Ψυχολογία-Ψυχιατρική

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,160 μηνύματα.
Πιστυεω πως η δουλεια του ψυχολογου ειναι περιττη!
Ο ιατρος των ψυχων ειναι μονο ενας εξομολογος! Μονο οταν πας και εξομολογηθεις, θα νιωσεις διαφορετικα(καλυτερα)...
Δέχομαι ότι αυτό γινόταν παλαιότερα αλλά πλέον ο κόσμος έχει δυστυχώς έχει απομακρυνθεί από την εκκλησία (βλέπε αντίστοιχα θέματα στο συναδελφο forum steki) και κακά τα ψέματα οι πραγματικοί πνευματικοί άνθρωποι όσο πάει και λιγοστεύουν.

ο εξομολόγος και ο ψυχολόγος προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο αλλά υπό διαφορετική οπτική γωνία κάποια θέματα της καθημερινότητα μας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Psychologist

Διάσημο μέλος

Ο Psychologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,352 μηνύματα.
Για να μπεί η συζήτηση σε καλύτερη βάση φρονώ ότι είναι σημαντικό αρχικά να αποσυνδέσουμε το επάγγελμα του Ψυχολόγου με αυτό του Ψυχιάτρου και όλων των συγγενών κλάδων.

Η Ψυχολογία είναι μια επιστήμη η οποία έχει μια πραγματικά μεγάλη και εντυπωσιακή διείσδυση στη κοινωνία και παροχημένες αντιλήψεις με βάση τη παραπληροφόρηση που επιμένουν (ειδικά στην Ελλάδα έχω προσέξει για κάποιο λόγο) να τη συνδέουν με τη Ψυχιατρική και το επάγγελμα του Ψυχιατρού δρουν προτίστως αντιπαραγωγικά για την ίδια αλλά και για το γενικό κοινό που ενδιαφέρεται στη σωστή επιμόρφωση γύρω από τη χρησιμότητα του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

Οι πρακτικές εφαρμογές του επαγγέλματος του Ψυχολόγου είναι εξαιρετικά πλούσιες,μεγάλες και σημαντικές σε διάφορους νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας.Ο κάθε Ψυχολόγος παγκοσμίως (είτε αυτό είναι Ελλάδα είτε Αμερική,Καναδάς,Ευρώπη κτλ) αρχικά σε προπτυχιακό επίπεδο παίρνει ένα δυνατό ακαδημαικό υπόβαθρο που αφορά ολιστικά την επιστήμη της Ψυχολογίας.Αν και δεν έχω θητεύσει σε Ελληνική σχολή προπτυχιακά δε χωράει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η βασική εκπαίδευση που δίνεται στα Ελληνικά τμήματα Ψυχολογίας είναι ανάλογη με τουλάχιστον το διεθνές μίνιμουμ που απαιτείται για βασικές σπουδές Ψυχολογίας.

Η Ψυχολογία ως γνωστό χωρίζεται σε διάφορες ειδικότητες.Μερικές από αυτές είναι η Κλινική,Συμβουλευτική,Εργασιακή/Οργανωσιακή(Οργανωτική),Εξελικτική,Κοινωνική,Σχολική,Αθλητική,Νευροψυχολογία,Γνωστική,Διαπολιτισμική,Εγκληματολογική,Πολιτική,Ακαδημαική κοκ.Η ειδίκευση κάθε Ψυχολόγου στις παραπάνω ειδικότητες απαιτεί διεθνώς μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε μια από τις παραπάνω ειδικότητες συνοδευόμενη συνήθως απο κάποια χρόνια πρακτικής πάνω στο τομέα εξειδίκευσης.Το προβληματικό σημείο εδώ είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο διεθνώς για το πως ακριβώς η ειδίκευση θα διαρθώνεται και θα εποπτεύεται με ιδιαίτερα προβληματική τη πραγματικότητα στην Ελλάδα μιας και επισήμως δεν υπάρχει πλαίσιο επόπτευσης των ειδικοτήτων των Ψυχολόγων κατί που πχ ισχύει εδώ στη Βρετανία.

Παρόλα αυτά όπως είναι εμφανές ένας Ψυχολόγος ανάλογα την ειδίκευση του προσφέρει σημαντικό έργο σε νευραλγικούς τομείς στη κοινωνία.Έτσι ένας Κλινικός Ψυχολόγος απασχολήται σε νοσοκομεία,κλινικές ή δομές υγείας,ένας Συμβουλευτικός Ψυχολόγος αναλαμβάνει Συμβουλευτική εργασία είτε ιδιωτικά είτε σε διάφορους οργανισμούς,ένας Εργασιακός (ή Οργανωσιακός/Οργανωτικός) Ψυχολόγος όπως ο υπογραφών απασχολήται σε επιχειρήσεις μελετώντας την εργασιακή συμπεριφορά ,ένας Εγκληματολογικός Ψυχολόγος δουλεύει σε σωφρονιστικά ιδρύματα,στην αστυνομία ή σε ανάλογους φορείς κοκ.

Όπως είναι κατανοητό το σημείο που ο Ψυχολόγος overlaps με τον Ψυχίατρο αφορά μονάχα ένα μικρό κομμάτι των πραγματικά ευρέων αρμοδιοτήτων και πρακτικών εφαρμογών της Ψυχολογίας στη κοινωνία.Πέραν τούτου η σχέση Ψυχολόγου/Ψυχιάτρου είναι μη ανταγωνιστική (με εξαίρεση ίσως τα συμπλεγματικά απωθημένα κάποιου πολύ μικρού αριθμού κακών επαγγελματιών και από τις δύο επιστήμες) αφορά διεθνώς στην αγαστή συνεργασία και δρα συμπληρωματικά και διασυνδετικά προς όφελος του ανθρώπου.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί σε ότι αφορά το επάγγελμα του Ψυχολόγου είναι ότι εκπαιδευόμαστε από τη πρώτη μέρα στη σχολή με μοναδικό και πρωταρχικό σκοπό τη προάσπιση και το γενικό καλό του ανθρώπου.Εκπαιδευόμαστε πιο ανθρωποκεντρικά και με αυτή τη συγκεκριμένη ματιά μας καλούμαστε να υπηρετήσουμε την κοινωνία στους διάφορους τομείς που ειδικευόμαστε με γνώμονα την προώθηση του well-being του συνανθρώπου μας και μόνο.

Όπως προείπα ο Ψυχολόγος διεθνώς διέπεται από αυστηρούς δεοντολογικούς περιορισμούς και πλαίσιο που έχουν ως σκοπό την προώθηση της αριστείας της Ψυχολογίας και τη διαφύλαξη του γενικού καλού του ανθρώπου.Ενδεικτικά παραθέτω τον Κώδικα Δεοντολογίας Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων .Σε ότι αφορά την πραγματικά εξαιρετική διείσδυση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στη κοινωνία παραθέτω τα όσα αναφέρει η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία.Ενδεικτικά δίνω παρακάτω δυο λόγια σε ότι αφορά τη δική μου ειδίκευση.

Κλάδος Οργανωτικής Ψυχολογίας

Ορισμός
Η «οργανωτική ψυχολογία» (ή οργανωσιακή ψυχολογία, ή βιομηχανική ψυχολογία) και η «ψυχολογία της εργασίας» αφορούν στην εφαρμογή των αρχών, θεωριών και μεθόδων της ψυχολογίας στον εργασιακό χώρο συνεισφέροντας στη βελτίωση της λειτουργίας των οργανισμών και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Οι συνηθέστεροι τομείς έρευνας και πρακτικής εξάσκησης της Οργανωτικής Ψυχολογίας/ Ψυχολογίας της Εργασίας είναι:
√ Προσέλκυση, επιλογή και αξιολόγηση προσωπικού
√ Εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων
√ Αξιολόγηση της εργασιακής απόδοσης
√ Κινητοποίηση
√ Ανάλυση και σχεδιασμός της εργασίας
√ Οργανωσιακή αλλαγή και ανάπτυξη
√ Οργανωτική κουλτούρα/κλίμα
√ Ευημερία και εργασία
√ Έρευνες στάσεων στον εργασιακό χώρο
√ Ηγεσία
√ Διαπροσωπικές σχέσεις στον χώρο εργασίας
√ Επαγγελματική συμβουλευτική
√ Υγεία και ασφάλεια
√ Ισότητα ευκαιριών
√ Εργονομία

Ιστορία του κλάδου Οργανωτικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα
Οι απαρχές της εφαρμογής της ψυχολογίας στο χώρο εργασίας στην Ελλάδα απαντώνται στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων για την επιλογή πιλότων της αεροπορίας κατά την δεκαετία του 1910, κατ’ αντιστοιχία με εφαρμογές ψυχομετρικών δοκιμασιών στις ΗΠΑ και στην Αγγλία. Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η εφαρμογή των μεθόδων και θεωριών της ψυχολογίας στο εργασιακό πεδίο εντάθηκε με την δημιουργία ερευνητικών κέντρων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια του ελληνικού στρατού ως προς την επιλογή προσωπικού αλλά και την αξιολόγηση, την κινητοποίηση, την ηγεσία κ.α.
Σήμερα, οι οργανωτικοί ψυχολόγοι στην Ελλάδα απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά κύριο λόγο σε τμήματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων αλλά και ως σύμβουλοι επιλογής, εκπαίδευσης και ανάπτυξης στελεχών. Έτσι, το έργο τους περιλαμβάνει την εφαρμογή μεθόδων έρευνας και αξιολόγησης καθώς και τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και δοκιμασιών.

Εκπαίδευση των Οργανωτικών Ψυχολόγων στην Ελλάδα
Επί του παρόντος στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερα τμήματα ψυχολογίας σε δημόσια πανεπιστήμια με διάρκεια σπουδών 4 έτη. Αν και τα προπτυχιακά τμήματα προσφέρουν μαθήματα οργανωτικής ψυχολογίας στους φοιτητές τους, η εξειδίκευση στην οργανωτική ψυχολογία και η ιδιότητα του οργανωτικού ψυχολόγου αποκτάται μόνο μέσω μεταπτυχιακών σπουδών.
Στην χώρα μας, από το 1998, λειτουργεί ένα διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία το οποίο οργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διάρκεια σπουδών αυτού του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι 2 έτη και περιλαμβάνει τόσο την θεωρητική κατάρτιση, όσο και την πρακτική άσκηση των φοιτητών του. Λόγω οργανωτικών αλλαγών το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οργανωτικής & Οικονομικής Ψυχολογίας δεν θα λειτουργήσει για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα προσφέρεται ως κατεύθυνση Οργανωτικής Ψυχολογίας του συνολικού μεταπτυχιακού προγράμματος που θα διοργανωθεί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο
Επιπλέον, μαθήματα Οργανωτικής Ψυχολογίας διδάσκονται τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε αρκετά τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, όπου διδάσκονται αντίστοιχα μαθήματα από μέλη ΔΕΠ με ειδίκευση στην Οργανωτική Ψυχολογία. Τέλος, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός οργανωτικών ψυχολόγων στην Ελλάδα είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην Οργανωτική Ψυχολογία.

Ερευνητικές Δραστηριότητες
Η έρευνα στην οργανωτική ψυχολογία στην χώρα μας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μόλις τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, ιδίως μέσω χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο. Αποτέλεσμα αυτής της ερευνητικής κινητικότητας είναι όχι μόνο η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία Ελλήνων οργανωτικών ψυχολόγων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, αλλά και η εντονότερη παρουσία δημοσιευμένων εργασιών Ελλήνων ερευνητών τόσο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όσο και στο Ελληνικό επιστημονικό περιοδικό «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ». Επιπλέον, καθοριστική είναι η ανάπτυξη συνεργασιών καθώς και η εντεινόμενη προσπάθεια των μελών του Κλάδου Οργανωτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας να μεταφέρουν τη θεωρητική γνώση στη πράξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας αυτής αποτελεί η διοργάνωση της πρώτης ημερίδας του κλάδου Οργανωτικής Ψυχολογίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη 19η Φεβρουαρίου 2010 στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός ερευνητών, εφαρμοσμένων οργανωτικών ψυχολόγων, managers και φοιτητών.

Επαγγελματική Ταυτότητα του Οργανωτικού Ψυχολόγου
Ο διαχωρισμός των ρόλων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων των ψυχολόγων στην χώρα μας είναι δυσχερής. Βασικές αιτίες αποτελούν οι ελλείψεις στη νομοθεσία αλλά και στην κατοχύρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται τρεις διαφορετικοί σύλλογοι ψυχολόγων, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος και η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, υπό την αιγίδα της οποίας δραστηριοποιείται και ο κλάδος της Οργανωτικής Ψυχολογίας.

Βιβλιογραφία
Κάντας, Α. (1993). Οργανωτική-Βιομηχανική Ψυχολογία. Τόμ. 1. Κίνητρα-Επαγγελματική ικανοποίηση-Ηγεσία (2η έκδ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Nikolaou, I., Vakola, M., & Kantas, A. (2009) History and Development of Industrial Work & Organizational Psychology in Greece. The Industrial- Organizational Psychologist, 47(2), 87- 91.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

stathis1214

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο stathis1214 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 267 μηνύματα.
Εννοουνται οι συγγενεις και φιλοι! Και ο ιερεας ομως!
Σε ψυχολογο δεν θα πηγαινα, ουτε σε ψυχιατρο...
Δεν γουσταρω...
Ο καθενας εχει την αποψη του...

κοιτα να δεις αν καποιος εχει σοβαρο προβλημα και χρειαζεται φαρμακα ο ψυχιατρος ειναι μονοδρομος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nefeli1

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nefeli1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 216 μηνύματα.
Πόση ανιδεότητα Παναγία μου. Ο Panos έχει καλύψει το θέμα πλήρως.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Pupilloscope

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Σουβλειμαν ο Μεγαλομπεκρης. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και μας γράφει απο Ραπτόπουλο (Ευρυτανία). Έχει γράψει 813 μηνύματα.
Ο ψυχολογος δεν μπορει να συνταγογραφει,ετσι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nefeli1

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nefeli1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 216 μηνύματα.
Ο ψυχολογος δεν μπορει να συνταγογραφει,ετσι;
Όχι, δε μπορεί. Μόνο ο ψυχίατρος, γιατί είναι γιατρός. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Pupilloscope

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Σουβλειμαν ο Μεγαλομπεκρης. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και μας γράφει απο Ραπτόπουλο (Ευρυτανία). Έχει γράψει 813 μηνύματα.
Aπλα,νομιζα οτι οι ψυχολογοι καποια ηπια φαρμακα μπορουν να τα χορηγουν :Ρ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νάγια Τ.

Διάσημο μέλος

Η Νάγια Τ. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,317 μηνύματα.
Aπλα,νομιζα οτι οι ψυχολογοι καποια ηπια φαρμακα μπορουν να τα χορηγουν :Ρ
Οχι!Με τι ιδιοτητα?Δεν ειναι γιατροι!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Pupilloscope

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Σουβλειμαν ο Μεγαλομπεκρης. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και μας γράφει απο Ραπτόπουλο (Ευρυτανία). Έχει γράψει 813 μηνύματα.
Εγω προσωπικα σε κλινικη στο νοσοκομειο,που εκανα ασκηση ηξερα εναν ψυχολογο που συνταγογραφουσε ηπια φαρμακευτικη αγωγη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nefeli1

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nefeli1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 216 μηνύματα.
Εγω προσωπικα σε κλινικη στο νοσοκομειο,που εκανα ασκηση ηξερα εναν ψυχολογο που συνταγογραφουσε ηπια φαρμακευτικη αγωγη.
Μήπως ήταν ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και όχι ψυχολόγος??
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Pupilloscope

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Σουβλειμαν ο Μεγαλομπεκρης. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και μας γράφει απο Ραπτόπουλο (Ευρυτανία). Έχει γράψει 813 μηνύματα.
Σιγουρα ειχε κανει κατι επιπλεον.Αλλα,οχι ψυχολογος μου ειχε πει πως ηταν.Τωρα,τρεχα γυρευε :Ρ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nefeli1

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nefeli1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 216 μηνύματα.
Σιγουρα ειχε κανει κατι επιπλεον.Αλλα,οχι ψυχολογος μου ειχε πει πως ηταν.Τωρα,τρεχα γυρευε :Ρ
:hmm:Ποιος ξέρει τι έπαιζε με την πάρτη του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top