17-09-10

01:40
χμμ, για το βανκουβερ το κοστος διαβιωσης ειναι σχετικα πιο υψηλο σχετικα με τον υπολοιπο καναδα. Αν μενεις στην εστια πληρωνεις γυρω στα $700 (καναδεζικα) τον μηνα νοικι και η τιμη περιλαμβανει θερμανση, ζεστο νερο, τηλεοραση, ιντερνετ και ισως και ρευμα, δεν ειμαι σιγουρη. Δεν ειμαι επισης σιγουρη αν αυτη η τιμη ειναι ιδια και για τους international students. Αν μενεις μονος σου σε γκαρσονιερα πληρωνεις απο $600 και πανω, αναλογα με την περιοχη που μενεις. Συνηθως τα φθηνα ειναι κυριολεκτικα στου διαολου την μανα και σε καμια περιπτωση δεν σε βολευει να ξυπνας απο τις 5 για να εισαι στη σχολη στις 8. Στο κεντρο που πιστευω πως ειναι η καλυτερη περιοχη γιατι εχει πολυ καλη συγκοινωνια, ζωη, αγορα, κτλ οι τιμες ειναι αρκετα τσιμπημενες. Στην καλυτερη περιπτωση βρισκεις γκαρσονιερα με $800 τον μηνα και συμπεριλαμβανει ζεστο νερο και θερμανση. Πιο πολυ ομως θα συμφερει να μενεις με αλλους σε διαμερισμα με 4-5 δωματια, οποτε θα σου βγαινει γυρω στα $400 τον μηνα.
Να τονισω επισης οτι γενικα το νερο δεν το πληρωνεις. Οποτε πληρωνεις μονο ρευμα, τηλεφωνο, ιντερνετ και τηλεοραση. Εγω τηλεοραση δεν βλεπω, οποτε δεν εχω cable και ο λογαριασμος ρευματος, τηλεφωνου και ιντερνετ μου βγαινει γυρω στα $90 τον μηνα. Ο λογαριασμος του κινητου μου ειναι $25 τον μηνα. Το πασο για τα μεσα μαζικης μεταφορας κυμαινεται απο τα $70κατι για 1η ζωνη και ξεπερνα τα $150 για ολες τις ζωνες (συνηθως δεν χρειαζεσαι πασο για πανω απο μια ζωνη, αφου τα σαββατοκυριακα και τις καθημερινες μετα τις 6.30 το απογευμα, μπορεις να πας σε ολες τις ζωνες και αλλωστε η δευτερη ζωνη ειναι αρκετα μακρια - εγω πολυ σπανια παω στην 2η και ποσο μαλλον στην 3η). Αν εισαι ομως φοιτητης, εχεις ενα universal πασο το οποιο κοστιζει $25 τον μηνα και πας σε ολες τις ζωνες. Τα διδακτρα για μενα ηταν γυρω στα $5000-6000 τον χρονο, για τους international μαθητες υπολογιζε τα διπλα ή ακομα και τα τριπλα. Η ιατρικη περιθαλψη δεν γνωριζω ποσο ειναι για τους μη καναδους, υπολογιζε γυρω στα $50-60 τον μηνα. Φαγητο, ρουχισμος, ηλεκτρονικες συσκευες και διαφορα αλλα ειναι πολυ φθηνα σε σχεση με την ελλαδα, αλλα μαλλον λιγο πιο ακριβα απο την αμερικη.
Παντως ειναι πολλα τα λεφτα για διδακτρα αν δεν εισαι καναδος ή δεν εισαι μονιμος κατοικος. Πιο πολυ σε συμφερει να κανεις αιτηση για να γινεις μονιμος κατοικος ωστε να πληρωνεις οσα και οι καναδοι.
Super κατατοπιστικο ποστ Ηρω...αργησα να το δω....Τελικα συμφερει η ζωη στον καναδα...καλυτερα απο ΗΠΑ.
Ερωτηση,οι γονεις μου σπουδασαν στο concordia και ο θειος μου στο Mc Gill,για κοινωνικες επιστημες προτεινεις καποιο απο τα δυο η καποιο αλλο?
Επισης να ελπιζω οτι οι τιμες πανω κατω ισχυουν και για τις αλλες πολεις?montreal toronto quebec κλπ?
Βρισκεις ευκολα δουλεια?Σαν μεταπτυχιακος θυμαμαι που ειχες πει οτι μπορεις να απασχολεισαι στο πανεπιστημιο και να πληρωνεσαι....υποτροφιες παιζουν?
Tnx και σορι για το πρηξιμο...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.