Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ή Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας;

Nobody123

Νεοφερμένος

Η Nobody123 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Καλησπέρα σε όλους! Θα ηθελα την αποψη σας σχετικα με δυο σχολες που δεν εχουν σχεση μεταξύ τους ομως...προκεται για το τμημα επιστημης τροφιμων και διατροφης και για το τμημα δημοσιας και ενιαιας υγειας...με συμβουλεψαν γενικα πως η 1η σχολη ειναι καλυτερη , το αντικειμενο πιο σαφες κλπ αλλα αν κρινω απο το προγραμμα σπουδων μαλλον μου αρεσει περισσοτερο η 2η σχολη η οποια ομως ειναι λιγο απροσδιοριστη..ποια ειναι η γνωμη σας..? θα χαρω να δω τις αποψεις σας!
 

Ioanna98

Νεοφερμένος

Η Ioanna98 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 49 μηνύματα.
Καλησπέρα! Στην πρώτη πέρασε φέτος ο αδελφός μου στην Λήμνο και το έψαξα. Θα σου πρότεινα με σιγουριά την πρώτη. Το πρώτο που πρέπει να σου πω σχετικά με την σχολή είναι πως βγαίνεις τεχνολόγος τροφίμων και όχι διαιτολόγος. Επαγγελματικά δικαιώματα διαιτολόγου παίρνεις μόνο από το τμήμα του Χαροκόπειου. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου κακό, γιατί οι τεχνολόγοι τροφίμων έχουν πολύ μεγάλη απορρόφηση στον κλάδο εργασίας καθώς κάπου είχα διαβάσει πως το 25% των ελληνικών εταιρειών είναι εταιρείες τροφίμων. Επίσης τα μαθήματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Η δεύτερη σχολή δημόσιας και ενιαίας υγείας από όσους έχω μιλήσει (με μια νοσηλεύτρια και με μια θεία μου που έχει τελειώσει το αντίστοιχο ΤΕΙ δημόσιας και κοινοτικής υγείας παλιά) έχει μεγάλη ανεργία. Όσοι τελείωσαν το αντίστοιχο τμήμα ΤΕΙ πριν 30 χρόνια μπορεί να είναι μέσα στα νοσοκομεία ως επόπτες υγείας αλλά οι υπόλοιποι περιμένουν πότε θα βρουν μια θέση στο δημόσιο που είναι όπως ξέρεις ήδη μάταιο... Από σκοπιάς αγοράς εργασίας λοιπόν σου συστήνω το πρώτο. Από εκεί και πέρα εσύ ξέρεις τι σου αρέσει αν νομίζεις πως σε εκφράζει καλύτερα το δεύτερο δήλωσε πρώτα αυτή την σχολή, απλά όφειλα να σου πω πως δεν έχω ακούσει τα καλύτερα...
 

Drglitterstar

Δραστήριο μέλος

Η Drglitterstar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 22 ετών και Φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής Πατρών. Έχει γράψει 495 μηνύματα.
Καλησπέρα σε όλους! Θα ηθελα την αποψη σας σχετικα με δυο σχολες που δεν εχουν σχεση μεταξύ τους ομως...προκεται για το τμημα επιστημης τροφιμων και διατροφης και για το τμημα δημοσιας και ενιαιας υγειας...με συμβουλεψαν γενικα πως η 1η σχολη ειναι καλυτερη , το αντικειμενο πιο σαφες κλπ αλλα αν κρινω απο το προγραμμα σπουδων μαλλον μου αρεσει περισσοτερο η 2η σχολη η οποια ομως ειναι λιγο απροσδιοριστη..ποια ειναι η γνωμη σας..? θα χαρω να δω τις αποψεις σας!
Μακριά από την δεύτερη

Ουσιαστικά βγαίνεις επισκέπτης υγείας
Η σχολή έχει πολύ χαμηλή επαγγελματικη αποκατάσταση, εντελώς ασαφή και επικαλυπτομενα επαγγελματικά δικαιώματα (δες τα ΦΕΚ) με αποτέλεσμα να προτιμούν άλλους επαγγελματίες ειδικά νοσηλευτές στην κοινοτική, ενώ η δημόσια είναι των γιατρών επιδημιολογων.
Στα περισσότερα μεταπτυχιακά δεν γινόνται
καν δεκτοί, ενω αυτά που κάνει το τμήμα δεν τα λες και τα καλύτερα. Κάποιοι καθηγητές βέβαια θα σου φούσκωσουν τα μυαλά αλλά οι περισσότεροι είναι συνειδητοποιημενοι.
Γενικά η σχολή είναι υπερβολικά εύκολη και εάν σ αρέσει το αντικείμενο θα την βρεις ενδιαφέρουσα.
Σκέψου άρχισε πανδημία και δεν κάλεσαν κανέναν από αυτή τη σχολή που ουσιαστικά είναι το κομμάτι τους
 

Nobody123

Νεοφερμένος

Η Nobody123 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Καλησπέρα! Στην πρώτη πέρασε φέτος ο αδελφός μου στην Λήμνο και το έψαξα. Θα σου πρότεινα με σιγουριά την πρώτη. Το πρώτο που πρέπει να σου πω σχετικά με την σχολή είναι πως βγαίνεις τεχνολόγος τροφίμων και όχι διαιτολόγος. Επαγγελματικά δικαιώματα διαιτολόγου παίρνεις μόνο από το τμήμα του Χαροκόπειου. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου κακό, γιατί οι τεχνολόγοι τροφίμων έχουν πολύ μεγάλη απορρόφηση στον κλάδο εργασίας καθώς κάπου είχα διαβάσει πως το 25% των ελληνικών εταιρειών είναι εταιρείες τροφίμων. Επίσης τα μαθήματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Η δεύτερη σχολή δημόσιας και ενιαίας υγείας από όσους έχω μιλήσει (με μια νοσηλεύτρια και με μια θεία μου που έχει τελειώσει το αντίστοιχο ΤΕΙ δημόσιας και κοινοτικής υγείας παλιά) έχει μεγάλη ανεργία. Όσοι τελείωσαν το αντίστοιχο τμήμα ΤΕΙ πριν 30 χρόνια μπορεί να είναι μέσα στα νοσοκομεία ως επόπτες υγείας αλλά οι υπόλοιποι περιμένουν πότε θα βρουν μια θέση στο δημόσιο που είναι όπως ξέρεις ήδη μάταιο... Από σκοπιάς αγοράς εργασίας λοιπόν σου συστήνω το πρώτο. Από εκεί και πέρα εσύ ξέρεις τι σου αρέσει αν νομίζεις πως σε εκφράζει καλύτερα το δεύτερο δήλωσε πρώτα αυτή την σχολή, απλά όφειλα να σου πω πως δεν έχω ακούσει τα καλύτερα...
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση....αυτο που δεν γνώριζα είναι οτι επαγγελματικά δικαιώματα παίρνεις όντως μονο απο το τμημα του Χαροκόπειου??? Οι αλλες σχολες διαιτολογιας στη περιφέρεια δεν παρέχουν δικαιώματα διαιτολογου? Το σκεφτόμουν και για αυτες τις σχολές ειναι η αλήθεια...
 

Ioanna98

Νεοφερμένος

Η Ioanna98 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 49 μηνύματα.

Ναι, πλέον βγαίνεις μόνο από Χαροκόπειο. Παλιότερα και από 3 τμήματα ΤΕΙ. Αυτό ορίζει το ΦΕΚ στο παραπάνω link. Βέβαια δεν ξέρω τι συμβαίνει με τα τμήματα διαιτολογίας που έγιναν από ΤΕΙ σε ΑΕΙ, όπως ας πούμε αυτό στην Καλαμάτα. Δεδομένου όμως πως το 2019 άνοιξαν αβερτα σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία ήταν πρώην ΤΕΙ, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε επιληφθεί η κυβέρνηση γιατί τα περισσότερα παιδιά που βγήκαν από το λύκειο μετά το 2019 δεν τα ξέρουν αυτά όπως εμάς που ήμασταν ήδη πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ όσο άλλαξαν τα πάντα εν μια νυκτί, πιστεύω πως αυτές οι σχολές χάσανε ακόμα και τα δικαιώματα που είχαν σαν ΤΕΙ από αυτή την απότομη αλλαγή. Οπότε το μόνο που βγαίνεις με σιγουριά είναι το Χαροκόπειο. Τα άλλα που ήταν παλιά ΤΕΙ μπορείς να τα ψάξεις αλλά αμφιβάλλω αν έχουν δικαιώματα για τους παραπάνω λόγους. Τα τμήματα που περιέχουν το "και Διατροφής" στον τίτλο τους, δηλαδή του Γεωπονικού, της Λήμνου (πανεπιστήμιο Αιγαίου) και της Καρδίτσας (πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) κανένα τους δεν δίνει δικαίωμα διατροφολόγου. Το μόνο από αυτά τα 3 που έχει καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι το γεωπονικό το οποίο όμως δίνει δικαιώματα γεωπόνου. Επομένως από γεωπονικό βγαίνεις επιστήμονας τροφίμων με δικαιώματα γεωπόνου. Η σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λήμνος) παλεύει από τότε που ιδρύθηκε για τα δικαιώματα της και η σχολή της Καρδίτσας ήταν πρώην ΤΕΙ που έγινε ΑΕΙ με συνοπτικές διαδικασίες. Άρα κανένα από αυτά δεν δίνει τα δικαιώματα που θες σαν διατροφολόγος. Βγαίνεις απλά τεχνολόγος τροφίμων το οποίο είναι καλή επαγγελματική διέξοδος αλλά όχι διατροφολόγος.
 

Nobody123

Νεοφερμένος

Η Nobody123 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4 μηνύματα.

Ναι, πλέον βγαίνεις μόνο από Χαροκόπειο. Παλιότερα και από 3 τμήματα ΤΕΙ. Αυτό ορίζει το ΦΕΚ στο παραπάνω link. Βέβαια δεν ξέρω τι συμβαίνει με τα τμήματα διαιτολογίας που έγιναν από ΤΕΙ σε ΑΕΙ, όπως ας πούμε αυτό στην Καλαμάτα. Δεδομένου όμως πως το 2019 άνοιξαν αβερτα σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία ήταν πρώην ΤΕΙ, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε επιληφθεί η κυβέρνηση γιατί τα περισσότερα παιδιά που βγήκαν από το λύκειο μετά το 2019 δεν τα ξέρουν αυτά όπως εμάς που ήμασταν ήδη πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ όσο άλλαξαν τα πάντα εν μια νυκτί, πιστεύω πως αυτές οι σχολές χάσανε ακόμα και τα δικαιώματα που είχαν σαν ΤΕΙ από αυτή την απότομη αλλαγή. Οπότε το μόνο που βγαίνεις με σιγουριά είναι το Χαροκόπειο. Τα άλλα που ήταν παλιά ΤΕΙ μπορείς να τα ψάξεις αλλά αμφιβάλλω αν έχουν δικαιώματα για τους παραπάνω λόγους. Τα τμήματα που περιέχουν το "και Διατροφής" στον τίτλο τους, δηλαδή του Γεωπονικού, της Λήμνου (πανεπιστήμιο Αιγαίου) και της Καρδίτσας (πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) κανένα τους δεν δίνει δικαίωμα διατροφολόγου. Το μόνο από αυτά τα 3 που έχει καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι το γεωπονικό το οποίο όμως δίνει δικαιώματα γεωπόνου. Επομένως από γεωπονικό βγαίνεις επιστήμονας τροφίμων με δικαιώματα γεωπόνου. Η σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λήμνος) παλεύει από τότε που ιδρύθηκε για τα δικαιώματα της και η σχολή της Καρδίτσας ήταν πρώην ΤΕΙ που έγινε ΑΕΙ με συνοπτικές διαδικασίες. Άρα κανένα από αυτά δεν δίνει τα δικαιώματα που θες σαν διατροφολόγος. Βγαίνεις απλά τεχνολόγος τροφίμων το οποίο είναι καλή επαγγελματική διέξοδος αλλά όχι διατροφολόγος.
Κατάλαβα χίλια ευχαριστώ!!
Απλα αναβαθμίστηκαν τα τμήματα και οταν βγούνε οι πρώτοι απόφοιτοι απο τα νεοσυστατα αυτα τμήματα λογικά θα έχουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα....διαφορετικά τι νοημα εχει να τα σπουδάσει κανεις?
 

Ioanna98

Νεοφερμένος

Η Ioanna98 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 49 μηνύματα.
Όλα αυτά έγιναν για μικροκομματικούς λόγους, άρα δυστυχώς κανείς δεν νοιάστηκε για την τύχη των παιδιών αυτών. Μπορεί (και μακάρι) να τους δωθούν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά εγώ έτσι πως το βλέπω η ελάχιστη βάση εισαγωγής θεσπίστηκε και για να κλείσουν τμήματα. Που για εμένα έχουν δίκιο να τα κλείσουν γιατί υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών τμημάτων και μάλιστα τμήματα με μηδενική απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Οπότε αν στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση δεν ξέρω κατά πόσο θα δώσουν σημασία στα παιδιά που βγήκαν από τα τμήματα αυτά.
Πάντως, θα σου έλεγα όσο αφορά το θέμα σου με την διαιτολογία πως είναι καλύτερα επαγγελματικά να πας προς την κατεύθυνση τεχνολογίας τροφίμων. Εκτός από πάρα πολλά τμήματα διαιτολογίας πλέον που δεν ξέρω κατά πόσο θα τους αναγνωριστούν δικαιώματα, διαιτολόγος μπορεί να δηλώνει και η κουτση Μαρία η οποία άντε το πολύ να έχει ένα πτυχίο νοσηλευτικής και να έχει κάνει σεμινάρια διαιτολογίας. Νομίζω ότι υπάρχει κορεσμός, δεδομένου πως υπάρχουν και γιατροί που πάνε σε αυτή την κατεύθυνση. Οι τεχνολόγοι τροφίμων είναι κάτι πιο σίγουρο που δεν μπορεί να δηλώνει ο καθένας. Κι αν και εκεί βγήκαν πολλά τμήματα, όταν το 25% της ελληνικών εταιρειών έχουν να κάνουν με τρόφιμα έχει αρκετή απορρόφηση.
Παρόλα αυτά αν σου αρέσει πολύ το αντικείμενο του διατροφολόγου, η πιο worth σχολή είναι του Χαροκόπειου που έχει και δικαιώματα και μπορείς να κινηθείς ως κλινικός διαιτολόγος για να μην σε ανταγωνίζεται ο κάθε ένας που έχει κάνει λίγα σεμινάρια.
Ρωτάς για τις συγκεκριμένες σχολές γιατί θα δώσεις του χρόνου; 😊
 

Nobody123

Νεοφερμένος

Η Nobody123 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Όλα αυτά έγιναν για μικροκομματικούς λόγους, άρα δυστυχώς κανείς δεν νοιάστηκε για την τύχη των παιδιών αυτών. Μπορεί (και μακάρι) να τους δωθούν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά εγώ έτσι πως το βλέπω η ελάχιστη βάση εισαγωγής θεσπίστηκε και για να κλείσουν τμήματα. Που για εμένα έχουν δίκιο να τα κλείσουν γιατί υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών τμημάτων και μάλιστα τμήματα με μηδενική απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Οπότε αν στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση δεν ξέρω κατά πόσο θα δώσουν σημασία στα παιδιά που βγήκαν από τα τμήματα αυτά.
Πάντως, θα σου έλεγα όσο αφορά το θέμα σου με την διαιτολογία πως είναι καλύτερα επαγγελματικά να πας προς την κατεύθυνση τεχνολογίας τροφίμων. Εκτός από πάρα πολλά τμήματα διαιτολογίας πλέον που δεν ξέρω κατά πόσο θα τους αναγνωριστούν δικαιώματα, διαιτολόγος μπορεί να δηλώνει και η κουτση Μαρία η οποία άντε το πολύ να έχει ένα πτυχίο νοσηλευτικής και να έχει κάνει σεμινάρια διαιτολογίας. Νομίζω ότι υπάρχει κορεσμός, δεδομένου πως υπάρχουν και γιατροί που πάνε σε αυτή την κατεύθυνση. Οι τεχνολόγοι τροφίμων είναι κάτι πιο σίγουρο που δεν μπορεί να δηλώνει ο καθένας. Κι αν και εκεί βγήκαν πολλά τμήματα, όταν το 25% της ελληνικών εταιρειών έχουν να κάνουν με τρόφιμα έχει αρκετή απορρόφηση.
Παρόλα αυτά αν σου αρέσει πολύ το αντικείμενο του διατροφολόγου, η πιο worth σχολή είναι του Χαροκόπειου που έχει και δικαιώματα και μπορείς να κινηθείς ως κλινικός διαιτολόγος για να μην σε ανταγωνίζεται ο κάθε ένας που έχει κάνει λίγα σεμινάρια.
Ρωτάς για τις συγκεκριμένες σχολές γιατί θα δώσεις του χρόνου; 😊
Ναι θα δωσω του χρονου και η αλήθεια ειναι οτι σκέφτομαι να δηλωσω κυρίως σχολες που ειναι σχετικα κοντα με τον τόπο διαμονής μου ...οποτε σκεφτομουν για το τμημα επιστημης τροφίμων και διατροφής στην Καρδίτσα άλλα με ανησυχεί αυτο με τα επαγγελματικά δικαιώματα πολύ!!!
 

Ioanna98

Νεοφερμένος

Η Ioanna98 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 49 μηνύματα.
Όπου και να πας θα περάσεις καλά και μετά από ένα δύο χρόνια θα το νοιώθεις σαν το σπίτι σου οπότε θεωρώ πως η απόσταση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε απασχολεί (εκτός αν μιλάμε για αποστάσεις που θα πρέπει να ταξιδεύεις μια μέρα π.χ. από Βόλο στην Μυτιλήνη). Επίσης άλλο κρίσιμο σε μια άλλη περιοχή είναι να μην είναι τρελά τα ενοίκια, όπως έχουν γίνει στην Αθήνα πλέον που κάτω από 350€ καλή γκαρσονιέρα δεν βρίσκεις. Οπότε αν κρίνεις πως ένα τμήμα σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή είναι αυτό που θα ήθελες, έχει προοπτικές για μετά και (το ιδανικότερο) ήταν ΑΕΙ από πριν οπότε έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και καλά δομημένο πρόγραμμα σπουδών (δεν είναι δηλαδή ακόμα στο φτιάξιμο) μην σε νοιάζει η απόσταση, αυτό είναι το τελευταίο 🙂
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top