02-01-09

12:49
Μην το λες. Όταν χάνεται η οπτική μιας γλώσσας, τότε βασικά έχεις χάσει τα πάντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εντελώς οπτικοί τύποι κι αυτό είναι δεδομένο. Και η πλέον βασική αίσθηση γλωσσικής αντίληψης είναι η όραση και κατόπιν η αφή, με τις κινήσεις του χεριού. Όταν αλλάζεις την οπτική της γλώσσας σου, σίγουρα θα κάνεις λάθη.
Btw, υπάρχει επίρρημα και είναι "ανυπόμονα". Το άλλο ούτε εγώ το έχω ξανακούσει αλλά δεν παίρνω όρκο ότι δεν υπάρχει.
-----------------------------------------
.
τα greeklish μπορω να τα θεωρησω αιτια για τα συχνα ορθογραφικα λαθη οσων τα χρησιμοποιουν τακτικα .μεχρι εκει. αν εγω γραψω "ανιγοκλινο" φταινε τα greeklish (βασικα στο μσν κλπ γραφω greeklish αλλα αποφευγω συνηθως τετοια λαθη

η "λεξη" ανυπομονετικα που εγινε και θεμα εδω περα

γιατι αυτη ειναι η πρωταρχικη χρησιμοτητα της γλωσσας,να καλυπτει τις αναγκες οσων την μιλουν.αν καποτε δουμε οτι για καποιο λογο μας καλυπτει περισσοτερο το ανυπομονετικα, παει και τελειωσε. γιατι το σωστο και το λαθος ως χαρακτηρισμοι δεν μπορουν να υπαρξουν για τη γλωσσα με τη στενη τους εννοια. γιατι αυτα οι ομιλητες της και ο χρονος τα καθοριζουν. δεν ειναι η καθαρευουσα "σωστοτερη" απο τη δημοτικη ,ουτε το αντιστροφο.
καμια γλωσσα δεν δημιουργηθηκε--ουτε προκειται-- για να τη βαλουμε σε μια γυαλα ενος μουσειου και να τη θαυμαζουμε. ασχετα αν στο δρομο χρησης της γλωσσας μεσα στην ιστορια εγινε και αυτο. και εγινε οχι για τη γλωσσα την ιδια αλλα σε συνδυασμο με τον πολιτισμο με τον οποιο συνδεθηκε. για αυτο καλυτερα να αφησουμε τις ανοησιες περι ομορφοτερης γλωσσας κλπ (εχω απαντησει πανω σε αυτο και σε προηγουμενο ποστ). αν καποιος νομιζει πως πετωντας δυο,τρεις τρεντικες ,ας πουμε, λεξεις κανει το κειμενο του να εχει νεο αερα ή κυρος πλαναται. εξισου πλαναται ,ομως, και αν καποιος νομιζει οτι επειδη πεταει δυο,τρεις αρχαιζουσες προσδιδει κυρος και σοβαροτητα στο λογο του. καθε αλλο. γινεται σουργελο το ατομο αυτο και στις δυο περιπτωσεις. εξαλλου δεν μπορω να φανταστω ανθρωπο που μπορει να γοητευσει/πεισει ενα κοινο με την ουσια των λεγομενων του και τα επιχειρηματα του και παραλληλα να χρησιμοποιει τρεντουλιες ή ανουσια μπλααααα μπλααα που ετυχε να πετυχει σε καποια σελιδα του λεξικου χωρις να ξερει ΚΑΝ τι σημαινουν. οποτε συμπεραινω πως η μανια και το κυνηγι καποιας αχρηστης λεξουλας που απλα τραβαει το βλεμμα/αυτι ,κατι προδιδει....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.