Ειμαι 30 χρονων τελειωσα ΗΜΜΥ ΕΜΠ στα 26 (2014). Μετα εφυγα κατευθειαν δουλεψα Ολλανδια, μετα Καναδα, μετα ΗΠΑ και τωρα Γερμανια.
Το καλο που οσο περναει καιρος μου αρεσει περισσοτερο ειναι οτι αυτο το πτυχιο ειναι αρκετο για να φτασεις το ταβανι του εαυτου σου. Προσωπικα δηλαδη δεν εχω ανασφαλειες για μεταπτυχιακο ή δευτερο πτυχιο.
Δουλεια στο αντικειμενο δεν μπορεις να βρεις πουθενα. Παντου οταν λενε electrical engineer και software engineer εννοουνε επιπεδου ΤΕΙ. Να εφαρμοσεις στην πραξη αυτα που εμαθες στο πολυτεχνειο απλα δεν γινεται δεν υπαρχουν τετοιες θεσεις.
Πλεον τωρα εχω συνειδητοποιησει οτι δεν πρεπει να ψαχνεις δουλεια σε αυτο το αντικειμενο αλλα προτζεκτ. Ενω ο μισθος οριακα μπορει να φτασει τα 250.000 δολαρια ετησιως στις ΗΠΑ (στην Ευρωπη με τα χιλια ζορια να φτασει στα 130.000 ευρω), το χειροτερο προτζεκτ που μπορεις να βρεις ειναι περιπου στα 500.000 δολαρια τον χρονο. Περιπου με εντατικο ψαξιμο, γνωριμιες, meetings, συναντήσεις, κοινωνικες γνωριμιες κτλ τα προτζεκτ πανε ως εξης:
6 μηνες εντατικο ψαξιμο: 500.000 δολαρια 12-18 μηνων προτζεκτ
12 μηνες εντατικο ψαξιμο: 2-3.000.000 δολαρια διετες - τριετες προτζεκτ
24 μηνες εντατικο ψαξιμο: δεν εχω ιδεα ουτε εμπειρια που μπορει να φτασει
Προφανως στο προτζεκτ πρεπει να προσλαβεις ατομα να δουλεψετε μαζι, ειδικα στα μεγαλα προτζεκτ ισως να θες 10-20 μηχανικους και προφανως εντατικο ψαξιμο εννοω να καθεσαι 12 ωρες την μερα να ψαχνεις. Ή να πληρωνεις καποιον ειδικο να ψαχνει.
Εγω προσωπικα ψαχνω να βρω προτζεκτ στον αυτοματο ελεγχο. Θα ηθελα να αναλαβω κατι σαν αυτοκινουμενα αμαξια χωρις οδηγο (εκτος απο αυτοματο ελεγχο εχει και οραση υπολογιστων), ή κατι αντιστοιχο σε αεροπλανα ή πλοια ή αυτοματο ελεγχο σε διαχειριση χρηματων hedge funds.
Οσον αφορα την σχολη αυτη καθε αυτη εχε υποψιν σου οτι στο ΕΜΠ υπαρχει πιο ευρυ φασμα απο τις υπολοιπες πολεις. Ας πουμε στην πατρα υπαρχουν οι ΗΜΤΥ και η μηχανικοι υπολογιστων και πληροφορικης νομιζω ενω στο ΕΜΠ και τα δυο αυτα ειναι μαζι ενωμενα. Στο ΑΠΘ νομιζω δεν σου δινει την δυνατοτητα να εμβαθυνεις στο λογισμικο. Επισης στο ΕΜΠ υπαρχουν περιπου 14 ροες ειδικευσης:
https://www.ece.ntua.gr/gr/undergraduate/courses
Ειναι ετσι δομημενο το προγραμμα σπουδων που αν θες να ειδικευτεις ειδικευεσαι ενω αν θες να εχεις πιο ευρυτερες γνωσεις και αυτο το μπορεις.
Γενικα στην ηλικια των σπουδων δεν εισαι πολυ συνειδητοποιημενος για το τι θες να κανεις οποτε καλο ειναι οσο μπορεις να αποκτησεις ευρυ φασμα γνωσεων.
Επισης μια τετοια σχολη την αξιοποιεις σωστα επαγγελματικα μονο με διεθνη καριερα.