Πραγματικα βλεπω αυτο το θεμα και νοσταλγω τους παλιους καλους καιρους της Κυπρου.Λοιπον ας πω και εγω καποιες πληροφοριες για το νησι μου ελπιζοντας να βοηθησω!
1)Κοστος ζωης: Το κοστος ζωης της Κυπρου ακολουθει πιστα αυτο της Ελλαδας. Οτι συμβαινει στην Ελλαδα σε 2-3 χρονια θα συμβει και στην Κυπρο. Θυμαμαι το 2012 πηγα Αθηνα και εβλεπα την βενζινη 1,60 και ελεγα "πωπω τι πανακρινη που ειναι εδω" ενω τωρα εμας εφθασε το 1,45. Ο μεσος μισθος ειναι περιπου 800-1000 ευρω.
2)Γενικα σαν Κυπριοι ειμαστε αρκετα φιλικος λαος θα ελεγα. Ναι υπαρχουν και οι εκκεντρικοι, ρατσιστες κλπ αλλα αυτο το συναντας παντου. Παντως τους Ελληνες οι περισσοτεροι Κυπριοι τους λατρευουμε
3) Τα Κυπριακα δεν ειναι κατι το δυσκολο και απορω γιατι τα φοβουνται οι περισσοτεροι Ελληνες! Παντως οποτε μιλαω με Ελληνα καταλαβαινει οσα του λεω, τουλαχιστον ετσι λεει
. Απλα διαμορφωνουμε καπως τις λεξεις.. Πχ αντι "και" λεμε "τζαι" . Επισης ενωνουμε πολλες φορες τις λεξεις. Αντι να πουμε φερε μου, θα πουμε φερμου .Και γενικα τα μου/σου/του, τα βαζουμε μετα και οχι πριν την λεξη! Ακομα, τα κυπριακα περιεχουν παμπολες λεξης της αρχαιας ελληνικης, σε σημειο να μιλαμε περισσοτερο στα αρχαια παρα κυπριακα!
4) Οι συγκοινωνιες εχουν βελτιωθει παρα πολυ τα τελευταια χρονια, υπαρχουν καθε 15-30 λεπτα λεωφορεια (για μας ειναι υπερ αρκετο
) . Ταξι δεν χρησιμοποιουμε, εκτος αμα ειναι για πολυ πρωινες ωρες.
5) Η σχεση μας με τους τουρκους απλα ειναι ανυπαρκτη. Τουρκο δεν προκειται να βρεις στην μη κατεχομενη Κυπρο. Καποιοι μισουν τους τουρκους,αλλοι απλα δεν θελουν σχεσεις μαζι τους, ενω αλλοι απλα δεν ασχολουνται .
Πολλες φορες βλεπω Ελληνες να λενε οτι η Κυπρος ειναι τουρκια , μιλαμε τουρκικα κλπ κλπ και πραγματικα αναρωτιεμαι αν ηρθαν ποτε στην Κυπρο να δουνε πως εχουν τα πραγματα εδω ή απλα μας εχουν δει απο το google maps ( θα εσκαγα αν δεν το ελεγα
)
6)Κλιμα : Πανε οι καιροι που ειχαμε 10 μηνες τον χρονο καλοκαιρι. Πλεον υπαρχει αρκετη υγρασια, αερας και συννεφια. Ηδη ειναι Αυγουστος και οι μερες που ηταν καλοκαιρινες ειναι μετρημενες!
Γενικα η Κυπρος
ΔΕΝ ειναι ο ονειρεμενος προορισμος, τουλαχιστον για μια μονιμη ζωη.Εξαλλου δεν ειναι τυχαιο το οτι 4/5 μαθητες εχουν σκοπο να φυγουν απο την Κυπρο. Πολυ λιγους θα δεις να στοχευουν σε κυπριακο πανεπιστημιο, και αν βρεις μερικους να βαζουν ως επιλογη καποιο πανεπιστημιο μας ειναι για το οικονομικο ή απο την πιεση των δικων τους. Να λεμε και του στραβου το δικιο τα πανεπιστημια μας ειναι πολυ καλα, αλλα προτιμαμε να συμβιβαστουμε σε ενα καλο-μετριο πανεπιστημιο μακρια απο την Κυπρο.
Αυτα!