Βασικά διάβασα λίγο τις απόψεις σας επι του θέματος σπουδές σε Βουλγαρία/Ρουμανία/Σερβία. Λέτε ότι ο άξιος θα φανεί. Το ξέρετε ότι πολλοί έρχονται απο εξωτερικό, κάνουν μερικά χρόνια ειδικότητα σε παραμεθόριες περιοχές όπου οι εμπειρίες που παίρνεις είναι ελάχιστες, μαζεύουν τα μόρια και έρχονται και διορίζονται μόνιμοι γιατροί; Θέλετε αυτός να σας περιθάλψει αύριο; Το ιατρικό λάθος έχει γίνει 3η αιτία θανάτου σε μερικές χώρες. Θέλετε να το βάλετε στην κορυφή; Τρώνε θέσεις γιατρών που πραγματικά το αξίζουν, χωνέψτε το. Και εγώ θα παραδεχτώ και κάτι άλλο. Δεν παίζει να δω ποτέ "συνάδελφο" από Βουλγαρία ως ίσο. Αν αυτό είναι το όνειρο σου γιατί να μην πας σε κάποιο καταξιωμένο πανεπιστήμιο; Γιατί να επιλέξεις Βαλκάνια, που γενικά η λαμογιά είναι διάσπαρτη; Έχω γνωστό που δίνει ταρίφες για να πάρει κάθε μάθημα. Οκ δεν αποκλείω να βγει και κάποιος απο κει μέσα με την αξία του, αλλά και πάλι μιλάμε για μειονότητες. Εμπλέκονται ανθρώπινες ζωές και αυτό από μόνο του είναι πέρα απο το "Θέλω να πραγματοποιήσω το ονειρό μου". Γιατί το όνειρο σου θα πρέπει να επηρεάζει μόνο εσένα και να μην παίρνει στο λαιμό σου και άλλους. Οπότε αν δεν θες να σε κοιτώ με υποτίμηση φρόντισε να πας κάπου οπού όντως θα λάβεις τα απαραίτητα εφόδια και δε θα "σπηλωθεί" το όνομα σου με ένα κωλόχαρτο Βουλγαρίας/Ρουμανίας κτλ. Συμμαθητής μου πήγε Βουλγαρία να σπουδάσει φαρμακευτική τη στιγμή που στην Ελλάδα συγκέντρωσε 4500 μόρια. Δηλαδή ούτε τη στοιχειώδη προσπάθεια. Θα επιστρέψει πίσω και θα πάρει το φαρμακείο του μπαμπά φυσικά. Εκεί πληρώνουν οι γονείς και τα περνάει τα μαθήματα αέρα.
Συνοψίζω το κείμενο μου στο "Γιατί να διαλέξεις μια χώρα που ξέρεις εκ των προτέρων ότι έχει μια κάκιστη φήμη για σπουδές;". Και μη μου πείτε τα φθηνά δίδακτρα. Γιατί απ'τη στιγμή που αποφασίζεις ότι δε θέλεις να κοπιάσεις για να περάσεις με διαγωνισμό(κατατακτήριες,πανελληνιες κτλ) τότε αναγκαστικά θα το πληρώσεις ακριβά το όνειρο σου.
Ναι μιλάω λίγο επιθετικά αλλά δεν την παλεύω άλλο με αυτή τη βιομηχανία πτυχίων που έχει στηθεί. Και στα ελληνικά πανεπιστήμια παίζει διαφθορά, αλλά μια στοιχειώδης αξιοκρατία υπάρχει ακόμα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.