Φασιστικό θα ήταν αν έκλεινα το σχολείο μόνος μου, επειδή έτσι ήθελα. Εφ' όσον όμως η πλειοψηφία αποφασίζει, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους το κάνει, η διαδικασία είναι απόλυτα δημοκρατική. Η ίδια η φύση του δημοκρατικού πολιτεύματος έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση κάποιων "δικαιωμάτων" της μειοψηφίας. Με τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό που αναφέρεις διαφωνώ και θεωρώ πως αυτοί που τον χρησιμοποιούν πάσχουν από σύνδρομο κατωτερότητας, αλλά τέλος πάντων..
Αν τότε η πλειοψηφία των μαθητών ψήφιζε κι αποφάσιζε να φύγει ο καλύτερός σου φίλος από το σχολείο γιατί δεν τον χωνεύουν (γιατί πχ τον θεωρούν επικίνδυνο χωρίς να 'χει κάνει κάτι) τότε θα έπρεπε να σεβαστεί τη γνώμη των πολλών, έτσι;
Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Το "η πλειοψηφία ψήφισε κάτι και κατά συνέπεια είμαστε πιο πάνω από το νόμο"
είναι φασιστικό.
Εδώ κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Οι κρατικοί υπάλληλοι(βλ. Κυβέρνηση) δεν επέλεξαν να παρέχουν δημόσια παιδεία από την καλή τους την καρδιά. Υποχρεώνονται από το Σύνταγμα το οποίο θεσπίστηκε και υπερασπίστηκε με πολλούς αιματηρούς αγώνες όπως πολύ καλά γνωρίζεις. Την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τη βλέπω στο γεγονός ότι [highlight]πρέπει να πληρώσεις[/highlight] και μάλιστα αρκετά, οπότε δεν είναι πια δημόσια και δωρεάν. Από τα βιβλία των Αγγλικών, μέχρι βοηθήματα και φροντιστήρια. Επειδή ίσως να φαίνονται σε εσένα αυτά τα χρήματα αμελητέα δεν σημαίνει ότι είναι για όλους. Οπότε η ύπαρξη δημόσιων και δωρεάν σχολείων δεν συνεπάγεται με την ύπαρξη δωρεάν και δημόσιας παιδείας.
Από τη στιγμή που υπάρχουν τα δημόσια σχολεία/πανεπιστήμια, δεν σε υποχρεώνει κανείς. Είτε διαβάζεις και περνάς σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο, είτε δεν δίνεις πανελλήνιες και πας σε ιδιωτικό.
Ασφαλώς δεν θα καταργηθούν τα δημόσια. Απλά θα πέσει και άλλο το επίπεδο τους ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι εργοδότες θα προτιμούν πτυχία από μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια με δίδακτρα της τάξεως των 6000Ε το εξάμηνο και βάλε.
Εγώ πάλι γιατί βλέπω ότι ζήτηση έχουν περισσότερο όσοι τελειώνουν ΤΕΙ μιας κι έχουν λιγότερες οικονομικές απαιτήσεις;
Κι αν είναι έτσι ας καταργήσουμε το (πρώην) ΔΙΚΑΤΣΑ που αναγνωρίζει πτυχία πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Αν είναι δυνατόν δηλαδή να μου λες ότι (πχ) δεν θα μπορεί να αναγνωρίζεται πτυχίο του Berkley, είτε αν πήγε κάποιος στην California είτε σε παράρτημα στην Αθήνα.
Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει πτυχίο/μεταπτυχιακό στο εξωτερικό; Μήπως τότε να μην αναγνωρίζονται; (Θα το 'θελες αν οι γονείς σου είχαν πτυχίο από αξιόλογο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και πολύ καλή θέση στη δουλειά τους?)
Εάν κάποιος έχει πτυχίο που αναγνωρίζεται και είναι κι από δύσκολη σχολή γιατί να μην επιβραβευθεί;
Και για την υποβάθμιση που είπες...
Υποβαθμισμένη παιδεία δεν είναι τα κουτσουρεμένα εξάμηνα, τα ανύπαρκτα εργαστήρια και οι χαμένες εξεταστικές; Τα ΕΑΑΚ προτείνουν λιγότερα εργαστήρια, ενώ ήδη ο αριθμός των εργαστηριακών ασκήσεων είναι περιορισμένος. Και το εξάμηνο συμπτύσσεται σε 2 μήνες λόγω των καταλήψεων. Αυτό είναι δηλαδή ποιοτική παιδεια;
Αν είναι δυνατόν δηλαδή.
Με άλλα λόγια δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους που έχουν λεφτά και δεν είχαν όρεξη να διαβάσουν, όχι μόνο να περάσουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά να σπουδάσουν σε καλύτερες συνθήκες και να πάρουν ένα πτυχίο με μεγαλύτερη αξία. Αυτό λέγεται εμπορευματοποίηση της παιδείας αλλά βέβαια τέτοιες κοινωνικές διακρίσεις είναι νομιμότατες στην δίκαιη καπιταλιστική μας κοινωνία.
Όπως έχω ξαναπεί, όπως ακριβώς γίνεται με τα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Και για να μπεις σε αξιόλογο πανεπιστήμιο, πρέπει να έχεις ένα καλό απολυτήριο (γιατί λες ότι δεν χρειάζεται διάβασμα).
Και να σε πω, εάν τύχει κάτι και δεν περάσεις σε σχολή της αρεσκείας σου τι θα κάνεις; Πανελλήνιες μέχρι να περάσεις στη σχολή που θες; Φροντηστήρια και εξωτερικό αποκλείονται γιατί είμαστε υπέρ της "δημόσιας και δωρεάν παιδείας".
Το να πηγαίνεις φροντηστήριο ή σε ιδιωτικό και μετά να απαιτείς την κατάργησή του, μου κάνει για διχασμένη προσωπικότητα, με το συμπάθειο.
Η Γαλλική επανάσταση ήταν παράνομη βάση νόμου.
Η Ρώσικη επανάσταση ήταν παράνομη βάση νόμου.
Η ελληνική επανάσταση ήταν παράνομη βάση νόμου.
Τα γεγονότα στο πολυτεχνείο ήταν παράνομα βάση νόμου.
Οι νόμοι υπάρχουν για να εξυπηρετούν το συμφέρον των πολλών. Όταν συμβαίνει το αντίθετο είναι καιρός να αλλαχθούν και φυσικά οι καταπιεζόμενοι είναι αυτοί που θα το κάνουν.
Πρώτον: το "των πολλών" είναι σχετικό. Εσύ μπορεί να το ορίζεις ως "για τους μαθητές του τάδε σχολείου" (προφανώς μιας κι έτσι σε βολεύει) ωστόσο η πλειοψηφία
του Ελληνικού Λαού δείχνει με την ψήφο της ότι συμφωνεί με αυτούς τους νόμους και την προώθησή τους.
Δεν σ' αρέσει ένα μέτρο; Δείξτο με την ψήφο σου. Είσαι ανήλικος; Να περιμένεις. Ενηλικιώθηκες; Ψήφισε το κόμμα που σε εκφράζει. Εσύ πιο πάνω είπες ότι "η πλειοψηφία αποφασίζει". Τι γίνεται τώρα; Ξεχάσαμε τα περί πλειοψηφίας; Γιατί σε σύγκριση με το εκλογικό σώμα, είστε μειοψηφία όσοι είστε υπέρ των καταλήψεων. Και όταν αποφασίζει η μειοψηφία
είναι φαστιστικό.
Στις επαναστάσεις που λες κινητοποιήθηκε η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Τώρα όμως η πλειοψηφία εγκρίνει αυτά τα μέτρα.
Δεν είμαι αντίθετος με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων γενικά και αόριστα. Είμαι αντίθετος με την ίδρυση τους έτσι ώστε το κράτος να μπορεί να σπαταλά τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών αλλού, από στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μέχρι βίλες και πισίνες.
Το εκλογικό σώμα όμως δεν είναι αντίθετο, όπως είδες στις εκλογές. Η πλειοψηφία εγκρίνει (άσχετα τι θέλει ή όχι, αυτό ψήφισε).
Στο δικό μας σχολείο πέρυσι είχε γίνει σωστή ψηφοφορία. Αν στο δικό σας τα πράγματα ήταν διαφορετικά τότε η πλειοψηφία κακώς δεν αντέδρασε. Συμφωνώ φυσικά με αυτά που λες για την ενίσχυση της δωρεάν παιδείας αλλά δυστυχώς δεν γίνεται. Στην τάξη μου ΟΛΟΙ εκτός από εμένα πάνε φροντιστήριο. Πρόβλημά τους. Αν θεωρούν πως δεν μπορούν να μάθουν αλλιώς, ας κάτσουν να τρώνε 20 ώρες την εβδομάδα εκεί. Εγώ μέχρι στιγμής διαβάζοντας μόνος μου σπίτι δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε στην πρώτη είχα, όταν πήγαινε ήδη η μισή τάξη φροντιστήριο.
Πήγαιναν φροντηστήριο κι ήταν εντούτοις υπέρ της δωρεάν παιδείας κι είπαν να το δείξουν με καταλήψεις, έτσι; Και να σε πω, στις καταλήψεις πήγαιναν φροντηστήριο ή όχι; Ή δεν είχαν κάτι να χάσουν μιας κι άλλωστε δεν το πλήρωναν οι ίδιοι;
Αν θέλουν να δείξουν την αντίθεσή τους,
να κόψουν το φροντηστήριο. Εκ του ασφαλούς, όλοι ξέρουμε να κρίνουμε.
οι νομοι υπαρχουν για να παραβιαζονται
Αν είναι δυνατόν.
Έχω κουραστεί ειλικρινά να λέω τα ίδια και τα ίδια χωρίς αποτέλεσμα.