Μα γιατί να μαθαίνουμε πράματα που δεν θα μας χρησιμεύσουν ποτέ στη ζωή μας;

Fata Morgana

Δραστήριο μέλος

Η Fata Morgana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 518 μηνύματα.
Crook, νομιζω οτι υπερβαλλεις λιγο ως προς την υλη των αρχαιων που πρεπει να παπαγαλισουμε για να τη μαθουμε.. Τα διαγωνισματα, οι απαιτησεις και το επιπεδο του μαθηματος (οπως και ολων των μαθηματων της γενικης αλλωστε) δεν ειναι και τοσο υψηλο. Εγω προσωπικα ειχα ξεσκιστει στα αρχαια στο γυμνασιο αλλα στο λυκειο δεν πολυασχολουμαι και παρολαυτα εγραψα 19 στο τελος, στηριγμενη σε οσα θυμομουν απ το γυμνασιο.. Αυτα για τη γραμματικη, γιατι οσον αφορα το συντακτικο, κατα τη γνωμη μου, χρειαζεται κριτικη σκεψη, μαθηματικο μυαλο και κοινη λογικη (και λιγη φαντασια :xixi: ) για να ανταποκριθεις.

Παντως, θα μας χρησιμευε σιγουρα περισσοτερο ενα μαθημα οπου θα συζητουσαμε περισσοτερο και θα αναλυαμε τις δικες μας αποψεις, ειτε αυτο το μαθημα λεγεται εκθεση ειτε αρχαια..

Και τα αρχαια θα ηταν πολυ πιο ενδιαφεροντα αν δεν περιοριζομασταν στην απλη παπαγαλια μεταφρασης και τυπων αλλα στεκομασταν κυριως στις ιδεες των αρχαιων και στον τροπο αντιμετωπισης της ζωης εκ μερους τους.

Αυτο που αναφερει η Βασιλικη με τη βιβλιοθηκη ειναι αδυνατο, γιατι σκεψου να εχεις τοσα μαθηματα στην κατευθυνση σου, να εισαι επιβαρυμενος με αλλα τοσα γενικης, δεν υπαρχει χρονος να ασχοληθει κανεις με τιποτα περισσοτερο.. Ενω αν διδασκομασταν στο σχολειο τα αρχαια με τον τροπο που περιγραφει ο Crookshanks πιο πανω, θα επωφελουμασταν και απο τη συζητηση που πιθανον να γινοταν..

Αν και ειναι λιγο δυσκολο να γινει συζητηση και να ασχοληθουμε με κατι περισσοτερο απο τα μαθηματα της κατευθυνσης αν ολοι σκεφτομαστε τις πανελληνιες ως το μονο κριτηριο για το τι ειναι σημαντικο και τι οχι και αν τα ριχνουμε ολα στο κακο συστημα.. Χωρις να ισχυριζομαι βεβαια οτι η παρουσα κατασταση στην παιδεια βοηθα και στηριζει τα παιδια.. καθε αλλο μαλιστα! Απλα, οχι επειδη το συστημα με εξαναγκαζει να περιοριζομαι στη στειρα γνωση και εξειδικευση εγω να σκυβω το κεφαλι..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
Έτσι όπως γίνεται τώρα.
Εσύ τη θεωρείς επαρκή, δηλαδή; Δε μιλαώ τόσο για την ποσότητα, αλλά για την ποιότητά της.
Λάθος νούμερο 1: Η διδασκαλία που δέχομαι εγώ δεν είναι απαραίτητο ότι ταυτίζεται με εκείνη που δέχεσαι εσύ. Αυτό εξαρτάται καθαρά από τον καθηγητή.
Λάθος νούμερο 2: Το μάθημα των Αρχαίων εξετάζεται κυρίως από τον τρόπο διδασκαλίας του αλλά σαφώς και από το χρόνο που του αφιερώνεται ως μάθημα (κατ' εμέ επαρκής).
Λάθος νούμερο 3: Ξεχνάς πως είμαι μαθήτρια Γυμνασίου και ο όποιος διάλογος σε επίπεδο σύγκρισης θα ήταν άσκοπος.
Λάθος νούμερο 4: Παρατόνισες στη λέξη "μιλάω". :p
Πότε ακριβώς το έκανα αυτό;
(1) Σαφώς και ήταν παπαγαλίστικη η προσπάθεια. Σαφώς;
(2) Εγώ εδώ την καλύτερη μου "φόρμα" στα αρχαία την είχα στα μισά της Α' Λυκείου, και τώρα πολλούς τύπους και καταλήξεις τους έχω ξεχάσει. Εσύ...
(3) Γίνεται να μάθεις τα χίλια εκατόν εικοσιδύο ανώμαλα ρήματα και τα άλλα τόσα ανώμαλα ουσιαστικά, των οποίων οι καταλήξεις μπερδεύονται, μαθαίνεις το ένα και το μπερδεύεις με το άλλο, και να μην τα ξεχάσεις αν δε τα χρησιμοποιείς; Ο.Κ. Δυσκολεύεσαι να τα μάθεις. Αυτό δε συμβαίνει με όλους εκτός κι αν έχεις κάνει κάποια έρευνα. (Είναι είκοσι δύο. :))
(4) Μα είναι πάρα πολύ χρονοβόρο και κουραστικό να διαβάζει κανείς ένα αρχαίο κείμενο. Για εσένα.
Μα σαφώς και σκέφτομαι το νόημα των λεγόμενών σου. Αλλιώς δε θα καθόμουν να σου απαντήσω.
Ο αντίλογος που εκφράζεται από τον καθένα μας αποτυπώνεται με τη μορφή απαντήσεων. Υποστηρίζω κάτι που εσύ εχθρεύεσαι. Επομένως, θα πρέπει να παραθέσεις τα επιχειρήματά σου για να υποστηρίξεις τη δική σου άποψη. Σου είχα τονίσει και σε προηγούμενο μήνυμα πως δεν προσπαθώ να αποδείξω πως έχω δίκιο κι εσύ άδικο αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν ενστερνίζεσαι την ίδια στάση. Συνεπώς, όταν απαντάμε σε κάποιον δε σημαίνει απαραίτητα, πως λαμβάνουμε σοβαρά αυτά που γράφει. Τις περισσότερες φορές όταν διαφωνούμε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Δεν πράττω εγώ την "απαξίωση ιδεών και εμπορευματοποίηση θεσμών". Την πράττει το σύστημα. Και από τη στιγμή που το σύστημα είναι έτσι, με εξαναγκάζει να συμπεριφερθώ έτσι.
Δεν αντιλέγω σε αυτό που λες. Πράγματι το σύστημα στην Ελλάδα προωθεί ένα λανθασμένο κατʼ εμέ τρόπο διδασκαλίας των Αρχαίων. Αυτό δε συνεπάγεται κοινή στάση από την πλευρά σου. Αν ένας φιλότιμος καθηγητής ενδιαφέρεται για το μάθημά του, εφαρμόζει εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και εστιάζει στην ουσία του μαθήματος δεν αποδέχεσαι την επικρατούσα κατάσταση. Διαφοροποιείσαι αυτής και ανακαλύπτεις αυτά που προανέφερα, έχοντας ως καθοδηγητή τον εκάστοτε εκπαιδευτικό.
Αν θέλουν το Λύκειο να είναι σαν το Γυμνάσιο, γενικών γνώσεων δηλαδή, ας το αποσυνδέσουν από τις Πανελλήνιες. Αν θέλουν να έχουν τις Πανελλήνιες συνδεδεμένες με το Λύκειο, ας αφήσουν τις γενικές γνώσεις κατά μέρος.
Τώρα σε ποιο θέμα εστιάζουμε; Κατά πόσο ωφέλιμο είναι για κάποιον να μαθαίνει κάτι παραπάνω από το προβλεπόμενο; Την άποψή μου την ξέρεις αλλά κατάλαβε αυτό που σου λέω. Οι Πανελλήνιες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Καθορίζουν το μέλλον σου και την πορεία σου. Δεν είναι το παν! Είναι τουλάχιστον θλιβερό να παρακολουθείς ανθρώπους που κουράζονται να μαθαίνουν. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να κατηγοριοποιείς αυτά που σου προσφέρει το σχολείο με βάση αυτά που εσύ πιστεύεις πως θα σου χρειαστούν.
Δε μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιος είναι ο σκύλος; Ο κουρασμένος και ταλαιπωρημένος μαθητής που δεν μπορεί να αντέξει την άχρηστη κατʼ εκείνον, μελέτη των Αρχαίων; Άλλωστε γιατί να το κάνει; Τι έχει να του προσφέρει ο αρχαίος πολιτισμός και η κατανόηση αυτού;
Ή, ας κάνουν και τα δύο σε σχολεία διαφορετικών συστημάτων, ώστε να μπορεί ο μαθητής να επιλέξει. Αυτό δε θα έχει μάλιστα κάποιο επιπλέον οικονομικό κόστος, κάποιους ικανούς ανθρώπους που θα διαμορφώσουν ένα σωστό σύστημα χρειάζεται, αλλά αυτό σαφώς είναι κάτι που δε θέλουν, γιατί η παιδεία αφυπνίζει τους ανθρώπους και γιατί οικονομούν τις ψήφους των φροντιστηριούχων, των οικογενειών τους, πιθανόν, και των εργαζομένων στα φροντιστήρια.
Και θα ήταν πολλοί αυτοί που θα επέλεγαν ένα σχολείο με βάση τα τωρινά πρότυπα… Το θέμα είναι πως αυτό το σχολείο με τα ελαττώματα του, σου προσφέρει κάτι που μάλλον θα εκτιμήσεις αργότερα.
Μμμ, θυμάσαι αυτά που έκανες στο Δημοτικό;
Όχι όλα. Τα περισσότερα τα έχω ξεχάσει. Θυμάμαι όμως αρκετά για να μπορώ να πω, πως αυτά που μάθαινα στο σχολείο δεν ήταν απλές ακαδημαϊκές γνώσεις που τις άκουσα και τις ξέχασα.
Αν ο καθηγητής δε θυμάται κάποια πράγματα, ο οποίος μάλιστα έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη του αντικειμένου του, δε βλέπω πώς θα μπορούσε να τα θυμάται ο μαθητής.
Και γιατί να μην πάρουμε ως παράδειγμα τη δική μου καθηγήτρια Αρχαίων; Είναι εξαιρετική, οι τρόποι διδασκαλίας της διαφοροποιημένοι από τους τετριμμένους, με θέληση και ικανότητα να μεταδίδει αυτά που κρίνει πως πρέπει να αποσπάσουμε από αυτό το μάθημα. Για ποιο λόγο λοιπόν, να ορίζουμε αυθαίρετα παραδείγματα; Γιʼ αυτό μην εστιάζεις στον καθηγητή ΣΟΥ αδικώντας άλλους.
Μα είναι πάρα πολύ χρονοβόρο και κουραστικό να διαβάζει κανείς ένα αρχαίο κείμενο. Θα μπορούσε να διαβάσει τη μετάφραση. Θα μου πεις, αλλιώς είναι το αυθεντικό κείμενο. Αλλά με πόσα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα; Πέρασε ο καιρός της Αναγέννησης, οπότε η κοινωνική ελίτ είχε χρόνο να μελετά και να αθλείται και να περνά το χρόνο της στη φύση, και οπότε η γνώση δεν ήταν ακόμη τόσο διευρυμένη ώστε να είναι απαραίτητη η εξειδίκευση. Δε λέω να εξειδικευτούμε κάπου, και όλα τα άλλα να τα αφήσουμε στη μοίρα τους. Αλλά πρέπει σαφώς να δώσουμε περισσότερη βάση σε αυτό που θα εξειδικευτούμε. Και δεν είναι μόνο θέμα εργασιακής χρησιμότητας. Είναι και θέμα μάθησης. Δε μπορείς να τα μάθεις όλα στο ίδιο βάθος. Εδώ καλά-καλά της κατεύθυνσης τα μαθήματα δε τα μαθαίνουμε σε βάθος, και θα μάθουμε της γενικής; Είναι και θέμα ελευθερίας επιλογής.
Αν θέλεις να γίνεις βιολόγος προφανώς και δε θα εστιάσεις στο μάθημα των Αρχαίων. Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε όμως για να απαντηθεί το ερώτημα "Πόσο πρέπει να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα Αρχαία". Με τα μηνύματα σου απλά απαξίωσες το μάθημα ως μάθημα και δε θίχτηκε το ενδιαφέρον που πρέπει να δείξουμε αλλά ο λόγος επίδειξής του. Πότε δε σε παρότρυνα να παρατήσεις τα μαθήματα της Κατεύθυνσής σου και να αφοσιωθείς στα Αρχαία. Ούτε σου είπα να διαβάζεις λίγο Αριστοτέλη πριν κοιμηθείς. Απλώς σεβάσου πως και αυτό είναι απαραίτητο (η διδασκαλία του μαθήματος) για λόγους που ήδη έχω αναφέρει.
Οι αξίες της ζωής, εξάλλου, βρίσκονται πολύ πιο συχνά σε μια φιλοσοφική κουβέντα ή σε ένα κείμενο στοχαστικό, παρά στην αρχαία γραμματική και το συντακτικό. Γι' αυτό θα έπρεπε να κάνουμε Φιλοσοφία. Αλλά βέβαια, αυτοί που διαμορφώνουν το εκπαιδευτικό σύστημα δε θέλουν ο κόσμος να αφυπνιστεί, γι' αυτό κάνουν τη Φιλοσοφία όσο πιο παπαγαλίστικη μπορούν, πετώντας όσους ορισμούς μπορούν και όσα κομμάτια με ερωτήσεις... ανάπτυξης (την κριτική μας ικανότητα θέλουμε να αναπτύξουμε, όχι να αναπτύσσουμε τις απόψεις των άλλων, είπαμε, να τις μελετήσουμε, όχι να τις μάθουμε απ' έξω), και την περιορίζουν μόνο στη Θεωρητική Κατεύθυνση. Κάνουμε, όμως, αρχαία, για να μας κάνουν να τα μπουχτίσουμε, να μπουχτίσουμε κατ' επέκταση τα θεωρητικά μαθήματα, και να μας απομακρύνουν από την καλλιέργεια της κριτικής μας ικανότητας. Αλλά εδώ μπαίνουμε σε άλλα χωράφια.
Οπότε ας καταργήσουμε το μάθημα των Αρχαίων για να εντάξουμε ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον. Ωραία! Να καταργηθεί και η γυμναστική. Προσωπικά την απεχθάνομαι αλλά αδιαφορώ πλήρως για το συμμαθητή μου που παίρνει οχτώ μετάλλια. Αυτό μάλλον δεν ακούστηκε ωραίο. Αυτό που προσπαθώ τόσες μέρες να σου εξηγήσω είναι πως με την κατάλληλη προσέγγιση τα Αρχαία θα μπορούσαν (και μπορούν) να πάρουν μια φιλοσοφική διάσταση που εσύ αγνοείς εστιάζοντας στα σημεία του μαθήματος που δε σου αρέσουν.
Να μάθουμε δηλαδή και ιερογλυφικά για να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες;
Ναι, είναι ωφέλιμη. Αλλά μιλάς πολύ θεωρητικά. Δες το ζήτημα και από την πρακτική του πλευρά. Συμφωνώ πως πρέπει να κάνουμε όνειρα. Και συμφωνώ πως πρέπει να προσπαθούμε να επιτύχουμε το ιδανικό. Ωστόσο, αυτό ΔΕΝ το έχουμε και επομένως δεν μπορώ να υπεραμυνθώ της κατάστασης που επικρατεί τώρα.
Αν μπορείς να μάθεις ιερογλυφικά μάθε τα. Δεν εστιάζω μόνο στην απόκτηση των γνώσεων για την πνευματική καλλιέργεια ενός ατόμου. Όταν μάθεις να μεταφράζεις Αρχαία, θα μπορείς να μεταφράζεις πρωτότυπα κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Να αναπτύσσεις την κριτική ικανότητα μέσω των φιλοσοφικών μονοπατιών που θα ανακαλύπτεις. Να μελετάς αξίες και αλήθειες της ζωής που καταγράφηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και εξακολουθούν να ισχύουν. ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ να πράξεις τα παραπάνω και να μην επικεντρώνεσαι στις καταλήξεις γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του μαθήματος. Μην αποπροσανατολίζεσαι λοιπόν.
Μμμ, δηλαδή από τη στιγμή που θα πηγαίνω σχολείο, έως τις 6-7 (για τη Β' Λυκείου μιλάω) θα διαβάζω, και μετά θα διαβάζω Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη στα αρχαία; Λίγο δύσκολο. Κάνω, αντιθέτως, την Αντιγόνη. Δε την ολοκληρώνω. Επομένως δεν καταλαβαίνω και πολλά-πολλά. Ούτε καν στη μέση δε φτάσαμε, νομίζω.
Όχι. Να έχεις την ικανότητα όταν ενηλικιωθείς να διαβάζεις και να κατανοείς αυτά που προανέφερα. Αυτό ίσως είναι και το βασικότερο σημείο διαφωνίας μας. Εστιάζεις στο άμεσο μέλλον απορρίπτοντας, ίσως και αγνοώντας το μακροπρόθεσμό.
Γιατί, λοιπόν, να μην επιστρέψουμε στην καθαρεύουσα... ; Δε βλέπω και μεγάλη διαφορά.
Διότι η δημοτική έχει πλέον καθιερωθεί. Το γεγονός αυτό δε μας εμποδίζει όμως στη μελέτη της.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

persi

Πολύ δραστήριο μέλος

Η persi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 1,949 μηνύματα.
Αυτό μου θυμίζει τη μάχη Crook vs. Fousekis σε σχέση με την θρησκεία. Βασιλική μην φαντίζεσαι. Fata, ούτε κι εσύ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

constantinekots

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Κωστας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Κηφισιά (Αττική). Έχει γράψει 281 μηνύματα.
Θα μου επιτρεψεις, δεν φανατιζουν καθόλου (ισως μονο η Βασιλικη λιγο λογω αγνοιας του Λυκείου), μαλλον εσυ υπερβαλλεις, επισης λόγω άγνοιας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
Αυτό μου θυμίζει τη μάχη Crook vs. Fousekis σε σχέση με την θρησκεία. Βασιλική μην φαντίζεσαι. Fata, ούτε κι εσύ...
Μάλλον δε γνωρίζεις την έννοια του φανατισμού. Α! Ο διάλογος σε ένα θέμα δεν είναι μάχη. ;)
Θα μου επιτρεψεις, δεν φανατιζουν καθόλου (ισως μονο η Βασιλικη λιγο λογω αγνοιας του Λυκείου), μαλλον εσυ υπερβαλλεις, επισης λόγω άγνοιας.

Πού ακριβώς εντόπισες ίχνος φανατισμού;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
αδικημενες; καμια σχεση. ακομα και το πνευμα των κατευθυνσεων, δεν ειναι στην τελικη, οι πανελληνιες. αδικημενες οι κατευθυνσεις δεν μπορεις να πεις οτι ειναι. ο τροπος διδασκαλιας τους και τα βιβλια τους πολλες φορες ειναι ελλειπη. το αν θα επιλεξεις να πας πολυτεχνειο απο την θετικη, ειναι δικια σου επιλογη.

τι σε κανει να πιστευεις οτι τα αρχαια δεν μπορεις να τα μαθεις με αυτο τον τροπο;

Γιατί καμία σχέση; Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν. Από τη μια, εκσυγχρονισμό της παιδείας, από την άλλη, ανθρωπιστική παιδεία. Και περιμένουν να τα κάνουν αυτά από τις 8 έως τις 2. Να τα χωρέσουν σε 7 διδακτικές ώρες, από τις οποίες κόβονται κάθε φορά 5 λεπτά, διότι ο καθηγητής αργεί, επειδή οι μαθητές αργούν και επειδή είναι ανίκανος να επιβάλλει την τάξη και να τους μπάσει μέσα στην ώρα τους.

Δεν κατάλαβα τι σχέση έχει αυτό με το πολυτεχνείο, με συγχωρείς.

Μπορώ να διαβάσω τόσα βιβλία όσα έχω διαβάσει και στα νέα Ελληνικά στα αρχαία, και να τα καταλάβω απόλυτα, να συγκρατήσω καταλήξεις και όλα αυτά αφότου έχω περάσει το στάδιο της ηλικίας μου κατά το οποίο έχω τη μεγαλύτερη "απορροφητικότητα" σε γνώσεις;

Crook, νομιζω οτι υπερβαλλεις λιγο ως προς την υλη των αρχαιων που πρεπει να παπαγαλισουμε για να τη μαθουμε.. Τα διαγωνισματα, οι απαιτησεις και το επιπεδο του μαθηματος (οπως και ολων των μαθηματων της γενικης αλλωστε) δεν ειναι και τοσο υψηλο. Εγω προσωπικα ειχα ξεσκιστει στα αρχαια στο γυμνασιο αλλα στο λυκειο δεν πολυασχολουμαι και παρολαυτα εγραψα 19 στο τελος, στηριγμενη σε οσα θυμομουν απ το γυμνασιο.. Αυτα για τη γραμματικη, γιατι οσον αφορα το συντακτικο, κατα τη γνωμη μου, χρειαζεται κριτικη σκεψη, μαθηματικο μυαλο και κοινη λογικη (και λιγη φαντασια :xixi: ) για να ανταποκριθεις.

Μμμ, αυτό πάει ανάλογα με το σχολείο. Κι εγώ 20 έγραψα φέτος, αλλά βάζω στοίχημα ότι τα συντακτικά τα είχα όλα λάθος. Πώς γίνεται αυτό; Ο καθηγητής... βαριόταν να τα διορθώσει. Κόβω το κεφάλι μου.
Κι εγώ είχα ξεσκιστεί. Αλλά στο Λύκειο, μας έβαζαν να μάθουμε όλο το εγχειρίδιο συν κάτι άλλα από τη Γραμματική. Ε, αυτά και να ήθελα, δε μπορούσα να τα μάθω. Προσπάθησα μια, προσπάθησα δυο, ε δε μπορούσα. Μετά την έκοψα την προσπάθεια, γιατί δεν είναι καθόλου λογικό να διαβάζω δύο ώρες για τα αρχαία και δύο με τρεις ώρες τα υπόλοιπα...
Στην Αντιγόνη καταλάβαινες τα πάντα συντακτικά; Εγώ όχι. Πριν μάθεις τη μετάφραση, εννοώ (αλλά και μετά...)
Στην Αντιγόνη, αν έχεις καλό καθηγητή, όχι, δεν είναι υψηλό, γιατί ο Υπουργείο δίνει οδηγίες να μην εστιάζεται η προσοχή στο γραμματικό και συντακτικό κομμάτι του μαθήματος, αλλά στο εννοιολογικό. Αυτό δεν εφαρμόστηκε, διότι οι μαθήτριες της θεωρητικής ήθελαν να κάνουν περισσότερη ανάλυση...

Παντως, θα μας χρησιμευε σιγουρα περισσοτερο ενα μαθημα οπου θα συζητουσαμε περισσοτερο και θα αναλυαμε τις δικες μας αποψεις, ειτε αυτο το μαθημα λεγεται εκθεση ειτε αρχαια..

Και την Έκθεση θέλουν να την αυτοματοποιήσουν. Να την τυποποιήσουν. Ζητούν συγκεκριμένη μορφή, πρέπει να μάθεις... είδη συλλογισμών, είδη βιογραφιών, ένα σωρό πράγματα που δε στοχεύουν στο να δει κανείς πόσο καλά ξέρεις τη γλώσσα... Ξέρετε πού στοχεύουν; Στο να καταστήσουν ένα από τα ελάχιστα μαθήματα που έχουν απομείνει, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν έρεισμα για προβληματισμούς μέσα στην τάξη, ως βαρετό, ανιαρό και ανάξιο προσοχής μάθημα. Γιατί, σαφώς, δε θέλουν να σκεφτόμαστε.

Και τα αρχαια θα ηταν πολυ πιο ενδιαφεροντα αν δεν περιοριζομασταν στην απλη παπαγαλια μεταφρασης και τυπων αλλα στεκομασταν κυριως στις ιδεες των αρχαιων και στον τροπο αντιμετωπισης της ζωης εκ μερους τους.

Αυτο που αναφερει η Βασιλικη με τη βιβλιοθηκη ειναι αδυνατο, γιατι σκεψου να εχεις τοσα μαθηματα στην κατευθυνση σου, να εισαι επιβαρυμενος με αλλα τοσα γενικης, δεν υπαρχει χρονος να ασχοληθει κανεις με τιποτα περισσοτερο..

Άντε, βρέθηκε επιτέλους κάποιος για να μη λέει ότι περνάω τη δική μου γνώμη ως γενικώς αποδεκτό γεγονός:P.

Ενω αν διδασκομασταν στο σχολειο τα αρχαια με τον τροπο που περιγραφει ο Crookshanks πιο πανω, θα επωφελουμασταν και απο τη συζητηση που πιθανον να γινοταν..

Μμμ, βασικά, τη Φιλοσοφία περιέγραψα...:P Αν μου έδειχναν ότι τα κείμενα των αρχαίων περιέχουν άξια μελέτης νοήματα (πολλές φορές, διαβάζω αρχαία, καταλαβαίνω τι λένε, και δε μπορώ να τα μεταφράσω, ε, θα πρέπει να κάτσουμε να αναλωνόμαστε σε αυτό; Διυλίζομε τον κώνωπα και χάνουμε την κάμηλο.), ίσως να μου παρακινούσαν και το ενδιαφέρον και ίσως να τα αγαπούσα στα αρχαία. Αλλά είμαστε ό,τι μας κάνουν, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό.

Αν και ειναι λιγο δυσκολο να γινει συζητηση και να ασχοληθουμε με κατι περισσοτερο απο τα μαθηματα της κατευθυνσης αν ολοι σκεφτομαστε τις πανελληνιες ως το μονο κριτηριο για το τι ειναι σημαντικο και τι οχι και αν τα ριχνουμε ολα στο κακο συστημα.. Χωρις να ισχυριζομαι βεβαια οτι η παρουσα κατασταση στην παιδεια βοηθα και στηριζει τα παιδια.. καθε αλλο μαλιστα! Απλα, οχι επειδη το συστημα με εξαναγκαζει να περιοριζομαι στη στειρα γνωση και εξειδικευση εγω να σκυβω το κεφαλι..

Σαφώς. Γι' αυτό και δεν έχουν τη Φιλοσοφία για εξεταζόμενο μάθημα των μαθητών θεωρητικής κατεύθυνσης στις Πανελλαδικές.

Λάθος νούμερο 1: Η διδασκαλία που δέχομαι εγώ δεν είναι απαραίτητο ότι ταυτίζεται με εκείνη που δέχεσαι εσύ. Αυτό εξαρτάται καθαρά από τον καθηγητή.
Λάθος νούμερο 2: Το μάθημα των Αρχαίων εξετάζεται κυρίως από τον τρόπο διδασκαλίας του αλλά σαφώς και από το χρόνο που του αφιερώνεται ως μάθημα (κατ' εμέ επαρκής).
Λάθος νούμερο 3: Ξεχνάς πως είμαι μαθήτρια Γυμνασίου και ο όποιος διάλογος σε επίπεδο σύγκρισης θα ήταν άσκοπος.
Λάθος νούμερο 4: Παρατόνισες στη λέξη "μιλάω". :p

Τώρα μοιάζεις με τον μπαμπά (ξέρεις ποιον λέω:P).

Σου είχα τονίσει και σε προηγούμενο μήνυμα πως δεν προσπαθώ να αποδείξω πως έχω δίκιο κι εσύ άδικο αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν ενστερνίζεσαι την ίδια στάση.

Μμμ, δε μου δίνεις αυτή την εντύπωση με τα παραπάνω:P.

Εγώ απλώς θέλω να εκφράσω αυτά που πιστεύω για το μάθημα, και εφόσον έχω τις απόψεις αυτές, θα τις υπερασπιστώ.

(1) Σαφώς και ήταν παπαγαλίστικη η προσπάθεια. Σαφώς;
(2) Εγώ εδώ την καλύτερη μου "φόρμα" στα αρχαία την είχα στα μισά της Α' Λυκείου, και τώρα πολλούς τύπους και καταλήξεις τους έχω ξεχάσει. Εσύ...
(3) Γίνεται να μάθεις τα χίλια εκατόν εικοσιδύο ανώμαλα ρήματα και τα άλλα τόσα ανώμαλα ουσιαστικά, των οποίων οι καταλήξεις μπερδεύονται, μαθαίνεις το ένα και το μπερδεύεις με το άλλο, και να μην τα ξεχάσεις αν δε τα χρησιμοποιείς; Ο.Κ. Δυσκολεύεσαι να τα μάθεις. Αυτό δε συμβαίνει με όλους εκτός κι αν έχεις κάνει κάποια έρευνα. (Είναι είκοσι δύο. :))
(4) Μα είναι πάρα πολύ χρονοβόρο και κουραστικό να διαβάζει κανείς ένα αρχαίο κείμενο. Για εσένα.

Πού βλέπεις να γενικεύω τα λεγόμενά μου, στο 1 και στο 2;
Στο 3 απηύθυνα μια ερώτηση που απέφυγες να απαντήσεις, ήταν εν μέρει ρητορική, αλλά άφηνα και περιθώρια για να μου δείξεις μήπως τελικά κάνω λάθος εκεί πέρα. Δεν είναι εικοσιδύο. Μπορεί εσάς να σας έβαλαν να μάθετε εικοσιδύο. Αλλά να σου μια καινούρια κατηγορία που μαθαίνεις από κει. Να σου ένα ρήμα που συναντάς, δεν το ξέρεις και ο καθηγητής σε βάζει να το δεις. Να σου και τα ανώμαλα επίθετα και ουσιαστικά, τα οποία δεν είχες ξαναδεί. Μαζεύονται όλα μαζί. Εντάξει, το 1122 όντως είναι υπερβολικό, αλλά η ποσότητα των ξερών γνώσεων που καλείται ο μαθητής να αποστηθίσει δεν είναι καθόλου αμελητέα ή piece of cake.
Όσον αφορά το 4, για ποιον δεν είναι;

Ο αντίλογος που εκφράζεται από τον καθένα μας αποτυπώνεται με τη μορφή απαντήσεων. Υποστηρίζω κάτι που εσύ εχθρεύεσαι. Επομένως, θα πρέπει να παραθέσεις τα επιχειρήματά σου για να υποστηρίξεις τη δική σου άποψη. Σου είχα τονίσει και σε προηγούμενο μήνυμα πως δεν προσπαθώ να αποδείξω πως έχω δίκιο κι εσύ άδικο αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν ενστερνίζεσαι την ίδια στάση. Συνεπώς, όταν απαντάμε σε κάποιον δε σημαίνει απαραίτητα, πως λαμβάνουμε σοβαρά αυτά που γράφει. Τις περισσότερες φορές όταν διαφωνούμε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Μου αρέσει απλώς να συζητάω, και αυτό είναι ένα ζήτημα που μας αφορά, δε θέλω να αφήσω τη φωνή μου να πνιγεί, και γι' αυτό υποστηρίζω με επιχειρήματα την άποψή μου. Εν μέρει, ναι, προσπαθώ να αποδείξω ότι έχω δίκιο, αλλά αυτό δεν είναι αυτοσκοπός της κουβέντας μας, είναι απλώς ένα παρακλάδι.

Δεν αντιλέγω σε αυτό που λες. Πράγματι το σύστημα στην Ελλάδα προωθεί ένα λανθασμένο κατʼ εμέ τρόπο διδασκαλίας των Αρχαίων. Αυτό δε συνεπάγεται κοινή στάση από την πλευρά σου. Αν ένας φιλότιμος καθηγητής ενδιαφέρεται για το μάθημά του, εφαρμόζει εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και εστιάζει στην ουσία του μαθήματος δεν αποδέχεσαι την επικρατούσα κατάσταση. Διαφοροποιείσαι αυτής και ανακαλύπτεις αυτά που προανέφερα, έχοντας ως καθοδηγητή τον εκάστοτε εκπαιδευτικό.

Πού 'ντος ο φιλότιμος καθηγητής; Γιατί δεν ξέρω και πολλούς που να είναι πραγματικά εναλλακτικοί.
Μμμ, γιατί να δώσω τέτοια επιπρόσθετη βάση στα αρχαία και όχι στη Βιολογία, η οποία άλλωστε με ενδιαφέρει και στην οποία αφιερώνεται μηδενικός χρόνος (άκουσον άκουσον!) στην Α' Λυκείου και ελάχιστος στη Β'. Για τη Γ' δεν ξέρω ακόμη.

Τώρα σε ποιο θέμα εστιάζουμε; Κατά πόσο ωφέλιμο είναι για κάποιον να μαθαίνει κάτι παραπάνω από το προβλεπόμενο; Την άποψή μου την ξέρεις αλλά κατάλαβε αυτό που σου λέω. Οι Πανελλήνιες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Καθορίζουν το μέλλον σου και την πορεία σου. Δεν είναι το παν! Είναι τουλάχιστον θλιβερό να παρακολουθείς ανθρώπους που κουράζονται να μαθαίνουν. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να κατηγοριοποιείς αυτά που σου προσφέρει το σχολείο με βάση αυτά που εσύ πιστεύεις πως θα σου χρειαστούν.

Λάθος νούμερο 3: Ξεχνάς πως είμαι μαθήτρια Γυμνασίου και ο όποιος διάλογος σε επίπεδο σύγκρισης θα ήταν άσκοπος.

Σου ξαναείπα, δεν τα κατηγοριοποιώ γιατί θέλω, τα κατηγοριοποιώ διότι αναγκάζομαι να το κάνω. Στην ηλικία σου διάβαζα και τα αρχαία κανονικότατα.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιος είναι ο σκύλος; Ο κουρασμένος και ταλαιπωρημένος μαθητής που δεν μπορεί να αντέξει την άχρηστη κατʼ εκείνον, μελέτη των Αρχαίων; Άλλωστε γιατί να το κάνει; Τι έχει να του προσφέρει ο αρχαίος πολιτισμός και η κατανόηση αυτού;

Μήπως οι αρχαίοι ανήκαν στο είδος Homo Papagalus;

Και θα ήταν πολλοί αυτοί που θα επέλεγαν ένα σχολείο με βάση τα τωρινά πρότυπα… Το θέμα είναι πως αυτό το σχολείο με τα ελαττώματα του, σου προσφέρει κάτι που μάλλον θα εκτιμήσεις αργότερα.

Από άποψη αρχαίων, δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι μου προσφέρει. Αυτά που θα μπορούσα να μάθω εμπειρικά, με βάζουν να τα μάθω παπαγαλιστί. Ε, αυτό ισοδυναμεί με το να τα ξεχνώ σε δύο εβδομάδες. Θα μου πεις, αυτό ισχύει για σένα. Δείξε μου κάποιον στην ίδια τάξη και κατεύθυνση για τον οποίο να μην ισχύει.

Όχι όλα. Τα περισσότερα τα έχω ξεχάσει. Θυμάμαι όμως αρκετά για να μπορώ να πω, πως αυτά που μάθαινα στο σχολείο δεν ήταν απλές ακαδημαϊκές γνώσεις που τις άκουσα και τις ξέχασα.

Μμμ, τα περισσότερα. Δηλαδή τις λεπτομέρειες. Δηλαδή το αν η κατάληξη του ουσιαστικού συναιρείται ή όχι, για παράδειγμα...

Και γιατί να μην πάρουμε ως παράδειγμα τη δική μου καθηγήτρια Αρχαίων;

Διότι δεν ανήκει στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Είναι εξαιρετική, οι τρόποι διδασκαλίας της διαφοροποιημένοι από τους τετριμμένους, με θέληση και ικανότητα να μεταδίδει αυτά που κρίνει πως πρέπει να αποσπάσουμε από αυτό το μάθημα. Για ποιο λόγο λοιπόν, να ορίζουμε αυθαίρετα παραδείγματα; Γιʼ αυτό μην εστιάζεις στον καθηγητή ΣΟΥ αδικώντας άλλους.

Δεν τους αδικώ όλους, στο Γυμνάσιο είχα πολύ καλή καθηγήτρια στα φιλολογικά, αλλά ξέρεις τι έκανε; Δεν έδινε τόση βάση στα γραμματικοσυντακτικά. Υπόψιν, όλοι έλεγαν πως είναι καλή.

Αν θέλεις να γίνεις βιολόγος προφανώς και δε θα εστιάσεις στο μάθημα των Αρχαίων. Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε όμως για να απαντηθεί το ερώτημα "Πόσο πρέπει να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα Αρχαία". Με τα μηνύματα σου απλά απαξίωσες το μάθημα ως μάθημα και δε θίχτηκε το ενδιαφέρον που πρέπει να δείξουμε αλλά ο λόγος επίδειξής του. Πότε δε σε παρότρυνα να παρατήσεις τα μαθήματα της Κατεύθυνσής σου και να αφοσιωθείς στα Αρχαία. Ούτε σου είπα να διαβάζεις λίγο Αριστοτέλη πριν κοιμηθείς. Απλώς σεβάσου πως και αυτό είναι απαραίτητο (η διδασκαλία του μαθήματος) για λόγους που ήδη έχω αναφέρει.

Απαξίωσα το μάθημα, δεν απαξίωσα το -υποθετικό- αντικείμενο μελέτης του.

Δες λίγο πώς λέγεται το θέμα...:P

Αμ, εμμέσως, αυτό κάνεις, εν αγνοία σου, βέβαια, δε σε κατηγορώ. Αν ασχολούμουν και με τα αρχαία όπως πρέπει, θα έπρεπε (στη Β' Λυκείου) να διαβάζω κάθε μέρα από τη στιγμή που φτάνω σπίτι μέχρι τις 8, χωρίς να υπολογίζουμε τα μαθήματα που έκανα πριν το Νοέμβρη για το Proficiency. Αν έπραττα τότε έτσι, πόση ενέργεια θα μου έμενε για τις Πανελλήνιες;

Οπότε ας καταργήσουμε το μάθημα των Αρχαίων για να εντάξουμε ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον. Ωραία!

Δε λέω να το καταργήσουμε, να το κάνουμε προαιρετικό.

Να καταργηθεί και η γυμναστική. Προσωπικά την απεχθάνομαι αλλά αδιαφορώ πλήρως για το συμμαθητή μου που παίρνει οχτώ μετάλλια. Αυτό μάλλον δεν ακούστηκε ωραίο.

Μμμ, ούτε και σε μένα άρεσε η Γυμναστική, όχι επειδή δε μου αρέσει ο αθλητισμός γενικά, αλλά επειδή δε μου άρεσε το ποδόσφαιρο, και ασφαλώς πετοσφαίριση να παίξω δε μπορούσα, γιατί θα με λέγανε γκέυ (όταν ήμουν στο Δημοτικό, τώρα θα τους έγραφα:P). Αλλά η Γυμναστική δεν έχει να κάνει με γνώσεις, είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Αυτό που προσπαθώ τόσες μέρες να σου εξηγήσω είναι πως με την κατάλληλη προσέγγιση τα Αρχαία θα μπορούσαν (και μπορούν) να πάρουν μια φιλοσοφική διάσταση που εσύ αγνοείς εστιάζοντας στα σημεία του μαθήματος που δε σου αρέσουν.

Δε την αγνοώ, μάλιστα προσπαθούσα διαρκώς να επικεντρώσω την προσοχή της τάξης με ερωτήσεις σχετικές με το φιλοσοφικό περιεχόμενο του κειμένο στα σημεία αυτά. Αλλά, φυσικά, δεν έπρεπε να μιλήσουμε πολλή ώρα γι' αυτά, διότι έπρεπε να κάνουμε γραμματική και συντακτική ανάλυση, τα οποία είναι, σαφώς, σπουδαιότερα... :rolleyes:

Δυστυχώς, όμως, βλέπεις, στο βωμό των Πανελληνίων και πάλι, οι μαθητές της Θεωρητικής θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη γραμματική και συντακτική ανάλυση...

Αν μπορείς να μάθεις ιερογλυφικά μάθε τα. Δεν εστιάζω μόνο στην απόκτηση των γνώσεων για την πνευματική καλλιέργεια ενός ατόμου. Όταν μάθεις να μεταφράζεις Αρχαία, θα μπορείς να μεταφράζεις πρωτότυπα κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Να αναπτύσσεις την κριτική ικανότητα μέσω των φιλοσοφικών μονοπατιών που θα ανακαλύπτεις. Να μελετάς αξίες και αλήθειες της ζωής που καταγράφηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και εξακολουθούν να ισχύουν. ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ να πράξεις τα παραπάνω και να μην επικεντρώνεσαι στις καταλήξεις γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του μαθήματος. Μην αποπροσανατολίζεσαι λοιπόν.

Α, μα δε λέω εγώ να επικεντρώνομαι στις καταλήξεις, το σύστημα το λέει. Με το εγχειρίδιο γλώσσικής διδασκαλίας. Με τους ανεπρόκοπους του Π.Ι. που βάζουν κείμενο με τύπους εκ των οποίων το 1/3-1/4 είναι άγνωστοι ή ανύπαρκτοι στην αττική διάλεκτο, την οποία μαθαίνουμε, ή ανύπαρκτη σε κάθε διάλεκτο, αλλά οι λέξεις κόβονται χάριν του μέτρου.

Εδώ οι μαθητές της Θεωρητικής καλά-καλά δυσκολεύονται να μεταφράσουν ένα αρχαίο άγνωστο κείμενο, και θα μπορέσω εγώ με άνεση και ευκολία να το κάνω, ώστε να έχω τη δυνατότητα να πάρω και τα μονοπάτια τα οποία λες; Μήπως πρέπει να μάθω απ' έξω, εκτός από τις καταλήξεις, και τις συντεταγμένες κάθε στροφής και μέσου μεταξύ δύο στροφών αυτών των μονοπατιών;:P

Όχι. Να έχεις την ικανότητα όταν ενηλικιωθείς να διαβάζεις και να κατανοείς αυτά που προανέφερα. Αυτό ίσως είναι και το βασικότερο σημείο διαφωνίας μας. Εστιάζεις στο άμεσο μέλλον απορρίπτοντας, ίσως και αγνοώντας το μακροπρόθεσμό.

Απήντησα:P.

Διότι η δημοτική έχει πλέον καθιερωθεί. Το γεγονός αυτό δε μας εμποδίζει όμως στη μελέτη της.

Α, γιατί έχει καθιερωθεί;

Μάλλον δε γνωρίζεις την έννοια του φανατισμού. Α! Ο διάλογος σε ένα θέμα δεν είναι μάχη. ;)


Πού ακριβώς εντόπισες ίχνος φανατισμού;

Στα λάθη ΝοΧ.:P

Η αλήθεια είναι ότι εντάξει, δεν είναι δα και τόσος φανατισμός:p. Η fatamorgana μάλιστα μίλησε με τους ηπιότερους τόνους, εντάξει, κι εγώ αν ανεβάζω λίγο τους τόνους το κάνω για λόγους εκφραστικότητας καθαρά, αν σας προσβάλλω να μου το λέτε, ρέι!:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Fata Morgana

Δραστήριο μέλος

Η Fata Morgana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 518 μηνύματα.
:whatever: :PΝιονιο που τον ειδες το φανατισμο μου;; Και υπερ ποιας πλευρας ακριβως φανατιζομαι;;

crookshanks μακαρι να ειχα κι εγω καθηγητρια που δεν κοιταει καθολου τα γραπτα.. :P:P
Παντως το συντακτικο ναι το καταλαβαινα οπως επισης και τους περιεργους τυπους της γραμματικης με λιγη σκεψη.. Πολυ τα εχεις μεγαλοποιησει τα αρχαια, δεν ειναι τοσο τερατωδη! :P

Γιατι περιοριζεσαι στις μαθητριες;;; Γιατι εμεις ειχαμε μαθητες που επεμεναν να αναλυσουμε τη γραμματικη περισσοτερο.. Στερεοτυπα κι εσυ ε; Κριμα..

Α, και αν η συζητηση ειναι της μορφης 'παιδακια πρεπει να ξερετε οτι ο Κρεοντας ειναι κακος και ο Σοφοκλης εξυπνος και οι αρχαιοι ημων προγονοι καλοι', να τη βρασω! Γιατι τετοια συζητηση γινοταν μεσα στην ταξη οταν καποιες φορες 'ξεφευγαμε'..

Και πραγματι τα αρχαια γενικης ειναι απαραιτητα στους θεωρητικους οπως ειναι για τους θετικους η φυσικη και τα μαθηματικα γενικης.. Οποτε εχει δικιο η Βασιλικη οταν λεει οτι πρεπει να σεβαστουμε και τα θεωρητικα παιδια..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
Άντε, βρέθηκε επιτέλους κάποιος για να μη λέει ότι περνάω τη δική μου γνώμη ως γενικώς αποδεκτό γεγονός.
Σου αναρίθμησα αυτά που χαρακτήρισα κατʼ αυτό τον τρόπο. Δε θεώρησα πως είναι εύκολο να επισκέπτεστε τη βιβλιοθήκη. Τόνισα όμως πως μία τέτοια προέκταση του μαθήματος εκλείπει και μπορείτε τουλάχιστον να τη διεκδικήσετε.
Μμμ, βασικά, τη Φιλοσοφία περιέγραψα... Αν μου έδειχναν ότι τα κείμενα των αρχαίων περιέχουν άξια μελέτης νοήματα (πολλές φορές, διαβάζω αρχαία, καταλαβαίνω τι λένε, και δε μπορώ να τα μεταφράσω, ε, θα πρέπει να κάτσουμε να αναλωνόμαστε σε αυτό; Διυλίζομε τον κώνωπα και χάνουμε την κάμηλο.), ίσως να μου παρακινούσαν και το ενδιαφέρον και ίσως να τα αγαπούσα στα αρχαία. Αλλά είμαστε ό,τι μας κάνουν, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό.
Τα κείμενα των αρχαίων περιέχουν άξια μελέτης νοήματα και δεν μπορείς να τα αμφισβητείς αν δεν μπορείς να τα κατανοήσεις.
Τώρα μοιάζεις με τον μπαμπά (ξέρεις ποιον λέω).
Για ποιον λόγο;
Μιλώ σοβαρά, αν δεν το πάρεις πίσω, το μήνυμα που μου είχες στείλει για την ψυχρότητα που εκπέμπω θα γίνει μία πραγματικότητα που θα νιώσεις στο έπακρο. Ξέρεις τις απόψεις μου επί του θέματος.
Μμμ, δε μου δίνεις αυτή την εντύπωση με τα παραπάνω.
Επηρεάζεσαι άμεσα από τη στάση σου. Δεν περιμένω να σε πείσω για κάτι. Επιμένω στο να καταλάβεις αυτά που σου λέω.
Εγώ απλώς θέλω να εκφράσω αυτά που πιστεύω για το μάθημα, και εφόσον έχω τις απόψεις αυτές, θα τις υπερασπιστώ.
Αυτό είπα. Πότε υποστήριξα το αντίθετο;
Πού βλέπεις να γενικεύω τα λεγόμενά μου, στο 1 και στο 2;
(1) Σαφώς και η εκμάθηση Αρχαίων είναι παπαγαλίστικη προσπάθεια. Για εσένα. Όχι για εμένα.
(2) εδώ εγώ... Άρα οι υπόλοιποι; (Η ουσία των προθέσεων βρίσκεται στις λεπτομέρειες.)
Στο 3 απηύθυνα μια ερώτηση που απέφυγες να απαντήσεις, ήταν εν μέρει ρητορική, αλλά άφηνα και περιθώρια για να μου δείξεις μήπως τελικά κάνω λάθος εκεί πέρα.
Εξ΄ ορισμού οι ρητορικές ερωτήσεις δε διατυπώνονται για να απαντηθούν.
Ο λόγος είναι καθαρά πρακτικός. Να συναντήσεις τον τύπο του ρήματος και να καταλάβεις πότε βρίσκεται σε πρώτο πληθυντικό (γενική ιδέα για την κοινωνία) και σε πρώτο ενικό (προσωπική άποψη του καθενός). Ενδεικτικά σου αναφέρω τα παραπάνω.
Δεν είναι εικοσιδύο. Μπορεί εσάς να σας έβαλαν να μάθετε εικοσιδύο. Αλλά να σου μια καινούρια κατηγορία που μαθαίνεις από κει. Να σου ένα ρήμα που συναντάς, δεν το ξέρεις και ο καθηγητής σε βάζει να το δεις. Να σου και τα ανώμαλα επίθετα και ουσιαστικά, τα οποία δεν είχες ξαναδεί. Μαζεύονται όλα μαζί. Εντάξει, το 1122 όντως είναι υπερβολικό, αλλά η ποσότητα των ξερών γνώσεων που καλείται ο μαθητής να αποστηθίσει δεν είναι καθόλου αμελητέα ή piece of cake.
Δε στο είπα γι' αυτό. Είναι είκοσι δύο και όχι εικοσιδύο. :p:p
Όσον αφορά το 4, για ποιον δεν είναι;
Γι' αυτούς που ενδιαφέρονται.
Μου αρέσει απλώς να συζητάω, και αυτό είναι ένα ζήτημα που μας αφορά, δε θέλω να αφήσω τη φωνή μου να πνιγεί, και γι' αυτό υποστηρίζω με επιχειρήματα την άποψή μου. Εν μέρει, ναι, προσπαθώ να αποδείξω ότι έχω δίκιο, αλλά αυτό δεν είναι αυτοσκοπός της κουβέντας μας, είναι απλώς ένα παρακλάδι.
Ένα παρακλάδι που σε εμποδίζει να παρακολουθήσεις το συνομιλητή σου. Ένα παρακλάδι που σε αποσπά από το νόημα της συζήτησης.
Πού 'ντος ο φιλότιμος καθηγητής; Γιατί δεν ξέρω και πολλούς που να είναι πραγματικά εναλλακτικοί.
Μμμ, γιατί να δώσω τέτοια επιπρόσθετη βάση στα αρχαία και όχι στη Βιολογία, η οποία άλλωστε με ενδιαφέρει και στην οποία αφιερώνεται μηδενικός χρόνος (άκουσον άκουσον!) στην Α' Λυκείου και ελάχιστος στη Β'. Για τη Γ' δεν ξέρω ακόμη.
Βαρέθηκα πια να λέω και να ξαναλέω τα ίδια. Να διαβάζεις μπορείς. Σε κανένα μήνα ξαναδιάβασε αυτά που έχω γράψει. Συγγνώμη για τον έντονο τρόπο γραφής μου αλλά δεν μπορώ να επαναλαμβάνομαι.
Μήπως οι αρχαίοι ανήκαν στο είδος Homo Papagalus;
Εντάξει τώρα...
Από άποψη αρχαίων, δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι μου προσφέρει. Αυτά που θα μπορούσα να μάθω εμπειρικά, με βάζουν να τα μάθω παπαγαλιστί. Ε, αυτό ισοδυναμεί με το να τα ξεχνώ σε δύο εβδομάδες. Θα μου πεις, αυτό ισχύει για σένα. Δείξε μου κάποιον στην ίδια τάξη και κατεύθυνση για τον οποίο να μην ισχύει.
Συγγνώμη αλλά δε γνωρίζω κάποιον άλλο μαθητή, προσεχώς της Γʼ Λυκείου θετικής Κατεύθυνσης.
Μμμ, τα περισσότερα. Δηλαδή τις λεπτομέρειες. Δηλαδή το αν η κατάληξη του ουσιαστικού συναιρείται ή όχι, για παράδειγμα...
Αν παραλείψεις αυτές τις λεπτομέρειες θα μάθεις άλλα πράγματα, βασικά, από τα οποία κάτι θα ξεχάσεις. Δες το κι από αυτή τη σκοπιά. Σε τελική ανάλυση (εξετάζοντας τα ενδιαφέροντά σου) τι με νοιάζουν τα μιμίδια; Αδιαφορώ πλήρως γιʼ αυτά. Κατανοώ όμως πως μαθαίνοντας γιʼ αυτά διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες.
Διότι δεν ανήκει στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Δηλαδή οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων είναι καλοί ενώ των δημόσιων, όχι.
Δεν ήταν πάντα καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο. Μέχρι πέρσι εργαζόταν σε δημόσιο.
Δεν τους αδικώ όλους, στο Γυμνάσιο είχα πολύ καλή καθηγήτρια στα φιλολογικά, αλλά ξέρεις τι έκανε; Δεν έδινε τόση βάση στα γραμματικοσυντακτικά. Υπόψιν, όλοι έλεγαν πως είναι καλή.
Πώς να στο πω να το καταλάβεις; Δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τους καθηγητές σου και εσένα. Υπάρχουν και καλοί καθηγητές.
Απαξίωσα το μάθημα, δεν απαξίωσα το -υποθετικό- αντικείμενο μελέτης του.
Καμία υπόθεση. Αυτό που σου περιγράφω εφαρμόζεται στο σχολείο μου. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα. Γιʼ αυτό αν θες να κατακρίνεις κάτι, κατάκρινε τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος και όχι αυτό.
Αμ, εμμέσως, αυτό κάνεις, εν αγνοία σου, βέβαια, δε σε κατηγορώ. Αν ασχολούμουν και με τα αρχαία όπως πρέπει, θα έπρεπε (στη Β' Λυκείου) να διαβάζω κάθε μέρα από τη στιγμή που φτάνω σπίτι μέχρι τις 8, χωρίς να υπολογίζουμε τα μαθήματα που έκανα πριν το Νοέμβρη για το Proficiency. Αν έπραττα τότε έτσι, πόση ενέργεια θα μου έμενε για τις Πανελλήνιες;
God! Έχω ήδη απαντήσει. Παρατηρώ μία φαυλότητα μάλιστα όσον αφορά τις απαντήσεις και των δύο.
γιατί θα με λέγανε γκέυ (όταν ήμουν στο Δημοτικό, τώρα θα τους έγραφα).
:ntomata: Συγγνώμη κιόλας...
Δε την αγνοώ, μάλιστα προσπαθούσα διαρκώς να επικεντρώσω την προσοχή της τάξης με ερωτήσεις σχετικές με το φιλοσοφικό περιεχόμενο του κειμένο στα σημεία αυτά. Αλλά, φυσικά, δεν έπρεπε να μιλήσουμε πολλή ώρα γι' αυτά, διότι έπρεπε να κάνουμε γραμματική και συντακτική ανάλυση, τα οποία είναι, σαφώς, σπουδαιότερα...
Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να έρθει κάποιος καλός καθηγητής και σε εσάς. :p
Α, γιατί έχει καθιερωθεί;
Λόγω του έντονου αναγραμματισμού που επικρατούσε την εποχή καθιέρωσής της. Η επικοινωνία ήταν αναγκαία και έπρεπε να διευκολυνθεί κατά κάποιο τρόπο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
crookshanks μακαρι να ειχα κι εγω καθηγητρια που δεν κοιταει καθολου τα γραπτα.. :P:P

Το δικό μου δεν κοιτάει, γιατί έχει συνηθίσει να του γράφω καλούς βαθμούς. Το πολύ-πολύ να ρίξει μια ματιά. Αφού είχαμε κάνει το ίδιο λάθος με μια συμμαθήτριά μου και εμένα δε μου το είχε διορθώσει:P. Βλακεία, ε;

Παντως το συντακτικο ναι το καταλαβαινα οπως επισης και τους περιεργους τυπους της γραμματικης με λιγη σκεψη.. Πολυ τα εχεις μεγαλοποιησει τα αρχαια, δεν ειναι τοσο τερατωδη! :P

Πριν τη μετάφραση, δηλαδή, καταλάβαινες τι έλεγε το κείμενο (χωρίς να δεις αυτά που γράφει από δίπλα); Και μπορούσες να αναγνωρίσεις γραμματικά κάθε λέξη;

Γιατι περιοριζεσαι στις μαθητριες;;; Γιατι εμεις ειχαμε μαθητες που επεμεναν να αναλυσουμε τη γραμματικη περισσοτερο.. Στερεοτυπα κι εσυ ε; Κριμα..

Διότι στην τάξη μου, οι της θεωρητικής είναι μόνο κορίτσια:P.

Α, και αν η συζητηση ειναι της μορφης 'παιδακια πρεπει να ξερετε οτι ο Κρεοντας ειναι κακος και ο Σοφοκλης εξυπνος και οι αρχαιοι ημων προγονοι καλοι', να τη βρασω! Γιατι τετοια συζητηση γινοταν μεσα στην ταξη οταν καποιες φορες 'ξεφευγαμε'..

A, κάτι τέτοια γίνονταν συχνά, αλλά πολλές φορές πήγαινα επίτηδες κόντρα του καθηγητή μου:P. Μόνο και μόνο για να μην κάνουμε πολλή συντακτική και γραμματική ανάλυση.

Και πραγματι τα αρχαια γενικης ειναι απαραιτητα στους θεωρητικους οπως ειναι για τους θετικους η φυσικη και τα μαθηματικα γενικης.. Οποτε εχει δικιο η Βασιλικη οταν λεει οτι πρεπει να σεβαστουμε και τα θεωρητικα παιδια..

Μα δε λέω να μη τα σεβαστούμε, αυτά σέβονται όμως εμάς; Γιατί δηλαδή τα θέματα της Γεωμετρίας και της Άλγεβρας και της Φυσικής Γ.Π. ήταν γελοία, και τα θέματα της Αντιγόνης και των Κειμένων ήταν παλούκια; Αν θέλουν να κάνουν εκτενή γραμματικοσυντακτική ανάλυση πάνω στην Αντιγόνη, ας την κάνουν μόνοι τους. Εμείς θα περιοριστούμε στα βασικά.
-----------------------------------------
Βασιλική, θα σου απαντήσω αύριο γιατί το ποστ σου είναι πιο μεγάλο:P.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
Μπορώ να διαβάσω τόσα βιβλία όσα έχω διαβάσει και στα νέα Ελληνικά στα αρχαία, και να τα καταλάβω απόλυτα, να συγκρατήσω καταλήξεις και όλα αυτά αφότου έχω περάσει το στάδιο της ηλικίας μου κατά το οποίο έχω τη μεγαλύτερη "απορροφητικότητα" σε γνώσεις;
ασφαλως και μπορεις


Γιατί καμία σχέση; Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν. Από τη μια, εκσυγχρονισμό της παιδείας, από την άλλη, ανθρωπιστική παιδεία. Και περιμένουν να τα κάνουν αυτά από τις 8 έως τις 2. Να τα χωρέσουν σε 7 διδακτικές ώρες, από τις οποίες κόβονται κάθε φορά 5 λεπτά, διότι ο καθηγητής αργεί, επειδή οι μαθητές αργούν και επειδή είναι ανίκανος να επιβάλλει την τάξη και να τους μπάσει μέσα στην ώρα τους.
συγκρουεται ο εκσυγρονισμος της παιδειας με την ανθρωπιστικη παιδεια; σε 7 ωρες μπορεις να χωρεσεις παρα πολλα με καταλληλο προγραμματισμο. αυτο λειπει. η ωρες ειναι υπερ αρκετες.

Δε την αγνοώ, μάλιστα προσπαθούσα διαρκώς να επικεντρώσω την προσοχή της τάξης με ερωτήσεις σχετικές με το φιλοσοφικό περιεχόμενο του κειμένο στα σημεία αυτά. Αλλά, φυσικά, δεν έπρεπε να μιλήσουμε πολλή ώρα γι' αυτά, διότι έπρεπε να κάνουμε γραμματική και συντακτική ανάλυση, τα οποία είναι, σαφώς, σπουδαιότερα... :rolleyes:
η φιλοσοφια πρεπει να ειναι ενα ξεχωριστο μαθημα γενικης παιδειας, που δυστυχως δεν διδασκεται

Δε λέω να το καταργήσουμε, να το κάνουμε προαιρετικό.
διαφωνω, μαθημα γενικης παιδειας, οπως ειναι, αλλα πιο καλογραμμενο.
με την ιδια λογικη, και τα μαθηματικα να (μην) γινουν μαθημα προαιρετικο

Θεωρώ πως και οι δύο κατευθύνσεις είναι αδικημένες, διότι καθεμία επιβαρύνεται με μαθήματα που δε της χρησιμεύουν στις Πανελλήνιες
το πολυτεχνιο πηγαινε σε αυτο. ειναι επιπολαιο να υποστηριζεις οτι ο μονος σκοπος των κατευθυνσεων ειναι να περασεις στο πανεπιστημιο.





ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΤΣ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

efim18

Νεοφερμένος

Η efim18 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 108 μηνύματα.
Γιατί δηλαδή πρέπει εγώ να λιώσω στο διάβασμα, να διαβάζω περι μιγαδικούς αριθμούς και ταλαντώσεις ώστε να περάσω Πληροφορική???

Δεν μπορώ να το καταλάβω...
πραγματικα σε νιωθω φιλε μου απολυτα!! εμεις τι να πουμε της θεωρητικης που πρεπει να μαθαινουμε και τα πιο ανωμαλα ρηματα?? ημαρτον!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΤΣ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ.
Αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο να χαρακτηρίζουν τα μηνύματά σου τερατουργήματα (ο.κ. είναι μεγάλα αλλά μπορείτε να τα παρακάμψετε κιόλας) εγώ ό,τι είχα να υποστηρίξω το έγραψα. Επειδή παρατηρώ μία φαυλότητα απαντήσεων όπως προανέφερα σε άλλο μήνυμα σταματώ εδώ υποστηρίζοντας αυτά που ήδη έχω γράψει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

constantinekots

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Κωστας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Κηφισιά (Αττική). Έχει γράψει 281 μηνύματα.
πραγματικα σε νιωθω φιλε μου απολυτα!! εμεις τι να πουμε της θεωρητικης που πρεπει να μαθαινουμε και τα πιο ανωμαλα ρηματα?? ημαρτον!

Τι νιώθεις; Αυτο που λεει ειναι η μεγαλυτερη βλακεια που ακουσα ποτε και αν ημουν αυτος, θα το ξανασκεφτομουν πριν παω πληροφορικη γιατι μαλλον δεν ξερει τι ακριβως ειναι πληροφορικη.

Αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο να χαρακτηρίζουν τα μηνύματά σου τερατουργήματα (ο.κ. είναι μεγάλα αλλά μπορείτε να τα παρακάμψετε κιόλας) εγώ ό,τι είχα να υποστηρίξω το έγραψα. Επειδή παρατηρώ μία φαυλότητα απαντήσεων όπως προανέφερα σε άλλο μήνυμα σταματώ εδώ υποστηρίζοντας αυτά που ήδη έχω γράψει.

Τοσο τα δικα σου μηνυματα οσο και του αντιλογου μετα απο καποιο σημειο εγω προσωπικα κουραστηκα να τα διαβαζω. Δεν ξερω για τους αλλους. Δεν ειναι τροπος να λες να τα παρακαμψεις, αν η συζητηση ειναι διμερής, να τα πειτε στο msn. Ουτε εσυ ουτε ο άλλος ειναι αναγκη να σχολιαζετε, επιτελους, και το τελευταιο κόμμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
Τοσο τα δικα σου μηνυματα οσο και του αντιλογου μετα απο καποιο σημειο εγω προσωπικα κουραστηκα να τα διαβαζω. Δεν ξερω για τους αλλους. Δεν ειναι τροπος να λες να τα παρακαμψεις, αν η συζητηση ειναι διμερής, να τα πειτε στο msn. Ουτε εσυ ουτε ο άλλος ειναι αναγκη να σχολιαζετε, επιτελους, και το τελευταιο κόμμα.
Στο ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε βαρετό διάλογο επαναλήψεων θα συμφωνήσω. Ως μέλος όμως αυτού του φόρουμ μπορώ να αναρτώ όσα μηνύματα θέλω αρκεί να μη θίγουν ή προσβάλλουν κάποιον. Δε νομίζω να έπραξα κάτι τέτοιο ούτε εγώ, ούτε ο Αλέξανδρος. Αν ήθελα να τα πω μαζί του μέσω msn θα το έκανα. Επομένως αν βαριέσαι να τα διαβάζεις παρέκαμψέ τα. Είναι απλό. Τέλος δικαίωμά μου να είμαι όσο σχολαστική θέλω. Δικαίωμα που ανήκει σε εμένα, το συνομιλητή μου και στον οποιοδήποτε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Λοιπόν, για να μην γίνεται κουραστική η συζήτηση, θα περιοριστώ στα βασικά.

Τα κείμενα των αρχαίων περιέχουν άξια μελέτης νοήματα και δεν μπορείς να τα αμφισβητείς αν δεν μπορείς να τα κατανοήσεις.

Μα δεν αμφισβητώ τα κείμενα των αρχαίων, τουλάχιστον όχι επειδή είναι κείμενα αρχαίων.

Αυτό είπα. Πότε υποστήριξα το αντίθετο;

(1) Σαφώς και η εκμάθηση Αρχαίων είναι παπαγαλίστικη προσπάθεια. Για εσένα. Όχι για εμένα.

Ρώτησα αν υπάρχει άλλος τρόπος, ακόμη δεν έλαβα απάντηση.

Ο λόγος είναι καθαρά πρακτικός. Να συναντήσεις τον τύπο του ρήματος και να καταλάβεις πότε βρίσκεται σε πρώτο πληθυντικό (γενική ιδέα για την κοινωνία) και σε πρώτο ενικό (προσωπική άποψη του καθενός). Ενδεικτικά σου αναφέρω τα παραπάνω.

Άλλο η αναγνώριση τέτοιου είδους. Αν δεις μια κατάληξη που ξέρεις ότι είναι του αντίστοιχου προσώπου, θα καταλάβεις τι λέει. Αλλά εσένα σε βάζουν να τα ξέρεις απ' έξω κι ανακατωτά, χωρίς ποτέ να παράγεις ο ίδιος λόγο στα αρχαία Ελληνικά, και επομένως αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αρκεί να μπορείς να συλλάβεις το νόημα του κειμένου.

Γι' αυτούς που ενδιαφέρονται.

Μμμ, ενδιαφέρομαι πολύ για τα Αγγλικά, σημαίνει ότι αν διαβάσω ένα ολόκληρο κατεβατό στα Αγγλικά δε θα κουραστώ και δε θα μου πάρει περισσότερη ώρα απ' ό,τι αν το έκανα στα (νέα) Ελληνικά;

Αν παραλείψεις αυτές τις λεπτομέρειες θα μάθεις άλλα πράγματα, βασικά, από τα οποία κάτι θα ξεχάσεις. Δες το κι από αυτή τη σκοπιά. Σε τελική ανάλυση (εξετάζοντας τα ενδιαφέροντά σου) τι με νοιάζουν τα μιμίδια; Αδιαφορώ πλήρως γιʼ αυτά. Κατανοώ όμως πως μαθαίνοντας γιʼ αυτά διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες.

Γιατί να ξεχάσω τα άλλα πράγματα; Δεν είναι λεπτομέρειες.
Στο σχολείο δεν υποχρεώνεσαι να μάθεις για τα μιμίδια, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

Δηλαδή οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων είναι καλοί ενώ των δημόσιων, όχι.
Δεν ήταν πάντα καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο. Μέχρι πέρσι εργαζόταν σε δημόσιο.
Υπάρχουν και καλοί καθηγητές.

Αμ, αφού φυσικά στα ιδιωτικά σχολεία παίρνουν τους καλύτερους. Δε λέω πως όλοι στα δημόσια σχολεία είναι κακοί, έφερα μάλιστα και παράδειγμα. Αλλά και καλοί να είναι, αν είναι δημόσιο το σχολείο και υποχρεώνονται να διδάσκουν με συγκεκριμένο τρόπο, σαφώς και δε μπορούν να εφαρμόσουν εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας.

Καμία υπόθεση. Αυτό που σου περιγράφω εφαρμόζεται στο σχολείο μου. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα. Γιʼ αυτό αν θες να κατακρίνεις κάτι, κατάκρινε τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος και όχι αυτό.

Δεν κατάλαβα τι ακριβώς περιγράφεις.

ασφαλως και μπορεις

Μμμ, ξέρεις κάποιον (όχι καθηγητή αρχαίων στο πανεπιστήμιο) που να το έχει κάνει, και δη στη συγκεκριμένη ηλικία;

συγκρουεται ο εκσυγρονισμος της παιδειας με την ανθρωπιστικη παιδεια; σε 7 ωρες μπορεις να χωρεσεις παρα πολλα με καταλληλο προγραμματισμο. αυτο λειπει. η ωρες ειναι υπερ αρκετες.

Δε συγκρούεται, αλλά θα έπρεπε να βρεθεί μια χρυσή τομή και να εστιάσουμε στην ουσία, σε αυτό που θα κάνει τους μαθητές ανθρώπους με κρίση. Αλλά επειδή αυτό δε το θέλουν, δε το κάνουν. Εξακολουθώ, ωστόσο, να πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερες ώρες μάθημα στο σχολείο και καθόλου ώρες στο φροντιστήριο.

διαφωνω, μαθημα γενικης παιδειας, οπως ειναι, αλλα πιο καλογραμμενο.
με την ιδια λογικη, και τα μαθηματικα να (μην) γινουν μαθημα προαιρετικο

Για το παρόν σύστημα, ναι, ας γίνουν προεραιτικά για τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης. Δε λέω ότι πρέπει να είναι έτσι, θα προτιμούσα, σαφώς, να αποσυνδεθεί το Λύκειο από το Πανεπιστήμιο.

το πολυτεχνιο πηγαινε σε αυτο. ειναι επιπολαιο να υποστηριζεις οτι ο μονος σκοπος των κατευθυνσεων ειναι να περασεις στο πανεπιστημιο.

Θεωρητικά, όχι. Πρακτικά, ναι.

ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΤΣ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ.

Προσπάθησα όσο μπορούσα:P. Είναι άκακα τερατάκια, μη φοβάσαι:P.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Fata Morgana

Δραστήριο μέλος

Η Fata Morgana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 518 μηνύματα.
Αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο να χαρακτηρίζουν τα μηνύματά σου τερατουργήματα (ο.κ. είναι μεγάλα αλλά μπορείτε να τα παρακάμψετε κιόλας) εγώ ό,τι είχα να υποστηρίξω το έγραψα. Επειδή παρατηρώ μία φαυλότητα απαντήσεων όπως προανέφερα σε άλλο μήνυμα σταματώ εδώ υποστηρίζοντας αυτά που ήδη έχω γράψει.

Συγνωμη Βασιλικουλα που υποβαθμιζω τη συζητηση με τη φαυλοτητα μου. Ειμα απαραδεκτη και το αναγνωριζω. :sorry: :P:P:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

SODAW

Πολύ δραστήριο μέλος

Η SODAW αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών και Φοιτήτρια. Έχει γράψει 921 μηνύματα.
δεν είναι αλήθεια όλα κάποια στιγμή εκεί που δεν θα το περιμένουμε θα μας χρησιμέψει και η παραμικρή γνώση
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

constantinekots

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Κωστας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Κηφισιά (Αττική). Έχει γράψει 281 μηνύματα.
Στο ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε βαρετό διάλογο επαναλήψεων θα συμφωνήσω. Ως μέλος όμως αυτού του φόρουμ μπορώ να αναρτώ όσα μηνύματα θέλω αρκεί να μη θίγουν ή προσβάλλουν κάποιον. Δε νομίζω να έπραξα κάτι τέτοιο ούτε εγώ, ούτε ο Αλέξανδρος. Αν ήθελα να τα πω μαζί του μέσω msn θα το έκανα. Επομένως αν βαριέσαι να τα διαβάζεις παρέκαμψέ τα. Είναι απλό. Τέλος δικαίωμά μου να είμαι όσο σχολαστική θέλω. Δικαίωμα που ανήκει σε εμένα, το συνομιλητή μου και στον οποιοδήποτε.

Ναι, σαφως δεν σου στερω εγω αυτο το δικαιωμα απλα γνωστοποιω τοσο σε σενα οσο και στο φιλο μας απο κει οτι δεν σας διαβαζω πλεον, aka δεν σας θεωρω συνομιλητες στο συγκεκριμενο θεμα, im sorry. Οποτε ελευθέρως μπορειτε να με παρακαμπτετε κι εσεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
Ναι, σαφως δεν σου στερω εγω αυτο το δικαιωμα απλα γνωστοποιω τοσο σε σενα οσο και στο φιλο μας απο κει οτι δεν σας διαβαζω πλεον, aka δεν σας θεωρω συνομιλητες στο συγκεκριμενο θεμα, im sorry. Οποτε ελευθέρως μπορειτε να με παρακαμπτετε κι εσεις.

Προφανώς και δε με θεωρείς συνομιλητή διότι δε συνομιλούμε. Δεν είμαι εγώ αυτή που είπα, "πηγαίνετε να συζητήσετε στο msn". Και όχι δεν μπορώ να σε παρακάμψω διότι αναφέρεσαι σε εμένα και τα μηνύματα μου. Αναφορές που εγώ δεν κάνω για εσένα. Ας σταματήσει όμως αυτή η ανταλλαγή άσκοπων μηνυμάτων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kotatsuneko

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Kotatsuneko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 1,494 μηνύματα.
Ρε Κρουκ επειδή εσύ δε πας τα αρχαία δεν σημαίνει ότι όλοι συμμερίζονται την ίδια άποψη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top