Τα "περίεργα" στις αντιστοιχήσεις Τμήματών ΑΕΙ 2024

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
Στο παρόν επιχειρείται η αναφορά πιθανών «αστοχιών» στο φετινό ΦΕΚ αντιστοίχησης Τμημάτων (αν και τίποτα δεν γίνεται στην τύχη…).

Το σκεπτικό αντιστοίχησης-μη αντιστοίχησης που βρήκα στο διαδίκτυο βασίστηκε σε δύο άξονες: ο βαθμός συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών (κοινά μαθήματα >70%, παρουσία ελάχιστου αριθμού ΔΕΠ, πλήθος & ύπαρξη συνάφειας μεταξύ κατευθύνσεων, διάρκεια σπουδών) και η πιθανή απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων από την ΕΘΑΑΕ/πρώην ΑΔΙΠ.

Α) Το Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ είναι σε αντιστοιχία με το Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης ΓΠΑ. Προφανές σωστό, αλλά στο ΑΑ ΔΠΘ έχει κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου σπουδών Φυτικής Παραγωγής, Τροφίμων & Αγροτικής Οικονομίας. Η προφανής μεταγραφή από το ΔΠΘ στο ΓΠΑ είναι ΟΚ, αλλά το ανάποδο όχι (εκτός και αν υπάρχει πρόβλεψη στο μετά για την αναγκαστική επιλογή της κατεύθυνσης της Αγροτικής Οικονομίας). Περαιτέρω, από το ΔΠΘ σε άλλα τμήματα Γεωπονίας, Φυτικής και Τροφίμων ΔΕΝ υπάρχει!

Β) Στα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας υπάρχουν τα των ΠαΔΑ & ΔιΠαΕ, αλλά ΔΕΝ υπάρχει στην ομάδα και το σχετικό Τμήμα του Ιονίου Παν/μίου! Γιατί άραγε;

Γ) Βιοϊατρικών Επιστημών ΠαΔΑ και ΔιΠαΕ… ΟΚ θα πει κάποιος από τον τίτλο, τί πρόβλημα υπάρχει; Υπάρχει γιατί στο ΔιΠαΕ είναι μόνο των Ιατρικών Εργαστηρίων, ενώ στο ΠαΔΑ είναι των Ιατρικών Εργαστηρίων, Ραδιολογίας-Ακτινολογίας, Οπτικής, Αισθητικής, κ.λπ. (εκτός και αν υπάρχει πρόβλεψη στο μετά για την αναγκαστική επιλογή της πρώτης κατεύθυνσης… δεν το βλέπω στο ΦΕΚ αυτό, αναφέρει μόνο για το «Εισαγωγική κατεύθυνση» και όχι κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου σπουδών).

Δ) Βιοτεχνολογίας: μαγεία! Τί αντιστοίχηση υφίσταται στο ΒΕΤ Παν. Ιωαννίνων με το Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ από τη στιγμή που από το πρώτο βγαίνεις Βιολόγος και από το δεύτερο Γεωπόνος? Βάσει και του ν. 4610/2019 (Παρ. 2, Άρθρ. 66) στο κομμάτι της αντιστοιχίας προγραμμάτων, αφορά και το να υφίστανται αντίστοιχες γνώσεις-δεξιότητες-ικανότητες (σ.σ. ξέχασαν το στάσεις!), για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων (προφανώς, επάγγελμα)!

Ε) Γεωπονίας… εδώ ο κακός χαμός! Γεωπονία με ΙΜ, Γεωπονία χωρίς ΙΜ. Και ένα Γεωπονίας (αυτό του Παν. Πατρών) μόνο του! Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ στο γιατί, ίσως έχει να κάνει, σχετικά με τη συνάφεια των προγραμμάτων, με το ότι να μην υφίσταται ακόμα με τα έτη από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος σπουδών και η συνακόλουθη επιτυχής ολοκλήρωση και υλοποίηση του αρχικού ακαδημαϊκού σχεδιασμού (αυτό θυμίζω προέκυψε από τη συγχώνευση τριών Τμημάτων επί Γαβρόγλου σε δεύτερο χρόνο, από το Παν. Πατρών). Περαιτέρω, το κάθε «Γεωπονίας» (ιδέα ακαδημαϊκής δομής βάσει του ΑΠΘ), δεν έχουν όλα τις ίδιες κατευθύνσεις προχωρημένων σπουδών (ως Τμήματα όμως κατά την ακαδημαϊκή δομή του ΓΠΑ). Η εκάστοτε περιπτωσιολογία, όλα τα σενάρια! Και, περαιτέρω, τα αυτοτελή Τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Ζωικής Παραγωγής, ξεχωριστά! (λες και δεν είναι γεωπονία)

Στ) Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων… τα μισά με 8 εξάμηνα, τα άλλα μισά με 10 εξάμηνα! Από αυτά με τα 10 εξάμηνα, κανένα ακόμα με ΙΜ… οπότε αυτό το ΓΠΑ (Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, 10 εξάμηνα) να παραμένει μόνο του! Ωστόσο, το Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής Παν. Θεσσαλίας (10 εξάμηνα) αντιστοιχήθηκε με τα Ε&ΤΤ των 10 εξαμήνων (άρα μαθαίνουμε οριστικά ότι δεν θα είναι στην ομάδα της Διατροφής, αλλά σε αυτή των Τροφίμων), αλλά δεν βλέπουμε το αντίστοιχο Τμήμα του Παν. Αιγαίου (8 εξάμηνα, Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, στη Λήμνος) στην ομάδα των Ε&ΤΤ με τα 8 εξάμηνα, μαζί με τα των ΠαΔΑ και Ιόνιο Παν/μιο. Τώρα γιατί δεν είναι όλα 10 εξαμήνων, αφού τα τρόφιμα παλαιόθεν γεωπονικό τμήμα είναι, άγνωστο!

Ζ) Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας & Ιστορίας: τα δύο πρώτα γιατί είναι διαφορετική ομάδα με το τρίτο (σκέτο Ιστορίας), αφού φαίνεται οι κατευθύνσεις προχωρημένων σπουδών δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στα μεταξύ τους… ξέρει κανένας;

Η) Μου αρέσει που τα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας είναι άλλη ομάδα με το Κοινωνικής Πολιτικής και άλλη ομάδα με το Κοινωνιολογίας, ενώ από όλα αυτά είσαι Κοινωνιολόγος και κάποτε ήταν ως ένα Τμήμα στο Πάντειο Παν/μιο.

Θ) Λογοθεραπείας μόνο Παν. Πατρών και ΠαΠελ… γιατί όχι και του Παν. Ιωαννίνων; Τί διαφορά έχει, ξέρει κάποιος;

Ι) Πλέον, γιατί το Αλιείας-Ιχθυολογίας Παν. Πατρών δεν είναι αντίστοιχο με το αντίστοιχο του Παν. Θεσσαλίας (Βόλος), επίσης ανάδελφο; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, δεν το κάνουμε να μη φύγουν και οι ελάχιστοι που εισάγονται στο πρώτο (ναι, αλλά αυτό δεν είναι ακαδημαϊκό κριτήριο).

ΙΑ) Το Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Παν. Θεσσαλίας, γιατί δεν είναι αντίστοιχο με τα άλλα τμήματα Βιολογίας; Το αυτό και με το Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ΔΠΘ (κατευθύνσεις στα Βιολογικά, δεν υπάρχουν… μόνο μαθήματα επιλογής).

ΙΒ) Το Δασολογίας του Παν. Θεσσαλίας, γιατί δεν είναι με αντιστοίχηση με τα Δασολογίας με ΙΜ; (ως προς τη Δασολογία)

ΙΓ) Το Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ΠΔΜ (Κοζάνη), γιατί δεν είναι με αντιστοίχηση με τα υπόλοιπα Οικονομικών Σπουδών (όπως και το αυτό του ΠαΜακ); Έχει λίγα μέλη ΔΕΠ, για παράδειγμα; Το Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠαΔΑ (μόνο του); Και το ΟΔΕ ΠΔΜ (μόνο του);

ΙΔ) Τα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών ΠαΔΑ και ΠαΠελ γιατί είναι ανάδελφα αμφότερα και όχι μεταξύ τους με αντιστοίχηση;

ΙΕ) Γιατί το Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού ΔιΠαΕ δεν είναι σε αντιστοίχηση με τα δύο προηγούμενα ή/και με το Marketing ΟΠΑ ή/και με την ομάδα με τα Τουριστικά;

ΙΣτ) Γιατί το Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Χαροκόπειου Παν/μιου δεν είναι στην ομάδα αντιστοίχησης με τα υπόλοιπα Τμήματα Διαιτολογίας & Διατροφής; Την έχει μεγαλύτερη, την επιστήμη διαιτολογίας-διατροφολογίας;

ΙΖ) Τί (δεν) έχει το ΗΜΜΥ ΠαΔΑ (με ΙΜ) που δεν αντιστοιχείται με τα υπόλοιπα 9 ΗΜΜΥ ή/και υπόλοιπα ΠΕ-Ηλεκτρονικών;

ΙΗ) Το Κοινωνικής Εργασίας ΕλΜεΠΑ γιατί δεν είναι αντίστοιχο με τα άλλα δύο Κοινωνικής Εργασίας; Τί δεν έχει ή σε τι διαφέρει;

ΙΘ) Το αυτό με το ΙΗ) για το Μαιευτικής ΠΔΜ…

Κ) Τα τρία μεταξύ τους τμήματα με βιομηχανικό design… χμ, όπως και τα Μουσικών Σπουδών με ή χωρίς ΙΜ μεταξύ τους.

ΚΑ) Γιατί ανάδελφα τα Ναυτιλιακών Σπουδών ΠαΠει με Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Παν. Αιγαίου (Χίος);

ΚΒ) Γιατί μόνο του το Νοσηλευτικής ΔΠΘ; Άλλος νοσηλευτής βγαίνεις από εκεί σε σχέση με τα υπόλοιπα Νοσηλευτικά; (Δεν έχει ΔΕΠ?)

ΚΓ) Το Περιβάλλοντος Παν. Θεσσαλίας σε σχέση με τα του Παν. Αιγαίου και Ιόνιου Παν/μίου;

ΚΔ) Με τα άλλα δύο Στατιστικής, τα Στατιστικής ΟΠΑ (ανάδελφο) και Στατιστικής ΠΔΜ (ανάδελφο επίσης), ορίστε?

ΚΕ) Το Φυσικοθεραπείας Παν. Θεσσαλίας (Λαμία), γιατί μόνο του;

ΚΣτ) Το Ψυχολογίας ΠΔΠ οκ νέο, δεν έκανε ένα πλήρη κύκλο εφαρμογής του οδηγού σπουδών του. Το αντίστοιχο στο ΠΔΜ, γιατί; Εν γένει πολλά τμήματα ως ανάδελφα στο ΠΔΜ… για να μη φεύγουν με μεταγραφές; Με το ζόρι «παντρειά»; Άμα είναι έτσι να καταργηθούν εν γένει οι μεταγραφές!

Υ.γ.1 Μωρέ φθάσαμε τις 7 Αρχιτεκτονικές (ενώ για δεκαετίες ολόκληρες είχαμε μόνο 2), μωρέ μπράβο μας; Επίσης, 9+1 ΗΜΜΥ με ΙΜ (και ακόμα 5+1 Μηχανικών Η/Υ) και 15 Πληροφορικής/3 Ψηφιακών Συστημάτων, ούτε η silicon valley να ήμασταν! Καλά στο Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής, Διεθνών Σπουδών, (Ο)ΔΕ, ΔΕΤ, κ.λπ. άπειρα, ενώ από όλα βγαίνεις ΠΕ-Οικονομικός!

Υ.γ.2 Και πόσα θα μού διέφυγαν προς σχολιασμό…
 

BiteTheDust

Νεοφερμένος

Ο BiteTheDust αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 57 μηνύματα.
Μια ζωή τσίρκο αυτή η χώρα.
 

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
έρχεται και από την ειδησεογραφία και άλλο
 

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
Να μπαίνεις στα ΑΕΙ τελευταίο έτος με πτυχίο ανωτέρων σπουδών (τουριστικά).
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top