StratosRIP
Δραστήριο μέλος
ακριβως!!!! το μιτοχονδριακο DNA ειναι μητρικης προελευσης και το Y χρωμοσωμα ειναι μικροτερο απο το Χ
Ναι μεν το Υ χρωμοσωμα ειναι μικροτερο σε μεγεθος απο το Χ ωστοσο τα γονιδια που περιεχονται στο ενα δεν πρεπει να ισουνται με τα γονιδια που περιεχονται στο αλλο? Δηλαδη το Χ χρωμοσωμα εχει περισσεια γονιδιων που δεν υπαρχουν τα αντιστοιχα τους πανω στο Υ χρωμοσωμα??? (αλληλομορφα γονιδια που λεει στον Mendel)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Loukritia
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ναι, το Χ χρωμόσωμα έχει περισσότερα γονίδια από το Υ (τα οποία αργότερα θα μάθεις πως λέγονται φυλοσύνδετα).Ναι μεν το Υ χρωμοσωμα ειναι μικροτερο σε μεγεθος απο το Χ ωστοσο τα γονιδια που περιεχονται στο ενα δεν πρεπει να ισουνται με τα γονιδια που περιεχονται στο αλλο? Δηλαδη το Χ χρωμοσωμα εχει περισσεια γονιδιων που δεν υπαρχουν τα αντιστοιχα τους πανω στο Υ χρωμοσωμα??? (αλληλομορφα γονιδια που λεει στον Mendel)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
catherine1994
Πολύ δραστήριο μέλος
Eυχαριστώ πολύ! Μάλλον πρέπει να ανατρέω στη βιολ της β για υδρόλυση/συμπύκν ωση...
Να ρωτήσω κάτι άλλο.
Όταν σε μια άσκηση λέει να βρω τον υποκινητή και μου έχει την κατεύθυνση της μεταγγραφής βρίσκω σε ποιο μέρος θα είναι από κει δηλ που είναι το 5΄του νεοσυντιθέμενου RNA αλλά δεν μπορώ να καταλάβω με βάση αυτά που λέει το βιβλίο σε ποια αλυσίδα θα βρίσκεται; Δηλ σε μια διπλή ελικα που έχει η άσκηση από πάνω ή από κάτω;
ο υποκινητης βρισκεται στη μη κωδικη (μεταγγραφομενη) αλυσιδα,οποτε θα ψαξεις αυτη που εχει κωδικονιο εναρξης ΤΑC
tassos stef
Νεοφερμένος
''ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥ DNA EINAI ΑΝΤΙΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ?΄΄
ΕΓΩ ΑΠΑΝΤΗΣΑ : Επειδη το 3 ακρο της μιας ειναι απεναντι απο το 5 ακρο της αλλης.
μονο αυτο εχει στο βιβλιο για το συγκεκριμενο θεμα.Μου ειπε οτι ειναι λαθος..
ποια ειναι η σωστη απαντηση?
(Μετα μου ειπε οτι ειναι αντιπαραλληλες γιατι διαφορετικα δν θα ταιριαζαν οι αζωτουχες βασεις!!)δν το καταλαβαινω αυτο
μηπως δν ξερει τιποτα??
Dmitsos
Πολύ δραστήριο μέλος
ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
''ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥ DNA EINAI ΑΝΤΙΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ?΄΄
ΕΓΩ ΑΠΑΝΤΗΣΑ : Επειδη το 3 ακρο της μιας ειναι απεναντι απο το 5 ακρο της αλλης.
μονο αυτο εχει στο βιβλιο για το συγκεκριμενο θεμα.Μου ειπε οτι ειναι λαθος..
ποια ειναι η σωστη απαντηση?
(Μετα μου ειπε οτι ειναι αντιπαραλληλες γιατι διαφορετικα δν θα ταιριαζαν οι αζωτουχες βασεις!!)δν το καταλαβαινω αυτο
μηπως δν ξερει τιποτα??
Λοιπόν όπου βλέπεις 0 είναι νουκλεοτίδιο και όπου - είναι αζωτούχος βάση.
Πάμε να φτιάξουμε τις δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες με κατεύθυνση 5' - 3΄
1η αλυσίδα
5'
0-
0-
0-
0-
0-
0-
0-
0-
3'
2 αλυσίδα
5'
0-
0-
0-
0-
0-
0-
0-
0-
3'
Το βλέπεις και μόνος σου ότι αν τοποθετηθούν παράλληλα οι γραμμές - βάσεις δε θα ενώνονται. Άρα πρέπει η 2η αλυσίδα να κάνει κωλοτούμπα.
Loukritia
Εκκολαπτόμενο μέλος
Η κάτω αλυσίδα αν κάνει "στροφή" (ως προς τον "άξονα" των 0) 180 μοίρες μια χαρά ενώνονται.Λοιπόν όπου βλέπεις 0 είναι νουκλεοτίδιο και όπου - είναι αζωτούχος βάση.
Πάμε να φτιάξουμε τις δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες με κατεύθυνση 5' - 3΄
1η αλυσίδα
5'
0-
0-
0-
0-
0-
0-
0-
0-
3'
2 αλυσίδα
5'
0-
0-
0-
0-
0-
0-
0-
0-
3'
Το βλέπεις και μόνος σου ότι αν τοποθετηθούν παράλληλα οι γραμμές - βάσεις δε θα ενώνονται. Άρα πρέπει η 2η αλυσίδα να κάνει κωλοτούμπα.
Μήτσο δεν νομίζω ότι εννοεί αυτό. Λογικά αν είναι παράλληλες δεν συμπληρώνονται οι συμπληρωματικές αζωτούχες βάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει πουθενά στο βιβλίο εξήγηση για την προέλευση της δομής της αλυσίδας.
explorer
Εκκολαπτόμενο μέλος
Γενικότερα πάντως,πιστεύω ότι καλύτερη εξήγηση δίνεται στο δεύτερο κεφάλαιο με το μηχανισμό της αντιγραφής και τη λειτουργία της DNA πολυμεράσης.
tsarachaf
Περιβόητο μέλος
Η κάτω αλυσίδα αν κάνει "στροφή" (ως προς τον "άξονα" των 0) 180 μοίρες μια χαρά ενώνονται.
Μήτσο δεν νομίζω ότι εννοεί αυτό. Λογικά αν είναι παράλληλες δεν συμπληρώνονται οι συμπληρωματικές αζωτούχες βάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει πουθενά στο βιβλίο εξήγηση για την προέλευση της δομής της αλυσίδας.
Λολ... Το ίδιο πράγμα είπατε με διαφορετικό τρόπο...
@ tassos stef
Το διαγώνισμα που λες, σε ποιο κεφάλαιο ήταν;;
jjoohhnn
Εκκολαπτόμενο μέλος
StratosRIP
Δραστήριο μέλος
Bemanos
Πολύ δραστήριο μέλος
Παιδια κατι σημαντικο που δεν του εχουμε δωσει σημασια... Τα βιβλια της βιολογιας κατευθυνσης εχουν αλλαξει... Κατα τα αλλα τα βιβλια που εχουμε ειναι περσινα (δεδομενου οτι δεν στελνουν καινουρια βιβλια και αυτα προκειται να ρθουν τα Χριστουγεννα). Το νεο βιβλιο εχει αρκετες διαφορες με το παλιο (εχουν προσθεσει κομματια κτλ) και επισης τα βοηθηματα δεν εχουν σχετικα ενθετα... Δηλαδη εγω που βρισκομαι στο 5ο κεφαλαιο θα πρεπει να ξαναγυρισω πισω και να μαθω τα προστιθεμενα πραγματα. Επισης οι αλλαγες δεν με βοηθανε γιατι εχω οπτικη εικονα του καθε κομματιου κ ετσι μπορω να απομνημονευω... Εσεις τι κανατε με το σχετικο θεμα??? (το νεο βιβλιο υπαρχει στο site του παιδαγωγικου ινστιτουτου και εχει σοβαρες αλλαγες ειδικα σε μεταλλαξεις βιοτεχνολογιες κλπ)
εχεις πηγη γι'αυτο?
fockos
Επιφανές μέλος
Ναι μεν το Υ χρωμοσωμα ειναι μικροτερο σε μεγεθος απο το Χ ωστοσο τα γονιδια που περιεχονται στο ενα δεν πρεπει να ισουνται με τα γονιδια που περιεχονται στο αλλο? Δηλαδη το Χ χρωμοσωμα εχει περισσεια γονιδιων που δεν υπαρχουν τα αντιστοιχα τους πανω στο Υ χρωμοσωμα??? (αλληλομορφα γονιδια που λεει στον Mendel)
Στην πραγματικ´οτητα έχεις δίκιο. Το dna που περιέχεται στο χ και δεν υπάρχει αντίστοιχο στο αλληλομορφο y συμπυκνώνεται σε ετεροχρωματινη που δε μεταφράζεται. Οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχουν λειτουργικά γονοδιa που υπάρχουν στο χ και δεν υπάρχουν στο y .
Bemanos
Πολύ δραστήριο μέλος
StratosRIP
Δραστήριο μέλος
qwerty111
Πολύ δραστήριο μέλος
Loukritia
Εκκολαπτόμενο μέλος
Δεν είπαμε το ίδιο. Είπα περιστροφή ως προς τον άξονα των 0 , όχι περιστροφή ώς προς το κέντρο της αλυσίδας.Λολ... Το ίδιο πράγμα είπατε με διαφορετικό τρόπο...
tsarachaf
Περιβόητο μέλος
Το εχει στο παιδαγωγικο ινσιτουτο... Και εχει αλλαξει σημαντικα το 6ο κεφαλαιο κ μετα και υπαρχουν κ καποιες διαφορες και στα αλλα... Επισης εχει αφαιρεθει το εκτος υλης κεφαλαιο των ιων... Δεστο.... Και τι κανουμε??????? https://www.pi-schools.gr/lessons/biology/did_yliko/lykeio/sxol_egx/biol_c_lyk_thet_math.pdf
Βασικά με μια ματιά που έριξα στο βιβλίο, θα σου πρότεινα να διαβάζεις από το νετ... Δεν ξέρω τι κάνατε εσείς, αλλά τα κομματάκια(φράσεις πρακτικά) που προστέθηκαν ήταν κομμάτια που ούτως ή άλλως αναγκαζόμασταν να ξέρουμε, χωρίς να βρίσκονται και στο βιβλίο... Κι αφού πλέον βρίσκονται και εκεί... Δοκίμασε να το διαβάζεις από μέσα για να μην έχεις και πρόβλημα και τρέχεις να τα μάθεις αφού πάρεις το βιβλίο στα χέρια σου...
Bemanos
Πολύ δραστήριο μέλος
StratosRIP
Δραστήριο μέλος
Το συγκεκριμενο PDF το διαβαζα απο περισυ το καλοκαιρι (του 10) και μου ειχε κανει εντυπωση, το γιατι εχει αυτεσ τις μικρες διαφορες απο το σχολικο που μας ειχαν δωσει.Η εκδοση στο PDF ειναι παλαιοτερη απο αυτην του 2009 και οχι μεταγενεστερη.Τα κεφαλαια που δεν εχει (ιοι κλπ) ειναι εκτος επιτιδες, γιατι ηταν απο παλια εκτος υλης ..Εξαλλου το pi-schools εχει αντικατασταθει πλεον απο το https://digitalschool.minedu.gov.gr/ , το οποιο εχει τα τελευταια βιβλια(εκδοσεις). Αν δειτε στο σαιτ αυτο το βιβλιο της βιολογιας θα δειτε οτι ειναι ιδιο με την εκδοση του 09. Αρα δεν αλλαξε
Δηλαδη να διαβαζω απο το παλιο βιβλιο?? Και πως μπορω να ειμαι σιγουρος πως δεν θα εκδοθουν τα νεα βιβλια με τα επιπροσθετα αυτα.... ΤΙ σκατα κανουν φετος μωρε!!
catherine1994
Πολύ δραστήριο μέλος
Εγω διαβαζω απο το βιβλιο,ειναι ιδια εκδοση με αυτο που εχουν στο digital-school σε ψηφιακη μορφη
ε τωρα αμα το αλλαξουν και μας το δωσουν τα χριστουγεννα θα ειναι ειναι πολυ ηλιθιοι τι να πω
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 237 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- jellojina
- lyfestyle.123
- suaimhneas
- Corfu kitty
- F1L1PAS
- BatGuin
- nearos
- Μήτσος10
- Reader
- Hased Babis
- jYanniss
- Nala
- ch2006
- Kate1914
- Ryuzaki
- Than003
- bboys
- Joji
- Helen06
- ειδήμων
- Mariahj
- panosT436
- Maynard
- sofia07
- georgetherrr
- Panatha mono
- Αντωνία
- pnf292
- Magigi
- GiannisM
- STRATOSZAX
- fmarulezkd
- MrDna
- kalhkardia
- despoina13
- marikakitsou16
- ioanna2007
- thepigod762
- donut_daddy
- GV221
- ikigai
- Indecisive2
- DetectiveAgg
- Enhypen
- kiyoshi
- BiteTheDust
- Marianna.diamanti
- gzois
- math2arch
- Kostas4719
- Basiliki.kiki
- kostasst
- Sotiris.Y
- neurogirl
- Angelikavatzo
- phleidhs
- Giorgkalo
- Startx0
- dsmir
- BillyTheKid
- Scandal
- Χρήστος2006
- bill11
- Γιώργος μεγ
- carnage
- Sofos Gerontas
- Μιχαήλ
- sophiaa
- Human being
- eukleidhs1821
- Xara
- Lifelong Learner
- elenitren
- asia
- evaggelia anna
- penelopenick
- ev26
- spring day
- Ness
- beckyy
- user-2
- Lia 2006
- denjerwtithelwhelp
- Aristides Pap
- KOSTASSSSSSSSSSSSSSS
- xrisamikol
- xristosgkm
- Olakalamallon
- Abiogenesis
- Pharmacist01
- Billprs
- koukdespoina2004
- το κοριτσι του μαη
- tsiobieman
- Damienollo
- indig0
- ioanna06
- menual
- Unboxholics
- PanosBat
- oups
- mermaid89
- Nic Papalitsas
- nucomer
- marioushi
- constansn
- Santra_
- P.Dam.
- Sherlockina
- Drglitterstar
- Eirinakiii8
- Peter Pan13
- tapeinoxamomilaki
- margik
- Georgek7
- anakiriak@yahoo
- J.Cameron
- cinnamongirl
- Marple
- francies_nolan
- Ioanna98
- kost28
- georgios03
- ladybookworm
- SlimShady
- KingPoul
- effiee
- Markos
- Nikoleta_Giann
- george777
- 2005
- Kitana
- Mammy Nun
- Citylights
- Miranda32
- elena16
- theodoraooo
- Katsir
- KaterinaL
- augustine
- SKG
- nimbus
- Anonymous0
- alpha.kappa
- Dion G.
- Πα.Κ
- Nikoletaant
- Gxatzis
- Ameliak
- bruh_234
- Johnman97
- adonman
- emilyfan85
- angeloskar
- Johanna Mark
- Alexandraaaaa
- Mariaathens
- T C
- fockos
- _Aggelos123
- Theodora03
- BioChemical
- calliope
- Nefh_
- Anxious
- Idontknoww
- Georgekk
- Hera167
- Alexandros36k
- Sarantis_Ts
- StudyFreak04
- Dimitris9
- igeorgeoikonomo
- sofiannam
- Cortes
- βάτραχος
- Keeell
- totiloz
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.