Υπάρχει ένα κενό στην συζήτησή σας. Η Σχολή βάση Νόμου Πλαισίου, καλύπτει επιστήμες ομοειδούς αντικειμένου δηλ., με κοινή επιστημονική αναφορά. Λέμε Πολυτεχνική Σχολή και εννοούμε τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών,..κ.α. τα οποία χορηγούν διαφορετικά πτυχία το καθένα, ενώ έχουν διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης. Διοικητικά μια Σχολή έχει ως εξής:
- Κοσμήτορας: διοικητής της Σχολής (Καθηγητής)
- Πρόεδρος Τμήματος που ανήκει στην Σχολή: Καθηγητής
- Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος: Καθηγητής
- Γραμματέας Τμήματος: Υπάλληλος
- Διευθυντής Τομέα (ανάλογα πόσους τομείς έχει το χ Τμήμα): Καθηγητής
- Γραμματέας Τομέα: Υπάλληλος
Λάθος διοικητικό οργανόγραμμα: Άνθρωποι δίχως διοικητικές ικανότητες και εμπειρία από την αγορά, διαχειρίζονται θέσεις ευθύνης και φυσικά τα κονδύλια ύπαρξης του Τμήματος. Τουλάχιστον ο Κοσμήτορας ή/και ο Πρόεδρος του Τμήματος, σε όλο τον κόσμο, είναι άνθρωπος με πλούσια εμπειρία στην αγορά, γνωρίζει το management στην πράξη, είναι πραγματικός οικονομικός υπεύθυνος και όχι κομματικός παράγοντας. Δεν παίζει ρόλο αν είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού. Παίζει ρόλο..ότι στη χώρα μας, είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού και οι περισσότεροι είναι "παιδιά του κόμματος". Αυτό έχει αντίκτυπο σ' αυτά που ψάχνει ο vikam και δεν βρίσκει στην χώρα μας.
Η κάθε Πολυτεχνική Σχολή έχει ένα Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών ή Γενικό Τμήμα το οποίο υποστηρίζει ακαδημαϊκά το κάθε Τμήμα της Σχολής στα προπτυχιακά μαθήματα υποβάθρου μαθηματικών και φυσικής. Επίσης το Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών ή Γενικό Τμήμα διεξάγει και ακαδημαϊκή έρευνα μεταπτυχιακού επιπέδου. Δεν χορηγεί πτυχίο (δίπλωμα). Όμως η ΣΕΜΦΕ αποτελεί εξαίρεση πανελλαδική. Τέτοιο Τμήμα σαν την ΕΜΦΕ υπάρχει σε όλες τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας μας. Όπως καταλαβαίνετε από την ορολογία που χρησιμοποίησα, άλλο Εφαρμοσμένη Επιστήμη και άλλο Θετική (Φυσική) Επιστήμη. Τα μαθηματικά και η φυσική είναι θετικές επιστήμες και όχι εφαρμοσμένες επιστήμες! Εφαρμοσμένη επιστήμη είναι η επιστήμη του μηχανικού (engineering sciences and mechanics).
Αν δεν σας βολεύει η Ελληνική γιατί βλέπω μεγαλοπιάνεστε με Αμερική: άλλο πράγμα το Deparment of engineering sciences and mechanics και άλλο πράγμα το Department of (Applied) Mathematics, το Department of Physics,.. Θα ήθελα να υπογραμμίσω μια αφέλεια που ορισμένοι διατυπώνουν: Μην συγκρίνετε μια χώρα με μια ήπειρο (συνομοσπονδία χωρών). Η Αμερική δεν είναι χώρα αλλά ήπειρος. Είναι να σαν συγκρίνουμε την Ε.Ε. με την Ελλάδα. Οπότε συγκρίνετε την Ε.Ε. με την Β.Αμερική. Η κάθε κοινοπολιτεία της Αμερικής έχει δικό της εκπαιδευτικό πλαίσιο και κυβέρνηση. Οπότε; Από τη στιγμή vikam που στην χώρα μας, έχει πολεμηθεί άγρια η εξωτερική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων από ερευνητικά ινστιτούτα του εξωτερικού ή βιομηχανίες της ελεύθερης αγοράς, λογικό είναι να υστερούμε.
Τουλάχιστον πρέπει να φουσκώνουμε με καμάρι για τις κομματικές βιομηχανίες που έχουμε μέσα στα Πανεπιστήμιά μας και για την ποιότητα των πτυχιούχων-κομματοπατέρων που εξάγουμε (αυριανοί βουλευτές, πολιτικάντηδες..κ.α.). Κάτι είναι και αυτό. Αυτό παλεύουμε, αυτό έχουμε. Επίσης για ποιο λόγο δεν συγκρίνουμε την χώρα μας με μια χώρα ίδιου "μεγέθους" π.χ. Ολλανδία, Σουηδία,..ε; Θεωρώ τουλάχιστον αφελές να μιλάμε για αντικείμενα aerospace engineering, nuclear engineering, ..όταν ακόμη δεν έχουμε λύσει ζωτικά θέματα «π.χ. να ανοίξεις μια επιχείρηση στην χώρα μας χρειάζονται ένα σωρό κωλόχαρτα δημοσίου και για να μην καταλήξει στο άρθρο 99 και ο ιδιοκτήτης φυλακή, θέλει τρομερά πνευμόνια που ο μέσος φοιτητής ή πτυχιούχος (της χλιδανεργίας και καλοπέρασης) δεν έχει διότι απλά δεν διδάσκονται κάπου». Υπάρχουν πολλοί μεγαλοεπιστήμονες που πιάστηκαν με..το επιχειρείν και κατέληξαν φυλακή και άλλοι που γράφουν το Δημήτρης όλα με "ι" και έχουν επιχείρηση βιώσιμη 50 ετών και άνω. Οπότε όλα είναι σχετικά..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.