gregory nub
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
dk13
Δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
statistikos
Δραστήριο μέλος
Θα μιλήσω για αυτούς που υπηρετούν κανονικά ανεξαρτήτως σώματος και όχι για τα βύσματα, που κάνουν διακοπές.
1) Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να κάνει και πόσο μπορεί να αντέξει. Ο στρατός σε κάνει να το δεις αυτό. Σου δείχνει αντοχές που ούτε ήξερες ότι τις έχεις.
2) Σε κάνει να εκτιμάς πράγματα που σου φένονται φυσιολογικά. Η τουαλέτα, το κρεβάτι,ο ύπνος, το pc, οι γκόμενες, η οικογένεια κτλ. σου φαίνονται νορμάλ, επειδή δεν τα στερήθηκες ποτέ. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα μεγάλο σχολείο. Μαθαίνεις να εκτιμάς. Ότι μέχρι χθες ήταν καθημερινότητα, σήμερα είναι πολυτέλεια.
3) Εισάγεσαι στην μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις σε παίρνει ένα παιδάκι και σε βάζει να ζήσεις καταστάσεις εξομοίωσης της Ελληνικής καθημερινότητας. Βλέπεις τι σημαίνει δημόσιος υπάλληλος, βλέπεις τι σημαίνει να σε διοικεί ένας ηλίθιος, βλέπεις τι σημαίνει να έχεις βύσμα και τι όχι, βιώνεις την αδικία καθημερινά στο πετσί σου. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Επίσης τρομερό σχολείο.
4) Από την άλλη χάνεις ένα χρόνο από τη ζωή σου. Είτε σε ένσημα είτε σε χρήματα. Θα έπρεπε να αναγνωρίζεται κανονικά χωρίς να πληρώνεις, ως χρόνος συντάξιμος, κατά τη γνώμη μου.
Για να κλείσω, σε ένα παιδί που είναι ψημένο από τη ζωή (ελάχιστα είναι), δεν προσφέρει κάτι σημαντικό.
Για τα περισσότερα αγόρια όμως, προσφέρει κάποιες εμπειρίες που είναι ανεκτίμητες. Σε προετοιμάζει καλά για την κοινωνία έξω.
taketrance
Πολύ δραστήριο μέλος
miv
Επιφανές μέλος
Για καθαρά πολιτικούς λόγους διατηρείται η θητεία, για λογους εσωτερικης πολιτικής όπως του οτι πρέπει καπως να γεμιζουν τα στρατόπεδα για να έχουν λόγο να πληρώνονται οι αξιωματικοί και για λογους εξωτερικής, οτι αφου εχει υποχρεωτική στρατευση η Τουρκια, για λογους ισορροπίας, πρέπει να έχει και η Ελλάδα...
Αρκ
Εκκολαπτόμενο μέλος
Η Αμερικη καλεσε εφεδρους σε ολες τις μεχρι τωρα συγκρουσεις.
Ειναι δυνατον οι τεχνοκρατες και οι αξιωματικοι να πολεμησουν ...μονοι τους;;
Ο πολιτης αυτος, που εχει κανει 10 μηνες φανταρος δεν ειναι αχρηστος. Οι πολιτες ειναι που θα πολεμησουν για την χωρα και τη δημοκρατια, αν χρειαστει.
Οταν η συγκρουση φυγει απο το "προβλεπομενο", το προσχεδιασμενο, χρειαζεται φαντασια και συνδυαστικη σκεψη για να τα βγαλεις περα. Τοτε, η εκπαιδευση δεν ειναι το παν.
vaggelis1984
Νεοφερμένος
kiriles
Νεοφερμένος
miv
Επιφανές μέλος
Φιλε miv, διαφωνω μαζι σου.
Η Αμερικη καλεσε εφεδρους σε ολες τις μεχρι τωρα συγκρουσεις.
Ειναι δυνατον οι τεχνοκρατες και οι αξιωματικοι να πολεμησουν ...μονοι τους;;
Ο πολιτης αυτος, που εχει κανει 10 μηνες φανταρος δεν ειναι αχρηστος. Οι πολιτες ειναι που θα πολεμησουν για την χωρα και τη δημοκρατια, αν χρειαστει.
Οταν η συγκρουση φυγει απο το "προβλεπομενο", το προσχεδιασμενο, χρειαζεται φαντασια και συνδυαστικη σκεψη για να τα βγαλεις περα. Τοτε, η εκπαιδευση δεν ειναι το παν.
Οι έφεδροι είναι μισθοφόροι, όμως, δεν είναι κάποτε-εκπαιδευμένοι-στη-σκοπιά. Υπογράφουν συμβόλαια, εκπαιδεύονται επαγγελματικά, πληρώνονται, ασφαλίζονται και φεύγουν. Έχει μεγάλη διαφορά το να καλείς κάποιον να γινει επαγγελματίας φαντάρος εθελοντικά απ'το να εκπαιδεύεις σε αμφιβολης ποιότητας προγράμματα κάθε καρυδιάς καρύδι και να περιμένεις αυτό να αποδώσει. Στην τελική σε καθε περίπτωση αυτος που θα πολεμήσει περισσοτερο θα ειναι αυτός που θα το θελήσει πραγματικά, είτε μισθοφόρος, είτε όχι, δεν είναι αυτός που τον αναγκάζεις να χαλάσει τα σχέδιά του για 9 μήνες...αυτόν στην ουσία τσάμπα τον ταίζεις και τσάμπα παρενοχλείς και τη ζωή του.
Αρκ
Εκκολαπτόμενο μέλος
Δεν μιλαω για τους επαγγελματιες οπλιτες.
Ο καθε Ελληνας, ανεξαρτητως πολιτικων πεποιθησεων, δεν θα θελησει να υπερασπιστει τη χωρα του απενατι σε εξωτερικη επεμβαση;Στην τελική σε καθε περίπτωση αυτος που θα πολεμήσει περισσοτερο θα ειναι αυτός που θα το θελήσει πραγματικά, είτε μισθοφόρος, είτε όχι, δεν είναι αυτός που τον αναγκάζεις να χαλάσει τα σχέδιά του για 9 μήνες...αυτόν στην ουσία τσάμπα τον ταίζεις και τσάμπα παρενοχλείς και τη ζωή του.
Επισης, η διαφωνια μου εγκειται στη χρησιμοτητα της στρατιωτικης θητειας απο στρατιωτικη πλευρα...
τα προγραμματα αυτα δεν αποσκοπουν να βγαλουν πολεμιστες, αλλα στρατιωτες. Εχει σημαντικη διαφορα. Το βαρος πεφτει στην πειθαρχια και οχι τοσο στην ικανοτητα στα οπλα...χει μεγάλη διαφορά το να καλείς κάποιον να γινει επαγγελματίας φαντάρος εθελοντικά απ'το να εκπαιδεύεις σε αμφιβολης ποιότητας προγράμματα κάθε καρυδιάς καρύδι και να περιμένεις αυτό να αποδώσει.
Eruyomo
Πολύ δραστήριο μέλος
Οι πολίτες, όχι ο στρατός. Ο στρατός αποδεδειγμένα δεν έχει και πολύ καλές σχέσεις με τη δημοκρατία (δικτατορία του 69)
Αν θες ανάλυσε το λίγο παραπάνω, στο που κολλάει αυτό με την υποχρεωτική στράτευση.
Οι έφεδροι είναι μισθοφόροι, όμως, δεν είναι κάποτε-εκπαιδευμένοι-στη-σκοπιά. Υπογράφουν συμβόλαια, εκπαιδεύονται επαγγελματικά, πληρώνονται, ασφαλίζονται και φεύγουν. Έχει μεγάλη διαφορά το να καλείς κάποιον να γινει επαγγελματίας φαντάρος εθελοντικά απ'το να εκπαιδεύεις σε αμφιβολης ποιότητας προγράμματα κάθε καρυδιάς καρύδι και να περιμένεις αυτό να αποδώσει. Στην τελική σε καθε περίπτωση αυτος που θα πολεμήσει περισσοτερο θα ειναι αυτός που θα το θελήσει πραγματικά, είτε μισθοφόρος, είτε όχι, δεν είναι αυτός που τον αναγκάζεις να χαλάσει τα σχέδιά του για 9 μήνες...αυτόν στην ουσία τσάμπα τον ταίζεις και τσάμπα παρενοχλείς και τη ζωή του.
+1. Ο άλλος αν χρειαστεί, θα πάρει την οικογένεια του και θα την κάνει με ελαφρά.
Ομολογουμένως, πάντως, δεν εχω δει σε κανενα μοντέρνο πολεμο τα τελευταια 30 χρονια να γινεται επιστρατευση για να καλυφθούν οι ανάγκες...Οι επενδύσεις πάνω σε τεχνοκράτες με άριστες γνώσεις χρήσης και ανάπτυξης των οπλικών συστημάτων θα μπορούσαν να αποδώσουν πολύ περισσότερο. Όταν πχ. αμφισβητηθεί η ελληνικότητα του Αγαθονησίου στρατιωτικά, ο πολίτης που έχει κανει 10 μηνες φανταρος δεν πρόκειται να κληθει για να βοηθήσει, ειναι απολύτως άχρηστος.
Για καθαρά πολιτικούς λόγους διατηρείται η θητεία, για λογους εσωτερικης πολιτικής όπως του οτι πρέπει καπως να γεμιζουν τα στρατόπεδα για να έχουν λόγο να πληρώνονται οι αξιωματικοί και για λογους εξωτερικής, οτι αφου εχει υποχρεωτική στρατευση η Τουρκια, για λογους ισορροπίας, πρέπει να έχει και η Ελλάδα...
+1 Πάλι. Αφου μας καίει τόσο, θα μπορούσαν οι επενδύσεις να γίνονται στην συντήρηση δικής μας βιομηχανίας και να μην χρειάζεται πχ να αγοράζουμε άρματα τα οποία δεν θα χουμε με τι να τα γεμίσουμε.
@στατιστικός, δεν ξέρω κατα πόσο είναι σχολείο ο στρατός όπως λες καθώς δεν έχω πάει, αλλα είναι απαράδεκτο να υποχρεώνουν τον καθένα να το υποστεί. Στο κάτω κάτω, στις χώρες που δεν ισχύει υποχρεωτική στράτευση οι αρσενικοί άνθρωποι δεν είναι «άντρες»;
Αρκ
Εκκολαπτόμενο μέλος
Αυτο σχετιζεται με τα λεγομενα του miv για την μη χρησιμοτητα της θητειας απο στρατιωτικη αποψη...Αν θες ανάλυσε το λίγο παραπάνω, στο που κολλάει αυτό με την υποχρεωτική στράτευση.
Εγω δεν εχω αποψη επι του θεματος απο την πολιτικοκοινωνικη πλευρα και για αυτο αλλωστε ξεκινησα το θεμα...
Γνωριζω τα υπερ και τα κατα καθε θεσης, αλλα δεν μπορω να συμμεριστω καμμια.
Η δικατατορια του '69 ειναι αλλη συζητηση. ακομα και εκει ομως, πρεπει να τονιστει οτι οι δημοκρατικοι αξιωματικοι, υπαξιωματικοι και οπλιτες αποτελουσαν την πλειοψηφια.(βλεπε σταση του ναυτικου).Οι πολίτες, όχι ο στρατός. Ο στρατός αποδεδειγμένα δεν έχει και πολύ καλές σχέσεις με τη δημοκρατία (δικτατορία του 69)
Επιπροσθετως, σε μια συγκρουση δεν μετραει μονο η ποιοτητα, αλλα και η ποσοστητα.
(βλεπε μαχη του Κουρσκ) και απ οσο ξερω δεν νομιζω να εχουμε την οικονομικη δυνατοτητα να διατηρησουμε αρκετα μεγαλο επαγγελματικο στρατο.
miv
Επιφανές μέλος
Orestes
Δραστήριο μέλος
Του '67 ηταν η δικτατορία. Του '69 ειναι το καμπερνέ.
Και ΤΟ 69 κάτι άλλο πάλι ...
miv
Επιφανές μέλος
michael92
Πολύ δραστήριο μέλος
Ελεος ...!!!Εν ετη 2010 και μονο η ΕΛΛΑΔΑ και η ΤΟΥΡΚΙΑ εχουν υποχρεωτικη την θητεια!!!!
Mandatory Millitary Service/Conscription Countries
Όπως βλέπεις είναι η πλειοψηφία :p
Sourotiri
Πολύ δραστήριο μέλος
-Θα οριζει τις ωρες υπνου σου και τις ωρες του ξυπνιου σου,
-Θα οριζει το τι θα κανεις και με ποιον τροπο,
-Θα οριζει το αν και ποτε θα δεις τους αγαπημενους σου ανθρωπους ή θα βγεις για λιγες ωρες εξω απο την γη του,
-Θα σε πεταξει σε εναν θαλαμο με αλλους 5-10-20 νοματαιους και θα σε αναγκασει να συζησεις μαζι τους,
-Θα σε κουβαλησει πανω στα βουνα για να κανεις ασκηση,
-Θα σε βαλει να ζεις μεσα στην βρωμα, τους κοριους, ενιοτε το κρυο, κτλ,
-Θα σε τιμωρει οταν κατι δεν παει καλα,
-Θα σε βαλει να ζεις διαρκως κατω απο τον διαρκη φοβο της εφοδου και της πιθανης τιμωριας σου,
-Θα οριζει μεχρι και το τι θα τρως και θα πινεις,
...και παει λεγοντας.
Και ολα αυτα, στο ονομα μιας πατριδας και ενος κινδυνου για πολεμο, που εντεχνα ποτε δεν ηρεμει.
Εγω λοιπον στον στρατο, δεν εμαθα να πολεμω, δεν ενιωσα πατριωτης, δεν ενιωσα πιο αντρας. Μεσα ομως απο την καταστρατηγηση καθε δικαιωματος μου ως πολιτη [που απο μονο του αρκει για να εχω χεσμενη την "υποχρεωση" της θητειας], πηρα καποια μαθηματα. Θα μου πειτε, αρκουν για να κανουν μια θητεια ανθρωπινη; Οχι φυσικα. Αλλα αυτο που θελω να πω, ειναι οτι μεσα στην ολη μαλακια και τον παραλογισμο της υποχρεωτικης θητειας, θελησα και βρηκα και μερικα θετικα:
-Ειδα ποια ειναι τα ορια μου, τοσο τα σωματικα οσο και τα ψυχολογικα. Διαπιστωσα οτι μπορει να κοιμασαι 7 ωρες την μερα και τις υπολοιπες 17 να τρεχεις, χωρις να πεφτεις κατω ξερος, ή τεσταρα τον εαυτο μου απεναντι σε μαλακες ανωτερους μου οι οποιοι μου ζητησαν ξερω γω να ειμαι σε δυο σημεια ταυτοχρονα και να κανω δυο διαφορετικες δουλειες, πραγμα που δεν εγινε, και επεφερε φυσικα το ανελεητο κραξιμο μου.
-Ειδα πως ειναι να εχεις στερηθει μια χεστρα, ενα πισι, την κοπελα μου, το κρεβατι μου. Και τα εκτιμησα δεοντως, οταν τα ειχα κατα την διαρκεια της θητειας μου.
-Εκτιμησα περισσοτερο τον εαυτο μου, βλεποντας την βλακεια γυρω μου. Και εννοω την βλακεια που εδερνε τους συφανταρους μου, τους περισσοτερους τουλαχιστον.
-Αυξηθηκαν τα περιθωρια υπομονης μου.
...και αλλα πολλα.
Αν βεβαια βαλω στο ζυγι τα θετικα και τα αρνητικα, εννοειται οτι υπερτερουν τα αρνητικα.
Αν ειχα να συμβουλεψω κατι στον υποψηφιο στρατιωτη, ειναι το εξης: Αν μπορεις να το αποφυγεις, απεφυγε το. Αν εχεις βυσμα, χρησιμοποιησε το. Αν χρειαστει να υπερασπιστεις τον εαυτο σου, ο σκοπος στον στρατο αγιαζει τα μεσα.
ΔΕΝ χρωστας αυτους τους 9 μηνες σε κανεναν.
[Για οποιον ενδιαφερεται, κατα την διαρκεια της θητειας μου κρατουσα ημερολογιο. Εδω βρισκεται η πρωτη του σελιδα:
https://sourotiri.blogspot.com/2008/11/page-one.html
και φυσικα μπορειτε να το διαβασετε ολοκληρο, αν πατατε τον συνδεσμο "νεοτερη αναρτηση" σε καθε σελιδα κατω κατω]
miv
Επιφανές μέλος
Ελεος ...!!!Εν ετη 2010 και μονο η ΕΛΛΑΔΑ και η ΤΟΥΡΚΙΑ εχουν υποχρεωτικη την θητεια!!!!
Δεν ισχύει αυτό...Και η Γερμανία έχει αλλά εκεί μπορεις να υπηρετήσεις σε εναλλακτική θητεία και μάλιστα το ίδιο χρονικο διάστημα. Στην Ελλάδα οταν σου λένε οτι για να πας στην εναλλακτική πρέπει να υπηρετησεις 18 αντι για 9 μηνες, στην ουσια σε εκβιαζουν να μην πας.
michael92
Πολύ δραστήριο μέλος
Δεν ισχύει αυτό...Και η Γερμανία έχει αλλά εκεί μπορεις να υπηρετήσεις σε εναλλακτική θητεία και μάλιστα το ίδιο χρονικο διάστημα. Στην Ελλάδα οταν σου λένε οτι για να πας στην εναλλακτική πρέπει να υπηρετησεις 18 αντι για 9 μηνες, στην ουσια σε εκβιαζουν να μην πας.
Κόκκινο : Οι χώρες με υποχρεωτική Θητεία
Πορτοκαλί : Χώρες που θα καταργήσουν την θητεία στα επόμενα 3 χρόνια
Μπλε : Χώρες χωρίς Υποχρεωτική Θητεία
Πράσινο : Χώρες χωρίς Στρατό
germ1984
Εκκολαπτόμενο μέλος
Θα προτιμούσα όμως η στρατεύση να είναι υποχρεωτική στα 18 και να μην δίνονται αναβολές. Μετά το σχολείο δηλαδή. Γιατί αργότερα καταντά βραχνάς
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.