Γεια σας,
Πωπω έχω καιρό να γράψω σε τέτοιο θέμα αλλά θα εκτιμούσα πολύ να βρω κάποιον που έχει σπουδάσει στην Ολλανδία. Ίσως κάποιος που να έχει κάνει master θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμος, ωστόσο, προς το παρόν, έχω πολύ γενικές απορίες κυρίως σχετικά με το κόστος ζωής (δεν ενδιαφέρομαι για Amsterdam, κυρίως για Maastricht, Rotterdam καi Leiden) και επίσης θα ήθελα καί κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα φοιτητικά δάνεια, τις δουλειές ως φοιτητής. Αν δε βρω κάποιον που έχει ολοκληρώσει κάποιο από τα masters που με ενδιαφέρουν, ακόμα καλύτερα
Καλησπέρα Εχέμυθη!
Αν και δεν έχω σπουδάσει στην Ολλανδία, από την προσωπική μου έρευνα και έχοντας μερικούς γνωστούς που έχουν σπουδάσει στην Ολλανδία (δυστυχώς όχι στα πανεπιστήμια που ανέφερες) ευελπιστώ να σε βοηθήσω.
Πανεπιστήμια:
Leiden:
Καταρχάς από τα πανεπιστήμια που ανέφερες θα σου συνιστούσα το πανεπιστήμιο του Leiden. Το πανεπιστήμιο του Leiden βρίσκεται δίπλα στη Χάγη και κοντά στο Άμστερνταμ και οι αποστάσεις είναι αρκετά μικρές (μερικών λεπτών στις περισσότερες περιπτώσεις). Πιστεύω ότι είναι αρκετά θετικό στη περίπτωση σου διότι σε αντίθεση με το Maastricht (που είναι μια από τις πιο μακρινές πόλης της Ολλανδίας ως προς τις άλλες μεγάλες δηλαδή Άμστερνταμ κτλ) αν σπουδάσεις στο Leiden μπορείς να αναζητήσεις δουλειά ως φοιτήτρια και στις γειτονικές πόλης. Το πανεπιστήμιο του Leiden φημίζεται για τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιστήμες (σε ένα επίπεδο σχετικά με τα οικονομικά). Αν επιθυμείς να κάνεις μεταπτυχιακό πάνω στις ανθρωπιστικές ή κοινωνικές επιστήμες σου το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Rotterdam:
Αν επιζητείς μεταπτυχιακό στα οικονομικά, επιχειρήσεις, λογιστική, χρηματοοικοινομικά κτλ το πανεπιστήμιο του Rotterdam είναι μια must επιλογή για αυτή τη περίπτωση. Ως γνωστών το Rotterdam περιέχει ένα ή και το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι αν θες να κάνεις μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά, οικονομικά ή πάνω σε αυτούς τους τομής, το πανεπιστήμιο θα κατέχει μια καλύτερη εμπειρία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα με συνέπεια η ποιότητα του μεταπτυχιακού σου να είναι καλύτερη.
Maastricht:
Αν και δεν γνωρίζω πολλά για αυτό το πανεπιστήμιο, μπορώ να πω ότι είναι ένα καλό πανεπιστήμιο, μπορεί να φτάνει και του Leiden όμως είναι αρκετά μακριά από τις υπόλοιπες πόλης... αν δεν σου είναι πρόβλημα τότε σου το συνιστώ.
Groningen:
Επίτρεψε μου να σου συστήσω το πανεπιστήμιο του Groningen. Το πανεπιστήμιο του Groningen είναι ένα από τα καλύτερα της Ολλανδίας ειδικά ως προς θέματα ανθρωπιστικών, κοινωνικών συμπεριλαμβανομένου τα οικονομικά. Βρίσκεται λίγο πιο μακριά από το Rotterdam και σου συνιστώ να το κοιτάξεις όπως και το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
Κόστος ζωής:
Οι γνωστοί μου που σπουδάζουν στην Ολλανδία μου έχουν πει ότι το κόστος ζωής είναι αρκετά ακριβό σε σύγκριση με την Ελλάδα... μιας που έχουν και μεγαλύτερους μισθούς στην Ολλανδία. Οι τιμές ποικίλουν στις επαρχιακές πόλης όμως είναι σχεδόν ίδιες.
Φοιτητικά δάνεια:
Στην Ελλάδα ιδιαίτερα η τράπεζα Πειραιώς και άλλες σου δίνουν εύκολα ένα φοιτητικό δάνεια με απλή απόδειξη ότι σπουδάζεις στο πανεπιστήμιο που αναφέρεις. Στην Ολλανδία τα φοιτητικά δάνεια θα έχουν διαφορετικές προϋποθέσεις οπότε σου συνιστώ να ψάξεις καλά τι σου συμφέρει (δες και τους τόκους κτλ)
Εν κατακλείδι:
Η Ολλανδία είναι μια φανταστική χώρα για σπουδές. Παρότι που κακολογείτε από τους μέσους Έλληνες λόγω μιας κακής και άδικης φήμης που έχει, τα πανεπιστήμια της είναι εξαίσια και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεις. Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο... είμαι σίγουρος ότι αρκετά άλλα άτομα του forum που έχουν σπουδάσει στην Ολλανδία θα σε βοηθήσουν.
Καλή συνέχεια με τις σπουδές σου στην όμορφη Ολλανδία!