iGiannis
Πολύ δραστήριο μέλος
Εκτός από τα Greeklish,όμως, πολλοί χρησιμοποιούν αγγλικό ερωτηματικό (?) ακόμα και στο σχολείο (εκθέσεις,ασκήσεις,πίνακα).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Αρκ
Εκκολαπτόμενο μέλος
Παρολα αυτα πολλες φορες μου εχουν ξεφυγει "διαμαντια" σε εκθεσεις και πρεπει να γυριζω να τα διορθωνω...
Αλλα τα χρησιμοποιουν πολυ οι ξαδερφες μου και η αδερφη μου. Πρεπει λοιπον με καποιο τροπο να τις πεισω να χρησιμοποιουν κανονικα ελληνικα πριν γινουν περισσοτερο ανορθογραφες απο ο,τι ειναι....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Zed
Διάσημο μέλος
Συντμήσεις κάνω στο msn σε λέξεις όπως "δλδ, τεσπα, τπτ", μπορεί όμως άμα έχω όρεξη να τα γράψω και ολόκληρα και με τόνους!. Γράφω μόνο ελληνικά κατά βάση, εκτός από chat servers που δεν τα αναγνωρίζουν.
Επίσης, κάτι που αδυνατώ να κατανοήσω με αυτούς που γράφουν greeklish είναι το πώς τους βολεύει να γράφουν αντί για σίγμα C κεφαλαίο και αντί για όμικρον το 0. Να μην αναφερθώ στην εναλλαγή κεφαλαίων-μικρών γράμμα παρά γράμμα. Όποιος μου λύσει αυτήν την απορία κερδίζει καραμελίτσα.
TheClash
Εκκολαπτόμενο μέλος
Εγώ,απο τότε που χρησιμοποιώ κινητό ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές,πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες και τόνους έγραφα.Αυτό συνεχίζω να κάνω και τώρα.Ποτέ δεν διαβάζω μηνύματα σε greeklish(τι ηλίθια ονομασία Θεέ μου),και ζητάω απο τους συνομιλητές μου,είτε να γράφουν σε ωραιότατα ελληνικά(φυσικά με ορθογραφικά λάθη να είναι σε μια πρόταση τόσα πολλά που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι στο καλό γίνεται...),είτε να γράφουν στ'αγγλικά.
Εγώ προσωπικά,απ'όσο έχω δει,γράφω πιο γρήγορα( παρ'ότι γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες και φυσικά με τόνους-αναρωτιέμαι,οι Γάλλοι στο msn και λοιπά,γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες;Ή μήπως γράφουν κανονικά,αλλά χωρίς τους τόνους;Τίποτα απο τα δυο.Γράφουν κανονικά Γαλλικά,με τόνους και λοιπά.Αλλά εδώ είναι μόδα,ε; )απο ένα παιδί που γράφει με greeklish,αυτό το έχω παρατηρήσει είναι η αλήθεια.
Θέμα εξοικονόμησης χρόνου δεν υπάρχει,πολύ απλά.Το πολύ να κερδίζει κάποιος ένα ή δύο δευτερόλεπτα.Και όταν μιλάμε για την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας,που έχει πέσει σε σημείο που αναρωτιέσαι αν υπάρχει πιο κάτω-και εγώ σας λέω ότι ναι υπάρχει πιο κάτω,και προς τα εκεί οδεύουμε-,δεν πρέπει να κακοποιείται κατ'αυτόν τον τρόπο η γλώσσα μας,για κανέναν λόγο.Η ελληνική γλώσσα έχει απλοποιηθεί ήδη τόσο πολύ,που στο τέλος θα μιλάμε αγγλικά και όχι ελληνικά.
Στην τάξη μου πέρσι,που ήμουν μαθητής της Β'Λυκείου,απο τα 25 περίπου παιδιά που ήμασταν,τα 19 γράφουν σε υπολογιστές και κινητά,με αυτά τα απαίσια greeklish.Οι τρεις απο τους έξι που απέμειναν,γράφουν με κεφαλαία ελληνικά,σε κινητά(που μπορεί να το δικαιολογήσω για λόγους οικονομίας,όχι χρόνου,αλλά χρημάτων,σε περίπτωση που το μήνυμα είναι μεγάλο σε έκταση)αλλά και σε υπολογιστές,κάτι που δεν το καταλαβαίνω.Ο ένας απο τους τρεις που ξέμειναν,γράφει με μικρά αλλά χωρίς τόνους,γιατί βαριέται...Εγώ και ένα άλλο παιδί,γράφουμε κανονικά ελληνικά με τόνους.Μια μέρα σκέφτηκα να κάνω μια τέτοια μικρή έρευνα στην τάξη μου,για το πως γράφουν στα μηνύματά τους,μέσω κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρικών υπολογιστών,και αυτά ήταν τα αποτελέσματα.Φαντάζομαι τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Τώρα πάμε στις συντμήσεις,αλλά και στους αριθμούς αντί για γράμματα,που χρησιμοποιούν οι νέοι,όταν τουλάχιστον γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες.Μόνο ελάχιστες φορές έχω χρησιμοποιήσει την σύντμηση -τέσπα-,αλλά παλαιότερα.Τώρα δεν χρησιμοποιώ συντμήσεις,μόνο σε κάποιο μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο,κάποια φορά,όταν το μήνυμα είναι μεγάλο σε έκταση.(π.χ. δν αντί για δεν ή μν αντί για μην και λοιπά).Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συγκεκριμένα σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,δεν δικαιολογούνται οι συντμήσεις,κατά την γνώμη μου.Επίσης δεν μου αρέσει καθόλου και με κάνει να αναρωτιέμαι,γιατί όταν παιδιά γράφουν ναι μεν με ελληνικούς χαρακτήρες,αλλά χρησιμοποιούν μερικές φορές αριθμούς αντί για γράμματα.Αντι για το Θήτα,βάζουν 8 και ούτω κάθ'εξής.Ξέρετε.
Πάντως αυτό που έχω παρατηρήσει και σε εκθέσεις παιδιών,που συνηθίζουν να γράφουν με greeklish ή με συντμήσεις,είναι ότι γράφουν στις εκθέσεις τους(που κατά κύριο λόγο δεν είναι ουσιαστικά δικές τους,αλλά των φροντιστηρίων...),πολλές φορές,λέξεις και εκφράσεις που μόνο στα greeklish υπάρχουν ή αριθμούς αντί για γράμματα ή συντμήσεις ή αργκό ή λέξεις και φράσεις χωρίς νόημα σε άσχετα σημεία.Και φυσικά,πάντοτε βλέπω πολλά ορθογραφικά λάθη,πάρα πολλά.
Θα έλεγα και άλλα,αλλά απλώς ήθελα να πω την άποψή μου πρώτα και μετά να συζητήσουμε για το θέμα αυτό.
Συγχωρέστε με για το μεγαλούτσικο κείμενο,αλλά τι να κάνουμε;
mia_
Νεοφερμένος
TheClash
Εκκολαπτόμενο μέλος
Εγώ,απο τότε που χρησιμοποιώ κινητό ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές,πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες και τόνους έγραφα.Αυτό συνεχίζω να κάνω και τώρα.Ποτέ δεν διαβάζω μηνύματα σε greeklish(τι ηλίθια ονομασία Θεέ μου),και ζητάω απο τους συνομιλητές μου,είτε να γράφουν σε ωραιότατα ελληνικά(φυσικά με ορθογραφικά λάθη να είναι σε μια πρόταση τόσα πολλά που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι στο καλό γίνεται...),είτε να γράφουν στ'αγγλικά.
Εγώ προσωπικά,απ'όσο έχω δει,γράφω πιο γρήγορα( παρ'ότι γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες και φυσικά με τόνους-αναρωτιέμαι,οι Γάλλοι στο msn και λοιπά,γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες;Ή μήπως γράφουν κανονικά,αλλά χωρίς τους τόνους;Τίποτα απο τα δυο.Γράφουν κανονικά Γαλλικά,με τόνους και λοιπά.Αλλά εδώ είναι μόδα,ε; )απο ένα παιδί που γράφει με greeklish,αυτό το έχω παρατηρήσει είναι η αλήθεια.
Θέμα εξοικονόμησης χρόνου δεν υπάρχει,πολύ απλά.Το πολύ να κερδίζει κάποιος ένα ή δύο δευτερόλεπτα.Και όταν μιλάμε για την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας,που έχει πέσει σε σημείο που αναρωτιέσαι αν υπάρχει πιο κάτω-και εγώ σας λέω ότι ναι υπάρχει πιο κάτω,και προς τα εκεί οδεύουμε-,δεν πρέπει να κακοποιείται κατ'αυτόν τον τρόπο η γλώσσα μας,για κανέναν λόγο.Η ελληνική γλώσσα έχει απλοποιηθεί ήδη τόσο πολύ,που στο τέλος θα μιλάμε αγγλικά και όχι ελληνικά.
Στην τάξη μου πέρσι,που ήμουν μαθητής της Β'Λυκείου,απο τα 25 περίπου παιδιά που ήμασταν,τα 19 γράφουν σε υπολογιστές και κινητά,με αυτά τα απαίσια greeklish.Οι τρεις απο τους έξι που απέμειναν,γράφουν με κεφαλαία ελληνικά,σε κινητά(που μπορεί να το δικαιολογήσω για λόγους οικονομίας,όχι χρόνου,αλλά χρημάτων,σε περίπτωση που το μήνυμα είναι μεγάλο σε έκταση)αλλά και σε υπολογιστές,κάτι που δεν το καταλαβαίνω.Ο ένας απο τους τρεις που ξέμειναν,γράφει με μικρά αλλά χωρίς τόνους,γιατί βαριέται...Εγώ και ένα άλλο παιδί,γράφουμε κανονικά ελληνικά με τόνους.Μια μέρα σκέφτηκα να κάνω μια τέτοια μικρή έρευνα στην τάξη μου,για το πως γράφουν στα μηνύματά τους,μέσω κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρικών υπολογιστών,και αυτά ήταν τα αποτελέσματα.Φαντάζομαι τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Τώρα πάμε στις συντμήσεις,αλλά και στους αριθμούς αντί για γράμματα,που χρησιμοποιούν οι νέοι,όταν τουλάχιστον γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες.Μόνο ελάχιστες φορές έχω χρησιμοποιήσει την σύντμηση -τέσπα-,αλλά παλαιότερα.Τώρα δεν χρησιμοποιώ συντμήσεις,μόνο σε κάποιο μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο,κάποια φορά,όταν το μήνυμα είναι μεγάλο σε έκταση.(π.χ. δν αντί για δεν ή μν αντί γαι μην και λοιπά).Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συγκεκριμένα σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,δεν δικαιολογούνται οι συντμήσεις,κατά την γνώμη μου.Επίσης δεν μου αρέσει καθόλου και με κάνει να αναρωτιέμαι,γιατί όταν παιδιά γράφουν ναι μεν με ελληνικούς χαρακτήρες,αλλά χρησιμοποιούν μερικές φορές αριθμούς αντί για γράμματα.Αντι για το Θήτα,βάζουν 8 και ούτω κάθ'εξής.Ξέρετε.
Πάντως αυτό που έχω παρατηρήσει και σε εκθέσεις παιδιών,που συνηθίζουν να γράφουν με greeklish ή με συντμήσεις,είναι ότι γράφουν στις εκθέσεις τους(που κατά κύριο λόγο δεν είναι ουσιαστικά δικές τους,αλλά των φροντιστηρίων...),πολλές φορές,λέξεις και εκφράσεις που μόνο στα greeklish υπάρχουν ή αριθμούς αντί για γράμματα ή συντμήσεις ή αργκό ή λέξεις και φράσεις χωρίς νόημα σε άσχετα σημεία.Και φυσικά,πάντοτε βλέπω πολλά ορθογραφικά λάθη,πάρα πολλά.
Θα έλεγα και άλλα,αλλά απλώς ήθελα να πω την άποψή μου πρώτα και μετά να συζητήσουμε για το θέμα αυτό.
Συγχωρέστε με για το μεγαλούτσικο κείμενο,αλλά τι να κάνουμε;
Το ίδιο κείμενο το έχω και εδώ https://ischool.e-steki.gr/showthread.php?t=38743&page=50
-----------------------------------------
Φίλε μου,τις ίδιες απορίες έχω και εγώ.Το αγγλικό ερωτηματικό είναι το μόνο που έχω κολλήσει σε σοβαρό βαθμό. Αδυνατώ να βάλω ελληνικό. Η αλήθεια είναι πως εκτός του ότι μ'αρέσει πιο πολύ το ξένο, το προτιμώ και λόγο ταχύτητας (πιο γρήγορο από το να αλλάζεις σε αγγλικά για να μπει το ; ).
Συντμήσεις κάνω στο msn σε λέξεις όπως "δλδ, τεσπα, τπτ", μπορεί όμως άμα έχω όρεξη να τα γράψω και ολόκληρα και με τόνους!. Γράφω μόνο ελληνικά κατά βάση, εκτός από chat servers που δεν τα αναγνωρίζουν.
Επίσης, κάτι που αδυνατώ να κατανοήσω με αυτούς που γράφουν greeklish είναι το πώς τους βολεύει να γράφουν αντί για σίγμα C κεφαλαίο και αντί για όμικρον το 0. Να μην αναφερθώ στην εναλλαγή κεφαλαίων-μικρών γράμμα παρά γράμμα. Όποιος μου λύσει αυτήν την απορία κερδίζει καραμελίτσα.
woochoogirl
Τιμώμενο Μέλος
Traveller
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ειναι ωραιο τωρα καποιος να γραφει αντι για το "τι κανεις" "ti kaneis"?
Kαι μερικες φορες το α το αντικαθιστουν με 4 (πχ."ti k4neis") ή οπως ειπε και ο TheClash, αντικαθιστουν το θ με 8.
Τι να πω,εγω απλα δεν συμφωνω μ'αυτο τον τροπο γραφής.
ΤheClash,συμφωνω απολυτα!
Επομενως καταληγω στο οτι δεν φταινε τα Greeklish, αλλα αυτοι που τα χρησιμοποιουν. Δεν ειναι καποιος δαιμονας που θελει να καταστρεψει τα νεα παιδια :who:
ΥΓ.: τα χρησιμοποιω και 6 χρονια
Nickname
Πολύ δραστήριο μέλος
Anarki
Διάσημο μέλος
myrto.s
Πολύ δραστήριο μέλος
Green 13
Δραστήριο μέλος
M4dn3sS
Δραστήριο μέλος
mi3s
Εκκολαπτόμενο μέλος
Και σίγουρα είναι πιο εύκολα ειδικά για IM μηνύματα κτλ.
Γενικώς είμαι της άποψης ότι αν ο άλλος καταλαβαίνει τι θέλει να πει ο άλλος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Anarki
Διάσημο μέλος
Mariosxania
Δραστήριο μέλος
Kotatsuneko
Πολύ δραστήριο μέλος
Green 13
Δραστήριο μέλος
Αλίθοια?
Νε ραι γαμότω νε...
Zed
Διάσημο μέλος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.