Δεν είμαι φωτεινός παντογνώστης ούτε και έχω το αλάθητο. Αλλά τα τελευταία 5 χρόνια (από το μεταπτυχιακό και μετά) διαπιστώνω με πόση ελαφρότητα παίρνουμε αποφάσεις σχετικά με τις σπουδές μας.
Φυσικά δεν λέω να είμαστε ρομποτάκια και να έχουμε προγραμματισμό για δέκα χρόνια. Αλλά δεν μπορεί ένα παιδί 17 χρονών να μην είναι ικανό να αποφασίσει τι θα κάνει. Είναι ικανά για άλλα και για άλλα, γι αυτό δεν είναι; Φυσικά θα υπάρχουν και αποκλίσεις, δεν αντιλέγω, θα γίνουν και λάθη. Αλλά κάθεσαι και τρως 4-5 χρόνια από τη ζωή σου με σκοπό να δώσεις κατατακτήριες ΜΕΤΑ; Για να έχεις ΑΛΛΟ ένα πτυχίο καβάτζα; Από άσχετη σχολή; Και τι θα το κάνεις το πτυχίο αυτό αν δεν το γουστάρεις; Θα το έχεις στερήσει από κάποιον άλλον (που θα ήθελε να μπει πιθανώς και του πήρες τη θέση).
Στο μυαλό μας θα πρέπει να υπάρχει (πλέον και δυστυχώς) ένας πρακτικός καθαρά σχεδιασμός. Να υπολογίζουμε το επόμενο βήμα μας, που θα μας βγάλει ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να σταθούμε στα πόδια μας. Το να φεύγω από φιλολογία, με μηδενικές γνώσεις χημείας κλπ και να μπαίνω ιατρική, στα μάτια μου είναι αψυχολόγητο. Και δείχνει μια μανία για μουράτες σχολές (στα μάτια μου πάντα). Και αν δεν είναι μουράτες οι σχολές, βλέπουμε παιδιά με 2 και 3 πτυχία να ξαναδίνουν κατατακτήριες. Τα βλέπω εγώ 3 χρόνια τώρα που επιτηρώ σε αυτές τις εξετάσεις. Παιδιά από ΤΕΙ που δεν υπάρχουν θέλουν να μπουν στα ΜΜΕ και δεν μπορούν να αρθρώσουν μία λέξη. Δεν κάνω πλάκα. Ούτε μία σωστή φράση δεν είχαν γράψει. Αυτό δεν είναι αψυχολόγητο; Τι περιμένουν; Μερικοί το λένε και ξεκάθαρα ότι απλά θέλουν επιμήκυνση της φοιτητικής ζωής.
Μπορώ να δεχτώ να κάνει κάποιος ένα δεύτερο πτυχίο για να πάει ένα βήμα παρακάτω, να πάρει άλλο ένα εφόδιο σχετικό με αυτό που έχει ήδη και θέλει να ενδυναμωθεί, να πατήσει καλύτερα στον χώρο που τον ενδιαφέρει. Αλλά το να μηδενίσει το κοντέρ στα 22-23, μου φαίνεται αστείο.
ΥΓ: Λίγο χαοτική η σκέψη μου, λάιβ θα τα έλεγα καλύτερα!

Και επαναλαμβάνω, δεν διεκδικώ τα σκήπτρα της αλήθειας, ίσως έχω κακά παραδείγματα από τον περίγυρο μου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.