@γιαννης_00 και
@Samael
Ποιες οι διαφορές των τμημάτων μηχανικών πληροφορικής και υπολογιστων του παδα με το ηλεκρτολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών του παδα επίσης? Επιπλέον, τα τμήματα σκέτης πληροφορικής του παπει ξερω γω, είναι μονο για software? Τελος τα ημμυ εχουν και ροες για υπολογιστες σε θεμα υλικου σωστα?
Απο ημμυ μπαίνεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος σε θέματα ηλεκτρονικής και φυσικής των αντίστοιχων διατάξεων.
Επίσης μπορείς να ασχοληθείς με αρκετά θέματα που έχουν την βάση τους στις αρχές του ηλεκτρομαγνητισμού χωρίς να είναι υπολογιστικά συστήματα. Λόγου χάρη :
Οπτική μηχανική
Μικροκυματική μηχανικη
Κεραίες
Μηχανική LASER
Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
Συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας
Μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας
Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
Ηλεκτρονικά ισχύος για επεξεργασία της ηλεκτρικής ισχύος
Ηλεκτρικά οχήματα
Γεννήτριες, κινητήρες, μετασχηματιστές
Διατάξεις υψηλών τάσεων(π.χ. γεννήτριες)
Φυσικά όλα αυτά μπορεί να περιέχουν και υπολογιστικά συστήματα, αλλά κατά κύριο εμπίπτουν και καλύπτονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στο πεδίο του ηλεκτρολόγου και ηλεκτρονικού μηχανικού.
αυτο είναι παλιο αλλα με μπερδεψε, το φυσικο κομμάτι δεν είναι η αρχιτεκτονκή του υπολογιστή?
Όχι. Η αρχιτεκτονική είναι μια πιο αφηρημένη και ανώτερου επιπέδου σχεδίαση ενός υπολογιστή. Καθορίζει τι components αποτελούν το υπολογιστικό σύστημα και πως αυτά αλληλεπιδρούν, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση. Για παράδειγμα το μήκος των λέξεων των εντολών σε bit που διαχειρίζεται μια CPU είναι ένα στοιχείο αρχιτεκτονικής.
Η πρακτική υλοποίηση της αρχιτεκτονικής όμως διαφέρει. Σε πρώτη φάση ξέρεις απο μαθηματικής άποψης τι θες να κάνει ένα υποσύστημα, τι συνάρτηση θες να υλοποιήσεις δηλαδή. Πως προκύπτουν αυτά ; Aπο τις προδιαγραφές του υπολογιστικού συστήματος. Απο τι καθορίζονται οι προδιαγραφές ; Απο τις ανάγκες της αγοράς, του πελάτη και της εφαρμογής που προορίζεται το υπολογιστικό σύστημα. Άλλες προδιαγραφές έχει ένας υπολογιστής για σερφάρισμα στο ίντερνετ και άλλες ένα υπολογιστικό σύστημα για ανακατασκευή εικόνων απο έναν μαγνητικό τομογράφο.
Το επόμενο βήμα είναι να περιγράψεις τις λειτουργίες των επιμέρους συστημάτων του υπολογιστικού συστήματος(της CPU ας πούμε) μέσω λογικών πυλών. Τι είναι στην ουσία αυτές ; Μαθηματικοί τελεστές μιας άλγεβρας κάπως διαφορετικής απο αυτή που γνωρίζεις τώρα. Εφαρμόζονται δηλαδή πάνω σε μια ή δύο(ή περισσότερες) μεταβλητές και σου δίνουν έναν αποτέλεσμα. Πως ο πολλαπλασιασμός ας πούμε στην γνωστή σου άλγεβρα παίρνει δύο μεταβλητές x και y και τους αντιστοιχεί την τιμή xy ; Κάπως έτσι και εδώ φαντάσου.
Μετά αυτές οι λογικές πύλες, που αποτελούν επίσης αφηρημένα μαθηματικά κατασκευάσματα, πρέπει να αντιστοιχηθούν σε πραγματικά φυσικά συστήματα, ηλεκτρονικά στοιχεία, κυκλώματα στην προκειμένη, που έχουν συμπεριφορά που ταυτίζεται απο μαθηματικής άποψης με αυτές των πυλών που πάνε να υλοποιήσουν.
Τέλος υπάρχει η πρακτική κατασκευή των ηλεκτρονικών στοιχείων,κυκλωμάτων και συστημάτων αυτών. Εδώ μπαίνει σε βαθύ επίπεδο η φυσική και η χημεία(όσον αφορά την κατασκευή) αλλά και η ηλεκτρονική μηχανική(όσον αφορά τον σχεδιασμό).
Άρα, έχουμε αφενός τα μαθηματικά που σου υπαγορεύουν τι χρειάζεσαι για να υλοποιήσεις ένα σύστημα που θα έχεις τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί και μετά περνάμε στο φυσικό επίπεδο σχεδίασης. Τα παρουσιάζω ξεχωριστά για να σε διευκολύνω να κατανοήσεις τις δύο μεγάλες περιοχές που υπάρχουν. Στην πράξη αυτά δεν είναι ανεξάρτητα. Το τι μπορεί να κατασκευαστεί επηρεάζει τις σχεδιαστικές αποφάσεις, όπως και αυτές επηρεάζουν το τι προδιαγραφές είναι αποδεκτές. Ο σκοπός πάντως είναι ο ίδιος :
-> Πιο γρήγοροι υπολογιστές με λιγότερη κατανάλωση ισχύος
Οπότε έχουμε αφενός τους μηχανικούς λογισμικού και υπολογιστών που προσπαθούν να βρίσκουν νέους και πιο αποδοτικούς αλγόριθμους που πετυχαίνουν τα ίδια αποτελέσματα με λιγότερη κατανάλωση ισχύος, επεξεργαστική ισχύ ή/και μνήμη, και αφετέρου τους φυσικούς,τους χημικούς και τους ηλεκτρονικούς που ερευνούν νέους τρόπους να κατασκευάζουν πιο πυκνά κυκλώματα. Πως το κάνουν αυτό ; Ανακαλύπτοντας νέα κυκλώματα, νέες διατάξεις και νέες μεθοδολογίες κατασκευής κυκλωμάτων, σπρώχνοντας τα όρια του τι είναι τεχνολογικά εφικτό σήμερα. Στην ουσία εφευρούμε νέα και καλύτερα κυκλώματα και σμικραίνουμε τις υπάρχουσες διατάξεις που τα αποτελούν.
Εδώ οφείλω να σημειώσω οτι προφανώς σου παραλείπω πάρα πολλές λεπτομέρειες. Ας πούμε το τι καθορίζει το εαν ένα νέο κύκλωμα είναι καλύτερο είναι τεράστιο θέμα συζήτησης. Επίσης δεν είναι και απλή η απάντηση, και είναι και ο λόγος που όλοι οι μηχανικοί έχουμε δουλειά. Δεν υπάρχει το καλύτερο. Όλα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Για παράδειγμα σε μια εφαρμογή το σημαντικό μπορεί να είναι η μεγάλη ταχύτητα επεξεργασίας. Σε μια άλλη μπορεί να είναι η μεγάλη αξιοπιστία στην επεξεργασία των δεδομένων. Σε άλλη μπορεί να είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση ισχύος. Οπότε δεν είναι ξεκάθαρο το τι είναι "καλύτερο". Δουλειά μας είναι να κρίνουμε κάθε φορά τι κερδίζουμε και τι χάνουμε. Εαν αυτά που χάνουμε δεν είναι σημαντικά για την εφαρμογή μας, δεν έχουμε πρόβλημα. Εαν όμως είναι πρόβλημα, τότε ψάχνουμε νέες λύσεις.
Η ουσία είναι οτι και τα δύο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδία, με τους ηλεκτρολόγους/ηλεκτρονικούς να έχουν κάπως ευρύτερη γκάμα πραγμάτων που μπορούν να δουλέψουν, κάπως πιο κοντά στην εφαρμοσμένη φυσική. Επίσης η αλληλεπίδραση όπως μπορείς να φανταστείς είναι μεγάλη καθώς και οι μηχανικοί υπολογιστών βασίζονται σε ηλεκτρονικούς και φυσικούς επιστήμονες για το τι τεχνολογία είναι διαθέσιμη αλλά και οι προηγούμενοι βασίζονται σε νέους και πιο γρήγορους υπολογιστές για να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη νέων υπολογιστών και την μελέτη του κόσμου μας. Ελπίζω να σε κάλυψα και να είναι κάπως πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.