Όταν η StefiTh αναφέρεται σε ισοπέδωση εννοεί ακριβώς το παραπάνω Κώστα.
Η προσωπική σου εμπειρία είναι σεβαστή, αλλά παραμένει προσωπική και επομένως υποκειμενική. Γι αυτό το λόγο είναι απαράδεκτο να επιδίδεσαι σε αφορισμούς και να παρουσιάζεις τη δική σου σκοπιά σαν απόλυτο βαρόμετρο της κατάστασης.
Αρχικά, εφόσον συμμετέχεις και σε αυτό το forum, προσπάθησε να fixάρεις την εικόνα που έχει για το ακριβές αντικείμενο του επιστημονικού κλάδου της μοριακής βιολογίας και της γενετικής.
Α) Η αλληλεπίδραση με ασθενείς είναι αναγκαία και πριμοδοτεί το βιογραφικό σου μόνο εάν ασχοληθείς περισσότερο άμεσα με εξέταση ασθενών. Αρμοδιότητα που αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο γιατροί/γιατροί-γενετιστές. Ο επαγγελματικός ορίζοντας των μοριακών βιολόγων και των γενετιστών καλύπτει θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρίες, ερευνητικά ινστιτούτα και κλινικές, με κύριο ζητούμενο την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων, για πιο έγκαιρες διαγνώσεις, καλύτερες και πιο εξατομικευμένες φαρμακευτικές αγωγές κλπ. Αυτό δεν προϋποθέτει επαφή με ασθενείς, αλλά με εργαστήριο, όπου και εφαρμόζεις, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και αναζήτησης, γνώσεις και δεδομένα που σχετίζονται με βιοχημεία, βιοφυσική, μοριακούς μηχανισμούς κλπ.. εργασία εξειδικευμένη και διαφοροποιημένη από αυτή του γιατρού, που εξετάζει ασθενείς και προτείνει άμεσα θεραπευτικές αγωγές.
Εξαιρώ την περίπτωση γιατρών που συμμετέχουν στην έρευνα και προωθούν την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών, παρακολουθώντας παράλληλα ασθενείς, που σχετίζονται με το αντικείμενο τους.
Στην περίπτωση όμως αυτή, δεν υπάρχουν απλώς γιατροί και γενετιστές, αλλά όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζεις καλά, είναι όλοι τους πολύ εξειδικευμένοι και συνεργάζονται τόσο στενά, ώστε η σύγκλιση των πεδίων εργασίας τους να καθιστά τις διαχωριστικές ταμπέλες "γενετιστής" κ "γιατρός" παραπλανητικές για το ακριβές αντικείμενο τους.
Β) Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Μ.Β & Γ. ορίζονται και περιγράφονται σαφώς στο κείμενο κατοχύρωσης τους, το οποίο συντάχθηκε και υπογράφηκε πριν κάποιους μήνες. Όποιος ενδιαφέρεται να το διαβάσει, ας ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο.
https://www.mbg.duth.gr/index.php?rm=1&cid=120
Μπορείς να υποστηρίξεις την άποψη σου παραθέτοντας αποσπάσματα και κρίνοντας τα, εφόσον όμως τα έχεις διαβάσει, τώρα που γνωρίζεις ότι είναι κατοχυρωμένα και δημοσιευμένα.
Γ) Είναι γενίκευση ότι ο οποιοσδήποτε ακολουθήσει αυτή την πορεία παίρνει περισσότερα χρήματα, γιατί υπάρχουν θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες, βιοτεχνολογικές εταιρίες κλπ, οι οποίες όπως ορίζεται και από τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι εξίσου και περισσότερο προσπελάσιμες από απόφοιτους του τμήματος Μ.Β.& Γ. Ασφαλές κριτήριο λοιπόν είναι μόνο η επαγγελματική πορεία που θα χαράξει ο καθένας και αυτό εξαρτάται από τους στόχους του. Η ιατρική κ μετά κάποιο διδακτορικό στη μοριακή βιολογία & γενετική δεν αποτελεί μονόδρομο για υψηλές χρηματικές απολαβές και καταξίωση.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι γιατροί και οι γενετιστές έχουν μερικώς αλληλεπικαλυπτόμενα πεδία. Αλλά όχι απόλυτα. Οι γενετιστές εξειδικεύονται για να φέρουν εις πέρας ορισμένα πράγματα για τα οποία είναι καταλληλότεροι και πιο προτιμητέοι από τους γιατρούς, όπως ισχύει και το αντίστροφο.
Συνεπώς σε ορισμένες θέσεις θα επιλεγούν κατά προτίμηση είτε γιατροί, είτε γενετιστές, ακόμη κ αν έχουν μεταπτυχιακά και άλλους τίτλους με παραπλήσια εξειδίκευση.
Η έννοια της έρευνας προκαλεί σύγχυση όταν συνδέεται με κοινωνικο-οικονομικά και εργασιακά δεδομένα.
Η σκοπιμότητα της έρευνας σχετίζεται αναπόσπαστα με τις αναγκαιότητες της εκάστοτε εποχής και ο πρωταρχικός ρόλος της είναι να προωθήσει, μέσω της γνώσης που παράγει, νεωτεριστικές λύσεις για τα προβλήματα που διαμόρφωσαν αυτές τις αναγκαιότητες.
Οι αναγκαιότητες αυτές, είναι που έστρεψαν σταδιακά τις βιοεπιστήμες στην εμβριθή μελέτη και ανάλυση της ζωής στο πιο θεμελιώδες επίπεδο της, το μοριακό. Όλα τα νέα φάρμακα, διαγνώσεις και θεραπείες υποδεικνύουν ότι η ιατρική και οι συναφείς βιοεπιστήμες ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση, για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα υγείας(και όχι μόνο), που με παλιότερες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς.
Το τμήμα της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ιδρύθηκε για να παράξει το ανθρώπινο δυναμικό, που θα στελεχώσει ακριβώς αυτόν τον κλάδο, που όλοι ευχόμαστε να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είναι ο καρκίνος, το AIDS, πιθανές πανδημίες η διατροφική κάλυψη του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού. Προβλήματα τα οποία δεν έχουν αναχαιτιστεί, αλλά πλέον γίνονται σοβαρές προσπάθειες από ανθρώπους που εξειδικεύονται γ αυτό το σκοπό, όπως συμβαίνει σε αυτή τη σχολή.
Τα ηνία της έρευνας τα ελέγχουν πάντα δύο-τρεις. Όλοι οι υπόλοιποι με αυτή τη λογική θεωρούνται απλοί τεχνικοί. Για να αναλάβεις ένα ερευνητικό πλάνο, πρέπει να έχεις την πείρα και την ανάλογη εκπαίδευση και εξειδίκευση, ώστε να φέρεις σίγουρα αποτέλεσμα και να παράγεις κάτι καινούριο, έστω και σαν γνώση. Η έρευνα είναι χρηματοδοτούμενη και γι αυτό δεν δίνεται έτσι εύκολα στον οποιονδήποτε.
Ωστόσο, σε μία ερευνητική ομάδα όλοι συνεργάζονται και το να θεωρείς κάποιον απλώς ΤΕΧΝΙΚΟ είναι απαξίωση. Ο άλλος μπορεί να νιώθει ότι προσφέρει με την εργασία του και ότι εφαρμόζει όσα σπούδασε προς όφελος της ερευνητικής/επιστημονικής κοινότητας. Στην έρευνα & στην επιστήμη δεν υπάρχει κάνεις άχρηστος-όλοι είναι απαραίτητοι για να ολοκληρωθεί μία προσπάθεια. Αν κανείς νιώθει ότι δεν κάνει τίποτα σπουδαίο, τότε προφανώς είτε δεν το κυνήγησε πολύ και έχει παράλογες απαιτήσεις, είτε δεν εκτιμά το έργο που προσφέρει αυτός και η ομάδα του συλλογικά.
Η ιατρική δεν αποτελεί σίγουρο δρόμο για την έρευνα, γιατί είναι πολύ πιθανό, μετά από 6 χρόνια, κάποιος να επιθυμεί να αποκατασταθεί άμεσα επαγγελματικά, ώστε να αρχίσει να πληρώνεται γ αυτό που έχει κοπιάσει τόσα χρόνια. Θα δουλέψει σε κάποιο νοσοκομείο ή θα ανοίξει εξωτερικό ιατρείο.
Η ΜΒΓ συνδέεται αμεσότερα με την έρευνα και τελειώνεις σε 4 χρόνια, οπότε ο στόχος σου για έρευνα θα εκπληρωθεί πιο σύντομα και μάλιστα στα πλαίσια της επαγγελματικής σου αποκατάστασης, με μισθό και πληρωμή. Επίσης, εάν θες να συνεχίσεις παραπέρα με ανώτερους τίτλους, μπορείς να βρεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που σε πληρώνουν αρκετά καλά, ώστε να θεωρηθεί ότι ήδη αμείβεσαι γι αυτό που έχεις σπουδάσει, κάνοντας και έρευνα ταυτόχρονα.
Το τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ιδρύθηκε για υπαρκτούς λόγους. Η αλματώδης εξέλιξη της εποχής μας έχει καθιερώσει αναπόφευκτα νέους επιστημονικούς τομείς και επαγγελματικούς κλάδους. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε τη αναγκαιότητα ύπαρξης τους, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα.
Οι καταλληλότερα εξειδικευμένοι για την κάλυψη των θέσεων εργασίας σε φαρμακοβιομηχανίες και βιοτεχνολογικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και διαγνωστικά εργαστήρια είναι οι απόφοιτοι αυτής της σχολής.
Γι αυτό φίλε Κώστα μην αποθαρρύνεις τους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσει η εξελισσόμενη κοινωνία μας, με τέτοιες απόλυτες και αφοριστικές αντιδράσεις.
Η Ελλάδα θα ακολουθήσει αναπόφευκτα την τροχιά των εξελίξεων στον κλάδο των βιοεπιστημών και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μοριακών βιολόγων και γενετιστών, πολύ σύντομα θα είναι πιο σίγουρη απ' αυτή των γιατρών.
Η Ιατρική έχει υπερκορεστεί και οι γιατροί για μία ειδικότητα μπαίνουν πόσα χρόνια σε σειρά αναμονής. Στο τέλος δεν επιλέγεις και την ειδικότητα που θέλεις, γιατί αλλιώς θα περιμένεις 5 χρόνια. Τελικά ποια σχολή είναι πεθαμένη, όταν ακόμη και όσοι θέλουν ξεκάθαρα ιατρική δεν επιλέγουν την ειδικότητα που θέλουν??
Τι είναι προτιμότερο? Ας πάψουμε να πιστεύουμε ότι όσοι περνούν Ιατρική πιάνουν σίγουρα την "καλή".
Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, αρκεί να κρίνεις με οξυδέρκεια τις εξελίξεις