Ηλίας
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
!Βάλια!
Πολύ δραστήριο μέλος
Αλήθεια το είπες αυτό?Είναι ένα πουλάκι που όταν πεθαίνουμε πετάει πάνω στον ουρανό.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
βιβή
Νεοφερμένος
michael92
Πολύ δραστήριο μέλος
δεν έχεις άδικο όποιος τα πιστεύει αυτά πρέπει να είναι πολύ ηλίθιος
Λάθος, όποιος τα πιστεύει δεν είναι τόσο ηλίθιος, όποιος πάει και τα χώνει στα medium είναι και πολύ ******* !
ΒΑΣΙΛΗΣ'
Νεοφερμένος
Crookshanks
Διάσημο μέλος
Θεωρώ πως η ψυχή έχει να κάνει άμεσα με τη δομή του εγκεφάλου. Ήδη έχουν αρχίσει να διαβάζονται σκέψεις:
https://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15379&m=H03&aa=1
miv
Επιφανές μέλος
miv
Επιφανές μέλος
Φιλιον_Τερας
Διάσημο μέλος
michael92
Πολύ δραστήριο μέλος
https://el.wikipedia.org/wiki/Ψυχή
halvas
Πολύ δραστήριο μέλος
δεν πιστευω στην υπαρξη της ψυχης, οπως και δεν πιστευω οτι υπαρχει ενας συγκεκριμενος λογος για τον οποιο υπαρχουμε. προσωπικα μου φαινεται απολυτος λογικο οταν πεθανουμε να παψουμε απλως να υπαρχουμε.
Δηλαδή για σένα ο άνθρωπος είναι μόνο σάρκα και οστά;
Για μένα ο άνθρωπος είναι τα έργα του και λόγος ύπαρξης είναι να τα πραγματοποιήσει. Χάρη σε αυτά μένει αθάνατος και πεθαίνει μόνο αν ξεχαστούν
Crookshanks
Διάσημο μέλος
Μυαλό δεν είναι η παραγωγή σκέψης. Η παραγωγή σκέψης είναι μια από τις λειτουργίες του μυαλού (θα προτιμούσα να αναφέρομαι σε αυτό ως εγκέφαλο).Ουπς...Άλλο μυαλό (=παραγωγή σκέψης), άλλο ψυχή. Η ψυχή είναι έννοια ιδεατή και δεν σχετίζεται άμεσα με νευρολογικούς παράγοντες, απλά εκδηλώνεται μέσω αυτών.
Τί είναι ψυχή; Μια αόριστη έννοια. Μια έννοια που συμπεριλαμβάνει όλο τον πνευματικό/νοητικό κόσμο του ανθρώπου. Και ποια είναι τα στοιχεία του κόσμου αυτού; Είναι η ικανότητα σκέψης, όπως πολύ σωστά παρατήρησες. Είναι η συνείδηση του εδώ και του τώρα, του χρόνου, της ταυτότητας του εαυτού μας, και όλων των επιμέρους κομματιών που απαρτίζουν το περιβάλλον μας. Είναι η μνήμη, η οποία μας επιτρέπει να έχουμε αναμνήσεις και εμπειρίες και να διαμορφώνουμε αυτό που λέμε προσωπικότητα. Επίσης, η κάθε γενετική προδιάθεση που μπορεί να υπάρχει.
Είναι και τίποτα άλλο; Αν όχι, μπορούμε να πούμε (με τη βεβαιότητα της επιστημονικής έρευνας) ότι όλα αυτά τα στοιχεία ταυτίζονται με τις λειτουργίες του εγκέφαλου. Ο οποίος λειτουργεί με ηλεκτρικά σήματα και νευροδιαβιβαστές σε όλη τη μάζα του σώματός μας. Γιατί λοιπόν να μην ταυτίσουμε το εγκέφαλο με την ψυχή;
Θα μπορούσα επίσης να επεκταθώ στην επίδειξη συμπεριφοράς παραπλήσιας με αυτή του ανθρώπου από άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Αυτό όμως ξεφεύγει από τα όρια της συζήτησής μας και πάει σε αυτό που ανέφερες εδώ:
Και (ξανα)λέγω ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι μόνο λογική. Κατά τη γνώμη μου οι θρησκείες δεν είναι καθόλου παράλογες. Είναι ένα μέσο που έχει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τους φόβους του και για να μπορέσει να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Ωστόσο θεωρώ παράλογα τα στοιχεία στα οποία οι θρησκείες βασίζουν τους ισχυρισμούς τους, γι' αυτό και τις απορρίπτω. Ωστόσο εδώ μπαίνουμε σε άλλα χωράφια. Αν θες τη γνώμη μου στο ζήτημα, υπάρχει νομίζω και ένα ανάλογο ποστ θαμμένο κάπου στο φόρουμ.Γι'αυτο και φτάνουν στο σημείο να αποκαλούν τις θρησκείες παράλογες, ενώ στην ουσία η ψυχή, όπως την εννούν, δεν έχει ουδεμία σχέση με τη λογική του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Φιλιον_Τερας
Διάσημο μέλος
Δηλαδή για σένα ο άνθρωπος είναι μόνο σάρκα και οστά;
Για μένα ο άνθρωπος είναι τα έργα του και λόγος ύπαρξης είναι να τα πραγματοποιήσει. Χάρη σε αυτά μένει αθάνατος και πεθαίνει μόνο αν ξεχαστούν
σαρκα οστα και εγκεφαλος
δεν πιστευω στη μεταθανατια ζωη και θα συμφωνησω με αυτα που ειπες
στοχος μας ισως ειναι να κανουμε τον κοσμο μας καλυτερο και να ζησουμε μια ζωη γεματη συγκινησεις. δεν θα θελα να ξυπνησω μια μερα και να συνειδητοποιησω στα 60 μου οτι δεν εχω κανει τπτ αξιολογο στη ζωη μου
chris_90
Διάσημο μέλος
Αυτος ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους φοβους μου, αλλα οχι στα 60 μου, νωριτερα! Θελω οταν φτασω 35-40 χρονων, να μπορω να πω οτι εχω πετυχει καποια πραγματα ετσι ωστε να θεωρησω εστω και λιγο χρησιμη την παρουσια μου στην κοινωνια.δεν θα θελα να ξυπνησω μια μερα και να συνειδητοποιησω στα 60 μου οτι δεν εχω κανει τπτ αξιολογο στη ζωη μου
stavrouli_to
Εκκολαπτόμενο μέλος
Fosa
Εκκολαπτόμενο μέλος
Evris7
Πολύ δραστήριο μέλος
δεν πιστευω στην υπαρξη της ψυχης, οπως και δεν πιστευω οτι υπαρχει ενας συγκεκριμενος λογος για τον οποιο υπαρχουμε. προσωπικα μου φαινεται απολυτος λογικο οταν πεθανουμε να παψουμε απλως να υπαρχουμε.
Κι εγώ αυτό πιστεύω. Το θέμα δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα, οπότε δεν έχω διαμορφώσει κάποια άποψη την οποία να μπορώ να υποστηρίξω. Προς το παρόν, με καλύπτει η απάντηση του fasdag.:no1:
Crookshanks
Διάσημο μέλος
Η ψυχή -κατά τη γνώμη μου- είναι κάτι που υπάρχει στον άνθρωπο. Αντίθετα δηλαδή με τα ζώα εμείς προσπαθούμε να βελτιωθούμε -άσχετα που δεν έχουμε σχεδόν κανένα αποτέλεσμα- ή προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Δηλαδή προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους απώτερους στόχους μας -π.χ. ο Οδυσσέας παρά τις δυσκολίες ήθελε να φτάσει στην πατρίδα-, αντίθετα με τα ζώα που ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωση. Επίσης με την ψυχή αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα που γίνονται γύρω μας. Και δεν εννοώ το θάνατο κάποιου, μια κίνηση κ.τ.λ. Αλλά την ύπαρξη και την ανάλυση των άβιων, των έμβιων και των νεκρών πραγμάτων κ.τ.λ. Και αυτό που λέμε έκτη αίσθηση κατά τη γνώμη μου δεν είναι μία αίσθηση αλλά πολλές αισθήσεις που δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει και αυτός είναι και ο κύριος στόχος μας, να τις χρησιμοποιήσουμε. Πάρτε παράδειγμα την τηλεπάθεια, η την "ανάγνωση" των σκέψεων του άλλου κ.τ.λ. Αν και το κύριο είναι η θέληση, διότι με αυτήν όλα γίνονται...
Τα ζώα έχουν ψυχή. Δεν είναι απλά πλάσματα που έχουν σώμα και δεν σκέφτονται, έχουν ένα κενό μέσα τους. Πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά επιδεικνύουν συμπεριφορά που αφορά την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους ή την ανάγκη για την εκπλήρωση κάποιων προσωπικών τους επιθυμιών. Πολλοί χιμπαντζήδες, για παράδειγμα, δείχνουν να έχουν το δικό τους προσωπικό χαρακτήρα, αντιδρώντας διαφορετικά ο καθένας στο ίδιο ερέθισμα.
Όταν λες ότι
με την ψυχή αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα που γίνονται γύρω μας
μάλλον εννοείς με τη λογική. Κι όμως η λογική, η συνείδηση, τα συναισθήματα, η μνήμη, και σε τελική ανάλυση όλη αυτή η έννοια που ονομάζουμε "ψυχή", δεν είναι τίποτα άλλο από ένα περίπλοκο σύστημα διασύνδεσης των νευρικών κυττάρων με τα όργανα του σώματος, με τον εγκέφαλο και με τους αδένες έκκρισης ορμονών, το οποίο λειτουργεί με τη μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων.
Σε τελική ανάλυση θα συμφωνήσω με αυτά που λες εκτός από την τηλεπάθεια και την "ανάγνωση σκέψεων", εκτός αν εννοείς την ανάγνωση σκέψεων με την συνεχή μελέτη του εγκεφάλου και της λειτουργίας του.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.