Thoba19
Πολύ δραστήριο μέλος
https://www.mech.uowm.gr/gr/spoudes/proptyxiakes-spoudes/odigos-spoudon
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Ονομασία του τίτλου Σπουδών
Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού
Επίπεδο του τίτλου
Προπτυχιακό
Απαιτήσεις Εισαγωγής
Απολυτήριο Λυκείου. Εξετάσεις Εθνικού Επιπέδου.
Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα
Για την απόκτηση του Διπλώματος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν με επιτυχία σε 60 μαθήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 300 πιστωτικές μονάδες ECTS. Η εξέταση γίνεται γραπτά, προφορικά ή με την παράδοση εργασίας. Τα 44 από τα μαθήματα ανήκουν στο πρόγραμμα κορμού και τα 16 στο πρόγραμμα επιλογών. Ορισμένα από τα μαθήματα επιλογής είναι υποχρεωτικά για τον Τομέα που θα επιλέξει ο φοιτητής.Τα μαθήματα καλύπτουν 10 εξάμηνα ενώ οι φοιτητές υποχρεούνται να επιλέξουν και να εκπονήσουν ερευνητική διπλωματική εργασία. Η διπλωματική εργασία ισοδυναμεί βαθμολογικά με 12 μαθήματα. Οι τέσσερις Κατευθύνσεις του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών είναι: (Α) Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών - Τ.Ε.Τ.Κ., (Β) Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής περιβάλλοντος - Τ.Υ.Τ.Π., (Γ) Τομέας Γεωτεχνικής Μηχανικής- Τ.Γ.Μ., (Δ) Τομέας Μεταφορών Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείριση Έργων και Ανάπτυξης- Τ.Μ.Σ.Υ.Δ.Ε.Α.. Σε κάθε έναν από τους 4 Τομείς του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών αντιστοιχεί μια βασική κατεύθυνση εξειδίκευσης.
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών επιδιώκει ο νέος πολιτικός μηχανικός να εφοδιάζεται κατ΄αρχήν με όλες τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να αποκτά ένα σοβαρό θεωρητικό υπόβαθρο. Στη συνέχεια ο προσανατολισμός των μαθημάτων που διδάσκονται κινείται στο καθ΄αυτό αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, όπως αυτό προσδιορίζεται από τη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.
Τα μαθήματα κορμού καλύπτουν τα 7 πρώτα και μέρος του 8ου εξαμήνου. Η ειδίκευση, η οποία αρχίζει στο 8ο εξάμηνο, συνεχίζεται στο 9ο και 10ο εξάμηνο με παρακολούθηση μαθημάτων και ολοκληρώνεται στο 10ο εξάμηνο με την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ερευνητικού χαρακτήρα διάρκειας ενός εξαμήνου, στον τομέα ειδίκευσης που επιλέγει κάθε φοιτητής. Είναι ωστόσο δυνατόν ο φοιτητής να επιλέξει και να εκπονήσει διατομεακού τύπου διπλωματική εργασία με τη συνεργασία διδασκόντων από διαφορετικούς Τομείς του Τμήματος.
Γενικές Ικανότητες των αποφοίτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, με την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του προγράμματος σπουδών, επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης και του επαγγέλματός τους, έχουν εκπαιδευθεί ώστε να έχουν την ικανότητα να 1) εφαρμόζουν τη γνώση στην πράξη, 2) επικοινωνούν σε μια δεύτερη επίσημη γλώσσα εκτός της μητρικής, 3) αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, 4) προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις, 5) εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα σε διεθνές ή/και διεπιστημονικό περιβάλλον, 6) παράγουν νέες ερευνητικές ιδέες, σχεδιάζουν και διαχειρίζονται έργα, 7) σέβονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και το φυσικό περιβάλλον, 8 ) δείχνουν κοινωνική επαγγελματική και ηθική υπευθυνότητα και ευαισθησία σε θέματα φύλου, 9) έχουν ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής και 10) προάγουν την ελεύθερη, δημιουργική και επαγωγική σκέψη.
Ειδικές Ικανότητες των αποφοίτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Οι ειδικές ικανότητες των αποφοίτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών προκύπτουν από το περιεχόμενο και τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθημάτων κορμού του Προγράμματος Σπουδών. Οι επιπλέον ειδικές ικανότητες του κάθε απόφοιτου προκύπτουν από το περιεχόμενο και τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθημάτων επιλογής τα οποία έχει παρακολουθήσει με επιτυχία καθώς και από το αντικείμενο της ερευνητικής διπλωματικής εργασίας την οποία εκπονεί κατά το 10ο εξάμηνο των σπουδών του. Οι ως άνω ειδικές ικανότητες των αποφοίτων εντάσσονται κατά περίπτωση σε μία από τις βασικές κατευθύνσεις εξειδίκευσης του Τμήματος: Α) Επιστήμη και Τεχνολογία των Κατασκευών, Β) Υδραυλική και Τεχνική Περιβάλλοντος, Γ) Γεωτεχνική Μηχανική και Δ) Μεταφορές, Συγκοινωνιακή Υποδομή, Διαχείριση Έργων & Ανάπτυξη.
Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)
Η άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού καθορίζεται και κατοχυρώνεται από το Νόμο 4663/1930, ΦΕΚ 149/9.5.1930: "Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του Πολ. Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου". Η προβλεπόμενη από το Νόμο 1225/1981,ΦΕΚ 340 Α/31-12-1981 άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές
Πρόσβαση σε Μεταπτυχιακές Σπουδές Ειδίκευσης και σε Μεταπτυχιακές Σπουδές για τη λήψη Διδακτορικού.
Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών
Α. Το βαθμολογικό σύστημα με το οποίο υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμιο (0-10) και ο βαθμός μόνον του πτυχίου ακολουθεί την παρακάτω βαθμολογική κλίμακα, με τους ακόλουθους χαρακτηρισμούς :
Άριστα: 8.50 - 10.00
Λίαν Καλώς: 6.50 - 8.49
Καλώς: 5.00 - 6.49
Ανεπιτυχώς: 0 - 4.99
Ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός: 5.00
Επίσημη διάρκεια του προγράμματος
10 ΕΞΑΜΗΝΑ, 300 ECTS
Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδων ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS ( Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1ECTS= 25-30 ώρες) (ΦΕΚ 1466/2007, Υ.Α. Φ5/89656/Β3 ΑΡΘΡΟ 1,2,3). Σε κάθε μάθημα πρέπει να αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>=2) με σκοπό να εκφραστεί ο φόρτος εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κλπ.
Τρόπος σπουδών
Πλήρης Φοίτηση
Πρόεδρος
Χ.Τ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ονομασία του τίτλου Σπουδών
Δίπλωμα Αρχιτέκτονος Μηχανικού
Επίπεδο του τίτλου
Προπτυχιακό
Απαιτήσεις Εισαγωγής
Απολυτήριο Λυκείου - Εξετάσεις Εθνικού Επιπέδου ή Κατατακτήριες Εξετάσεις Πτυχιούχων ΑΕΙ & ΤΕΙ.
Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα
Για την απόκτηση του πτυχίου Αρχιτέκτονα Μηχανικού οι φοιτητές παρακολουθούν και εξετάζονται σε θεωρητικά και σχεδιαστικά μαθήματα τα οποία οργανώνονται σε τρεις ενότητες: το πρόγραμμα εισαγωγής, το πρόγραμμα βασικών σπουδών και το πρόγραμμα διπλώματος. Οι σπουδές ολοκληρώνονται με την εκπόνηση δύο εργασιών διπλώματος: της διπλωματικής εργασίας σχεδιασμού και της ερευνητικής διπλωματικής εργασίας, οι οποίες ισοδυναμούν με 30 και 12 ECTS αντίστοιχα.
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων αποσκοπεί στην διαμόρφωση μιας αρχιτεκτονικής παιδείας η οποία δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων να εκπονούν αρχιτεκτονικές μελέτες που καλύπτουν όλες τις κλίμακες σχεδιασμού, από το σχεδιασμό αντικειμένων μέχρι τον αστικό σχεδιασμό. Οι απόφοιτοι διαθέτουν επαρκή γνώση και εμπειρία στη διαχείριση πολεοδομικών προβλημάτων και γνωρίζουν τις τεχνικές με τις οποίες θα είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά μελέτες πολεοδομικής κλίμακας. Παράλληλα έχουν διδαχθεί μαθήματα χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης και ως εκ τούτου είναι σε θέση να συνεργαστούν δημιουργικά με τους χωροτάκτες όταν θα βρεθούν σε μια διεπιστημονική ομάδα. Έχουν διδαχθεί όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του τοπίου και έχουν σχεδιάσει αντίστοιχα θέματα. Έχουν αποκτήσει επαρκείς γνώσεις και εμπειρίες στην συντήρηση και αναστήλωση ιστορικών μνημείων και συνόλων και είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων αναστύλωσης. Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν διδαχθεί και ασκηθεί σε όλες τις μορφές σχεδίων που απαιτεί μια πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη αλλά και σε παράπλευρες μελέτες που επηρεάζουν την αρχιτεκτονική μορφή και οργάνωση όπως θερμομόνωση, υγρομόνωση, πυρασφάλεια κλπ.
Για την υποστήριξη αυτών των πρακτικών οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν αποκτήσει επαρκείς γνώσεις ιστορίας αρχιτεκτονικής, ιστορίας της τέχνης και θεωρίας της αρχιτεκτονικής έτσι ώστε οι σχεδιαστικές προτάσεις τους να διαθέτουν ποιότητες που αντλούνται από τις εμπειρίες του παρελθόντος, τις θεωρητικές αναζητήσεις του παρόντος και τις πολιτισμικές αναφορές του ευρύτερου εικαστικού χώρου. Έχουν επαφή με τις βασικές ανθρωπογνωστικές επιστήμες προκειμένου η αρχιτεκτονική τους να είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και να είναι σε θέση να συλλάβει αποτελεσματικά τις κοινωνικές και πολιτισμικές δυναμικές κάθε εποχής. Μέσα από την ενασχόλησή τους με τις καλές τέχνες, (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σκηνογραφία, φωτογραφία κλπ.) έχουν καλλιεργήσει εικαστικές δεξιότητες οι οποίες έχουν άμεσα αντίκτυπο στην ποιότητα των αρχιτεκτονικών συνθέσεων που θα δημιουργήσουν. Έχουν αποκτήσει επαρκή γνώση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τις φυσικές ιδιότητες των κτιρίων και των τεχνικών και μεθόδων κατασκευής ώστε οι σχεδιαστικές τους προτάσεις να εξασφαλίζουν όλα τα στοιχεία εσωτερικής άνεσης και κλιματικής προστασίας. Επίσης διαθέτουν τις θεμελιώδεις γνώσεις για το σχεδιασμό στατικών φορέων και τον υπολογισμό στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα, και έτσι μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά ή και να συντονίζουν διεπιστημονικές ομάδες εργασίας σχετικές με το σχεδιασμό κτιρίων.
Η γενική παιδεία που λαμβάνουν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων τους επιτρέπει να κατανοήσουν το επάγγελμα του αρχιτέκτονα και το σημαντικό ρόλο που αυτό παίζει στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και ζωή. Έχουν ασκηθεί να διαχειρίζονται στη διάρκεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται το κάθε αρχιτεκτονικό έργο και γιe1υτόν το λόγο είναι σε θέση να διαχειριστούν περιορισμούς που επιβάλλονται από άτομα, κοινωνικές ομάδες ή φορείς, από τους οικοδομικούς και τεχνικούς κανονισμούς, την πολεοδομική νομοθεσία και από το κόστος των κατασκευών. Έχουν διδαχθεί και ασκηθεί στη χρήση τον πιο σημαντικών λογισμικών που αφορούν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τρόπο που να είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην αναπαράσταση του χώρου, στην αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων, στην παραγωγή μοντέλων προσομοίωσης, στη γέννηση νέων μορφών και στην διασύνδεση του σχεδιασμού με την κατασκευή. Έχουν εκπονήσει μελέτες ερευνητικού προσανατολισμού σε θέματα εμβάθυνσης στην αρχιτεκτονική και είναι σε θέση να εκπονήσουν ερευνητικά προγράμματα σε διάφορα σχετικά με την αρχιτεκτονική γνωστικά αντικείμενα.
Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)
Για την άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Μηχανικού απαιτείται άδεια από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η οποία χορηγείται ύστερα από εξετάσεις.
Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές
Πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών
Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10)
Άριστα: 8,50-10,00
Λίαν Καλώς: 6,50-8,49
Καλώς: 5,00-6,49.
Ανεπιτυχώς: 0,00-4,99
Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5.
Επίσημη διάρκεια του προγράμματος
10 ΕΞΑΜΗΝΑ, 300 ECTS
Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS=25-30 ώρες) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας, Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β. αρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή). Σε κάθε μάθημα ή εργαστήριο αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>=2) που εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος ή εργαστηρίου.
Τρόπος σπουδών
Πλήρης φοίτηση
Πρόεδρος
Καθ. Ν. Καλογήρου
Τμήμα Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών
Ονομασία του τίτλου Σπουδών
Δίπλωμα Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού
Επίπεδο του τίτλου
Προπτυχιακό
Απαιτήσεις Εισαγωγής
Απολυτήριο Λυκείου. Εξετάσεις Εθνικού επιπέδου
Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα
Για την απόκτηση του διπλώματος του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν με επιτυχία σε ένα σύνολο μαθημάτων, δομημένο σε τρείς διαδοχικές ομάδες: υποδομής, κορμού και εξειδίκευσης (κατεύθυνσης). Η τελευταία ομάδα αποτελείται από μαθήματα υποχρεωτικά και επιλογής σε συνδυασμό με διπλωματική εργασία. Τα πρώτα έξι εξάμηνα διδάσκονται μαθήματα υποδομής και κορμού που παρέχουν στο φοιτητή τις απαιτούμενες βασικές γνώσεις. Κατα τη διάρκεια των τριών επόμενων εξαμήνων οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα εξειδίκευσης του τομέα (Α. Γεωδαισίας και Τοπογραφίας Β. Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας, Γ. Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων). Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου οι φοιτητές πραγματοποιούν τη διπλωματική τους εργασία. Η πρακτική άσκηση είναι προαιρετική και πραγματοποιείται στο 7ο εξάμηνο.
Το προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών παρέχει στους φοιτητές ένα υπόβαθρο Γεωμετρίας, Μηχανικής και Γεωπληροφορικής και επακόλουθες σπουδές σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την καταγραφή, χαρτογράφηση και παρακολούθηση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, όπως επίσης και με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση περιβαλλοντικών τεχνικών παρεμβάσεων.
Ειδικότερα, μετά την επιτυχή αποπεράτωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος, ανάλογα και με την εξειδίκευση που επέλεξαν και τη διπλωματική τους εργασία, είναι κάτοχοι εκπαίδευσης και δεξιοτήτων σχετικών με
α) την πραγματοποίηση επίγειων και δορυφορικών (GPS, LIDAR κτλ) γεωδαιτικών και γεωφυσικών μετρήσεων υψηλής ακρίβειας με χρήση εξειδικευμένων οργάνων και μεθόδων
β) τη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων σε διάφορες κλίμακες
γ) την ανάλυση παρατηρήσεων με χρήση στατιστικών και άλλων επιστημονικών μεθόδων
δ) τη μελέτη και παραγωγή κάθε είδους χαρτών σε διάφορες κλίμακες
ε) τη σύνταξη μελετών Κτηματολογίου
στ) τη μελέτη και χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)
ζ) την επεξεργασία δορυφορικών, εναέριων και επίγειων ψηφιακών εικόνων και φωτογραφιών για την εξαγωγή απεικονίσεων και τρισδιάστατων μοντέλων χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρικές μεθόδους
η) την επεξεργασία παγχρωματικών, πολυφασματικών, υπερφασματικών και παγχρωματικών εικόνων τηλεπισκόπησης και εικόνων RADAR για την εξαγωγή θεματικής πληροφορίας
θ) τη σύνθεση γεωγραφικών χαρτών και ατλάντων
ι) τη σύνταξη χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών
ια) τη σύνταξη μελετών συγκοινωνιακών έργων και έργων μεταφορών
ιβ) τη σύνταξη υδρολογικών και μελετών υδραυλικών έργων
ιγ) τη σύνταξη μελετών υγειονομικής τεχνολογίας και περιβαλλοντικής διαχείρισης
ιδ) την παροχή συμβουλών / συμβουλευτικής υποστήριξης στον ευρύτερο τομέα της Γεωπληροφορικής και τέλος
ιε) την παροχή εκπαίδευσης σε ειδικούς επιστήμονες για διδασκαλία και κατάρτιση σε τεχνικές σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ΙΕΚ στις συναφείς με την επιστήμη του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού ειδικότητες.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης και του επαγγέλματος τους έχουν την ικανότητα: 1) να εφαρμόζουν τη γνώση στην πράξη, 2) να επικοινωνούν σε μια δεύτερη γλώσσα, 3) να αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, 4) να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις, 5) να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα σε διεθνές ή/και διεπιστημονικό περιβάλλον, 6) να παράγουν νέες ιδέες και επιστημονική γνώση, να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται επιστημονικά και ερευνητικά έργα, 7) να σέβονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και το φυσικό περιβάλλον, 8 ) να επιδεικνύουν επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα, και ευαισθησία σε θέματα φύλου, 9) να έχουν ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής, και 10) να προάγουν την ελεύθερη παραγωγική και επαγωγική σκέψη.
Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)
Η άσκηση του επαγγέλματος του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού καθορίζεται και κατοχυρώνεται από το Νόμο 4663/30 ΦΕΚ 149/9.5.1930: "Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του Πολ. Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου". Η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές
Πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης και σε μεταπτυχιακές σπουδές για λήψη διδακτορικής διατριβής
Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών
Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10).
Άριστα: 8,50-10,00
Λίαν Καλώς: 6,50-8,49
Καλώς: 5,00-6,49
Ανεπιτυχώς: 0,00-4,99
Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5.
Επίσημη διάρκεια του προγράμματος
10 ΕΞΑΜΗΝΑ, 300 ECTS
Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS= 25-30 ώρες) (Υ.Α.Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β, άρθρ. 1-3). Σε κάθε μάθημα πρέπει να αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>=2) με σκοπό να εκφραστεί ο φόρτος εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κλπ.
Τρόπος σπουδών
Πλήρης φοίτηση
Πρόεδρος
Δ. ΤΣΟΥΛΗΣ
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Ονομασία του τίτλου Σπουδών
Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού
Επίπεδο του τίτλου
Προπτυχιακό
Απαιτήσεις Εισαγωγής
Απολυτήριο Λυκείου - Εξετάσεις Εθνικού Επιπέδου
Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα
Για την απόκτηση του διπλώματος από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξετασθούν µε επιτυχία σε μαθήματα (κορμού-υποχρεωτικά και επιλογής) καθώς και σε διπλωματική εργασία.
Οι σπουδές του Μηχανολόγου Μηχανικού στο Α.Π.Θ. περιλαμβάνουν τρεις Κύκλους Σπουδών: Ο Πρώτος Κύκλος Σπουδών διαρκεί έξι εξάμηνα (1ο έως 6ο) και περιλαμβάνει 30 υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία είναι κοινά για όλες τις κατευθύνσεις σπουδών, καθώς και την προαιρετική εκπόνηση Σπουδαστικής Εργασίας. Ο Δεύτερος Κύκλος Σπουδών διαρκεί δύο εξάμηνα (7ο και 8ο), στα οποία υποχρεούνται οι φοιτητές, με βάση τα ενδιαφέροντά τους, να επιλέξουν μία από τις εξής Κατευθύνσεις Σπουδών: Α) Κατασκευαστική, Β) Ενεργειακή και Γ) Βιομηχανικής Διοίκησης.
Ο Δεύτερος Κύκλος Σπουδών περιλαμβάνει: 7 μαθήματα (5 υποχρεωτικά και 2 επιλογής) της κατεύθυνσης που έχει επιλέξει και μαθήματα επιλογής, τα οποία επιλέγονται μεταξύ όλων των μαθημάτων του Δεύτερου Κύκλου Σπουδών των άλλων 2 κατευθύνσεων σπουδών (2 μαθήματα ανά κατεύθυνση).
Ο Τρίτος Κύκλος Σπουδών διαρκεί δύο εξάμηνα (9ο και 10ο) και περιλαμβάνει 7 μαθήματα επιλογής, οργανωμένα σε Κύκλους Εξειδίκευσης. Οι φοιτητές θα πρέπει να επιλέξουν έναν από τους εξής Κύκλους Εξειδίκευσης, ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών που έχουν επιλέξει στο Δεύτερο Κύκλο Σπουδών: Α. Κατασκευαστική (Α1. Τεχνολογία Υλικών, Α2. Ανάλυση και Σύνθεση Κατασκευών, Α3. Τεχνική Μορφοποιήσεων), Β. Ενεργειακή (Β1. Παραγωγή και Χρήση Ενέργειας, Β2. Περιβάλλον και Τεχνολογία Αντιρρύπανσης, Β3. Αεροναυτική και Κινητήρες) και Γ. Βιομηχανικής Διοίκησης. Σε κάθε κύκλο εξειδίκευσης υπάρχουν τουλάχιστον 10 μαθήματα, εκ των οποίων τα 4 είναι υποχρεωτικά και ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει 3 από τα υπόλοιπα (τουλάχιστον 6) μαθήματα.
Η εξέταση των μαθημάτων γίνεται προφορικά/γραπτά ή και μέσω εργασίας κατ' επιλογή του διδάσκοντα.
Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν την εκπόνηση σπουδαστικής εργασίας ή/και τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης. Η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας είναι υποχρεωτική και ισοδυναμεί µε τριάντα (30) ECTS.
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν και να κατανοούν τις αρχές των φυσικών επιστημών, των μαθηματικών και της στατιστικής με σκοπό την εφαρμογή τους στο σχεδιασμό, σύνθεση, ανάλυση, κατασκευή και λειτουργία μηχανών, μηχανολογικών κατασκευών και παραγωγικών συστημάτων καθώς και να προάγουν την επιστήμη του μηχανολόγου μηχανικού και των σύγχρονων εφαρμογών της. Σε εφαρμοσμένο επίπεδο, αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες που προσδίδουν ικανότητα ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, επίλυσης τεχνολογικών και επιστημονικών προβλημάτων και προσαρμογής στο συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικό και οικονομικό περιβάλλον.
Oι απόφοιτοι του Τμήματος, ανάλογα µε τα μαθήματα, τη διπλωματική εργασία και την πρακτική άσκηση που έχουν επιλέξει, έχουν αποκτήσει δεξιότητες ποικίλου βαθμού ενδεικτικά για: α) την επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων, β) την έρευνα στη επιστήμη του μηχανολόγου μηχανικού, γ) την ανάπτυξη τεχνικών οργάνωσης και διοίκησης βιομηχανικής παραγωγής, δ) την ανάπτυξη νέων υλικών, προϊόντων και διαδικασιών παραγωγής και μηχανουργικής μορφοποίησης αυτών, ε) το σχεδιασμό και την ανάλυση σε εφαρμογές περιβαλλοντικής μηχανικής, στ) την εκπόνηση πειραματικών μετρήσεων και αξιολόγηση αυτών σε μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και παραγωγικές εφαρμογές, ζ) τη διαμόρφωση, μελέτη και αξιολόγηση ενεργειακών συστημάτων, και τέλος η) την παροχή συμβουλών στον ευρύτερο τομέα της μηχανολογίας και των εφαρμογών της.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης και του επαγγέλματος τους έχουν την ικανότητα: 1) να εφαρμόζουν τη γνώση στην πράξη, 2) να επικοινωνούν σε μια δεύτερη γλώσσα 3) να αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών, 4) να προσαρμόζονται ευέλικτα σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν σχετικές αποφάσεις, 5) να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα επίσης σε διεθνές ή/και διεπιστημονικό περιβάλλον, 6) να παράγουν νέες ιδέες και επιστημονική γνώση, να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται επιστημονικά και ερευνητικά έργα, 7) να σέβονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και το φυσικό περιβάλλον, 8 ) να επιδεικνύουν επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα, και ευαισθησία σε θέματα φύλου και ανθρώπινων αξιών, 9) να έχουν ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής, και 10) να προάγουν την ελεύθερη, παραγωγική και επαγωγική σκέψη.
Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)
Η άσκηση του επαγγέλματος του μηχανολόγου μηχανικού καθορίζεται και κατοχυρώνεται από το νόμο 6422/28-11-1934/Α 412 << Περί Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Μηχανολόγου,του Ηλεκτρολόγου και του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ως και του Ναυπηγού >>. Η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές
Πρόσβαση σε Μεταπτυχιακές Σπουδές
Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών
Η βαθμολογική κλίμακα, µε την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10) και ο βαθμός μόνο του διπλώματος ακολουθεί την παρακάτω βαθμολογική κλίμακα µε τους ακόλουθους χαρακτηρισμούς:
Άριστα : 8,5-10,00
Λίαν Καλώς: 6,5- 8,49
Καλώς: 5,0- 6,49
Ανεπιτυχώς: 0,00-4,99
Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5.
Επίσημη διάρκεια του προγράμματος
10 ΕΞΑΜΗΝΑ, 300 ECTS.
Ενα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ΕCTS ( Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS=25-30 ώρες) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας, Υ.Α.Φ5/89656/Β3,ΦΕΚ 1466/2007/Β,άρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή). Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>=2) με σκοπό να εκφραστεί ο φόρτος εργασίας που απαιτείται απο το φοιτητή για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος,εργαστηρίου,φροντιστηρίου,πρακτικής άσκησης κλπ.
Τρόπος σπουδών
Πλήρης φοίτηση.
Πρόεδρος
Καθ. Ν. ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Ονομασία του τίτλου Σπουδών
Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών
Επίπεδο του τίτλου
Προπτυχιακό
Απαιτήσεις Εισαγωγής
Απολυτήριο Λυκείου - Εξετάσεις Εθνικού Επιπέδου
Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα
Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από τον βασικό κύκλο σπουδών (τα 5 πρώτα εξάμηνα) και 3 παράλληλους κύκλους ειδίκευσης (τα επόμενα 5 εξάμηνα).
Ο βασικός κύκλος σπουδών είναι κοινός για όλους τους φοιτητές και προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις υποδομής μαθηματικών, φυσικής και πληροφορικής, καθώς και της επιστήμης του ΗΜΜΥ στις περιοχές ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρονικής-υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών.
Στο τέλος του 5ου εξαμήνου οι φοιτητές επιλέγουν έναν από τους τρεις κύκλους ειδίκευσης: Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ηλεκτρονικής-Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών, όπου κατά τη διάρκεια του 6ου έως και του 9ου εξαμήνου παρακολουθούν περισσότερα εφαρμοσμένα και εξειδικευμένα μαθήματα της επιστήμης του ΗΜΜΥ, η πλειονότητα των οποίων σχετίζονται με τον επιλεχθέντα κύκλο ειδίκευσης.
Με τη συμπλήρωση του 7ου εξαμήνου οι φοιτητές μπορούν να αρχίσουν να ασχολούνται με την διπλωματική τους εργασία (ισοδύναμη με εργασία επιπέδου Master), την οποία ολοκληρώνουν και υποστηρίζουν στο τέλος του 10ου εξαμήνου ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής του διδακτικού προσωπικού.
Για την απόκτηση του διπλώματος ΗΜΜΥ οι φοιτητές πρέπει:
1) Να εξεταστούν επιτυχώς σε 61 εξαμηνιαία μαθήματα. Από τα μαθήματα αυτά τα 33 είναι υποχρεωτικά του βασικού κύκλου σπουδών, ενώ τα υπόλοιπα 28 διαμορφώνονται ανάλογα με τον κύκλο ειδίκευσης που επιλέγουν ως εξής:
Κύκλος Ειδίκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας: 16 υποχρεωτικά μαθήματα και 12 επιλογής.
Κύκλος Ειδίκευσης Ηλεκτρονικής-Υπολογιστών: 12 υποχρεωτικά μαθήματα και 16 επιλογής.
Κύκλος Ειδίκευσης Τηλεπικοινωνιών: 16 υποχρεωτικά μαθήματα και 12 επιλογής.
Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος βασίζεται στην επίδοση του φοιτητή σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις, κατ΄ οίκον εργασίες και θέματα, εργαστηριακές αναφορές κ.λ.π., ανάλογα με το μάθημα.
2) Να εκπονήσουν, συγγράψουν και υποστηρίξουν επιτυχώς την διπλωματική τους εργασία, η οποία είναι ισοδύναμη με οκτώ ( 8 ) εξαμηνιαία μαθήματα και αντιστοιχίζεται με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες ECTS.
Ακόμη, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν πρακτική άσκηση, τρίμηνης ελάχιστης διάρκειας, η οποία έχει ενταχθεί στο 10ο εξάμηνο του προγράμματος σπουδών και προσφέρεται σε όλους τους κύκλους ειδίκευσης ως προαιρετικό μάθημα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, ο απόφοιτος έχει τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες να μπορεί να σχεδιάζει, υλοποιεί, υποστηρίζει και συντηρεί συστήματα και υπηρεσίες για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση ενέργειας και πληροφορίας.
Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)
Το δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών προσδίδει στον κάτοχό του τον νομικά κατοχυρωμένο τίτλο του "Μηχανικού" και πιστοποιεί τις γνώσεις και τα δικαιώματα να ασκεί το επάγγελμα του, που περιλαμβάνει "τη μελέτη και την κατασκευή συστημάτων για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση ενέργειας και πληροφορίας". Οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκτούν τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μετά από εξετάσεις, και τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές
Τελικό δίπλωμα που δίνει πρόσβαση σε περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές είτε σπουδές για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών
Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10)
Άριστα : 8,50-10,00
Λίαν Καλώς: 6,50- 8,49
Καλώς : 5.00-6.49
Ανεπιτυχώς 0,00-4,99
Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5
Επίσημη διάρκεια του προγράμματος
Πενταετές πρόγραμμα ολοκληρωμένων σπουδών πλήρους φοίτησης (10 εξ. x 13 εβδ./ εξάμηνο: 300 ως 319 ECTS, ανάλογα με τα μαθήματα επιλογής που επιλέχτηκαν). Οι πιστωτικές μονάδες ECTS εκφράζουν το φόρτο εργασίας που χρειάζονται οι φοιτητές για να επιτύχουν τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο φόρτος εργασίας συνίσταται στο χρόνο που υπολογίζεται ότι χρειάζεται τυπικά να αφιερώσει ένας φοιτητής για να ολοκληρώσει όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες (όπως είναι η παρακολούθηση παραδόσεων, οι εργασίες, η ανεξάρτητη ιδιωτική μελέτη, η διπλωματική εργασία και οι εξετάσεις) που απαιτούνται για την επίτευξη των αναμενόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. 60 πιστωτικές μονάδες ECTS αντιστοιχούν στο φόρτο εργασίας ενός ολόκληρου έτους τυπικής μάθησης πλήρους φοίτησης (ακαδημαϊκό έτος) και τα συναφή μαθησιακά αποτελέσματα. Ο φόρτος εργασίας του φοιτητή κυμαίνεται από 1500 έως 1800 ώρες για ένα ακαδημαϊκό έτος, όπου μία πιστωτική μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε 25 έως 30 ώρες εργασίας.
Τρόπος σπουδών
Πλήρης φοίτηση με φυσική παρουσία
Πρόεδρος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΧΑΣΑΠΗΣ
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Ονομασία του τίτλου Σπουδών
Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού
Επίπεδο του τίτλου
Προπτυχιακό
Απαιτήσεις Εισαγωγής
Απολυτήριο Λυκείου. Εξετάσεις Εθνικού επιπέδου
Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα
Η φοίτηση για την απόκτηση του Διπλώματος Χημικού Μηχανικού από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, ΑΠΘ είναι πενταετής και οργανώνεται σε 10 διδακτικές περιόδους/εξάμηνα σπουδών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση του Διπλώματος Χημικού Μηχανικού είναι η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σαράντα έξι (46) υποχρεωτικών μαθημάτων και εννέα έως δώδεκα (9 - 12) μαθημάτων επιλογής που περιλαμβάνονται στο προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ΠΣ-ΑΠΘ. Επιπλέον, οι φοιτητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Η διπλωματική εργασία ισοδυναμεί με επτά (7) υποχρεωτικά μαθήματα και για την επιτυχή ολοκλήρωσή της απαιτείται η εκπόνηση μελέτης συγκεκριμένου ερευνητικού θέματος, η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας και η επιτυχής εξέτασή της ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.
Οι Διπλωματούχοι Χημικοί Μηχανικοί δύναται να αποκτήσουν βεβαίωση ειδίκευσης εφόσον παρακολουθήσουν και εξεταστούν επιτυχώς σε τρία (3) τουλάχιστον μαθήματα επιλογής, όπως επίσης και στο αντίστοιχο εργαστηριακό μάθημα που περιλαμβάνεται στην κατεύθυνση ειδίκευσης που έχουν επιλέξει. Το παρόν προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει τις ακόλουθες πέντε κατευθύνσεις - ειδικεύσεις: 1. Ενέργεια, 2. Περιβάλλον, 3. Τρόφιμα-Βιοτεχνολογία, 4. Υλικά και 5. Χημική Μηχανική.
Το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης του Χημικού Μηχανικού είναι η σύνθεση, ο σχεδιασμός, η δοκιμή, η κλιμάκωση, η λειτουργία, η αυτοματοποίηση και η βελτιστοποίηση των φυσικών, χημικών & βιολογικών διεργασιών, με στόχο τη φυσική, χημική ή/και βιολογική αλλαγή της κατάστασης των πρώτων υλών και το μετασχηματισμό τους σε χρήσιμα προϊόντα/υλικά. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων με οικονομικό όφελος και ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ο/η Χημικός Μηχανικός θα πρέπει να κατανοήσει και να επιλύσει φυσικά, χημικά και βιολογικά προβλήματα που εξελίσσονται σε τέσσερις διαφορετικές κλίμακες:
i) Ατομική/Μοριακή κλίμακα, ii) Μικρο-κλίμακα, iii) Μεσαία κλίμακα (π.χ., μέγεθος ενός καταλυτικού σωματιδίου) και iv) Μακρο-κλίμακα (π.χ., μεγέθους βιομηχανικής μονάδας).
Η επιστήμη του χημικού μηχανικού προσφέρει μία πληθώρα επαγγελματικών ευκαιριών στους τομείς παραγωγής χημικών προϊόντων και υλικών, βιοτεχνολογίας, πετροχημικών, ενεργειακών πόρων, διαχείρισης αποβλήτων, προστασίας του περιβάλλοντος, βιοϊατρικής, ηλεκτρονικών / οπτικών / μαγνητικών κλπ. υλικών, πληροφορικής, διοίκησης επιχειρήσεων, ανάπτυξης νέων προϊόντων, κλπ.
Συνεπώς, σκοπός του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ΠΣ-ΑΠΘ είναι να εκπαιδεύσει επιστήμονες μηχανικούς ικανούς να δραστηριοποιούνται στην έρευνα, ανάπτυξη και βελτίωση των μεθόδων παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων, στην τεχνολογία και παραγωγή υλικών, την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη διαφόρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στην διαχείριση-διοίκηση έργων και στην εφαρμογή προτύπων (περιβαλλοντικής διαχείρισης, διασφάλισης ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας).
Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)
Απαιτείται η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την επαγγελματική κατοχύρωση στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα των αποφοίτων του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές
Πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών
Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10).
Άριστα : 8,50-10,00
Λίαν Καλώς: 6,50- 8,49
Καλώς: 5,0- 6,49
Ανεπιτυχώς: 0,00-4,99
Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5.
Επίσημη διάρκεια του προγράμματος
10 ΕΞΑΜΗΝΑ, 300 ECTS
Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο με 30 ECTS (1 ECTS=25-30 ώρες) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας, Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β, άρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή). Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>= 2 ) που εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση του μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κλπ.
Τρόπος σπουδών
Πλήρης φοίτηση
Πρόεδρος
Καθηγήτρια Μ. Λιακοπούλου-Κυριακίδου
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antis
Πολύ δραστήριο μέλος
Η άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού καθορίζεται και κατοχυρώνεται από το Νόμο 4663/1930, ΦΕΚ 149/9.5.1930: "Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του Πολ. Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου". Η προβλεπόμενη από το Νόμο 1225/1981,ΦΕΚ 340 Α/31-12-1981 άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Αυτός ο νόμος δεν καταργήθηκε πρόσφατα ?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
Αυτός ο νόμος δεν καταργήθηκε πρόσφατα ?
Όχι antis. Ο νόμος 4663/1930 τροποποιήθηκε, δεν καταργήθηκε. Μέχρι 31/12/2014, o νόμος 4663/1930 θα ισχύει όπως τον ξέρουμε. Οι τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο νόμο 4254/2014 τίθενται σε ισχύ από 01/01/2015.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antis
Πολύ δραστήριο μέλος
Μέχρι 31/12/2014, o νόμος 4663/1930 θα ισχύει
Ουσιαστικά καταργήθηκε δηλαδή και έχει ισχύει μόνο τους επόμενους 7 μήνες
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
Ουσιαστικά καταργήθηκε δηλαδή και έχει ισχύει μόνο τους επόμενους 7 μήνες
Όπως σου είπα τροποποιήθηκε, δεν καταργήθηκε, αλλά οι τροποποιήσεις ενεργοποιούνται την 01/01/2015. Ακόμα και μετά την 01/01/2015 θα γίνεται αναφορά στο Ν 4663/1930 (εκτός αν καταργηθεί στο μέλλον).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antis
Πολύ δραστήριο μέλος
Όπως σου είπα τροποποιήθηκε, δεν καταργήθηκε, αλλά οι τροποποιήσεις ενεργοποιούνται την 01/01/2015. Ακόμα και μετά την 01/01/2015 θα γίνεται αναφορά στο Ν 4663/1930 (εκτός αν καταργηθεί στο μέλλον).
με την υποπαράγραφος ΙΓ12 ουσιαστικά καταργήθηκε όλη η φιλοσοφία που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
με την υποπαράγραφος ΙΓ12 ουσιαστικά καταργήθηκε όλη η φιλοσοφία που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Ναι, η φιλοσοφία καταργήθηκε. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η καινούρια φιλοσοφία μέχρι να εκδοθούν τα προβλεπόμενα προεδρικά διατάγματα τα οποία θα ρυθμίζουν το πεδίο άσκησης του επαγγέλματος.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
Σχολή/Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών
1) Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου:
https://www.adip.gr/eks/ExternalEvaluationReportFINAL-12162013.pdf
2) Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
https://www.adip.gr/eks/External_Eva...ng_Aristotle_University_Thessaloniki.2013.pdf
3) Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:
https://www.adip.gr/eks/UniThrace_CivilEng_2014.pdf
4) Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών:
https://www.adip.gr/eks/UniPatras_CivilEng_2013.pdf
5) Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
https://www.adip.gr/eks/Final ExternalEvaluationReport_CE_UTHESSALY.pdf
Σχολή/Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών
1) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου:
https://www.adip.gr/eks/External Evaluation Report FINAL May 2012.pdf
2) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
https://www.adip.gr/eks/AristUniThess_MechEng_2013.pdf
3) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:
https://www.adip.gr/eks/UniWestMaced_MechEng_2013.pdf
4) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
https://www.adip.gr/eks/Report_ME_Volos_Revised_Jan16_Final.pdf
5) Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών:
https://www.adip.gr/eks/UPatras_MechEngAeronautics_2013.pdf
Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
https://www.adip.gr/eks/EEC NAME-NTUA 2012_FINAL.pdf
Σχολή/Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών/Τεχνολογίας Υπολογιστών
1) Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου:
https://www.adip.gr/eks/NTUA_HMMY_2013.pdf
2) Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
https://www.adip.gr/eks/Thessaloniki final Report.pdf
3) Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:
https://www.adip.gr/eks/DUTH_HMMY_2013.pdf
4) Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών:
https://www.adip.gr/eks/FINAL_REPORT_UPATRAS.pdf
Σχολή/Τμήματα Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών
1) Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου:
https://www.adip.gr/eks/NTUA_RuralSurveyingEng_2013.pdf
2) Τμήμα Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
https://www.adip.gr/eks/UniThessaloniki_RuralSurveingEng_2013.pdf
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 7 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.