leobakagian
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
guess
Δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Giorgos127
Εκκολαπτόμενο μέλος
Επαγγελματικές προοπτικές: Για την άσκηση του επαγγέλματος του Χημικού Μηχανικού είναι απαραίτητη άδεια που χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κατόπιν εξετάσεων.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
(σε Υπηρεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης, Γεωργίας, στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο Εθνικό Χημείο του Κράτους, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση
σε Τράπεζες,
σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και Παραγωγής Χημικών Προϊόντων, σε Εργοστάσια Παραγωγής Τροφίμων, Ποτών, Καλλυντικών, Πλαστικών & Λιπασμάτων,
σε επιχειρήσεις Προώθησης Χημικών Προϊόντων, σε Εργαστήρια Δημιουργίας και Ανάπτυξης Νέων Χημικών Προϊόντων, σε βιομηχανίες,
ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδρύοντας Γραφείο Χημικοτεχνικών Ερευνών, αφού λάβουν Μελετητικό Πτυχίο,(από την Γ.Γ.Δ.Ε.), 4 χρόνια μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος,
ως ελεύθεροι επαγγελματίες, συστήνοντας Επιχείρηση Βιολογικού Καθαρισμού ή Επεξεργασίας & Συντήρησης Τροφίμων (απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη Εργοληπτικού Πτυχίου που χορηγεί η Γ.Γ.Δ.Ε.).
vasilis_91
Εκκολαπτόμενο μέλος
leobakagian
Εκκολαπτόμενο μέλος
Giorgos127
Εκκολαπτόμενο μέλος
ZIGFRID
Εκκολαπτόμενο μέλος
αυτά ;
nick_ts
Νεοφερμένος
ledzeppelinick
Πολύ δραστήριο μέλος
conflicted
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
john1994
Εκκολαπτόμενο μέλος
εχω ακουσει οτι το πρωτο εχει μεγαλη ανεργια
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
conflicted
Νεοφερμένος
MakisH
Εκκολαπτόμενο μέλος
Βασικα θα ηθελα να μαθω αν γινεται ενας χημικος μηχανικος να ασχοληθει με την ενεργεια και το περιβαλλον οπως ενας μηχανολογος.Και αν ναι,αυτο γινεται μονο μεσα απο μεταπτυχιακο ή και μεσα απο τη σχολη οπως οι μηχανολογοι;Ακομα πιστευετε πως γινεται να παρακολουθησει τα μαθηματα ενας μαθητης της τεχνολογικης(δηλαδη που δεν ξερει τιποτα απο χημεια κατευθυνσης); Ευχαριστω
Σαφέστατα και μπορεί να ασχοληθεί με την ενέργεια και το περιβάλλον. Θα ασχοληθεί όμως από άλλη σκοπιά.
Ο Μηχανολόγος μηχανικός καταλαβαίνει πώς ρέει η ενέργεια, η ορμή και (λιγότερο) η μάζα και μπορεί να σχεδιάσει πολύ αναλυτικά όλο το σχετικό μηχανολογικό εξοπλισμό ("σχεδιάσει" δεν εννοούμε απλώς "ζωγραφίσει", αλλά "υπολογίσει").
Ο Χημικός μηχανικός ξέρει και αυτός πώς ρέει η ενέργεια και η ορμή (μάλλον λιγότερο) αλλά ξέρει πολύ καλά πώς ρέει και κυρίως πώς μετατρέπεται η μάζα.
Ας πάρουμε το κλασσικό παράδειγμα του Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων. (εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται συνήθως αστικά υγρά απόβλητα και βγάζουν καθαρό νερό και παραπροϊόντα) Είναι ένας τομέας στον οποίο παίζουν πολύ και οι Πολιτικοί μηχ. και οι Μηχανολόγοι μηχ. και οι Χημικοί μηχ. Ο ΠΜ και ο ΜΜ πραγματικά ξέρουν τα πράγματα πολύ επιφανειακά! Θα εξετάσουν το πρόβλημα ως μια εγκατάσταση με δεξαμενές, σωλήνες και μηχανήματα που χρειάζεται απλώς διαστασιολόγηση σύμφωνα με κάποια πρότυπα. Ένας Χημικός Μηχανικός μπορεί να καταλάβει πολύ καλύτερα το ΤΙ και ΓΙΑΤΙ γίνεται μέσα σε κάθε σημείο και πώς αυτό επηρεάζεται και επηρεάζει τα υπόλοιπα. Πιστεύω γενικώς ότι ο Χημικός Μηχανικός είναι αυτός που συνδέει το μικρόκοσμο της επιστήμης με τον μακροσκοπικό κόσμο των μηχανικών.
Δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω άλλους κλάδους μηχανικών. Απλώς πιστεύω ότι το περιβάλλον είναι καθαρά πεδίο των Χημικών Μηχανικών (βάλε φυσικά και τους Μηχ. Περιβάλλοντος μέσα), επειδή κυρίως σε ενδιαφέρει η μείωση παραπροϊόντων (από διεργασίες) και μετατροπή των αποβλήτων σε φιλικότερες μορφές (πάλι διεργασίες).
Μιλώντας για Ενέργεια, εκεί μάλλον ένας Μηχανολόγος έχει περισσότερα να κάνει. Ο Χημικός Μηχανικός ασχολείται λιγότερο με την ενέργεια και συνήθως στα πλαίσια αποδοτικότητας διεργασιών. Για παράδειγμα, θες να κάνεις διϋλιση πετρελαίου. Πώς θα ελαχιστοποιήσεις την ενέργεια που δίνεις για να ζεστάνεις/ψύξεις όσα πρέπει να ζεσταθούν/ψυχθούν σε μια αποστακτική στήλη;
Επειδή το θέμα ξεκίνησε από σύγκριση των σχολών: προσωπικά έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση και τις τρεις σχολές. Έχω την αίσθηση ότι πιο δυνατή στη θεωρία και πιο αυστηρή πρέπει να είναι η Πάτρα. Στην Αθήνα υπάρχουν διάφορα προβλήματα που πάνε πακέτο με το ΕΜΠ (π.χ. πολλά χαμένα μαθήματα λόγω απεργιών στα ΜΜΜ, συχνών καταλήψεων κτλ) αλλά σίγουρα πολλά οργανωμένα εργαστήρια. Θα κάνεις ΠΟΛΛΑ εργαστήρια και θα σου αρέσουν. Από πλευράς δυσκολίας μαθημάτων, δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι εξωφρενικό, παλεύονται εύκολα τα περισσότερα. Από πλευράς παιδαγωγικού επιπέδου, μάλλον συνηθισμένα: Μερικοί πραγματικά εξαιρετικοί καθηγητές, πάρα πολλοί κάπως καλοί-κάπως αδιάφοροι και δυστυχώς αρκετοί εντελώς αδιάφοροι. Προοπτικές για μετά; ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ!
Jack of Spades
Περιβόητο μέλος
Έχω την 3η έκδοση του Καστρινάκη,γνωρίζετε κάποιο άλλο σύγγραμμα που εμβαθύνει περισσότερο στην τεχνική σωματιδίων και στις διεργασίες ανάμειξης;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
MakisH
Εκκολαπτόμενο μέλος
1. Εναλλαγή θερμότητας
2. Εξάτμιση
3. Ξήρανση
4. Ροή υγρών (αντλίες κ.α.)
5. Απόσταξη ισορροπίας και κλασματική απόσταξη
6. Απορρόφηση αερίων
7. Εκχύλιση υγρού-υγρού (σε μάθημα κατεύθυνσης)
8. Υπερκρίσιμη εκχύλιση (σε μάθημα κατεύθυνσης)
Ως αναφορά χρησιμοποιούμε ένα βιβλίο που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων. Είναι το "Βασικές Διεργασίες Χημικής Μηχανικής" των McCabe, Smith, Harriott. Το πρωτότυπο έχει τίτλο "Unit Operations of Chemical Engineers" και υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή. Εμείς δεν ασχολούμαστε γενικώς με σωματίδια, ωστόσο αυτό το βιβλίο έχει μέσα δυο σχετικά κεφάλαια.
Για ό,τι έχει να κάνει με ροή υγρών χρησιμοποιούμε κυρίως το εξαιρετικό βιβλίο του Άγγελου Παπαϊωάννου "Μηχανική Ρευστών" (δυο τόμοι).
Για περισσότερα μπορείς να ψάξεις/ρωτήσεις εδώ, θα υπάρχει κάποιος που να ξέρει καλύτερα από εμένα πάνω σε αυτό που ψάχνεις :-).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Shanks7
Νεοφερμένος
(αν και εχω χρονο ακομη,δε θελω να αγχωθω πολυ καλοκαιρι για το μηχανογραφικο μου..)
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Μου αρέσουν τα πράγματα που ασχολούνται οι Χημ Μηχ πολύ, αλλά τόση χημεία στο τμήμα δεν νομίζω να την αντέξω(ήμουν τεχνολογική στην Γ'). Ξέρω είναι πολύ δύσκολη και αυτό με φοβίζει. Άλλωστε δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε και η χημεία στο λύκειο, απλώς ήμουν καλός.
Για τους Μηχ Μηχ μου αρέσουν αρκετά οι τομείς ενέργειας και βιομηχανική διοίκησης. Ωστόσο τα μηχανουργεία και τις χειρωνακτικές εργασίες δεν τις πάω καθόλου. Νομίζω ότι δεν θα μου ταίριαζε η σχολή αν έχει πολλές πρακτικές εργασίες....
Έχετε να δώσετε καμιά συμβουλή
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
VouDou
Πολύ δραστήριο μέλος
Φυσικά και το το ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ (ή όποιο άλλο AEI διενεργεί σχετικά εκπαιδευτικά επιμορφωτικά προγράμματα 1 ή 2 εξαμήνων) δεν είναι απαραίτητο, για να ενταχθείς στο κλάδο για διδασκαλία στη ΔΕ, αρκεί το πτυχίο. Ωστόσο αν το έχεις, σε προτάσσει (π.χ. στους πίνακες αναπληρωτών).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 71 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- fyllidas
- mvas
- koaidin
- Giannis_19
- Hased Babis
- Startx0
- savethetrees
- nearos
- 1234565
- MariosG
- epan
- ansent123
- GeorgePap2003
- Scandal
- rafarafa
- RRRRRR1
- Pharmacist01
- igeorgeoikonomo
- korlef
- Nala
- ggl
- tsiobieman
- Lebron
- vetas
- Georgekk
- ale
- Johnman97
- Jimmy20
- oups
- T C
- Nikos05
- Machris
- Unboxholics
- Athens2002
- Stif6
- Dionyshs1
- KingOfPop
- FRT
- Nick2325
- constansn
- stefan
- Idontknoww
- spring day
- the purge
- lnesb
- kiyoshi
- azula
- globglogabgalab
- Ανώνυμη
- snowy
- aekaras 21
- tfghp
- jul25
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.