Κάποιος από ΗΜΤΥ Πάτρα ή Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΕΚΠΑ υπάρχει να μας πει γνώμες από τη σχολή;Καθηγητές,εγκαταστάσεις κλπ
Με τις βάσεις παιδιά τι λέτε να γίνει;
Θα σου πω για το δεύτερο.
Το τμήμα βρίσκεται μόνο του, απομονωμένο από τα υπόλοιπα στην Πανεπιστημιούπολη, στο κέντρο της, και μες στο πράσινο. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά σύγχρονες, τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες είναι σχετικά καινούρια και όμορφα. Υπάρχουν δύο εργαστήρια, ένα με Windows PC το οποίο χρησιμοποιείται από τα διάφορα μαθήματα για την πραγματοποίηση των αντίστοιχων εργαστηρίων, κι ένα Unix Lab, στο οποίο υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση καθ' όλη την ημέρα. Πολλά μηχανήματα στο δεύτερο αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο από του χρόνου θα υπάρξουν αλλαγές, νέα μηχανήματα, όπως επίσης θα φτιαχτούν και νέα εργαστήρια για εξυπηρέτηση περισσοτέρων ατόμων.
Οι καθηγητές ως προς την πλειοψηφία είναι τρομεροί ερευνητές, κάποιοι αρκετά καλοί και ως προς την μετάδοση γνώσης, ενώ δε λείπουν και κάποιοι περίεργοι καθηγητές, οι οποίοι όμως έχουν αρχίσει να μας χαιρετούν σιγά σιγά, λόγω σύνταξης.
Ενδεικτικά θα σου αναφέρω μερικούς οι οποίοι είναι τοπ στον τομέα τους (με βάση και τις αναφορές σε δημοσιεύσεις τους), όπως Ιωαννίδης στις Βάσεις δεδομένων, Γουνόπουλος στην Εξόρυξη και στις Βάσεις δεδομένων, Δελής στις Βάσεις δεδομένων και στα Συστήματα γενικότερα, Σμαραγδάκης στις Γλώσσες Προγραμματισμού, Γκιζόπουλος(ο οποίος πρόσφατα βραβεύθηκε από την IBM) και Πασχάλης στο Hardware, Κιαγιάς στην Κρυπτογραφία/Ασφάλεια, Θεοδωρίδης στην Επεξεργασία Σήματος και τη Μηχανική Μάθηση, Μεράκος στα Δίκτυα, Θεοχάρης στα Γραφικά, και πολλοί ακόμη.
Το πρόγραμμα σπουδών είναι αρκετά απαιτητικό. Πέραν του κορμού, όπου συναντάς μαθήματα Computer Science και Τηλεπικοινωνιών γενικά, χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατευθύνσεις, Computer Science και Hardware/Τηλεπικοινωνίες.
Στην πρώτη υπάρχουν οι "ειδικεύσεις" Θεωρητικής Πληροφορικής, Διαχείρισης Γνώσης και Δεδομένων και Λογισμικού, ενώ στη δεύτερη οι ειδικεύσεις Υλικό και Αρχιτεκτονική, Επικοινωνίες και Δικτύωση, και Επεξεργασία Σήματος και πληροφορίας.
Τα μαθήματα ήδη από το πρώτο εξάμηνο απαιτούν αρκετή δουλειά, ενώ ο φόρτος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο καθώς προχωράς σε επόμενα εξάμηνα. Κατεύθυνση διαλέγεις στην αρχή του τρίτου έτους των σπουδών σου, υποχρεωτικά, ενώ ειδίκευση-εις επιλέγεις αν θες κατά τη λήψη του πτυχίου σου, ανάλογα με τα μαθήματα που έχεις επιλέξει. Επίσης υπάρχει και Πτυχιακή Εργασία (ή/και Πρακτική Άσκηση), προς το τέλος των σπουδών σου.
Γενικότερα, ανάλογα και με το πόσο θες να ασχοληθείς και να μάθεις πέντε πράματα, να ξέρεις ότι θα ρίξεις αρκετά ξενύχτια - όπως και σε άλλες αντίστοιχες σχολές ΣΘΕ/Πολυτεχνικές - και αρκετά πιστόλια σε εξόδους. Στην αρχή πιθανώς θα είσαι χαλαρός, και λογικό είναι άλλωστε, αλλά θα έχεις υποχρεωτικές εργασίες. Προσωπικά, περισσότερο διαβάζω μες στο εξάμηνο, λόγω των πολλών projects, παρά σε περιόδους εξεταστικής.
Πάντως, σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει καθαρά η Επιστήμη Υπολογιστών (και δεν εννοώ μόνο τον προγραμματισμό προφανώς), θα σου πρότεινα να διαλέξεις κάποιο τμήμα Πληροφορικής, κι όχι ΗΜΜΥ - άντε ίσως ΗΜΜΥ ΕΜΠ. Θα πρότεινα το τμήμα του ΕΚΠΑ, το Επιστήμης Υπολογιστών στην Κρήτη, Πληροφορική ΟΠΑ/ΑΠΘ και το CEID της Πάτρας.
(στην πληροφορική του εκπα δεν έχεις τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανικού (η/υ) )
Όταν πας να δουλέψεις σε μια εταιρεία, ή κάποιο ερευνητικό κέντρο εντός ή εκτός Ελλάδος, δε νομίζω πως νοιάζει κάποιον ιδιαίτερα το αν έχεις επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικού η/υ.