Βλέποντας τα στατιστικά των φετινών πανελληνίων, ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα. Βλέπετε, με είχε παρασύρει το κλίμα τρόμου που εντέχνως καλλιέργησαν τα ΜΜΕ, που μιλούσαν για μια αιματηρή σφαγή των υποψηφίων. Όσο όμως περισσότερο τα μελετάω, τόσο διαπιστώνω ότι δεν έγινε καμία σφαγή, αλλά τα στατιστικά μαρτυρούν πιο απαιτητικά θέματα. Πριν αρχίσετε τις αρνητικές, παρακαλώ διαβάστε τον συλλογισμό μου.
Έκθεση: Τα στατιστικά είναι πανομοιότυπα με πέρσι. Ελάχιστοι πάνω από το 18, μεγάλη συσσώρευση στο 12 με 15. Λογικότατο για ένα μάθημα όπως η έκθεση.
Ιστορία Γενικής: Εδώ τα στατιστικά μαρτυρούν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από πέρσι...!
Μαθηματικά Γενικής: Και εδώ έχουμε όμοια με τα περσινά στατιστικά: Η μεγάλη συσσώρευση των υποψηφίων βρίσκεται στο 18 με 20 και στο 0 ως 5. Και τα ενδιάμεσα στατιστικά είναι παρόμοια. Φαίνεται ότι το σύνολο των υποψηφίων τελικά δεν επηρρεάστηκε, ούτε από τα δύσκολα θέματα, ούτε από τον αναβρασμό που προκλήθηκε από το πάρε-δώσε των θεμάτων.
Φυσική Γενικής: Καλά, εδώ έχουμε μετατόπιση των υποψηφίων προς τα πάνω...!!! Είναι απίστευτο το πόσο καλύτερα έγραψαν φέτος οι υποψήφιοι.
Βιολογία Γενικής: Εδώ έχουμε μια μικρή πτώση της απόδοσης των υποψηφίων, αλλά και πάλι, η διαβάθμιση δεν μαρτυρά τραγικά πράγματα. 2 στους 10 να έχουν γράψει πάνω από 18 είναι ένα γενικά παραδεκτό ποσοστό, νομίζω.
Αρχαία κατεύθυνσης: Εδώ διαπιστώνω ότι μειώθηκαν στο μισό οι, ούτως ή άλλως, πολύ λίγοι αριστούχοι. Στα υπόλοιπα και πάλι δεν βλέπω τρομακτική μείωση της απόδοσης.
Λατινικά κατεύθυνσης: Εκπληκτική ομοιότητα με τα περσινά ποσοστά.
Λογοτεχνία: Και εδώ μια από τα ίδια.
Ιστορία κατεύθυνσης: Πολύ μικρή μετατόπιση της απόδοσης προς την παρακάτω βαθμίδα. Έχουμε 2% λιγότερους στο 18 με 20, και 2% περισσότερους στο 15 με 18.
Βιολογία κατεύθυνσης: Εδώ έχουμε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή μείωση των αριστούχων, από 43% στο 20%. Δεν μιλάμε φυσικά για σφαγή, αλλά για επαναφορά των ποσοστών στα φυσιολογικά τους μεγέθη. Εξάλλου, η συγκέντρωση των υποψηφίων στις κλίμακες 15 με 18 και 12 με 15 το μαρτυρά αυτό.
Μαθηματικά θετικής: Ενώ πέρσι είχαμε το 50% των υποψηφίων πάνω από το 15, σε μάθημα βαρύτητας που κρίνει πολλά, φέτος έχουμε το 28% των μαθητών πάνω από το 15. Λογικό μου φαίνεται, το 28% των μαθητών να πήραν το 25% των καλύτερων βαθμών.
Φυσική θετικής: Ακριβώς τα ίδια και εδώ.
Χημεία θετικής: Το τεράστιο 43% των περσινών αριστούχων έγινε φέτος ένα επίσης τεράστιο 36%. 61% των υποψηφίων πάνω από 15!!!
Ηλεκτρολογία τεχνολογικής 1: Παρόμοια με πέρσι.
Μαθηματικά τεχνολογικής 1: το 9% των υποψηφίων πήραν το 10% των καλύτερων βαθμών. Το 22% των υποψηφίων πήραν το 25% των καλύτερων βαθμών. 50% πάνω από την βάση, άλλοι τόσοι κάτω. Που είναι η σφαγή;
Φυσική τεχνολογικής 1: Τα ίδια και εδώ.
Χημεία - Βιοχημεία τεχνολογικής 1: Τα τεράστια ποσοστά αριστούχων διατηρήθηκαν και φέτος.
Μαθηματικά τεχνολογικής 2: Εδώ η διαβάθμιση είναι όντως ανύπαρκτη, αλλά, αν κρίνουμε από την σύγκριση με τα περσινά ποσοστά θα διαπιστώσουμε ότι η έλλειψη αριστούχων δεν οφείλεται στα θέματα, αλλά στους μαθητές που επιλέγουν αυτήν την κατεύθυνση. Και εδώ μαρτυρούνται πιο δύσκολα θέματα βέβαια, αλλά οι διαφορές με πέρσι δεν είναι τραγικές.
Φυσική τεχνολογικής 2: Ομοίως.
ΑΟΔΕ: Εκπληκτική ομοιότητα των περσινών ποσοστών με των φετινών.
ΑΕΠΠ: Ομοίως...!!!
ΑΟΘ: Η διαβάθμιση που διαφαίνεται είναι καλή και αρκετά συμφέρουσα για τους υποψηφιους.
Με λίγα λόγια και απλά, σ'χωράτε με, αλλά σφαγή δεν βλέπω. Και αυτό οφείλεται μάλλον στην πιο ήπια βαθμολόγηση. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να εξοργίσω μερικούς που τους αντιμετωπίζω ως νούμερα σε μια άψυχη στατιστική, αλλά περαν της προσωπικής επιτυχίας ή αποτυχίας, υπάρχει πάντα και το σύνολο. Και αυτό φάνηκε να αντιμετωπίζεται με αρκετά μεγάλη δικαιοσύνη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.