Σε γενικές γραμμές... +1.
Ας αναφέρουμε όμως και κάποιες λεπτότατες «ακαδημαϊκές-επαγγελματικές» γραμμές που μας έρχονται από την πολυαγαπημένη μας UK, τη χώρα (για μένα) που για να οικονομήσει φράγκα από τις πάλαι ποτέ αποικίες της τα έχει κάνει εκπαιδευτικά (και κατʼ επέκταση εργασιακά) κ***ο στην Ευρώπη (και όχι μόνο)...
Καταρχάς νομίζω Civilara και λοιποί (και μόνο με τα έτη σπουδών αναφέρομαι εδώ), ότι οι απόφοιτοι Μηχανικοί του εξωτερικού (και δη Αγγλία με 3ετές πτυχίο) πρέπει να έχουν ΚΑΙ master (άρα 4 έτη σπουδών συνολικά) για να γίνουν δεκτοί στο 5 έτος σπουδών (άρα και μαθήματα και εκπόνηση πτυχιακής) στην προσπάθεια ισοτίμησης/αντιστοίχισης του πτυχίου τους προς αυτά των απονεμόμενων με τα Ελληνικά ΑΕΙ (άρα 5 έτη σπουδών για πτυχίο & master και όχι 4). Διόρθωσέ με αν έχω λάθος, γιατί δεν ξέρω το όλον και από πρώτο χέρι.
Σε γενικές γραμμές έτσι είναι. Το ΤΕΕ απαιτεί από τους διπλωματούχους μηχανικούς αγγλοσαξονικών πανεπιστημίων την κατοχή τίτλων Bachelor και Master με ελάχιστη διάρκεια φοίτησης 4 ακαδημαϊκά έτη καθώς και αναγνώριση-ισοτίμηση ΔΟΑΤΑΠ. Ο ΔΟΑΤΑΠ για να δώσει στους κατόχους Bachelor+Master την ισοτίμηση, πρέπει να περάσουν έναν ικανό αριθμό προπτυχιακών μαθημάτων από τα ελληνικά πολυτεχνεία που συνήθως είναι στο 5ο έτος. Έτσι λοιπόν, κάνουν τυπικά 5 χρόνια για να γραφτούν στο ΤΕΕ αλλά η διαφορά έγκειται στο γεγονός οτι στα ίδια έτη σπουδών έχουν αναγνωρισμένο από την πολιτεία Master παρόλο που το ακαδημαϊκό επίπεδο του διπλώματος των πολυτεχνείων είναι ακόμα υψηλότερο του Master.
Πάμε τώρα στη φράση-κλειδί «ισοδυναμίας των διπλωμάτων πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών 5ετούς διάρκειας ενιαίας και αδιάσπαστης δομής με μεταπτυχιακούς τίτλους MSc-MEng».
Από ό,τι έχω αφουγκραστεί στο τί συμβαίνει τελευταία στη UK (κυρίως Αγγλία και Ουαλία) είναι ότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται την «πατατιά» των 3τών πτυχίων (στους π.χ. Μηχανικούς που συζητάμε εδώ). Τί έκαναν οι φωστήρες τους? Επειδή τα «Εγγλεζάκια» τελευταία σπουδάζουν στη Σκωτία (4ετή προπτυχιακά προγράμματα) μιας και θεωρούνται «πιο σοβαρές/ολοκληρωμένες» σπουδές (άρα απώλεια μερικών euros)... τα Αγγλικανικά unis πήγανε και βάλανε 4ο προπτυχιακό έτος προαιρετικού χαρακτήρα και το ονομάσανε «MSc in Engineering». Αυτό σημαίνει ακαδημαϊκά, ότι έχεις master μαζί με το πτυχίο (ενιαίας και αδιάσπαστης δομής σε προπτυχιακά+μεταπτυχιακό), αλλά για την αγορά εργασίας δεν σημαίνει κάτι ουσιαστικό, γιατί είναι ένα «γενικόλογο» μαστερ στο προπτυχιακό (εδώ Master στη Μηχανοτεχνία ας το πούμε).
Και μην ξεχνάμε πάντα ότι δουλειές ψάχνεις με το τελευταίο σου χαρτί (με μισθολογικά κιόλας προνόμια), ενώ στην Ελλάδα «τα πάντα όλα» είναι το πτυχίο και μόνον...
Αυτό το ξέρουν τα «Εγγλεζάκια» και φυσικά ΔΕΝ το κάνουν, αλλά προτιμούν να «πληρώσουν» (μην ξεχνάτε ότι έχουμε ΚΑΙ τα δίδακτρα) και να κάνουν το MSc in Χ ειδικευμένο/συγκεκριμένο αντικείμενο που έχει εφαρμογές ΚΑΙ στην αγορά εργασίας (και φυσικά θα έχουν ανταποδοτικότητα τα δίδακτρα που έσκασαν για το «ειδικό» MSc κάτι που δεν προσφέρει φυσικά το «γενικόλογο» μάστερ).
Με δύο λόγια: μήπως μας έρχεται και «διαβάθμιση» και στο «μάστερ»??? Κάτι δηλαδή που εργασιακά «παλεύουν» οι 5ετείς σχολές στις «ενιαίας και αδιάσπαστης δομής» να είναι ολοκληρωτικά μία τρύπα στο νερό? Οψώμεθα...
Ελπίζω να σας είναι ξεκάθαρο στο τί προσπαθεί να πει ο ποιητής και να μην σας μπέρδεψα περισσότερο...
Τα Εγγλεζάκια όπως είπες κατάλαβαν την "πατατιά" που έκαναν με τα 3ετή Bachelor και άρχισαν να υποβαθμίζουν τα Bachelor με την θέσπιση προγραμμάτων 4ετούς φοίτησης που οδηγούν απευθείας στην απόκτηση τίτλου Master ο οποίος τυπικά αντιστοιχεί στο 4ο έτος σπουδών. Το Master αυτό είναι "γενικόλογο" όπως πολύ ορθά είπες και φέρει τον τίτλο Master in "ειδικότητα μηχανικού" Engineering. Π.χ. Master in Civil Engineering.
Αυτό το μοντέλο πήγαν να το φέρουν και στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συνθήκης της Μπολόνια επι υπουργείας Πέτρου Ευθυμίου. Και ποιο το ελληνικό όνομα αυτού του μεταπτυχιακού τίτλου? "Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών"
Σύμφωνα με το τότε νομοσχέδιο που παρέμεινε τελικά στα χαρτιά (αλλά ποιος ξέρει τι θα γίνει σε λίγο καιρό με την συνθήκη της Μπολόνια) σε κάθε ΑΕΙ (είτε 4ετούς, είτε 5ετούς, είτε 6ετούς φοιτήσεως) θα λειτουργούσαν 3 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών:
1) Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Προχωρημένων Σπουδών (ΔΠΣ) και θα διαρκούσε 1 ή 2 έτη με υποχρεωτική εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η αγγλική του ορολογία είναι Master of Science in "όνομα σχολής" . Π.χ. Master of Science in Biology, Master of Science in Mathematics, Master of Science in Civil Engineering, Master of Science in Mechanical Engineering, Master of Scinece in Agricultural Engineering κλπ.
2) Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) και θα διαρκούσε 1 ή 2 έτη με υποχρεωτική εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η αγγλική του ορολογία είναι Master of Scinece in "επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης". Π.χ. Master of Science in Seismic Engineering, Master of Science in Applied Mathematics, Master of Science in Geoinformatics κλπ.
3) Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος και θα διαρκούσε κατ' ελάχιστον 3 ακαδημαϊκά έτη.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, τα διπλώματα των σχολών πανεπιστημιακής στάθμης, ενίαιας και αδιάσπαστης δομής 5ετούς φοίτησης, με θετικό-τεχνολογικό εφαρμοσμένο χαρακτήρα τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα εμβάθυνσης για τουλάχιστον 2 εξάμηνα και την υποχρεωτική εκπόνηση διπλωματικής εργασίας για τουλάχιστον 1 εξάμηνο ισοδυναμούν με Διπλώματα Προχωρημένων Σπουδών.
Σύμφωνα με εκείνο το νομοσχέδιο τα Διπλώματα Προχωρημένων Σπουδών και τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης ήταν ισοδύναμα και αντιστοιχούσαν με μεταπτυχιακό τίτλο Master of Science σύμφωνα με τα αγγλοσαξονικά δεδομένα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εκείνο, έπρεπε για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, ο υποψήφιος διδάκτορ να είναι κάτοχος είτε ΔΠΣ είτε ΜΔΕ.