Τι είναι τα Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά , Διδακτορικά και ο έρασμος..

Civilara

Περιβόητο μέλος

Ο Civilara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,344 μηνύματα.
Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται ..από τη μια το πτυχίο του Μηχανικού να θεωρείται αυτομάτως MSc (τίτλος MEng) και από την άλλη να υπάρχουν κανονικότατα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στο Πολυτεχνείο.

Θα το λέω συνέχεια μέχρι να γίνει σαφές.

Το Δίπλωμα Μηχανικού (ή Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών Μηχανικού) που χορηγούν τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές των πανεπιστημίων της ημεδαπής ολοκληρώνει ΜΟΝΟ τον πρώτο κύκλο σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης και ΔΕΝ θεωρείται ισοδύναμο με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης.

Το Δίπλωμα Μηχανικού που χορηγούν τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές των πανεπιστημίων της ημεδαπής θεωρείται ισοδύναμο με τον τίτλο σπουδών MEng (Master of Engineering) που χορηγούν τα ομοταγή τμήματα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Ο τίτλος MEng είναι τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει ΜΟΝΟ τον πρώτο κύκλο σπουδών και ΔΕΝ θεωρείται ισοδύναμος με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ελληνική επικράτεια. Ο τίτλος MEng απονέμεται μετά από σπουδές 4ετούς διάρκειας με τη μορφή πλήρους φοίτησης στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ο τίτλος MSc in Engineering (ή αλλιώς Master of Science in Engineering) που απονέμουν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο σπουδών στην ελληνική επικράτεια εφόσον ΔΕΝ συνεκτιμηθεί για την απονομή ισοτιμίας και αντιστοιχίας με το Δίπλωμα Μηχανικού από τον ΔΟΑΤΑΠ. Σε αυτήν την περίπτωση ο τίλος MSc in Engineering θεωρείται ισότιμος από τον ΔΟΑΤΑΠ με τα μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης που απονέμουν τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές της ημεδαπής. Δεκτοί σε ΠΜΣ που οδηγούν σε MSc in Engineering γίνονται οι κάτοχοι 3ετούς BEng και 4ετούς MEng.

Γενικώς είναι κοινά αποδεκτό ότι το Δίπλωμα Μηχανικού είναι ακαδημαϊκά ανώτερο από το MEng (με βάση ποσοτικούς δείκτες όπως οι ECTS) και γι αυτό ο ΔΟΑΤΑΠ αναγκάζει τους κατόχους MEng χωρίς άλλο τίτλο σπουδών να εξεταστούν σε ορισμένα μαθήματα για να τους απονέμει ισοτιμία και αντιστοιχία με το Δίπλωμα Μηχανικού. Υπάρχουν περιπτώσεις κατόχων MEng+MSc in Engineering (4+1 έτη) οι οποίοι αποκτούν ισοτιμία και αντιστοιχία από τον ΔΟΑΤΑΠ χωρίς άλλες υποχρεώσεις (σε εξέταση μαθημάτων). Σε αυτούς το MSc in Engineering ΔΕΝ θεωρείται ισότιμο με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης.

Στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα των πανεπιστημίων της αλλοδαπής ο ΔΟΑΤΑΠ χορηγεί μόνο ισοτιμία με τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ.

Ένα παράδειγμα για να γίνει σαφές

Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού=Master of Engineering in Civil Engineering
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δομοστατικό Σχεδιασμό=Master of Science in Structural Engineering
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Γεωτεχνική Μηχανική=Master of Science in Geotechnical Engineering
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,185 μηνύματα.
Οκ, σαφής το σχόλιο-απάντηση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top