Πανεπιστήμια στο νότο ή δύση (εκτός βορά π.χ Παρίσι, περιοχή Νορμανδίας κτλ.) και ενδιαφέρομαι για τις σχολές υγείας (εκτός ιατρικής) και αν μπορώ να επιλέξω κάτι εκτός αυτών των σχολών θα επέλεγα διεθνών σπουδών.
Σου απάντησα και στο άλλο θέμα, για σχολές υγείας πρέπει να περάσεις PACES. Οι καλύτερες Ιατρικές στη Γαλλία, όπου και γίνεται ο πρώτος χρόνος του PACES, θεωρούνται του Montpellier, του πρώην Paris 5, νομίζω πλέον είναι μέρος του Université de Paris, και του πρώην Pierre et Marie Curie, πλέον Faculté de Médecine de Sorbonne Université. Για Διεθνείς Σπουδές, θα σου έλεγα να πας Sciences Po αλλά θέλει classes prépa και η sélection είναι πολύ αυστηρή. Εξαιρετικό είναι σίγουρα το Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Πήγαινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο να σε ενημερώσουν για τη διαδικασία. Αν γίνεις δεκτός, μπορείς να πάρεις υποτροφία απ' το CROUS, είναι καθαρά με βάση τα κοινωνικά κριτήρια, και να μείνεις σε CROUS, εκτός Παρισιού, στο Παρίσι είναι πολύ δύσκολο να μείνεις σε CROUS αλλά δεν χάνεις τίποτα να το διεκδικήσεις.
Παιδιά καλημέρα. Επειδή ενδιαφέρομαι αλλα ειμαι ασχετος εντελώς με τις σπουδες εκει, γνωρίζετε καποιο καλο πανεπιστημιο για ανθρωπιστικές σπουδες; (Ψυχολογια)
Εξαρτάται τι σε ενδιαφέρει περισσότερο. Το πρώην Paris 5 δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην κλινική ψυχολογία, ενώ το πρώην Paris 7 στην ψυχανάλυση (εκεί δίδασκε και η Kristeva). Πλέον έχουν ενωθεί στο Université de Paris, φαντάζομαι έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα στο licence ψυχολογίας. Το Paris 8 επίσης προσφέρει σπουδές ψυχολογίας-ψυχανάλυσης κάπως πιο θεωρητικές γιατί έχει λιγότερες ώρες πρακτικής και είναι σχεδόν αποκλειστικά λακανικοί. Τις μεγαλύτερες πρακτικές τις είχε το Paris 7, τώρα που ενώθηκαν με το 5 δεν ξέρω τι ακριβώς κάνουν. Πήγαινε κι εσύ στο γαλλικό ινστιτούτο να σε κατατοπίσουν σχετικά με τη διαδικασία των αιτήσεων.
Το Β2 αρκεί για να γραφτείτε σε προπτυχιακό και πιθανότατα θα γραφτείτε πολύ εύκολα, γιατί η πρόσβαση στην τριτοβάθμια είναι ελεύθερη στη Γαλλία. Όμως, αφού μπείτε, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να διαβάσετε πολύ σκληρά γιατί το να μπείτε στη δεύτερη χρονιά σπουδών κι έπειτα στην τρίτη είναι πολύ δύσκολο και κόβεται πολύς κόσμος. Για το PACES και τις classes prépa δεν το συζητώ, εκεί γίνεται ο χαμός και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σας κόψω τα φτερά, αλλά ο ανταγωνισμός είναι στην κυριολεξία τεράστιος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα να κάνετε κάποια έξτρα μαθήματα γλώσσας αν όντως σκοπεύετε να φύγετε, για να είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στα μαθήματα όσο το δυνατόν καλύτερα. Στο Paris 7 ξέρω ότι ανέβαιναν στο Facebook απομαγνητοφωνημένες lectures από φοιτητικές εθελοντικές ομάδες για να διευκολύνονται τα παιδιά που η πρώτη τους γλώσσα δεν είναι τα γαλλικά – μακάρι αυτό να συμβαίνει ακόμη, θα είναι εξαιρετικά βοηθητικό.

Συγγνώμη αν σας έδωσα μια πολύ ζόρικη εικόνα, δεν ήθελα να σας τρομάξω. Απλά προσπάθησα να σας δώσω μια ρεαλιστική εικόνα.
Σας εύχομαι καλή τύχη!