932df0a57b
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
miv
Επιφανές μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
932df0a57b
Πολύ δραστήριο μέλος
miv
Επιφανές μέλος
annoula
Εκκολαπτόμενο μέλος
leftkox
Εκκολαπτόμενο μέλος
Zod
Δραστήριο μέλος
mmpf οποιος θελει,διαβαζει και περναει...απλο...τι σχεση εχουν οι αλλοι;
Σωστό αυτό που λες δεν διαφωνώ, αλλά αν σε ένα τμήμα το 75% ή περισσότερο αποτελείται από μαθητές του 13-15, πως ένας καλός μαθητής του 19-20 μπορεί να βελτιωθεί; Δεν υπάρχουν προοπτικές εδώ. Εγώ βέβαια είμαι υπερ των φροντιστηρίων/ιδιαίτερων, γιατί τα θέματα των πανελλαδικών έχουν ξεφύγει πολύ από τις ασκήσεις τις "εύκολες" που γίνονται στο σχολείο(ιδιαίτερα για την θετική/τεχνολογική), αλλά από τη στιγμή που ο άλλος δεν έχει την οικονομική άνεση να "σκάει" 500-1000 ευρώ το μήνα, δεν μπορεί να βελτιωθεί αν είναι σε ένα τέτοιο τμήμα. Αν από την άλλη βρίσκεται σε ένα τμήμα μαθητών με το ίδιο του επίπεδο, ο καθηγητής θα έχει το χρόνο και τηδιάθεση να τους διδάξει πιο πολύπλοκα πράγματα αφού θα διαβάζουν και θα τα κατανοούν όλα πιο γρήγορα. Έτσι τα άτομα με πιο υψηλούς στόχους θα προετοιμαστούν καλύτερα.
Η συνεργασία και η επικοινωνία θα επιτευχθεί το ίδιο καλά κατά την άποψη μου. Οι καθηγητές σε όλα τα τμήματα θα δουλέψουν βάσει των δυνατοτήτων των μαθητών σε κάθε τμήμα, οπότε είναι αδικία να πούμε ότι δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση και ίσα δικαιώματα στη μόρφωση.
Αναφέρθηκε ότι έτσι αναπτύσεται ο ρατσισμός και οι διάφορες διακρίσεις. Δεν διαφωνώ. Αυτό πάντα υπήρχε όμως, και πάντα θα υπάρχει είτε είναι στο σχολείο είτε στην κοινωνία που θα αντικρίσουν τα παιδιά αργότερα. Π.χ. ίδια αντιμετώπιση θα έχει ένας εργάτης στις οικοδομές με έναν μεγαλοδικηγόρο; Όχι πάντα. Η αντιπαλότητα των παιδιών στα σχολεία ήδη υπάρχει. Οι μεν καλοί μαθητές χαρακτηρίζουν τους κακούς μαθητές "τούβλα, μπάζα κτλ.", ενώ οι δε τους χαρακτηρίζουν "φύτουκλες, θερμοκήπια κτλ." και πιστεύω ότι ο καθένας μας το έχει βιώσει αυτό σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό.
miv
Επιφανές μέλος
Ωρίωνας
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σωστό αυτό που λες δεν διαφωνώ, αλλά αν σε ένα τμήμα το 75% ή περισσότερο αποτελείται από μαθητές του 13-15, πως ένας καλός μαθητής του 19-20 μπορεί να βελτιωθεί; Δεν υπάρχουν προοπτικές εδώ. Εγώ βέβαια είμαι υπερ των φροντιστηρίων/ιδιαίτερων, γιατί τα θέματα των πανελλαδικών έχουν ξεφύγει πολύ από τις ασκήσεις τις "εύκολες" που γίνονται στο σχολείο(ιδιαίτερα για την θετική/τεχνολογική), αλλά από τη στιγμή που ο άλλος δεν έχει την οικονομική άνεση να "σκάει" 500-1000 ευρώ το μήνα, δεν μπορεί να βελτιωθεί αν είναι σε ένα τέτοιο τμήμα. Αν από την άλλη βρίσκεται σε ένα τμήμα μαθητών με το ίδιο του επίπεδο, ο καθηγητής θα έχει το χρόνο και τηδιάθεση να τους διδάξει πιο πολύπλοκα πράγματα αφού θα διαβάζουν και θα τα κατανοούν όλα πιο γρήγορα. Έτσι τα άτομα με πιο υψηλούς στόχους θα προετοιμαστούν καλύτερα.
Η συνεργασία και η επικοινωνία θα επιτευχθεί το ίδιο καλά κατά την άποψη μου. Οι καθηγητές σε όλα τα τμήματα θα δουλέψουν βάσει των δυνατοτήτων των μαθητών σε κάθε τμήμα, οπότε είναι αδικία να πούμε ότι δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση και ίσα δικαιώματα στη μόρφωση.
Αναφέρθηκε ότι έτσι αναπτύσεται ο ρατσισμός και οι διάφορες διακρίσεις. Δεν διαφωνώ. Αυτό πάντα υπήρχε όμως, και πάντα θα υπάρχει είτε είναι στο σχολείο είτε στην κοινωνία που θα αντικρίσουν τα παιδιά αργότερα. Π.χ. ίδια αντιμετώπιση θα έχει ένας εργάτης στις οικοδομές με έναν μεγαλοδικηγόρο; Όχι πάντα. Η αντιπαλότητα των παιδιών στα σχολεία ήδη υπάρχει. Οι μεν καλοί μαθητές χαρακτηρίζουν τους κακούς μαθητές "τούβλα, μπάζα κτλ.", ενώ οι δε τους χαρακτηρίζουν "φύτουκλες, θερμοκήπια κτλ." και πιστεύω ότι ο καθένας μας το έχει βιώσει αυτό σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό.
Το άλλο 75% που αναφέρεις όμως τι θα γίνει; Θα αφεθεί στη μοίρα του; Ποιος καθηγητής θα αναλάμβανε ένα τμήμα αποτελούμενο από "κακούς" μαθητές και θα έκανε ευχάριστα το μάθημα ξέροντας ότι θα έπρεπε να πηγαίνει με ρυθμούς σαλιγκαριού και να επαναλαμβάνει τα ίδια συνεχώς;
Από την άλλη στο τμήμα των "καλών" μαθητών. Σήμερα σε κάθε τμήμα υπάρχουν περίπου 2-3 που βγάζουν 19-20 και αρκετές φορές αυτοί οι 2-3 σφάζονται για το ποιος θα βγάλει το μεγαλύτερο βαθμό. Φαντάσου ένα τμήμα με 23 τέτοια άτομα. Τι θα μάθουν άμα έχουν ως αυτοσκοπό το βαθμό;
Επίσης αν ένας βγάζει 20 στα θετικά και 12 στα θεωρητικά τι θα θεωρείται; Καλός ή κακός; Και το να δημιουργηθούν ξεχωριστά τμήματα για κάθε μάθημα το θεωρώ ανέφικτο.
Zod
Δραστήριο μέλος
Το άλλο 75% που αναφέρεις όμως τι θα γίνει; Θα αφεθεί στη μοίρα του; Ποιος καθηγητής θα αναλάμβανε ένα τμήμα αποτελούμενο από "κακούς" μαθητές και θα έκανε ευχάριστα το μάθημα ξέροντας ότι θα έπρεπε να πηγαίνει με ρυθμούς σαλιγκαριού και να επαναλαμβάνει τα ίδια συνεχώς;
Από την άλλη στο τμήμα των "καλών" μαθητών. Σήμερα σε κάθε τμήμα υπάρχουν περίπου 2-3 που βγάζουν 19-20 και αρκετές φορές αυτοί οι 2-3 σφάζονται για το ποιος θα βγάλει το μεγαλύτερο βαθμό. Φαντάσου ένα τμήμα με 23 τέτοια άτομα. Τι θα μάθουν άμα έχουν ως αυτοσκοπό το βαθμό;
Επίσης αν ένας βγάζει 20 στα θετικά και 12 στα θεωρητικά τι θα θεωρείται; Καλός ή κακός; Και το να δημιουργηθούν ξεχωριστά τμήματα για κάθε μάθημα το θεωρώ ανέφικτο.
Δεν είπα να χωριστούν σε δύο ακριβώς τμήματα καλοί-κακοί, αλλά σε τμήματα ανάλογα με το επίπεδο του καθενός. Εύλογο είναι δηλαδή να υπάρχει και τμήμα μέτριων μαθητών κτλ. Στο σχολείο μου για παράδειγμα είναι 4 τμήματα Β Λυκείου, αρκετά ώστε να εφαρμοστεί ο διαχωρισμός των μαθητών. Καθηγητές πάντα βρίσκονται. Και το αν θέλει να πάρει κανείς ένα τμήμα σαν αυτό δεν εξαρτάται από το γνωστικό τους επίπεδο, αλλά από την συμπεριφορά τους.
Σκοπός τους δεν θα πρέπει να είναι ο βαθμός αλλά το τι θα μάθουν. Κάθε μαθητής που έχει στόχους και σέβεται τον εαυτό του το καταλαβαίνει αυτό. Αλλά έστω και να ανταγωνίζεται ο καθένας τον άλλο, αυτό γίνεται ακριβώς και στις πανελλαδικές, απλά γίνεται σε πανελλήνιο επίπεδο. Να σημειώσω πως οι βαθμοί που έγραψα 19-20 είναι ενδεικτικοί και ήταν ως παράδειγμα, βεβαίως και μπορεί ένας μαθητής του 18 ή έστω του 17,5 να συμμετέχει σε ένα τμήμα με άτομα του 19-20, αλλά όχι και του 12 με 13. Προς Θεού δεν εννοώ πως αυτοί που είναι του 12 ή του 13 είναι κατώτεροι άνθρωποι ή πιο χαζοί από τους άλλους, αλλά απλά τεμπελιάζουν όλη τη μέρα και οι γνώσεις δεν μεταδίδονται με bluetooth.
Εντάξει δεν ζητάω ακραία πράγματα, όπως π.χ. να είναι 5 μαθητές στην θετική και να τους χωρίσεις σε 2-3 τμήματα. Αλλά αν στη θεωρητική για παράδειγμα είναι 50-60 άτομα καλό θα είναι να γίνουν 2 τμήματα ή έστω 3 τμήματα (που έτσι και αλλιώς τόσα είναι), ώστε να βολευτούν όλοι βάσει των δυνατοτήτων τους.
Υπάρχουν ωστόσο και 1002 ακόμα παράγοντες (π.χ. οι διάφορες παρέες και οι φίλοι που θα χωριστούν) που αυτό το σύστημα δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά πιστεύω κατά τη γνώμη μου θα ήταν ο καλύτερος τρόπος ώστε να αξιοποιήσουν όλοι τους τις δυνατότητές τους στο ανώτερο.
miv
Επιφανές μέλος
Η μήπως όποιος...νιώθει οτι έχει στόχους θα κάνει αίτηση για το "καλό" τμήμα;
Πέρα από τον αντιπαιδαγωγικό και αντικοινωνικο αντίκτυπο του μέτρου, θα έχει και πολλές πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του.
932df0a57b
Πολύ δραστήριο μέλος
miv
Επιφανές μέλος
932df0a57b
Πολύ δραστήριο μέλος
annoula
Εκκολαπτόμενο μέλος
συμφωνω ! :iagree: και εκτος αυτου τα παιδια μετα μπορει να εχουν και ψυχολογικα ! φανταστειτε ας πουμε ενα μαθητη που πιστευει πως αξιζει να παει στο υψηλο επιπεδο και τελικα του λενε πως πρεπει να παει σε ενα χαμηλοτερο επιπεδο...πώς θα νιωσει;Κι αν πραγματικά δεν θέλουμε να μιλάμε βαθμολογικά, όπως είπες, με ποια κριτήρια "δυνατοτήτων" θα γίνει ο διαχωρισμός; Ο αυθαίρετος διαχωρισμός από τους καθηγητές είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικός και δεν προσφέρει ούτε στους καλούς, ούτε στους κακούς. Οι μεν καλοί την ψωνίζουν ("Α, εμένα με διάλεξαν για το ανώτερο τμήμα!"), οι δε κακοί θα αποκτούν αρνητική ψυχολογία που σημαίνει οτι δεν θα μπουν καν στον κοπο να προσπαθήσουν για το καλύτερο.
Η μήπως όποιος...νιώθει οτι έχει στόχους θα κάνει αίτηση για το "καλό" τμήμα;
Πέρα από τον αντιπαιδαγωγικό και αντικοινωνικο αντίκτυπο του μέτρου, θα έχει και πολλές πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του.
μη σκεφτεστε ρε παιδια μονο την παρτι σας...ελεος δλδ...ειναι τελειως αντιπαιδαγωγικο ! και ειναι και αυτο που ειπατε με τον ανταγωνισμο....δλδ αντι να καλλιεργειται ενα πνευμα συνεργασιας θα κυριαρχει πνευμα ανταγωνισμου !
miv
Επιφανές μέλος
smiley
Νεοφερμένος
Εγώ όμως που ειμαι καλός μαθητής και δεν χωνεύω την χημεία τι φταίω να είμαι σε ένα τμήμα με όλους τους αδιαφορους μαθητές και τους μ****** και άχρηστους καθηγητές;
Εγώ πιστεύω οτι οι μαθητές πρέπει να χωρίζονται. Δεν ξέρω τι ισχύει σε άλλα σχολεία πάντως στο λύκειο που πάω εγώ έχει καταντήσει να υπάρχει ένας ιδιότυπος χωρισμός. Όλοι οι καλοί μαθητές αντί να πάνε τεχνολογική πάνε θετική, με αποτέλεσμα το τμήμα της θετικής να έχει μαθητές με βαθμό πάνω από 17. Το χειρότερο ειναι οτι οι καλύτεροι καθηγητές προτιμούν τα τμήματα της θετικής και αποφεύγουν την τεχνολογική με αποτέλεσμα την τεχνολογική να την παιρνει όποιος περισεύει.
Αυτο ακριβως δειχνει οτι δεν πρεπει να γινεται διαχωρισμος.
lazaros
Νεοφερμένος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.