EiriniS20

Νεοφερμένος

Η EiriniS20 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 52 μηνύματα.
Καλημέρα!Θα δώσω Πανελλήνιες την ερχόμενη χρονιά και έχω έρθει αντιμέτωπη με το δίλημμα του να επιλέξω σχολή.Είμαι θετική κατεύθυνση (με μαθηματικά) , δηλαδή μπορώ να επιλέξω ανάμεσα στις σχολές του 2ου πεδίου. Λατρεύω τα μαθηματικά , έχω άριστες επιδόσεις στο συγκεκριμένο μάθημα και ασχολούμαι και σε εξωσχολικό επίπεδο με ασκήσεις ανωτέρου επιπέδου.Επίσης,με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η πληροφορική και ας μην ανήκει στα μαθήματα στα οποία θα εξεταστώ και έχω δείξει να έχω κάποια κλίση κι εκεί.Τέλος, η φυσική και η χημεία μου αρέσουν αρκετά.
Το λογικό, ίσως ,θα ήταν να επιλέξω μία σχολή μαθηματικών , ωστόσο δεν θα μου άρεσε ούτε να διδάξω ούτε να ασχοληθώ με τα οικονομικά.Θα ήθελα να ασχοληθώ με ένα αντικείμενο που να είναι περισσότερο πρακτικό και να σχετίζεται με μαθηματικά και πληροφορική .Μετά την ανάγνωση του οδηγού σπουδών της σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ διαπίστωσα πως τα μαθήματα που διδάσκονται μου αρέσουν αρκετά και πως η επιλογή μίας ροής που να ασχολείται με την εφαρμογή των μαθηματικών στην πληροφορική, το προγραμματισμό ,την τεχνητή νοημοσύνη θα με ενδιέφερε.
Θεωρείται πως η συγκεκριμένη σχολή , κυρίως το τμήμα του ΕΜΠ γιατί απότι κατάλαβα μόνο αυτό διαθέτει τις ροές που μου αρέσουν, ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μου; Τι είδους επαγγελματικά δικαιώματα προσφέρει;
Αν όχι, ποια σχολή θα μου προτείνατε;
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.
Καλημερα Ειρήνη,

Ομολογώ πως περίμενα να διαβάσω τη συγκεκριμένη ερώτηση/προβληματισμό από άτομο που συμπληρώνει τώρα το μηχανογραφικό του και έχει απορίες σχετικά με τη σχολή.

Ίσως είναι λίγο νωρίς από τώρα, χωρίς να έχεις ολοκληρώσει την διαδικασία των Πανελληνίων, να έχεις στα χέρια σου την βαθμολογία σου και τα μόρια που συγκεντρώνεις, να ανησυχείς για το ποια σχολή να επιλέξεις. Ωστόσο, πολλά παιδιά που θα πάνε Γ Λυκείου, βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με εσένα.

Έχει συζητηθεί ξανά το ίδιο θέμα και αν από ΗΜΜΥ μπορείς να ασχοληθείς με Τεχνητή Νοημοσύνη και η απάντηση είναι πως ναι σε καλύπτει ο συγκεκριμένος τομέας, ώστε να εμβαθύνει αργότερα

Σου παραθέτω ορισμένα θέματα σχετικά με ΗΜΜΥ για να διαβάσεις απόψεις πολλών ατόμων.


 

EiriniS20

Νεοφερμένος

Η EiriniS20 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 52 μηνύματα.
Ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι πως ναι είναι αρκετά νωρίς , αλλά η απουσία του μαθήματος του επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς και η τοξική νοοτροπία του " έπρεπε να πάρεις βιολογία ώστε να γίνεις γιατρός" δε μου αφήνουν άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσω την έρευνα μόνη μου.Εκτιμώ πραγματικά τη βοήθεια σου!
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.
Να σαι καλά, πράγματι το καλύτερο είναι να κανεις από μονος σου έρευνα για το προς ποια σχολή να προσανατολίζεσαι, ώστε να γνωρίζεις περίπου και τι σε περιμένει και τι προσδοκίες να έχεις και εσύ η ίδια.

Γενικά, τη συγκεκριμένη σχολή του ΕΜΠ την προτιμούν πολλοί φοιτητές (φαίνεται και από τη βάση εισαγωγής της), κα απαιτεί ιδιαίτερο διάβασμα, καλή προετοιμασία και οργανωμένη για τις Πανελλήνιες, καθώς μιλάμε για σχολή 18.000+ μορίων περίπου. Στα θέματα που σού παρέθεσα έχει πληροφορίες για τις απορίες σου.

Καλή τύχη και καλή δύναμη στην προετοιμασία σου, ελπίζω του χρόνου να είσαι εδώ (να είμαστε και εμείς) να συζητήσουμε αυτό το θέμα ξανά 🙂
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 12,898 μηνύματα.
Αν έχεις ασχοληθεί ερασιτεχνικά με μαθηματικά ανωτέρου επιπέδου η σχολή θα σου αρέσει. Είναι αρκετά απαιτητική και έχει φοιτητές μεγάλου επιπέδου με διακρίσεις σε μαθηματικούς και φυσικούς διαγωνισμούς. Όσο δύσκολα θέματα και να πέσουν θα υπάρχουν κάποιοι που θα παίρνουν 10αρια. Αν σε ενδιαφέρει η πληροφορική μαζί με τα μαθηματικά η σχολή είναι μονόδρομος.

Πρόσεχε όμως και εγώ νόμιζα ότι ήμουν καλός στα μαθητικά πριν μπω στη σχολή. Στο πρώτο εξάμηνο παρακαλούσα για το 5. Στο 3ο έτος μπήκα στο κλίμα και χτύπησα βαθμούς. Το υψηλό επίπεδο φοιτητών είναι μεγάλη παγίδα γιατί δεν μπορείς να διακριθείς τόσο εύκολα όσο σε άλλες σχολές.

Οι ροές που σε συμβουλεύω να παρακολουθήσεις είναι Υ, Λ, Σ, Μ.

Μπορείς να ρωτήσεις για λεπτομέρειες εδώ: https://shmmy.ntua.gr
Αρκετά χρόνια που έχω τελειώσει με την σχολή και τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι περισσότεροι καθηγητές μου έχουν πάρει σύνταξη.
 

EiriniS20

Νεοφερμένος

Η EiriniS20 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 52 μηνύματα.
Είμαι κι εγώ μαθήτρια που έχω διακριθεί σε μαθηματικούς διαγωνισμούς , χωρίς βέβαια να μπορώ να συγκριθώ με τα άτομα που απαρτίζουν τις εθνικές αποστολές στις παγκόσμιες ολυμπιάδες, έχω όμως φτάσει στο τελικό της ελληνικής ολυμπιάδας μερικές φορές και έχω επίγνωση του υψηλού ανταγωνισμού και του βαθμού δυσκολίας .Εντούτοις, συμφωνώ πως πιθανότατα να αντιμετωπίσω δυσκολίες , καθώς αδιαμφισβήτητα στη σχολή αυτή φοιτούν εξαιρετικά μυαλά. Παρόλα αυτά, όπως καταλαβαίνεις, η αγάπη μου για τα μαθηματικά είναι μεγάλη και δε φοβάμαι να κοπιάσω .
Αυτές ακριβώς είναι οι ροές που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μου.Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου!
 

T C

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο T C αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 226 μηνύματα.
Αν σου αρεσουν πολυ και τα εργαστηρια ψαξε και των χημικων μηχανικων. Συνδυάζει λιγο απ'ολα, και ειναι λιγο πιο χαμηλα.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 21,002 μηνύματα.
Noμίζω ότι η σχολή χημικών μηχανικών είναι πιο δύσκολη από την ΗΜΜΥ σε επίπεδο μαθηματικών και φυσικής (ρευστομηχανικής, υπολογιστικής μηχανικής κλπ). Θα την έβαζα το ίδιο μοτίβο θεματικής γνώσης με τη σχολή αεροναυπηγών / ναυπηγών / μηχαχολόγων μηχανικών.

Η Αριθμητική Ανάλυση δεν είναι απλός προγραμματισμός. Θέλει καλή μαθηματική οξυδέρκεια. Για αποφυγή σχολίων σχετικών, όπως κάθε φορά θα ήθελα να εκφράσω τη μαθηματική γνώμη μου.

1). Η σχολή ΗΜΜΥ ασχολείται κυρίως με τα μαθηματικά της επιστήμης των Υπολογιστών με έμφαση στη Θεωρία Ψηφιακού Σήματος, Διακριτά Μαθηματικά και θέματα γύρω από την Ηλεκτρονική Φυσική και Μηχανολογία Υλικού. Ο προγραμματισμός αν δεν κάνω λάθος είναι στα πλαίσια κατανόησης του προγραμματισμού μνήμης του Υπολογιστή.

2). Η σχολή Χημικών / Μηχανολόγων / Αερο- / Ναυπηγών Μηχανικών ασχολείται κυρίως με τα μαθηματικά των Φυσικών Επιστημών με έμφαση στη Μηχανική Ρευστών, Εφαρμοσμένη Μηχανική (π.χ. Μηχανική Προώθησης), Μαθηματική Θεωρία Υλικών και τα γενικά Μαθηματικά των Μηχανολογικών Διεργασιών. Σε επίπεδο μοντελοποίησης των Μηχανολογικών Διεργασιών χρειάζεται ανεβασμένο επίπεδο γραφής κώδικα με τεχνικές από την Αριθμητική Ανάλυση που αναφέρω παραπάνω, για να εξαχθούν ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

MIkeTr123

Νεοφερμένος

Ο Μιχάλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πατρών και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 8 μηνύματα.
Εάν σου αρέσουν πραγματικά τα μαθηματικά, ο προγραμματισμός και η φυσική τότε οι σχολές ΗΜΜΥ είναι η κατάλληλη επιλογή για εσένα. Σχετικά με τις σχολές σε διάφορες πόλεις όλες έχουν παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών (πλην των νεοσύστατων σχολών που προήλθαν από ΤΕΙ, εκεί δεν ξέρω τι γίνεται) και ισότιμο πτυχίο. Πάντως, για να επιλέξεις τη σχολή αυτή πρέπει να την αγαπάς πραγματικά γιατί μετά απλά θα πελαγώσεις από τον όγκο διαβάσματος και δεν θα ξέρεις τι να κάνεις. Ό,τι πληροφορία θες σχετικά με τη σχολή στείλε μήνυμα 😊
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,184 μηνύματα.
Θεωρώ οτι θα έπρεπε να ψαχτείς περισσότερο για το μαθηματικό. Οι ημμυ κάνουν πολλά μαθηματικά,και μάλιστα διαφορετικά,όχι μόνο απλό και προχωρημένο λογισμό. Ωστόσο δεν είναι όπως αυτά των διαγωνισμών. Οπότε παίζεται να μην σου αρέσει. Μπορείς να ασχοληθείς και απο το μαθηματικό με τεχνητή νοημοσύνη και γενικά να το γυρίσεις στην πληροφορική. Εαν και ίσως θα ήταν καλύτερα εξ αρχής να επιλέξεις πληροφορική νομίζω . Κάνεις πολλά μαθηματικά και εκεί,και αποφεύγεις κάποια άσχετα μαθήματα.

Ημμυ γενικά πρέπει να σκεφτείς μόνο εαν θες να δεις ταυτόχρονα σε ένα καλό βάθος :
Μαθηματικά ΚΑΙ Φυσική ΚΑΙ Πληροφορική

Τα περισσότερα μαθηματικά στους ημμυ νομίζω πέφτουν στο κομμάτι της θεωρίας ελέγχου που χρησιμοποιείται μιγαδική ανάλυση & διαφορική γεωμετρία σε advanced θέματα . Και στην επεξεργασία εικόνας βέβαια,αλλά και στις τηλεπικοινωνίες . Οι τηλεπικοινωνίες και η επεξεργασία εικόνας γενικά κλείνουν αρκετά το μάτι περισσότερο προς τα θεωρητικά μαθηματικά εφόσον αρχίζεις να διαβάζεις και για abstract algebra.

Noμίζω ότι η σχολή χημικών μηχανικών είναι πιο δύσκολη από την ΗΜΜΥ σε επίπεδο μαθηματικών και φυσικής (ρευστομηχανικής, υπολογιστικής μηχανικής κλπ). Θα την έβαζα το ίδιο μοτίβο θεματικής γνώσης με τη σχολή αεροναυπηγών / ναυπηγών / μηχαχολόγων μηχανικών.

Η Αριθμητική Ανάλυση δεν είναι απλός προγραμματισμός. Θέλει καλή μαθηματική οξυδέρκεια.

Παίζει αυτό. Εμένα προσωπικά η θεωρία αριθμών με είχε δυσκολέψει αρκετά παρόλλο που σε όλα τα math related courses έχω άριστα,και αυτό εκ πρώτης άποψεως είχα πει θα είναι ευκολάκι :laugh: . Θέλω να πω οτι επειδή κάτι δεν είναι χαώδης δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να είναι mentally demanding. Εαν κάποιος ασχοληθεί βέβαια με το fusion έχει να λύσει συζευγμένες ΜΔΕ των navier-Stokes & Maxwell.Αλλά εκεί δεν τίθεται πλέον τόσο θέμα μαθηματικής θεωρίας όσο επεξεργαστικής ισχύς. Σαν καθαρή μαθηματική δυσκολία δεν το μετράω προσωπικά . Το ίδιο κάνουν και οι χημικοί μηχανικοί πάνω κάτω. Έχουν το προβάδισμα οτι έχουν μια διαίσθηση απο την κοινή καθημερινή εμπειρία. Τα Η/Μ πεδία έχουν την δυσκολία οτι είναι κάτι που δεν νιώθεις & δεν βλέπεις . Άρα ο μόνος τρόπος να τα προσεγγίσεις είναι η μαθηματική περιγραφή. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγεις την μαθηματική ανάλυση ούτε καν να κάνεις βασικές εκτιμήσεις χωρίς αυτή .
 
Τελευταία επεξεργασία:

civilian

Νεοφερμένος

Ο civilian αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (Αθήνα). Έχει γράψει 16 μηνύματα.
Καλημέρα!Θα δώσω Πανελλήνιες την ερχόμενη χρονιά και έχω έρθει αντιμέτωπη με το δίλημμα του να επιλέξω σχολή.Είμαι θετική κατεύθυνση (με μαθηματικά) , δηλαδή μπορώ να επιλέξω ανάμεσα στις σχολές του 2ου πεδίου. Λατρεύω τα μαθηματικά , έχω άριστες επιδόσεις στο συγκεκριμένο μάθημα και ασχολούμαι και σε εξωσχολικό επίπεδο με ασκήσεις ανωτέρου επιπέδου.Επίσης,με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η πληροφορική και ας μην ανήκει στα μαθήματα στα οποία θα εξεταστώ και έχω δείξει να έχω κάποια κλίση κι εκεί.Τέλος, η φυσική και η χημεία μου αρέσουν αρκετά.
Το λογικό, ίσως ,θα ήταν να επιλέξω μία σχολή μαθηματικών , ωστόσο δεν θα μου άρεσε ούτε να διδάξω ούτε να ασχοληθώ με τα οικονομικά.Θα ήθελα να ασχοληθώ με ένα αντικείμενο που να είναι περισσότερο πρακτικό και να σχετίζεται με μαθηματικά και πληροφορική .Μετά την ανάγνωση του οδηγού σπουδών της σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ διαπίστωσα πως τα μαθήματα που διδάσκονται μου αρέσουν αρκετά και πως η επιλογή μίας ροής που να ασχολείται με την εφαρμογή των μαθηματικών στην πληροφορική, το προγραμματισμό ,την τεχνητή νοημοσύνη θα με ενδιέφερε.
Θεωρείται πως η συγκεκριμένη σχολή , κυρίως το τμήμα του ΕΜΠ γιατί απότι κατάλαβα μόνο αυτό διαθέτει τις ροές που μου αρέσουν, ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μου; Τι είδους επαγγελματικά δικαιώματα προσφέρει;
Αν όχι, ποια σχολή θα μου προτείνατε;
αν ενδιαφερεσαι για πληροφορική και μαθηματικα τοτε η καλυτερη επιλογη ειναι τα εφαρμοσμένα μαθηματικά είτε στην σεμφε είτε οπουδηποτε αλλού
 

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
Η σχολή ΗΜΜΥ έχει το εξαιρετικά καλό ότι μπορείς να δεις πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία που δεν μπορείς να ξέρεις ότι υπάρχουν όσο είσαι μαθητής. Από χαμηλού επιπέδου ψηφιακά συστήματα, VLSI και λειτουργικά συστήματα, μέχρι νευρωνικά δίκτυα, μηχανική μάθηση κ.ο.κ. Από επιστήμη υλικών και ηλεκτρονική, μέχρι μηχανές και ενέργεια. Από καθαρό προγραμματισμό μέχρι επικοινωνιακά δίκτυα/δίκτυα υπολογιστών και τηλεπικοινωνίες.

Το ίδιο το δίπλωμα είναι αρκετά ισχυρό από άποψη δικαιωμάτων που σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξουν πόρτες απλά και μόνο επειδή κάποιος είναι απόφοιτος ΗΜΜΥ. Είτε επαγγελματικά, είτε ακαδημαϊκά.

Ο Samael δεν έχει ακριβώς δίκιο στον τρόπο που περιγράφει το πρόγραμμα σπουδών (το οποίο μπορείς να βρεις εδώ). Στην πραγματικότητα τα 2,5 πρώτα έτη αποτελούν τα μαθήματα κορμού. Είναι τα μαθήματα που από τη μία θεωρούνται κάπως σαν την επιστημονική/μεθοδολογική βάση (μαθηματική ανάλυση, αριθμητική ανάλυση, αναλυτική γεωμετρία, πίνακες, στατιστική και πιθανότητες, στοχαστικά κ.ο.κ., διάφορες φυσικές π.χ. ηλεκτρομαγνητισμούς, θεωρία πεδίων, εισαγωγή σε τεχνικές προγραμματισμού).

Στον αντίποδα, είναι τα "εισαγωγικά" (αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα, τόσο από άποψη εννοιών, όσο και από άποψη δυσκολίας των εξετάσεων ή δυστροπίας των καθηγητών) μαθήματα σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Τέτοια παραδείγματα είναι η λογική σχεδίαση, η εισαγωγή στον αυτόματο έλεγχο, τα σήματα και συστήματα, τα δίκτυα επικοινωνιών, τα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Θεωρία Δικτύων και αρκετά άλλα που μου διαφεύγουν.

Στην πραγματικότητα, μετά τα 2,5 πρώτα χρόνια θα έχεις μια καλή εικόνα του τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει. Και με αυτό το τρόπο θα καταφέρεις να επιλέξεις και τις ροές (τις οποίες μπορεις να συνδιασεις και να αλλάξεις). Επίσης υπάρχουν και ροές μαθηματικών και φυσικής.

Συνοψίζοντας, τα καλά της ΣΗΜΜΥ είναι τόσο το εξαιρετικά ευρύ πρόγραμμα σπουδών και η επαγγελματική αποκατάσταση. Το δίπλωμα είναι πολύ δυνατό και αναγνωρίζεται ως Master (αν για παραδειγμα πας στο εξωτερικό για σπουδές). Τα κακά της ΣΗΜΜΥ; Είναι ότι είναι δύσκολη σχολή. Όπως και το μαθηματικό θεωρείται δύσκολο, αλλά με άλλους τρόπους.

Αν για κάποιο λόγο θες να κάνεις θεωρητικά μαθηματικά, τότε ίσως έχει νόημα να σκεφτείς το Μαθηματικό. Διαφορετικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην δηλώσεις ΗΜΜΥ πρώτα.

Υ.Γ. Όχι ΣΕΜΦΕ. Το πτυχίο τους είναι σχετικά σκατά. Αν θες πληροφορική η ΗΜΜΥ είναι εξίσου καλή με την Πληροφορική Αθήνας.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,184 μηνύματα.
Η σχολή ΗΜΜΥ έχει το εξαιρετικά καλό ότι μπορείς να δεις πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία που δεν μπορείς να ξέρεις ότι υπάρχουν όσο είσαι μαθητής. Από χαμηλού επιπέδου ψηφιακά συστήματα, VLSI και λειτουργικά συστήματα, μέχρι νευρωνικά δίκτυα, μηχανική μάθηση κ.ο.κ. Από επιστήμη υλικών και ηλεκτρονική, μέχρι μηχανές και ενέργεια. Από καθαρό προγραμματισμό μέχρι επικοινωνιακά δίκτυα/δίκτυα υπολογιστών και τηλεπικοινωνίες.

Το ίδιο το δίπλωμα είναι αρκετά ισχυρό από άποψη δικαιωμάτων που σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξουν πόρτες απλά και μόνο επειδή κάποιος είναι απόφοιτος ΗΜΜΥ. Είτε επαγγελματικά, είτε ακαδημαϊκά.

Ο Samael δεν έχει ακριβώς δίκιο στον τρόπο που περιγράφει το πρόγραμμα σπουδών (το οποίο μπορείς να βρεις εδώ). Στην πραγματικότητα τα 2,5 πρώτα έτη αποτελούν τα μαθήματα κορμού. Είναι τα μαθήματα που από τη μία θεωρούνται κάπως σαν την επιστημονική/μεθοδολογική βάση (μαθηματική ανάλυση, αριθμητική ανάλυση, αναλυτική γεωμετρία, πίνακες, στατιστική και πιθανότητες, στοχαστικά κ.ο.κ., διάφορες φυσικές π.χ. ηλεκτρομαγνητισμούς, θεωρία πεδίων, εισαγωγή σε τεχνικές προγραμματισμού).

Στον αντίποδα, είναι τα "εισαγωγικά" (αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα, τόσο από άποψη εννοιών, όσο και από άποψη δυσκολίας των εξετάσεων ή δυστροπίας των καθηγητών) μαθήματα σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Τέτοια παραδείγματα είναι η λογική σχεδίαση, η εισαγωγή στον αυτόματο έλεγχο, τα σήματα και συστήματα, τα δίκτυα επικοινωνιών, τα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Θεωρία Δικτύων και αρκετά άλλα που μου διαφεύγουν.

Στην πραγματικότητα, μετά τα 2,5 πρώτα χρόνια θα έχεις μια καλή εικόνα του τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει. Και με αυτό το τρόπο θα καταφέρεις να επιλέξεις και τις ροές (τις οποίες μπορεις να συνδιασεις και να αλλάξεις). Επίσης υπάρχουν και ροές μαθηματικών και φυσικής.

Συνοψίζοντας, τα καλά της ΣΗΜΜΥ είναι τόσο το εξαιρετικά ευρύ πρόγραμμα σπουδών και η επαγγελματική αποκατάσταση. Το δίπλωμα είναι πολύ δυνατό και αναγνωρίζεται ως Master (αν για παραδειγμα πας στο εξωτερικό για σπουδές). Τα κακά της ΣΗΜΜΥ; Είναι ότι είναι δύσκολη σχολή. Όπως και το μαθηματικό θεωρείται δύσκολο, αλλά με άλλους τρόπους.

Αν για κάποιο λόγο θες να κάνεις θεωρητικά μαθηματικά, τότε ίσως έχει νόημα να σκεφτείς το Μαθηματικό. Διαφορετικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην δηλώσεις ΗΜΜΥ πρώτα.

Υ.Γ. Όχι ΣΕΜΦΕ. Το πτυχίο τους είναι σχετικά σκατά. Αν θες πληροφορική η ΗΜΜΥ είναι εξίσου καλή με την Πληροφορική Αθήνας.

Τα περιέγραψες πολύ καλύτερα απο εμένα ;) .
 

Kostakis45

Νεοφερμένος

Ο Kostakis45 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 26 μηνύματα.
Η σχολή ΗΜΜΥ έχει το εξαιρετικά καλό ότι μπορείς να δεις πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία που δεν μπορείς να ξέρεις ότι υπάρχουν όσο είσαι μαθητής. Από χαμηλού επιπέδου ψηφιακά συστήματα, VLSI και λειτουργικά συστήματα, μέχρι νευρωνικά δίκτυα, μηχανική μάθηση κ.ο.κ. Από επιστήμη υλικών και ηλεκτρονική, μέχρι μηχανές και ενέργεια. Από καθαρό προγραμματισμό μέχρι επικοινωνιακά δίκτυα/δίκτυα υπολογιστών και τηλεπικοινωνίες.

Το ίδιο το δίπλωμα είναι αρκετά ισχυρό από άποψη δικαιωμάτων που σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξουν πόρτες απλά και μόνο επειδή κάποιος είναι απόφοιτος ΗΜΜΥ. Είτε επαγγελματικά, είτε ακαδημαϊκά.

Ο Samael δεν έχει ακριβώς δίκιο στον τρόπο που περιγράφει το πρόγραμμα σπουδών (το οποίο μπορείς να βρεις εδώ). Στην πραγματικότητα τα 2,5 πρώτα έτη αποτελούν τα μαθήματα κορμού. Είναι τα μαθήματα που από τη μία θεωρούνται κάπως σαν την επιστημονική/μεθοδολογική βάση (μαθηματική ανάλυση, αριθμητική ανάλυση, αναλυτική γεωμετρία, πίνακες, στατιστική και πιθανότητες, στοχαστικά κ.ο.κ., διάφορες φυσικές π.χ. ηλεκτρομαγνητισμούς, θεωρία πεδίων, εισαγωγή σε τεχνικές προγραμματισμού).

Στον αντίποδα, είναι τα "εισαγωγικά" (αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα, τόσο από άποψη εννοιών, όσο και από άποψη δυσκολίας των εξετάσεων ή δυστροπίας των καθηγητών) μαθήματα σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Τέτοια παραδείγματα είναι η λογική σχεδίαση, η εισαγωγή στον αυτόματο έλεγχο, τα σήματα και συστήματα, τα δίκτυα επικοινωνιών, τα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Θεωρία Δικτύων και αρκετά άλλα που μου διαφεύγουν.

Στην πραγματικότητα, μετά τα 2,5 πρώτα χρόνια θα έχεις μια καλή εικόνα του τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει. Και με αυτό το τρόπο θα καταφέρεις να επιλέξεις και τις ροές (τις οποίες μπορεις να συνδιασεις και να αλλάξεις). Επίσης υπάρχουν και ροές μαθηματικών και φυσικής.

Συνοψίζοντας, τα καλά της ΣΗΜΜΥ είναι τόσο το εξαιρετικά ευρύ πρόγραμμα σπουδών και η επαγγελματική αποκατάσταση. Το δίπλωμα είναι πολύ δυνατό και αναγνωρίζεται ως Master (αν για παραδειγμα πας στο εξωτερικό για σπουδές). Τα κακά της ΣΗΜΜΥ; Είναι ότι είναι δύσκολη σχολή. Όπως και το μαθηματικό θεωρείται δύσκολο, αλλά με άλλους τρόπους.

Αν για κάποιο λόγο θες να κάνεις θεωρητικά μαθηματικά, τότε ίσως έχει νόημα να σκεφτείς το Μαθηματικό. Διαφορετικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην δηλώσεις ΗΜΜΥ πρώτα.

Υ.Γ. Όχι ΣΕΜΦΕ. Το πτυχίο τους είναι σχετικά σκατά. Αν θες πληροφορική η ΗΜΜΥ είναι εξίσου καλή με την Πληροφορική Αθήνας.

Συγνώμη που ξεφεύγω το θέμα αλλά επειδή σκέφτομαι σοβαρά να δηλώσω σεμφε μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς με το πρώτο σκέλος του ΥΓ σου;
 

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
Η Σεμφε είναι κάτι σαν μαθηματικό και κάτι σαν φυσικό. Ανάλογα τι κατεύθυνση θα πάρεις. Είναι 5ετης σε αντίθεση με τις 4ετης αντίστοιχες σχολές. Και έχουν περίπου τα ίδια δικαιώματα σαν πτυχίο. Μπορείς να δουλέψεις σαν φυσικός ή μαθηματικός στα σχολεία, αλλά στα σχολεία προς το παρόν δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί και τα κενά καλύπτονται με τους αναπληρωτές (οι οποίοι κάνουν νομαδική ζωή. Τον έναν χρόνο Σπάρτη, τον άλλο χρόνο Πάρο). Επιπλέον η κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι εξίσου προβληματική. Πολύ χαμηλά ωρομίσθια, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχεις πολλές διδακτικές ώρες, ιδιαίτερα και κακό. Και κάθε καλοκαίρι απολύεσαι, ακόμα και αν ειναι σιγουράκι ότι θα ξαναδουλέψεις στο ίδιο φροντηστίριο (το ίδιο βέβαια γίνεται και με τους αναπληρωτές).

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή για μεταπτυχιακά και διδακτορικά κτλ. Απλά είναι αρκετά πιο δύσκολο να γίνει.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Όσα λέω, τα λέω από τη σκοπιά της πιο safe επιλογής. Έχω φίλους που τελείωσαν ΣΕΜΦΕ ή φυσικό και κάνουν μεταπτυχιακό σε Machine Learning (στους ηλεκτρολόγους, με συνδιδασκαλία ΣΕΜΦΕ για κάποια μαθήματα, πχ Στατιστική). Έχω πάλι φίλους που τελειώσαν ΣΕΜΦΕ και κάνουν διδακτορικά και κάπως έχουν αρχίσει να πληρώνονται καλά. Αλλά αυτοί έφτασαν στα 35+ για να μπορέσουν να έχουν κάποιο σταθερό σίγουρο εισόδημα. Δεν σημαίνει ασφαλώς ότι είναι όλοι έτσι. Αλλά αν θεωρείτε ότι η Επαγγελματική Αποκατάσταση είναι σημαντικό κριτήριο στην επιλογή, τότε ΗΜΜΥ, Μηχανολογοι Μηχανικοί και Ναυπηγοί είναι εξαιρετικά καλές επιλογές. Οι πολιτικοί μηχανικοί, οι τοπογράφοι και οι αρχιτέκτονες λίγο λιγότερο.

Τέλος, ανάλογα με το τι θέλετε, και αν δεν θέλετε καθηγητιλίκι ή κάτι πολύ συγκεκριμένο σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, οι καθαρά θετικές σχολές δεν είναι ό,τι καλύτερο, ακριβώς επειδή μέσα από τις σχολές του Πολυτεχνείου μπορεί να έχετε πλεονέκτημα σε μεταπτυχιακά π.χ.
 

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Να επιλέξεις τη σχολή ηλεκτρολόγων αφού σου αρέσει, είναι ένα πολύ καλό τμήμα και με πολλές επαγγελματικές διεξόδους. Και η ιατρική όμως είναι καλή επιλογή με πολύ καλό εισόδημα στην Ελλάδα.
 

EiriniS20

Νεοφερμένος

Η EiriniS20 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 52 μηνύματα.
Να επιλέξεις τη σχολή ηλεκτρολόγων αφού σου αρέσει, είναι ένα πολύ καλό τμήμα και με πολλές επαγγελματικές διεξόδους. Και η ιατρική όμως είναι καλή επιλογή με πολύ καλό εισόδημα στην Ελλάδα.
Αδιαμφισβήτητα!Απλά έχω επιλέξει να χτίσω το μέλλον μου με βάση τις επιθυμίες μου και όχι αποβλέποντας στην οικονομική επιτυχία.Η Ιατρική , άλλωστε, πέρα από προσοδοφόρα επαγγελματική διέξοδο, συνιστά και λειτούργημα, απλά δεν είναι για εμένα!
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Η σχολή ΗΜΜΥ έχει το εξαιρετικά καλό ότι μπορείς να δεις πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία που δεν μπορείς να ξέρεις ότι υπάρχουν όσο είσαι μαθητής. Από χαμηλού επιπέδου ψηφιακά συστήματα, VLSI και λειτουργικά συστήματα, μέχρι νευρωνικά δίκτυα, μηχανική μάθηση κ.ο.κ. Από επιστήμη υλικών και ηλεκτρονική, μέχρι μηχανές και ενέργεια. Από καθαρό προγραμματισμό μέχρι επικοινωνιακά δίκτυα/δίκτυα υπολογιστών και τηλεπικοινωνίες.

Το ίδιο το δίπλωμα είναι αρκετά ισχυρό από άποψη δικαιωμάτων που σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξουν πόρτες απλά και μόνο επειδή κάποιος είναι απόφοιτος ΗΜΜΥ. Είτε επαγγελματικά, είτε ακαδημαϊκά.

Ο Samael δεν έχει ακριβώς δίκιο στον τρόπο που περιγράφει το πρόγραμμα σπουδών (το οποίο μπορείς να βρεις εδώ). Στην πραγματικότητα τα 2,5 πρώτα έτη αποτελούν τα μαθήματα κορμού. Είναι τα μαθήματα που από τη μία θεωρούνται κάπως σαν την επιστημονική/μεθοδολογική βάση (μαθηματική ανάλυση, αριθμητική ανάλυση, αναλυτική γεωμετρία, πίνακες, στατιστική και πιθανότητες, στοχαστικά κ.ο.κ., διάφορες φυσικές π.χ. ηλεκτρομαγνητισμούς, θεωρία πεδίων, εισαγωγή σε τεχνικές προγραμματισμού).

Στον αντίποδα, είναι τα "εισαγωγικά" (αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα, τόσο από άποψη εννοιών, όσο και από άποψη δυσκολίας των εξετάσεων ή δυστροπίας των καθηγητών) μαθήματα σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Τέτοια παραδείγματα είναι η λογική σχεδίαση, η εισαγωγή στον αυτόματο έλεγχο, τα σήματα και συστήματα, τα δίκτυα επικοινωνιών, τα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Θεωρία Δικτύων και αρκετά άλλα που μου διαφεύγουν.

Στην πραγματικότητα, μετά τα 2,5 πρώτα χρόνια θα έχεις μια καλή εικόνα του τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει. Και με αυτό το τρόπο θα καταφέρεις να επιλέξεις και τις ροές (τις οποίες μπορεις να συνδιασεις και να αλλάξεις). Επίσης υπάρχουν και ροές μαθηματικών και φυσικής.

Συνοψίζοντας, τα καλά της ΣΗΜΜΥ είναι τόσο το εξαιρετικά ευρύ πρόγραμμα σπουδών και η επαγγελματική αποκατάσταση. Το δίπλωμα είναι πολύ δυνατό και αναγνωρίζεται ως Master (αν για παραδειγμα πας στο εξωτερικό για σπουδές). Τα κακά της ΣΗΜΜΥ; Είναι ότι είναι δύσκολη σχολή. Όπως και το μαθηματικό θεωρείται δύσκολο, αλλά με άλλους τρόπους.

Αν για κάποιο λόγο θες να κάνεις θεωρητικά μαθηματικά, τότε ίσως έχει νόημα να σκεφτείς το Μαθηματικό. Διαφορετικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην δηλώσεις ΗΜΜΥ πρώτα.

Υ.Γ. Όχι ΣΕΜΦΕ. Το πτυχίο τους είναι σχετικά σκατά. Αν θες πληροφορική η ΗΜΜΥ είναι εξίσου καλή με την Πληροφορική Αθήνας.
Ευχαριστώ για την τόσο κατατοπιστική απάντηση!
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Γενικά, θεωρείται αδύνατο κάποιος να ολοκληρώσει τη σχολή στα 5 χρόνια, ακόμη και αν διαβάζει συστηματικά; Αυτή η άποψη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη , αλλά νιώθω πως πρόκειται για υπερβολή.
 
Τελευταία επεξεργασία:

carnage

Νεοφερμένος

Ο carnage αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής. Έχει γράψει 43 μηνύματα.
Η Σεμφε είναι κάτι σαν μαθηματικό και κάτι σαν φυσικό. Ανάλογα τι κατεύθυνση θα πάρεις. Είναι 5ετης σε αντίθεση με τις 4ετης αντίστοιχες σχολές. Και έχουν περίπου τα ίδια δικαιώματα σαν πτυχίο. Μπορείς να δουλέψεις σαν φυσικός ή μαθηματικός στα σχολεία, αλλά στα σχολεία προς το παρόν δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί και τα κενά καλύπτονται με τους αναπληρωτές (οι οποίοι κάνουν νομαδική ζωή. Τον έναν χρόνο Σπάρτη, τον άλλο χρόνο Πάρο). Επιπλέον η κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι εξίσου προβληματική. Πολύ χαμηλά ωρομίσθια, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχεις πολλές διδακτικές ώρες, ιδιαίτερα και κακό. Και κάθε καλοκαίρι απολύεσαι, ακόμα και αν ειναι σιγουράκι ότι θα ξαναδουλέψεις στο ίδιο φροντηστίριο (το ίδιο βέβαια γίνεται και με τους αναπληρωτές).

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή για μεταπτυχιακά και διδακτορικά κτλ. Απλά είναι αρκετά πιο δύσκολο να γίνει.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Όσα λέω, τα λέω από τη σκοπιά της πιο safe επιλογής. Έχω φίλους που τελείωσαν ΣΕΜΦΕ ή φυσικό και κάνουν μεταπτυχιακό σε Machine Learning (στους ηλεκτρολόγους, με συνδιδασκαλία ΣΕΜΦΕ για κάποια μαθήματα, πχ Στατιστική). Έχω πάλι φίλους που τελειώσαν ΣΕΜΦΕ και κάνουν διδακτορικά και κάπως έχουν αρχίσει να πληρώνονται καλά. Αλλά αυτοί έφτασαν στα 35+ για να μπορέσουν να έχουν κάποιο σταθερό σίγουρο εισόδημα. Δεν σημαίνει ασφαλώς ότι είναι όλοι έτσι.

100% σωστός. Έχω τελειώσει ΣΕΜΦΕ, εδώ και 5 χρόνια. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, θα διάλεγα ή Πληροφορική ή Λογιστική ή Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Οι πολιτικοί μηχανικοί, οι τοπογράφοι και οι αρχιτέκτονες λίγο λιγότερο

Και οι 3, είναι επαγγελματίες άνεργοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέξεις κάτι τέτοιο, στην Ελλάδα του 2020.

Γενικά, θεωρείται αδύνατο κάποιος να ολοκληρώσει τη σχολή στα 5 χρόνια, ακόμη και αν διαβάζει συστηματικά; Αυτή η άποψη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη , αλλά νιώθω πως πρόκειται για υπερβολή.

Αν διαβάζεις συστηματικά, η σχολή "βγαίνει" σε 5 χρόνια. Αν είσαι "ταλέντο", με επιτυχίες σε διαγωνισμούς Ε.Μ.Ε., η σχολή "βγαίνει" και σε 4.5 χρόνια. Αν δεν σου αρέσει, η σχολή "βγαίνει" σε 7-10 χρόνια. Εγώ τελείωσα στα 10 χρόνια, αν και μου άρεσαν τα μαθηματικά. Δεν μου άρεσαν τα υπόλοιπα. Οι περισσότεροι τελειώνουν στα 8.5 χρόνια.
 
Τελευταία επεξεργασία:

EiriniS20

Νεοφερμένος

Η EiriniS20 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 52 μηνύματα.
Αν διαβάζεις συστηματικά, η σχολή "βγαίνει" σε 5 χρόνια. Αν είσαι "ταλέντο", με επιτυχίες σε διαγωνισμούς Ε.Μ.Ε., η σχολή "βγαίνει" και σε 4.5 χρόνια. Αν δεν σου αρέσει, η σχολή "βγαίνει" σε 7-10 χρόνια. Εγώ τελείωσα στα 10 χρόνια, αν και μου άρεσαν τα μαθηματικά. Δεν μου άρεσαν τα υπόλοιπα. Οι περισσότεροι τελειώνουν στα 8.5 χρόνια.
Aναφέρεσαι στη ΣΕΜΦΕ ή στη ΣΗΜΜΥ ;
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 12,898 μηνύματα.
Και οι 3, είναι επαγγελματίες άνεργοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέξεις κάτι τέτοιο, στην Ελλάδα του 2020.
Ο πολιτικός μηχανικός είναι ο βασιλιάς στην οικοδομή και στο κατασκευαστικό τομέα. Υπάρχουν οι ρυθμίσεις αυθαιρέτων και έχουν πρόσβαση σε μελέτες επιβλέψεις που είναι έξω από τα χωράφια τους (ενεργειακό πιστοποιητικό που ακόμα και οι μηχανολόγοι/ηλεκτρολόγοι/ναυπηγοί για να το υπογράψουν πρέπει να παρακολουθήσουν τα ίδια σεμινάρια με τους πολιτικούς μηχανικούς/αρχιτέκτονες).

Οι αρχιτέκτονες μπορούν να ασχοληθούν με design και να διεκδικήσουν θέσεις που αφορούν την τέχνη.

Ο πολιτικός μηχανικός είναι μια χαρά επάγγελμα για να βγάλεις κάποιο εισόδημα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το πρόβλημα είναι ότι βγαίνοντας από την σχολή κανένας μηχανικός (διπλωματούχος) δεν έχει την ασφάλεια και τις γνώσεις για να αναλάβει μόνος του πράγματα.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top