pit14
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
angelintown16
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Cydonian Knight
Εκκολαπτόμενο μέλος
Τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα... Ισχύει ότι η γλωσσολογία ανοίγει δρόμους, είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως και οι άλλοι τομείς υστερούν με ένα καλό μεταπτυχιακό.
Στην αγορά εργασίας (στο δημόσιο τομέα), φιλόλογοι (κλασικοί, βυζαντινολόγοι, γλωσσολόγοι) είναι όλοι το ίδιο. Στον ιδιωτικό τομέα μόνο αλλάζει αυτό, και όχι όσον αφορά τους απόφοιτους φιλολογίας, αλλά τους πτυχιούχους ΦΠΨ και Ιστορικού/Αρχαιολογικού. Δηλαδή, σε ένα ιδιωτικό θα προτιμηθούν οι απόφοιτοι Φιλολογίας παρά των άλλων 2 τμημάτων...
Kirdou
Πολύ δραστήριο μέλος
Cydonian Knight
Εκκολαπτόμενο μέλος
Kirdou
Πολύ δραστήριο μέλος
Οσον αφορά την κατεύθυνση προτείνω νεοελληνική φιλολογία σε όποιον σκέφτεται τι να επιλέξει.Με διαφορά το πιο ενδιαφέρον
Cydonian Knight
Εκκολαπτόμενο μέλος
Κ.Κ.
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 781029
Επισκέπτης
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Cydonian Knight
Εκκολαπτόμενο μέλος
εγω σε λιγο καιρο θα πρεπει να επιλεξω κατευθυνση..μαλλον θα ακολουθησω βυζαντινη-νεοελληνικη γιατι μου την δινει στην κλασσικη η προσκολληση στο συντακτικο και στην γραμματικη..ενω απ τ αρχαια κειμενα θα επρεπε να δινουμε βαρος στις ιδεες τους και οχι τοσο στα γραμματολογικα-συντακτικα φαινομενα...
Eίσαι στη φιλολογία ποιανού πανεπιστημίου;
Σίγουρα μερικοί δίνουν βάση σε γραμματικό/συντακτικά φαινόμενα, αλλά αυτό συμβαίνει περισσότερο στα πρώτα έτη και εξαρτάται και από τον καθηγητή. Ούτως ή άλλως, φιλόλογοι είμαστε-ή θα γίνουμε- τα γραμματικοσυντακτικά πρέπει να παίζονται στα δάχτυλα
ΚρύβεΛόγια
Νεοφερμένος
nPb
Επιφανές μέλος
τεράστια ύλη μαθημάτων, ...
καμιά φορά η ιδιάζουσα δυσκολία κάποιων κατευθύνσεων φέρνουν μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα..
- συνήθως τα δύσκολα ή περίεργα μαθήματα με αρκετή ύλη έχουν σοβαρό επιστημονικό αντίκρισμα διότι η συνέχειά τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο αποτελεί ερευνητικό κλάδο πολλών εφαρμογών
- οι καλοί επιστήμονες συνήθως δεν είναι καλοί παιδαγωγοί ..κάνουν μόνο για ακαδημαϊκή έρευνα
Πατρεύς
Περιβόητο μέλος
Πιστεύω οτι πάει ανάλογα με τους καθηγητές. Στη δική μου σχολή (Πάτρα) οι καθηγητές του ΒΝΕΣ ήταν πάρ'τον ένα και χτύπα τον άλλο. Βαρετοί, αυστηροί στη βαθμολογία, τεράστια ύλη μαθημάτων, πολλή παπαγαλία... Ευτυχώς διάλεξα Κλασικό και μου βγήκε σε καλό.
Ἐνῷ ὁ Ῥάγκος καὶ ἡ Γεωργιάδου βάζουν βαθμοὺς μὲ τὸ τσουβάλι...
Ἐγὼ ποὺ εἶχα πάρει ΒΝΕΣ, δὲν εἶδα καὶ τόσο τεράστια ὕλη μαθημάτων ἂν ἐξαιρέσω ἴσως δύο-τρία τὰ ὁποῖα ἦταν ὄντως δύσκολα (Κάλβος, Ῥοΐδης καὶ Νεοελληνικὸς Διαφωτισμὸς). Μοῦ φαίνεται ὅτι τὰ μεγαλοποιεῖς κάπως τὰ πράγματα.
Γιὰ νὰ ἀπαντήσω καὶ στὸ θέμα, ὅλες οἱ κατευθύνσεις ἔχουν κάτι τὸ ἐνδιαφέρον. Τὸ μόνο ἄσχημο εἶναι ὅτι ὁ βυζαντινὸς τομέας σὲ ὅλες τὶς φιλολογίες εἶναι πολὺ ἀδικημένος καθὼς ὑποεκπροσωπεῖται ἀπὸ πλευρᾶς καθηγητῶν καὶ εἶναι στριμωγμένος μαζὶ μὲ τὰ Νεοελληνικὰ τὰ ὁποῖα εἶναι κυρίαρχα στὸ πρόγραμμα σπουδῶν τῆς κατεύθυνσης. Ἡ γνώμη μου εἶναι ὅτι θὰ ἦταν καλύτερα οἱ βυζαντινὲς σπουδὲς νὰ ἦσαν μαζὶ στὴν κατεύθυνση τοῦ Κλασικοῦ καὶ νὰ ἦσαν περισσότερο ἀναβαθμισμένες.
Σχετικὰ τώρα μὲ τὴ Γλωσσολογία, εἶναι ὄντως ἐνδιαφέρουσα κατεύθυνση, ἀλλὰ γιὰ μένα εἶναι ξένο σῶμα στὸ τμῆμα Φιλολογίας καὶ κανονικὰ θὰ ἔπρεπε νὰ ἦταν ξεχωριστὸ τμῆμα. Μοῦ ἀρέσει τὸ ἀντικείμενο σπουδῶν, ἀλλὰ μὲ ἐκνευρίζει ἡ κυρίαρχη ἰδεολογικὴ γραμμὴ τὴν ὁποία ἔχουν οἱ περισσότεροι ἐπιστήμονες προσπαθῶντας νὰ «ξεχωρίσουν» ἀπὸ τοὺς φιλολόγους καὶ ὑπερτονίζουν σὲ βαθμὸ ἐμμονῆς τὴν ἐργαλειακὴ σημασία τῆς γλώσσας.
Ἂν μποροῦσα λοιπὸν νὰ διαλέξω ἐγὼ μία κατεύθυνση ποὺ θὰ ἤθελα, αὐτὴ θὰ ἦταν ἕνας συνδυασμὸς Κλασικοῦ καὶ Βυζαντινοῦ χωρὶς ὅμως τὰ Λατινικά ποὺ δὲ χωνεύω καθόλου...
Έλενα Βασιλείου
Νεοφερμένος
SparklingGrey
Διάσημο μέλος
Δεν αναφέρθηκε η κατεύθυνση αυτή, προφανώς διότι ελλείπει από τα περισσότερα τμήματα της Ελλάδας. Πού τελειώνεις, αν επιτρέπεται;Έχω παρατηρήσει ότι δεν αναφέρεστε στο πτυχίο Φιλοσοφίας, δηλαδή στην κατεύθυνση Φιλοσοφίας και μου έχει κάνει εντύπωση.. Εγώ τελειώνω φέτος τις σπουδές μου (πτυχίο Φιλοσοφίας) και αναγνωρίζεται το ίδιο με τις άλλες κατευθύνσεις (Κλασικές Σπουδές, Βυζαντινά, Ιστορία και αρχαιολογία), δηλαδή Φιλόλογος τελειώνεις ανεξάρτητα από την κατεύθυνση..
(Εκτός αν αναφέρεσαι σε κατεύθυνση Φ από το ΦΠΨ)
Έλενα Βασιλείου
Νεοφερμένος
SparklingGrey
Διάσημο μέλος
Απ' όσο γνωρίζω, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν οι εξής κατευθύνσεις:Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχουμε το Τμήμα Κλασικών Σπουδών το οποίο προσφέρει δύο προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε χωριστά πτυχία, στο Πτυχίο Κλασικών Σπουδών και το Πτυχίο Φιλοσοφίας.
i. Κατεύθυνση Κλασικής Φιλολογίας
ii. Κατεύθυνση Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας
iii. Κατεύθυνση Γλωσσολογίας
(με μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την πόλη)
Kirdou
Πολύ δραστήριο μέλος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 16 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.