Mr. Crowley
Διάσημο μέλος
Αναιρεις μια αλλη επιστημη που λεγεται ψυχολογια με αυτα που λες.Ο ανθρωπος δεν ειναι ρομποτ.
Ε καλά,μη συγκρίνουμε τώρα Νευροβιολογία με ψυχολογία.Η πρώτη πρόκειται για έναν απ'τους σοβαρότερους επιστημονικούς κλάδους σε εξέλιξη σήμερα,η δεύτερη ακροβατεί επικίνδυνα μεταξύ επιστήμης και τσαρλατανιάς.
Με ολα αυτα που λετε ,αφηνεται να εννοηθει οτι ανθρωπος δεν εχει συνειδηση και ενεργει καθορισμενα.Ετσι ομως θα ημασταν ολοι ιδιοι.
Αυτό βέβαια είναι υπερβολικό,αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο κατανοούμε τη βιολογία και τη γενετική,τόσο η ελεύθερη βούληση αποδεικνύεται ευσεβής μας πόθος και ανακαλύπτουμε ότι τα γονίδιά μας μας καθορίζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ'ότι πιστεύαμε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Xaris SSSS
Διάσημο μέλος
Αυτός είναι κατά την γνώμη μου ο ορισμός της ψυχής
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Tróndur í Gøtu
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος
η ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί μια ουτοπική προσωπικότητα με την οποία εξηγεί την ζωή.
μαν, ο ορισμός σου πλησιάζει επικίνδυνα στην έννοια της εθνική ταυτότητας
υγ.
What is soul, but the better part of R&B?
- Marquis de Sadeness
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dmitsos
Πολύ δραστήριο μέλος
Guest 892943
Επισκέπτης
aggelosSOAD
Νεοφερμένος
αλλα στην τελικη ειμαστε μια ψυχη που κατοικει σε ενα σωμα και οχι το αντιθετο
Shadowfax
Διάσημο μέλος
ψυχη ειναι αυτο που είμαστε .η προσωπικοτητα μας η συμπεριφορα μας..
αλλα στην τελικη ειμαστε μια ψυχη που κατοικει σε ενα σωμα και οχι το αντιθετο
Δεν ισχύει, ένας μύθος από τους πολλούς που κυκλοφορούν μετά από διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων του τύπου. Αν θες μπορώ να βρω μία πηγή.Ψιλοάσχετο: η καθηγήτρια θρησκευτικών θυμάμαι μας είχε πει ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή(ό,τι κι αν είναι η ψυχή τέλοςπάντων) και ότι μόνο οι άνθρωποι εχουν. Μετά διάβασα στο ιντερνετ ότι ένας επιστημονας(μπορει και περισσοτεροι) εκανε πειραματα και κατεληξε στο συμπερασμα οτι ενας ανθρωπος, οταν πεθαινει, χανει 21 γραμμαρια απο το συνολικο βαρος που ειχε πριν πεθάνει(δεν ξερω αν το ανέφερε κανεις άλλος πιο πάνω - δεν έχω διαβάσει κανένα σχόλιο). Δεν μπορούσε να το εξηγήσει με κάποιον βιοχημικό μηχανισμό. Από την άλλη, αυτό δεν το παρατηρούσε στα ζώα. Γενικά, το αναφέρω ως πληροφορία, δεν ξέρω καν κατά πόσο ευσταθεί. αλλά όπως και να 'χει, μ' ενοχλεί η όλη άποψη ότι τα ζώδια δεν έχουν ψυχή ενώ οι άνθρωποι έχουν(ότι κι αν είναι η ψυχή επαναλαμβάνω).
Ψιλοάσχετο: η καθηγήτρια θρησκευτικών θυμάμαι μας είχε πει ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή(ό,τι κι αν είναι η ψυχή τέλοςπάντων) και ότι μόνο οι άνθρωποι εχουν. Μετά διάβασα στο ιντερνετ ότι ένας επιστημονας(μπορει και περισσοτεροι) εκανε πειραματα και κατεληξε στο συμπερασμα οτι ενας ανθρωπος, οταν πεθαινει, χανει 21 γραμμαρια απο το συνολικο βαρος που ειχε πριν πεθάνει(δεν ξερω αν το ανέφερε κανεις άλλος πιο πάνω - δεν έχω διαβάσει κανένα σχόλιο). Δεν μπορούσε να το εξηγήσει με κάποιον βιοχημικό μηχανισμό. Από την άλλη, αυτό δεν το παρατηρούσε στα ζώα. Γενικά, το αναφέρω ως πληροφορία, δεν ξέρω καν κατά πόσο ευσταθεί. αλλά όπως και να 'χει, μ' ενοχλεί η όλη άποψη ότι τα ζώδια δεν έχουν ψυχή ενώ οι άνθρωποι έχουν(ότι κι αν είναι η ψυχή επαναλαμβάνω).
Τούς σκότωνε ή τον καλούσανε οι ετοιμοθάνατοι?
ΗΑΗΑΗΑΗΑΗΑΗΑΗΑΑΑΑΑΑ
russia4ever
Εκκολαπτόμενο μέλος
Να ρωτήσω κάτι απλά από περιέργεια, οι άθεοι όταν ρωτάνε τέτοια πράγματα γιατί δεν πάνε σε κάποιο παπά? Εξάλλου αυτός τα εξηγεί καλύτερα από κάποιων που δεν είναι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
lowbaper92
Πολύ δραστήριο μέλος
Να ρωτήσω κάτι απλά από περιέργεια, οι άθεοι όταν ρωτάνε τέτοια πράγματα γιατί δεν πάνε σε κάποιο παπά? Εξάλλου αυτός τα εξηγεί καλύτερα από κάποιων που δεν είναι.
Γιατί ό,τι και να πει, θα το 'χει βγάλει απ' το κεφάλι του.
Οι πιστοί όταν ρωτάνε για την ηλικία του πλανήτη ή την εμφάνιση του ανθρώπου, γιατί δεν πάνε σε έναν γεωλόγο ή βιολόγο αντίστοιχα, αλλά διαβάζουν την Αγία Γραφή?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Nefeli Graf
Περιβόητο μέλος
Συνήθως, νομίζω, για να πεις ότι είσαι άθεος πρέπει να είσαι και λιγάκι "ψαγμένος" γύρω από το θέμα θρησκεία, για να δεις αν σε εκφράζει ή όχι. Αλλά αυτό που λες περί των παπάδων αμφιβάλλω. Η πλειοψηφία των παπάδων, είναι στην θέση που είναι απλά για να είναι και για τον μισθό. Ελάχιστοι, είναι αυτοί που αντικειμενικά δεν παπαγαλίζουν παραβολές της θρησκείας και "ύμνους", προσευχές κτλ., και μπορούν να σου εξηγήσουν κάτι πάνω στο θέμα που θέτεις. Και ξέρω άτομα που δεν πιστεύουν πουθενά, είναι άθεοι όπως λες δηλαδή, αλλά θα σου εξηγήσουν διάφορα περί "ψυχής"...Η ψυχή είναι το πνευματικό μας σώμα.
Να ρωτήσω και εγώ κάτι; Από περιέργεια πάντα. Δεν συμπαθείς τους άθεους;
Dr.Quantum
Δραστήριο μέλος
Για το πρώτο μπορείτε να βρείτε παντού στοιχία, είναι το επικρατέστερο μοντέλο σήμερα. Για το δεύτερο μπορείτε να ψάξετε την δουλειά του dr. Penrose και του dr. Hammerof σχετικά με τα microtubules και πως αυτά σχετίζονται με τη κβαντομηχανική και τη συνείδηση.
Επίσης, για πιο... φιλοσοφικές αναζητήσεις υπάρχει το cracking the nutshell όπου μια φοιτήτρια φυσικομαθηματικών ερευνά και εμβαθύνει σε διάφορα θεμελιώδη ερωτήματα όσον αφορά την ύπαρξη, όπως αυτό του χρόνου, του χώρου και φυσικά τη σημασία της συνείδησης στο σύμπαν.
Σχετικό βίντεο:
Επίσης το βιβλίο του dr Michio Kaku "The future of the mind" είναι εξαιρετικό κατά την άποψή μου γιατί εμβαθύνει με τρομερό τρόπο στη λειτουργεία του μυαλού και τη συνείδηση.
Τελικά, δηλώνω πως δε μπορώ να ξέρω τι είναι η συνείδηση (αυτό που λέμε ψυχή δηλαδή), γιατί υπάρχει και ποιά η σημασία της.
russia4ever
Εκκολαπτόμενο μέλος
Γιατί ό,τι και να πει, θα το 'χει βγάλει απ' το κεφάλι του.
Οι πιστοί όταν ρωτάνε για την ηλικία του πλανήτη ή την εμφάνιση του ανθρώπου, γιατί δεν πάνε σε έναν γεωλόγο ή βιολόγο αντίστοιχα, αλλά διαβάζουν την Αγία Γραφή?
Διότι οι βιολόγοι να θα πουν για το Big Bang και η Αγία Γραφή γράφει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από το Θεό οπότε αφού είναι, όπως είπες, πιστοί θα δεχθούν την Αγία Γραφή.
Μια μικρή διόρθωση οι παπάδες δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους αλλά έχουν διαβάσει το Ευαγγέλιο, τις Διαθήκες(Παλαιά και Καινή) και απ' αυτά τα ξέρουν.
Συνήθως, νομίζω, για να πεις ότι είσαι άθεος πρέπει να είσαι και λιγάκι "ψαγμένος" γύρω από το θέμα θρησκεία, για να δεις αν σε εκφράζει ή όχι. Αλλά αυτό που λες περί των παπάδων αμφιβάλλω. Η πλειοψηφία των παπάδων, είναι στην θέση που είναι απλά για να είναι και για τον μισθό. Ελάχιστοι, είναι αυτοί που αντικειμενικά δεν παπαγαλίζουν παραβολές της θρησκείας και "ύμνους", προσευχές κτλ., και μπορούν να σου εξηγήσουν κάτι πάνω στο θέμα που θέτεις. Και ξέρω άτομα που δεν πιστεύουν πουθενά, είναι άθεοι όπως λες δηλαδή, αλλά θα σου εξηγήσουν διάφορα περί "ψυχής"...
Να ρωτήσω και εγώ κάτι; Από περιέργεια πάντα. Δεν συμπαθείς τους άθεους;
Δε νομίζω ότι η οποιαδήποτε θρησκεία εκφράζει κάποιον άνθρωπο όπως για π.χ το χρώμα.
Όταν αμφιβάλλει κάποιος τότε πιστεύω ότι έχει χάσει την μπάλα και ακολουθεί παράδρομο(προσωπική μου άποψη είναι αυτή).
Η θέση των παπάδων είναι να μας βοηθούν πνευματικά, γιατί είναι υπηρέτες Θεού, τώρα για τα λεφτά εντάξει δε θα 'λεγα πλειοψηφία αλλά μερικοί.
Θα πω ότι από τόσο καιρό που κάνουν αυτήν πνευματική "δουλειά" θα έχουν μάθει απ' έξω τις παραβολές, τους ύμνους και τα σχετικά.
Εντάξει όλοι έχουν και μια άποψη για την ψυχή ανάλογα το πως την αντιλαμβάνονται.
Συμπαθώ αρκεί να μην προσβάλλουν.
BLUE SEA
Πολύ δραστήριο μέλος
notis_19
Πολύ δραστήριο μέλος
Η ψυχή με λίγα λόγια λοιπόν είναι τα συναισθήματά μας και οι “ανώτερες” αισθήσεις μας χωρίς το σώμα. Δεν μπορούν όμως να υπάρξουν από μόνες τους οι αισθήσεις και τα συναισθήματα, χρειάζονται το σώμα για να εκδηλωθούν.
sapienza
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
την ημέρα της κρίσης αναφέρεται στην Βίβλο πως αυτα τα δυο θα επανασυνδεθούν δίχως όμως την ατέλεια και την φθορά που χαρακτηρίζει το σώμα(επομένως και δίχως ηδονές,ανάγκες κ.λπ),μάλιστα για τους δε δικαίους η ένωση θα σημαίνει και πλήρη χαρά(αυτό σημαίνει πως μετα το θάνατον η χαρά είναι μερική,ακριβώς επειδή έχει χαθεί το σώμα)για τους δε αδίκους το αντίθετο(προφανώς αυτό αναφέρεται επειδή ακριβώς θα γνωρίζουν πως όντως υπάρχει παράδεισος και Χριστός,από τον οποίο θα βρίσκονται εκτός αιωνίως,άλλοι επιπρόθετα λένε πως δεν θα μπορούν να αμαρτάνουν(δηλ να συνεχίζουν συνήθειες που είχαν) ενω η εσωτερική τους κατάσταση δεν θα είναι καλή.)
αυτά μας παραδίδει η καθ΄ημάς θρησκεία δηλ η Ορθοδοξία και οι Άγιοι φωτισμένοι γέροντες.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912
Επισκέπτης
Η δική μας θρησκεία για παράδειγμα, έχει στήσει ένα ολόκληρο παραμύθι πάνω στην έννοια στης ψυχής με ανταμοιβές και τιμωρίες, χαρές και λύπες. Έγραψε επί τούτου ο Κομνηνός παραπάνω. Πέραν του ότι όλα αυτά είναι τελείως παράλογα και αντιφατικά μεταξύ τους, ακόμη και αν δεχτούμε το αξίωμα της ψυχής, είναι τελείως ξεκάθαρο αν κανείς τα μελετήσει έστω και επιφανειακά πως αποτελούν απλά ένα σύστημα διατήρησης της τάξης. Το σώμα πεθαίνει, αλλά η ψυχή είναι για πάντα, οπότε σκέψου καλά τι πας να κάνεις φιλαράκι.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.