δεν σημαίνει ότι μόνο μία σχολή αντί για 3 θα ήταν αρκετή.

Όσο για την νομική, παλιά νομίζω στην Αθήνα είχε 3 τμήματα δικηγορία, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες αν θυμάμαι καλά, όπου μόνο η πρώτη έχει δικηγορικά δικαιώματα. Πλέον είναι μόνο το δικηγορικό τμήμα.

Τελευταία επεξεργασία:

akis_95

Νεοφερμένος

Ο akis_95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 22 μηνύματα.
Μην παιρνεις επαγγελματικες συμβουλες απο το ιντερνετ κανε αυτο που λεει η καρδια σου.Την γνωμη μου θα σου πω και μονο.Γενικα συμφωνω σε αυτο που ειπωθηκε απο τον georgiou90.Στην ελλαδα του realestate τα επαγγελματικα δικαιωματα μηδαμινο ενδιαφερον εχουν.Ασε που γενικα οι εταιρειες χεστηκανε για τα επαγγελματικα δικαιωματα(βαζουν αυτοι υπογραφες).Αν θελεις να ασχοληθεις με την πληροφορικη μου μοιαζει πολυ δυσκολο απο μηχανολογος να κανεις διδακτορικο κατευθειαν.Ο διαχωρισμος των σχολων του ΕΜΠ ειναι μεγαλο κεφαλαιο για το ιδρυμα(αλλα ξεφευγει της συζητησης).

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, Φοιτητής του τμήματος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,059 μηνύματα.
Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις 2 πτυχια! Μια χαρά είναι η σχολή σου

gegeorgiou90

Δραστήριο μέλος

Απόφοιτοι Μηχανολόγων που μπαίνουν με κατατακτήριες Ηλεκτρολόγους (εξεταζόμενοι σε απλά μαθήματα του 1ου εξαμήνου) κατατάσσονται στο 5ο εξάμηνο (περιέργως η αντίθετη διαδικασία σε βάζει στο 3ο).

Οι απόφοιτοι ΗΜΜΥ μπαίνουν με κατατακτήριες στο 5ο εξάμηνο σπουδών σε όλες τις πολυτεχνικές σχολές.

Άρα για να τελειώσει κάποιος στην περίπτωσή μου και τις 2 σχολές θα ήθελε θεωρητικά τουλάχιστον 5 + 3 = 8 έτη. Όμως αυτά τα έτη δεν είναι "πραγματικά" αν θεωρητικά συνέχιζα αυτή την παράλληλη παρακολούθηση (και με κατάλληλους βαθμούς, αν μπορούσα, να δώσω και μαθήματα μεγαλύτερου εξαμήνου, που επιτρέπεται στους Ηλεκτρολόγους). Πιο συγκεκριμένα, τα έβαλα σε ένα excel και η παρακολούθηση των μαθημάτων και των δύο σχολών μπορεί να γίνει μέσα σε 6 έτη (όπως και στην περίπτωση του 10%), αφήνοντας και σχεδόν κενό το 10ο εξάμηνο της πτυχιακής των Μηχανολόγων.

Θεωρείτε κάτι τέτοιο είναι καλή ιδέα; Με τα 2 "κενά" έτη Ηλεκτρολόγων μπορεί να γίνει παράλληλα και κανένα μεταπτυχιακό, ούτως ή άλλως μόνο στην εξεταστική θα χρειάζεται να ασχολούμαι με τη σχολή (και προφανώς, την ώρα της 2ης πτυχιακής). Ή θα ήταν καλύτερο να αξιοποιήσω κάπως αλλιώς τον χρόνο μου; Πείτε μου τις γνώμες σας γιατί διαβάζοντας αυτή την έκθεση νιώθω πως έχω λαλήσει.
Με απλά λόγια, εφόσον τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ίδια, δεν χρειάζεται να τελειώσεις και τους Μηχανολόγους και τους ΗΜΜΥ. Καλό βαθμό πτυχίου μηχανολόγους, μεταπτυχιακό στους ΗΜΜΥ και διδακτορικό στους ΗΜΜΥ είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά θα σου πάρει τουλάχιστον 11 χρόνια (5+1+5) (περίπου όσα χρειάζονται γενικοί γιατροί, παθολόγοι, ψυχίατροι, νευρολόγοι, παιδίατροι, κτλ, χωρίς όμως αναμονή).

Tasos Kakias

Νεοφερμένος

akis_95

Νεοφερμένος

Ο akis_95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 22 μηνύματα.
Απαντησε στον εαυτο σου την εξης ερωτηση.Θες να ασχοληθεις και με τους υπολογιστες ?πηγαινε σημμυ.Ψιλοβαριεσαι στην σχολη σου και θες εναλλακτικη να δεις τι θα κανεις στο 3 ετος(θες περισσοτερες επιλογες ?).Πηγαινε σημμυ.Θες καθαρα πληροφορικη και υπολογιστες,διαλεξε ενα τμημα πληροφορικης

gegeorgiou90

Δραστήριο μέλος

Πολύ ενδιαφέρον δεν το ήξερα. Αυτό ισχύει τα τελευταία 2 χρόνια (το 2022 οι ΗΜΜΥ έμπαιναν στο 5 στους Μηχανολόγους), και ακόμα και φέτος, στις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές (π.χ. ΠΜ ή ΝΜΜ), οι ΗΜΜΥ μπαίνουν στο 5ο εξάμηνο.

Πάντως είναι τελείως τυπικό για δύο λόγους:

α) Αμφιβάλλω αν τα τελευταία 30 χρόνια έχει υπάρξει κάποιος από την μία σχολή να έχει πάει στην άλλη με κατατακτήριες. Και αν θα υπάρξει κάποιος τα επόμενα 30 χρόνια.

β) Ανεξάρτητα από το εξάμηνο κατάταξης που μπαίνει ένας απόφοιτος ΗΜΜΥ μέσω κατατακτηρίων στους Μηχανολόγους, πιστεύω οριακά μπορεί να φτάσει να του αναγνωριστούν με αιτήσεις 35 μαθήματα από όλα τα εξάμηνα (είτε επίσημα είτε ανεπίσημα), οπότε να θέλει για πτυχίο 20 μαθήματα μόνο, που μπορεί να βγει σε 2 χρόνια.

Πάντως ενδιαφέρον θα είχαν οι κατακτήριες σε μια σχολή από απόφοιτο ... της ίδιας σχολής (π.χ. για να πάρει και άλλη κατεύθυνση).

akis_95

Νεοφερμένος

Πολύ ενδιαφέρον δεν το ήξερα. Αυτό ισχύει τα τελευταία 2 χρόνια (το 2022 οι ΗΜΜΥ έμπαιναν στο 5 στους Μηχανολόγους), και ακόμα και φέτος, στις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές (π.χ. ΠΜ ή ΝΜΜ), οι ΗΜΜΥ μπαίνουν στο 5ο εξάμηνο.

Πάντως είναι τελείως τυπικό για δύο λόγους:

α) Αμφιβάλλω αν τα τελευταία 30 χρόνια έχει υπάρξει κάποιος από την μία σχολή να έχει πάει στην άλλη με κατατακτήριες. Και αν θα υπάρξει κάποιος τα επόμενα 30 χρόνια.

β) Ανεξάρτητα από το εξάμηνο κατάταξης που μπαίνει ένας απόφοιτος ΗΜΜΥ μέσω κατατακτηρίων στους Μηχανολόγους, πιστεύω οριακά μπορεί να φτάσει να του αναγνωριστούν με αιτήσεις 35 μαθήματα από όλα τα εξάμηνα, οπότε να θέλει για πτυχίο 20 μαθήματα μόνο, που μπορεί να βγει σε 2 χρόνια.

Πάντως ενδιαφέρον θα είχαν οι κατακτήριες σε μια σχολή από απόφοιτο ... της ίδιας σχολής (π.χ. για να πάρει και άλλη κατεύθυνση).
Απαγορευεται αναγνωριση τοσο πολλων μαθηματων.Εχουν ενα ποσοστο το οποιο το κρινει σε συμβουλιο η επιτροπη σπουδαστικων θεματων αν και εφοσον γινει τετοιο αιτημα

gegeorgiou90

Δραστήριο μέλος

Απαγορευεται αναγνωριση τοσο πολλων μαθηματων.Εχουν ενα ποσοστο το οποιο το κρινει σε συμβουλιο η επιτροπη σπουδαστικων θεματων αν και εφοσον γινει τετοιο αιτημα
Έκανα edit και έβαλα (είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα). Επίσημα νομίζω απαλλάσσεται ο φοιτητής από το εκάστοτε μάθημα, και ανεπίσημα χωρίς να δώσει εξετάσεις ο φοιτητής, ο καθηγητής στέλνει στην γραμματεία τον άλλον βαθμό από την άλλη σχολή.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια