LiViNGtheLiFE
Διάσημο μέλος
Τα αρχαία γενικά βασίζονται στην απομνημόνευση (κακώς βέβαια). Για εμένα είναι γελοίο πχ να κάνουμε μετάφραση για πρώτη φορά στην τρίτη γυμνασίου, αλλά να απαιτούν από εμάς να έχουμε μάθει του κόσμου τις καταλήξεις. Άντε μετά να ασχοληθείς σοβαρά...
Ε τα μαθηματικά αναγκαστικά δηλαδή, πάντοτε θέλουν σκέψη, αν εξαιρέσουμε κάποιους που παπαγαλίζουν ακόμη και τις ασκήσεις. Βέβαια κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι αυτοί είναι καλοί (χμ...κι όμως έχω δει αρκετούς!) στα μαθηματικά! Πάντως το ίδιο θα έλεγα και τα αρχαία. Καλός είναι αυτός που ξέρει απ έξω του κόσμου τις καταλήξεις;;! (κι αυτές για δυο διαγωνίσματα δλδ και μετά...) Ή μήπως αυτός που τα καταλαβαίνει πραγματικά; που άμα του δώσεις ένα κείμενο θα καταλάβει..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Bemanos
Πολύ δραστήριο μέλος
Κανονικά θα έπρεπε να πούμε ότι και τα δύο θέλουν σκέψη, και προφανώς ένας έξυπνος μαθητής θα μπορούσε να είναι καλός και στα δύο, όμως όλα έχουν καταντήσει παπαγαλία, κυρίως τα αρχαία, βέβαια και για τα μαθηματικά έχω αρχίσει να αμφιβάλλω με αυτά που βλέπω. Γενικά στο σχολείο δεν μπορώ να πω πως φαίνεται ποιος είναι πραγματικά καλός και ποιος όχι, ακριβώς για τον παραπάνω λόγο.
Τα αρχαία γενικά βασίζονται στην απομνημόνευση (κακώς βέβαια). Για εμένα είναι γελοίο πχ να κάνουμε μετάφραση για πρώτη φορά στην τρίτη γυμνασίου, αλλά να απαιτούν από εμάς να έχουμε μάθει του κόσμου τις καταλήξεις. Άντε μετά να ασχοληθείς σοβαρά...
Ε τα μαθηματικά αναγκαστικά δηλαδή, πάντοτε θέλουν σκέψη, αν εξαιρέσουμε κάποιους που παπαγαλίζουν ακόμη και τις ασκήσεις. Βέβαια κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι αυτοί είναι καλοί (χμ...κι όμως έχω δει αρκετούς!) στα μαθηματικά! Πάντως το ίδιο θα έλεγα και τα αρχαία. Καλός είναι αυτός που ξέρει απ έξω του κόσμου τις καταλήξεις;;! (κι αυτές για δυο διαγωνίσματα δλδ και μετά...) Ή μήπως αυτός που τα καταλαβαίνει πραγματικά; που άμα του δώσεις ένα κείμενο θα καταλάβει..
Σκατα σκεψη θελουν τα μαθηματικα (στο λυκειο). Οσο περισσοτερο λυνεις τοσες περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να πεσει κατι παρομοιο στις εξετασεις και να ξερεις τον τροπο λυσης .Οι περισσοτερες ασκησεις ,αν δε σου πει πρωτα ο καθηγητης τον τροπο που λυνονται δεν βγαινουν
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος
Αυτό δεν ισχύει για όλους. Πράγματι, πολλοί (ίσως οι περισσότεροι) ακολουθούν αυτή τη μέθοδο, μαθαίνοντας "μεθοδολογίες" (ή και ασκήσεις απέξω) και κάθε φορά προσπαθούν να βρουν να συνδιάσουν την άσκηση που τους έτυχε με κάποια "γνωστή". Όμως υπάρχουν και οι άλλοι που βλέπουν τα μαθηματικά (και τις άλλες θετικές επιστήμες) διαφορετικά: Λύνουν ασκήσεις ακριβώς για να "εξασκηθούν" στον τρόπο σκέψης του μαθήματος και να "μπουν στο πετσί του". Έτσι αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα σαν ξεχωριστό, πέρα από "μεθοδολογίες" και "ομοιότητες" κι έτσι είναι σε θέση να βρουν μόνοι τους τον τρόπο λύσης, χωρίς να τους τον έχει πει κάποιος. Νομίζω ότι αυτοί μπορούν και πιο εύκολα να αντιμετωπίσουν κάποια "πρωτότυπη" άσκηση. Δεν μπορώ να πω ότι το στατιστικό μου δείγμα ήταν μεγάλο (ώστε να είμαι σίγουρος), αλλά έχω τη γνώμη ότι όσοι ακολούθησαν τη δεύτερη μέθοδο είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις από τους άλλους...Σκατα σκεψη θελουν τα μαθηματικα (στο λυκειο). Οσο περισσοτερο λυνεις τοσες περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να πεσει κατι παρομοιο στις εξετασεις και να ξερεις τον τροπο λυσης .Οι περισσοτερες ασκησεις ,αν δε σου πει πρωτα ο καθηγητης τον τροπο που λυνονται δεν βγαινουν
antwwwnis
Διάσημο μέλος
Κι εγώ αυτής της άποψης ήμουν, αλλά όσο πάει ο καιρός τα διαγωνίσματα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να λυθούν, ενώ η διάρκεια της εξέτασης μένει ίδια. Για μένα, αν και ο καλύτερος τρόπος είναι το παίδεμα και ανάλυση της άσκησης, αν δεν έχεις λύσει ΠΟΛΛΕΣ ασκήσεις, ώστε να έχεις ξανααντιμετωπίσει πολλά από αυτά που θα δεις στις εξετάσεις, και δεν ξέρεις τις βασικές μεθοδολογίες (πχ μοναδικότητα ριζών με ρολ, μονοτονία, βαθμός πολυωνύμου κτλ) πρέπει να έχεις πολύ υψηλό IQ για να τα προλάβεις να σκεφτείς από το μηδέν κάθε άσκηση...Αυτό δεν ισχύει για όλους. Πράγματι, πολλοί (ίσως οι περισσότεροι) ακολουθούν αυτή τη μέθοδο, μαθαίνοντας "μεθοδολογίες" (ή και ασκήσεις απέξω) και κάθε φορά προσπαθούν να βρουν να συνδιάσουν την άσκηση που τους έτυχε με κάποια "γνωστή". Όμως υπάρχουν και οι άλλοι που βλέπουν τα μαθηματικά (και τις άλλες θετικές επιστήμες) διαφορετικά: Λύνουν ασκήσεις ακριβώς για να "εξασκηθούν" στον τρόπο σκέψης του μαθήματος και να "μπουν στο πετσί του". Έτσι αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα σαν ξεχωριστό, πέρα από "μεθοδολογίες" και "ομοιότητες" κι έτσι είναι σε θέση να βρουν μόνοι τους τον τρόπο λύσης, χωρίς να τους τον έχει πει κάποιος. Νομίζω ότι αυτοί μπορούν και πιο εύκολα να αντιμετωπίσουν κάποια "πρωτότυπη" άσκηση. Δεν μπορώ να πω ότι το στατιστικό μου δείγμα ήταν μεγάλο (ώστε να είμαι σίγουρος), αλλά έχω τη γνώμη ότι όσοι ακολούθησαν τη δεύτερη μέθοδο είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις από τους άλλους...
Όλοι πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πρωτότυπες ασκήσεις, βέβαια, και αυτό απαιτεί ενασχόληση και μεράκι στο διάβασμα, όπως λες. Οπότε, τελική μου θέση: Συνδυασμός.
Dias
Επιφανές μέλος
Το ότι θα έχεις λύσει πολλές-πολλές ασκήσεις είναι αυτονόητο. Όμως, αν (κατά τη μελέτη σου) έχεις βρει μετά από σκέψη μόνος σου τον τρόπο λύσης μιας άσκησης, είσαι πολλαπλά ωφελημένος σε σχέση με αυτόν που κάποιος καθηγητής (ή κάποιο βοήθημα) του έδωσε ουρανοκατέβατα μια τυποποιημένη "μεθοδολογία". Προφανώς και το να έχει κάποιος "μεράκι" είναι αναγκαίο και πολύ διαφορετικό από το "πρέπει".......... αν δεν έχεις λύσει ΠΟΛΛΕΣ ασκήσεις, ώστε να έχεις ξανααντιμετωπίσει πολλά από αυτά που θα δεις στις εξετάσεις, και δεν ξέρεις τις βασικές μεθοδολογίες ........... Όλοι πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πρωτότυπες ασκήσεις, βέβαια, και αυτό απαιτεί ενασχόληση και μεράκι στο διάβασμα, όπως λες. .....
antwwwnis
Διάσημο μέλος
Στα μαθηματικά, από φέτος στο ιδιαίτερο δουλεύαμε ως εξής: Παράδοση θεωρίας, σπίτι όλες οι ασκήσεις του βιβλίου (χωρίς λυσάρι), ασκήσεις κλειδιά, διάφορες ασκήσεις και τέλος, στην επανάληψη του κεφαλαίου, μεθοδολογία από κάτι τόμους, τις οποίες μεθόδους όλες είχα συναντήσει. Eκτός από κάτι παλαβές στο ΘΜΤ, που χωρίζεις το υποδιάστημα αναλόγως των συντελεστών... Η αντίστροφη αυτής της διαδικασίας υπαρχει, αλλά για μένα είναι φθίνουσα.Το ότι θα έχεις λύσει πολλές-πολλές ασκήσεις είναι αυτονόητο. Όμως, αν (κατά τη μελέτη σου) έχεις βρει μετά από σκέψη μόνος σου τον τρόπο λύσης μιας άσκησης, είσαι πολλαπλά ωφελημένος σε σχέση με αυτόν που κάποιος καθηγητής (ή κάποιο βοήθημα) του έδωσε ουρανοκατέβατα μια τυποποιημένη "μεθοδολογία". Προφανώς και το να έχει κάποιος "μεράκι" είναι αναγκαίο και πολύ διαφορετικό από το "πρέπει"...
Δαλιδά
Περιβόητο μέλος
LYDIAG
Εκκολαπτόμενο μέλος
κατ' αρχην τα αρχαια δεν ειναι παπαγαλια. αν δεν εχεις κριτικη σκεψη το χεις χαμενο το παιχνιδι στα αρχαια.! 2ον, τα μαθηματικα συνδεονται με τα αρχαια κυριως στο συντακτικο. με τον ιδιο τροπο απορριπτεις τη μια συνταξη και δεχεσαι την αλλη, με λογικη σκεψη(οπως και στα μαθηματικα τη λυση της ασκησης) και 3ον, ειναι πολυ επιφανειακη η διακριση που κανεις σε καλους και κακους μαθητες με βαση την κατευθυνση. φαινεται πως η κατευθυνση που επελεξες δεν σου εμαθε κατι χρησιμο, διοτι τελειωνεις το λυκειο και σκεφτεσαι ρηχα κρινοντας τους αριστους απο την επιλογη που εκαναν. πολυ "κακο" αυτο
fockos
Επιφανές μέλος
Τα αρχαία είναι απλά μια γλώσσα.Jiorgio
κατ' αρχην τα αρχαια δεν ειναι παπαγαλια. αν δεν εχεις κριτικη σκεψη το χεις χαμενο το παιχνιδι στα αρχαια.! 2ον, τα μαθηματικα συνδεονται με τα αρχαια κυριως στο συντακτικο. με τον ιδιο τροπο απορριπτεις τη μια συνταξη και δεχεσαι την αλλη, με λογικη σκεψη(οπως και στα μαθηματικα τη λυση της ασκησης) και 3ον, ειναι πολυ επιφανειακη η διακριση που κανεις σε καλους και κακους μαθητες με βαση την κατευθυνση. φαινεται πως η κατευθυνση που επελεξες δεν σου εμαθε κατι χρησιμο, διοτι τελειωνεις το λυκειο και σκεφτεσαι ρηχα κρινοντας τους αριστους απο την επιλογη που εκαναν. πολυ "κακο" αυτο
Σε οποιδήποτε γλώσσα το συντακτικό της απαιτεί κριτική σκέψη. Για να χρησιμοποιήσεις την κριτική σκέψη χρειάζεται να παπαγαλίσεις ένα σωρό πράγματα. Στα μαθηματικά η πραγματική θεωρία είναι πολύ μικρή και πολλές φορες δε χρειάζεται να απομνημονευτεί.
Στο γυμνάσιο μαθηματικά δεν διδάσκονται όπως δε διδάσκεται ούτε χημεία ούτε βιολογία (κατι σαχλαμάρες διδάσκονται αντι για αυτά). Θεωρώ το γυμνάσιο νεκρό χρόνο στην πιο δημιουργική ηλικία του παιδιού όπου διδάσκονται κυρίως θεωρητικά μαθήματα που δε θα χρησιμέψουν σε τπτ.
Καλοί και κακοί μαθητές δεν υπάρχουν στο γυμνάσιο (τώρα οι βαθμοί είναι καθαρά υποκειμενική άποψη των καθηγητών δε σημαίνει ότι ισχύουν κιόλας) ... αφου τα μαθήματα που διδάσκονται δεν είναι σοβαρά η διακριση καλού και κακού αυτή γινεται στα επόμενα χρονια.
LYDIAG
Εκκολαπτόμενο μέλος
εχεις δικιο. καθημερινα που παω στο μαρκετ, η κυρια σταματια με ρωταει για συναρτησεις!
drosos
Πολύ δραστήριο μέλος
Muxu Su
Διάσημο μέλος
Μας είχε πει οτι όσοι είναι καλοί στα μαθηματικά είναι καλοί και στα αρχαία γιατί μπορούν να απομνημονεύσουν πιο εύκολα τους τύπους των ρημάτων στο μυαλό τους.. Δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει!
ampalea4
Εκκολαπτόμενο μέλος
To έχω ακούσει και εγώ αυτό απο μια φιλόλογο..
Μας είχε πει οτι όσοι είναι καλοί στα μαθηματικά είναι καλοί και στα αρχαία γιατί μπορούν να απομνημονεύσουν πιο εύκολα τους τύπους των ρημάτων στο μυαλό τους.. Δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει!
καμια σχέση.. τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ... στα μαθηματικά δεν χρειάζεται να απομνημονεύεις, χρειάζεται να σκέφτεσαι
οκ, πρέπει να θυμάσαι θεωρήματα, ταυτότητες κλπ, αλλά δεν μιλάμε για παπαγαλία στα μαθηματικά.
στα αρχαία, τουλάχιστον όπως διδάσκονται στη γενική παιδεία χρειάζεται έστω και λίγη παπαγαλία.
αυτό που λένε επίσης είναι ότι το συντακτικό χρειάζεται μαθηματική σκέψη, ισχύει, αλλά όχι απόλυτα.
μια φίλη μου που δεν παίρνει τα μαθηματικά, είναι σούπερ στα αρχαία.
εγώ που γενικά στα μαθηματικά το έχω, το συντακτικό, όταν διάβαζα και λίγο αρχαία, κουτσά στραβά το έβγαζα.
Nikos Sitys
Πολύ δραστήριο μέλος
MetalChest
Δραστήριο μέλος
Πωπω εμπάθεια! Αλλά ναι, ποιος δε θελει να παει τεχνολογική, να διαλέξει πέμπτο πεδίο να γράψει 18αρακι ΑΟΘ και Μαθ. Γενικης και να περάσει σε ένα τμήμα τύπου Πληροφορικής με 14.000 μόρια; Να πάμε θεωρητική να ιδρώσουμε; Και μην ακούσω βλακείες περί παπαγαλίας. Γιατί ένα ΑΟΔΕ βάλανε στην τεχνολογική και αγχώνονται λες και τους είπανε να μάθουν τους 17 τόμους της ιστορίας του ελληνικού έθνους.Αυτή την ατάκα την έχω ακούσει πολλές φορές όταν ήμουν μαθητής, μόνο που την έλεγαν μόνον οι φιλόλογοι. (Και όταν την άκουγα αισθανόμουνα οίκτο για τους κακόμοιρους τους ξένους που δεν διδάσκονται αρχαία). Κάτι πρέπει να πούνε οι καημένοι οι φιλόλογοι για να υποστηρίξουν το μάθημά τους, όταν βλέπουν ότι το παρατάνε όσοι μαθητές διαλέγουν θετικοτεχνολογική κατεύθυνση.
christina123
Δραστήριο μέλος
Nikos Sitys
Πολύ δραστήριο μέλος
okay that was really badπαντως εμενα αν και τεχνολογικη οσο μαρεσουνε τα μαθηματικα(αρκετα θα ελεγα) αλλο τοσο μαρεσουν τα αρχαια και συγκεκριμενα η γραμματικη και το συντακτικο...ειναι και τα 2 πολυ ωραια μαθηματα..και εχω τοσο καιρο να ασχοληθω με τα αρχαια(απο τη β λυκειου)...τωρα για το αν ειμαι καλη πραγματικα δε ξερω...αλλα αν και στους περισσοτερους θα τους παραξενεψει αυτο πολυ θα ηθελα να υπηρχε μια κατευθυνση που να τα συνδυαζει αυτα δλδ να εχει μαθηματικα αρχαια και μετα δε ξερω τι αλλο
δημητρα δρομπου
Νεοφερμένος
nPb
Επιφανές μέλος
δημητρα δρομπου
Νεοφερμένος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.