statistikos
Δραστήριο μέλος
Ο statistikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 674 μηνύματα.

26-04-22

07:29
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες σπάει η ανθρωποτητα. Άθρησκοι και Θρήσκοι. Οι θρήσκοι σπάνε από κάτω σε αρκετές χιλιαδες υποκατηγορίες που αφορούν τις θρησκείες. Οι Άθρησκοι σπάνε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, στις Άθεους, σε αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη μιας μεγαλύτερης δύναμης χωρίς όμως να δέχονται καμία θρησκεία και στους Αγνωστικιστές που θεωρούν ότι ο άνθρωπος ούτε γνωρίζει, ούτε θα γνωρίζει, ούτε είναι ο ρόλος του να γνωρίζει το τι υπάρχει η δεν υπάρχει. Εγώ ως αγνωστικιστής, θα πω απλά ότι είμαι πεπεισμένος ότι καμία θρησκεία δεν έχει την παραμικρή δόση αλήθειας και ότι είναι όλα παραμυθακια. Τα τελευταία 30 έτη αυτά που μάθαμε για το σύμπαν, εκτός από συγκλονιστικα, δεν αναφέρονται σε κανένα εδάφιο καμίας θρησκείας. Όλες οι θρησκείες έχουν επίπεδο ο κακος λύκος και τα τρία γουρουνάκια. Αν υπήρχε έστω και μια θρησκεία με την παραμικρή δόση αλήθειας τα βασικά για το σύμπαν θα τα έλεγε, επομένως τώρα που τα ανακαλύψαμε απλά θα την αποδεχοσουν. Αντιθέτως όλα τα εδάφια, αναφέρονται στις γνώσεις εκείνης της εποχής με καμία γνωστική υπέρβαση. Τέλος αυτό που έχω να πω, αν άφηναν τους ανθρώπους να έχουν την πρώτη επαφή με τις θρησκείες στην ηλικία των 15 ετών, ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ο λόγος που επιβιώνουν παγκοσμίως, είναι η πλύση εγκεφάλου στην παιδική ηλικία που είναι ότι πιο δύσκολο να ξεριζωθεί στην ενήλικη ζωη.
Guest 292010
Επισκέπτης
αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.

26-04-22

22:22
Υπάρχει ένα σημείο στη ζωή ενός άθεου που αρχίζει να σέβεται την πίστη του θρησκου και σταματάει να ψάχνει απαντήσεις σε κούτες ερωτήσεις.
Η πίστη είναι ανάγκη. Είναι η ανάγκη για να ηρεμήσει η υπαρξιακή σου τρικυμία.
Ο άνθρωπος όταν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και κοιτάει το ταβάνι και ρωτάει γιατί αυτό, γιατί εκείνο, πού πάμε, τι είμαστε, τι ήμουν πριν γεννηθεί, πού πάω όταν πεθάνω αρχίζει και βιώνει ένα έντονο υπαρξιακό άγχος. Ένας τρόπος για να σβήσει το άγχος είναι η πίστη σε κάτι ανώτερο, σε έναν δημιουργό. Αυτό το νιώθεις ή δεν το νιώθεις.
Κι εγώ μεγάλωσα, χωρίς πίεση να πιστεύω ή να πηγαίνω εκκλησία, αλλά σαν παιδι νήστευα, κοινωνουσα, μάθαινα για τον Χριστό. Ποτέ μου όμως μεγαλώνοντας δεν το ένιωθα αυτό μέσα μου.
Όταν λοιπόν μου χτύπησαν την πόρτα τα υπαρξιακά ερωτήματα , εφόσον δεν είχα την πίστη να μου τα απαντήσει πήρα τους φιλοσόφους με τη σειρά να μου πούνε τι νόημα έχει η ζωή.
Και κατέληξα πού; Στο ότι κανένας τους δεν κατέχει την αλήθεια. Απλά ο καθένας έχει τη δική του προσωπική αλήθεια. Με αυτή πορεύεται.
Οπότε δεν το καταλαβαίνω πια αυτό το και καλά ο Χριστός, και τι ήταν, και υπήρξε; Και σας πουλάνε παραμύθια. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ταραζουμε την ηρεμία που έχει αποκτήσει κάποιος μέσα του μέσω της πίστης του.
Εγώ δεν πιστεύω, δεν πάω εκκλησία, δεν νηστεύω, δεν κοινωνω, δεν λέω Θεέ μου βοήθησε με. Δεν τα αισθάνομαι, δε μου βγαίνουν. Και πιστέψτε με υπήρξαν στιγμές στη ζωή μου που θα ήθελα πάρα πολύ να πιστεύω σε κάτι για να ηρεμήσω το μέσα μου.
Οπότε κανένα νόημα δε μου βγάζει το θρησκεία ή κοροϊδία. Μου φαίνεται και ενοχλητικό να πω την αλήθεια να κουνάμε το δάχτυλο και να λέμε πω πω τι χαζός είσαι που πιστεύεις στα παραμύθια.
Δηλαδή για να αποκτήσει ισχύ η δική μας "απιστία" πρέπει να μειωθεί η ισχύει της πίστης ενός άλλου;
Η πίστη είναι ανάγκη. Είναι η ανάγκη για να ηρεμήσει η υπαρξιακή σου τρικυμία.
Ο άνθρωπος όταν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και κοιτάει το ταβάνι και ρωτάει γιατί αυτό, γιατί εκείνο, πού πάμε, τι είμαστε, τι ήμουν πριν γεννηθεί, πού πάω όταν πεθάνω αρχίζει και βιώνει ένα έντονο υπαρξιακό άγχος. Ένας τρόπος για να σβήσει το άγχος είναι η πίστη σε κάτι ανώτερο, σε έναν δημιουργό. Αυτό το νιώθεις ή δεν το νιώθεις.
Κι εγώ μεγάλωσα, χωρίς πίεση να πιστεύω ή να πηγαίνω εκκλησία, αλλά σαν παιδι νήστευα, κοινωνουσα, μάθαινα για τον Χριστό. Ποτέ μου όμως μεγαλώνοντας δεν το ένιωθα αυτό μέσα μου.
Όταν λοιπόν μου χτύπησαν την πόρτα τα υπαρξιακά ερωτήματα , εφόσον δεν είχα την πίστη να μου τα απαντήσει πήρα τους φιλοσόφους με τη σειρά να μου πούνε τι νόημα έχει η ζωή.
Και κατέληξα πού; Στο ότι κανένας τους δεν κατέχει την αλήθεια. Απλά ο καθένας έχει τη δική του προσωπική αλήθεια. Με αυτή πορεύεται.
Οπότε δεν το καταλαβαίνω πια αυτό το και καλά ο Χριστός, και τι ήταν, και υπήρξε; Και σας πουλάνε παραμύθια. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ταραζουμε την ηρεμία που έχει αποκτήσει κάποιος μέσα του μέσω της πίστης του.
Εγώ δεν πιστεύω, δεν πάω εκκλησία, δεν νηστεύω, δεν κοινωνω, δεν λέω Θεέ μου βοήθησε με. Δεν τα αισθάνομαι, δε μου βγαίνουν. Και πιστέψτε με υπήρξαν στιγμές στη ζωή μου που θα ήθελα πάρα πολύ να πιστεύω σε κάτι για να ηρεμήσω το μέσα μου.
Οπότε κανένα νόημα δε μου βγάζει το θρησκεία ή κοροϊδία. Μου φαίνεται και ενοχλητικό να πω την αλήθεια να κουνάμε το δάχτυλο και να λέμε πω πω τι χαζός είσαι που πιστεύεις στα παραμύθια.
Δηλαδή για να αποκτήσει ισχύ η δική μας "απιστία" πρέπει να μειωθεί η ισχύει της πίστης ενός άλλου;
Συνημμένα
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11.424 μηνύματα.

27-04-22

03:04
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες σπάει η ανθρωποτητα. Άθρησκοι και Θρήσκοι. Οι θρήσκοι σπάνε από κάτω σε αρκετές χιλιαδες υποκατηγορίες που αφορούν τις θρησκείες. Οι Άθρησκοι σπάνε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, στις Άθεους, σε αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη μιας μεγαλύτερης δύναμης χωρίς όμως να δέχονται καμία θρησκεία και στους Αγνωστικιστές που θεωρούν ότι ο άνθρωπος ούτε γνωρίζει, ούτε θα γνωρίζει, ούτε είναι ο ρόλος του να γνωρίζει το τι υπάρχει η δεν υπάρχει. Εγώ ως αγνωστικιστής, θα πω απλά ότι είμαι πεπεισμένος ότι καμία θρησκεία δεν έχει την παραμικρή δόση αλήθειας και ότι είναι όλα παραμυθακια. Τα τελευταία 30 έτη αυτά που μάθαμε για το σύμπαν, εκτός από συγκλονιστικα, δεν αναφέρονται σε κανένα εδάφιο καμίας θρησκείας. Όλες οι θρησκείες έχουν επίπεδο ο κακος λύκος και τα τρία γουρουνάκια. Αν υπήρχε έστω και μια θρησκεία με την παραμικρή δόση αλήθειας τα βασικά για το σύμπαν θα τα έλεγε, επομένως τώρα που τα ανακαλύψαμε απλά θα την αποδεχοσουν. Αντιθέτως όλα τα εδάφια, αναφέρονται στις γνώσεις εκείνης της εποχής με καμία γνωστική υπέρβαση. Τέλος αυτό που έχω να πω, αν άφηναν τους ανθρώπους να έχουν την πρώτη επαφή με τις θρησκείες στην ηλικία των 15 ετών, ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ο λόγος που επιβιώνουν παγκοσμίως, είναι η πλύση εγκεφάλου στην παιδική ηλικία που είναι ότι πιο δύσκολο να ξεριζωθεί στην ενήλικη ζωη.
statistikos
Δραστήριο μέλος
Ο statistikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 674 μηνύματα.

27-04-22

07:52
Τουλάχιστον οξύμωρο να μιλάμε για σεβασμό κάποιου Άθρησκου (και όχι Άθεου) στην θρησκεία. Στην ιστορία της ανθρωπότητας το περισσότερο αίμα και βασανιστήρια παγκοσμίως έχει γίνει στο όνομα των θρησκειών. Είναι by far το πιο άρρωστο πράγμα που έχει εφεύρει ο ανθρωπος. Προφανώς και πρέπει να σέβεσαι τον άλλο όταν δεν ενοχλεί τον συνάνθρωπό του. Και πλήρως σεβαστό και θεμιτό, ότι καλύπτει την ανάγκη κατανόησης της "μεταθανάτιας ζωής" υπό τον φόβο του αγνωστου. Αλλά όταν αγνοείς την ιστορία δεν λέγεται σεβασμός, κάπως αλλιώς λέγεται. Επιπλέον, δικαίωμα του καθενός, το έτος 2022, να τα θεωρεί όλα παραμυθακια και μια καλοστημένη απάτη, από την στιγμή που επίσης δεν ενοχλεί τον συνάνθρωπό του. Καλή συνέχεια.
Natsuko
Εκκολαπτόμενο μέλος
Η Natsuko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 158 μηνύματα.

Έψαχνα ένα παλιό μου μήνυμα γιατί ήθελα να επανέλθω κι έπεσα πάνω σε αυτήν την απάντηση οπότε θα επανέλθω κι εδώ, έστω κι αργά.Τώρα τι σχέση έχει η θρησκεία ή η αθεΐα με την κρεατοφαγία ή το βιγκανισμό, αποτελεί μυστήριο του Σύμπαντος.
Δεν είναι μυστήριο. Ένας παπάς φαντάζομαι μπορεί να το απαντήσει αν ενδιαφέρει κάποιον/α η απάντηση. Εμένα δεν με αφορά. Δεν είπα κάπου πως είμαι vegetarian ή vegan. Τρώω κρέας. Είπα πως τη συγκεκριμένη μέρα επιλέγω να μη συμμετέχω σε αυτήν την υποκρισία. Και προφανώς κι υπάρχει κάποια σχέση εφόσον προηγείται αυτή η πολυήμερη νηστεία και κρεατοφαγία δίχως όριο την Κυριακή του Πάσχα.
γιαννης_00
Επιφανές μέλος
Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Φοιτητής του τμήματος Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 12.953 μηνύματα.

Κοιτα να δεις ..αυτο που η θρησκεια λεει νηστια και για τον εποχη που το ειπε ηταν σωστο και πολυ σωστο... ειναι η υγιεινη διατροφη.Έψαχνα ένα παλιό μου μήνυμα γιατί ήθελα να επανέλθω κι έπεσα πάνω σε αυτήν την απάντηση οπότε θα επανέλθω κι εδώ, έστω κι αργά.
Δεν είναι μυστήριο. Ένας παπάς φαντάζομαι μπορεί να το απαντήσει αν ενδιαφέρει κάποιον/α η απάντηση. Εμένα δεν με αφορά. Εγώ δεν είπα κάπου πως είμαι vegetarian ή vegan. Τρώω κρέας. Είπα πως τη συγκεκριμένη μέρα επιλέγω να μη συμμετέχω σε αυτήν την υποκρισία. Και προφανώς κι υπάρχει κάποια σχέση εφόσον προηγείται αυτή η πολυήμερη νηστεία και κρεατοφαγία δίχως όριο την Κυριακή του Πάσχα.
Αλλα πως να το εξηγουσε σε ανθρωπους που δεν ειχαν καποια σχετικη γνωση και ηταν και φτωχοι και μονο αυτην την διατροφη της νηστιας μπορουσαν .
Τωρα μην φας λαδι και ελιες και αυγο και φαε νηστίσιμο αστακο ..ειναι των μετεπειτα που τα μπορουσαν.
Μαλλον και ο μωαμεθανισμος που ειπε οχι χοιρινο οχι αλκοολ ...ποιος ξερει..? μπορει αυτοι εκει να ειχαν ταραξει τα γουρουνια και να ηταν μπεκροι.
Natsuko
Εκκολαπτόμενο μέλος
Η Natsuko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 158 μηνύματα.

Όπως είχα γράψει και παλιότερα, δεν καταλαβαίνω τη λογική "γιορτάζω την ανάσταση-ζωή με σφαγή-θάνατο".
nPb
Επιφανές μέλος
Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.542 μηνύματα.

Όπως είχα γράψει και παλιότερα, δεν καταλαβαίνω τη λογική "γιορτάζω την ανάσταση-ζωή με σφαγή-θάνατο".
Αυτό είναι μια ιστορική παράδοση που έχει και περιβαλλοντικά κριτήρια. Τα παλιά χρόνια όπου οι άνθρωποι λόγω κόστους ζωής και περιορισμένων πηγών διατροφής ανά περιοχή δεν είχαν πάντα πρόσβαση σε κρέας σύνδεσαν την κρεατοφαγία το Πάσχα ως γιορτή της Άνοιξης (που ο χριστιανισμός μέσω βυζαντινής νομοθεσίας) καθιέρωσε το Πάσχα ως μέσα ανάμνησης της ανάστασης του Κυρίου. Για παράδειγμα σε περιοχές κοντά σε θάλασσα δεν είχαν αρνιά και κατσίκια οπότε εκεί έπρεπε να αγοράσουν ή να ανταλλάξουν με άλλα τρόφιμα ή είδη (όταν η τοπική οικονομία ήταν ανταλλακτική). Αρνιά και κατσίκια είχαν οι πιο πεδινές και ορεινές περιοχές αλλά υστερούσαν σε ορισμένα τρόφιμα όπως συγκεκριμένα φρούτα ή λαχανικά και φυσικά, ψάρια. Επίσης πολλά φυτοφάγα ζώα γεννάνε αυτή την περίοδο. Μήπως θες να φας χορτοφαγική χελώνα που γεννάει τον Αύγουστο;

Το Πάσχα προϋπηρχε ως γιορτή για την Θεά Δήμητρα. Όταν άλλαξε η θρησκεία των Ελλήνων σε Χριστιανισμό, συνδέθηκε η νίκη της ζωής (μέσω της Ανάστασης του Χριστού) με την αναγέννηση της φύσης. Οπότε το Πάσχα άλλαξε αντικείμενο συμβολισμού. Το κρέας ως είδος πολυτελούς διατροφής δεν έχει άλλο τρόπο να ... φαγωθεί ενώ ο συμβολισμός της σφαγής είναι λιγάκι εκτός λογικής. Μην τα κρίνουμε όλα τόσο πολύ και με τη λογική της σημερινής εποχής. Οι παραδόσεις της Εκκλησίας είναι από τον 4ο αιώνα μ.Χ. που σημαίνει ότι γενιές ανθρώπων έζησαν με αυτές χωρίς να ψάχνουν τόσο πολύ την ψυχολογική και κοινωνιολογική προσέγγιση του σφαγμένου αρνιού. Εννοείται ότι οι Έλληνες έτρωγαν κρέας πριν τον Χριστιανισμό και με το "ειδωλολατρικό" Πάσχα στις θυσίες ζώων που έκαναν στους αρχαίους θεούς. Η Αγία Τράπεζα στην σημερινή Εκκλησία ήταν το αρχαίο θυσιαστήριο (βωμός) στον αρχαίο ναό.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 137 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- VforVendetta
- Rawan
- kirizi3
- χημεια4λαιφ
- Chrisphys
- Obi-Wan Kenobi
- Hased Babis
- johnsala
- Natsuko
- jYanniss
- rseven
- Kate1914