Aντιγραφω απο το μπλογκ μου:
https://sourotiri.blogspot.com/2008/09/blog-post_12.html
Μου την δινει παρα πολυ να ακουω ανθρωπους -σχετικους και ασχετους- να υποτιμουν τον κοπο ενος καθηγητη, θεωρωντας φυσικα οτι η δουλεια τους ειναι περισσοτερο κουραστικη απο την δικια μου.
Σκηνικο 1, με ταξιτζη. Τα επιχειρηματα του, ακραδαντα.
"Δεν πληρωνεις ουτε πετρελαια ουτε τιποτα, πας, πινεις το καφεδακι σου, λες το μαθηματακι σου και μεσα σε μια ωρα τσεπωνεις 15-20-25 ευρω".
Σκηνικο 2, με ντελιβερα. Τα επιχειρηματα του:
"Εγω ειμαι εξω βρεξει-χιονισει, χτυπαω 8ωρα οταν δουλευω, ειμαι στους δρομους με κινδυνο της ζωης μου, ανεβαινω σκαλια για να παω το φαγητο στον πελατη, ενω εσυ οταν δουλευεις, καθεσαι και μιλας. Ακομη και σε τραπεζα να δουλευες ή στην εφορια, τα πραγματα ειναι χειροτερα, τοσο απο θεμα ωραριου οσο και απο θεμα χρηματων".
Για να ξεκαθαρισουμε λιγο με αυτες τις μαλακιες:
Καταρχας δεν αμφιβαλλω ΚΑΘΟΛΟΥ οτι και οι 2 αυτες δουλειες εχουν πολλη κουραση. Φανταζομαι οτι και οι δυο τους οταν γυριζουν σπιτι τους το μονο που θελουν να κανουν ειναι να πεσουν ξεροι για υπνο. Επισης αντιλαμβανομαι οτι η αμοιβη τους δεν ειναι οσο θα ηθελαν [των περισσοτερων αλλωστε, ειναι ετσι].
Αναφορικα με την δουλεια ενος καθηγητη στον ιδιωτικο τομεα ομως...
Πρωτον, για να φτασεις να πεις οτι γαμιεσαι στην δουλεια, ειτε αυτο σημαινει οτι δουλευεις σε 2-3 φροντιστηρια ή εχεις 10 ιδιαιτερα, πρεπει να φτυσεις αιμα. Το να βρεις το πρωτο σου ιδιαιτερο/φροντιστηριο δεν ειναι καθολου ευκολη υποθεση, και, οταν το βρεις, η αμοιβη σου θα ειναι ελαχιστη. Το να βρεις τα επομενα ιδιαιτερα/φροντιστηρια ειναι επισης θεμα τυχης, μιας και θα πρεπει να συστησει καποιος ή να εχεις αποκτησει μια Α εμπειρια. Προσωπικα, τα 4 πρωτα χρονια της δουλειας μου εβγαζα λιγοτερα απο 400 ευρω τον μηνα.
Δευτερον, κανεις δεν υπολογιζει οτι η δουλεια ενος καθηγητη δεν ειναι 12 μηνες τον χρονο, αλλα 8. Αυτο αλλοι το βλεπουν οτι "καθεσαι 4 μηνες", αλλα εγω το βλεπω οτι πρεπει να δουλεψω 8 μηνες για να θρεψω 12. Ακομη κι αν ηθελα να δουλεψω παραπανω [που θελω], δεν μπορω. Οσα και να βγαζει κανεις, πρεπει να τα υπολογιζει επι 2/3. Τα ιδιαιτερα δεν σου δινουν ουτε δωρα Χριστουγεννων/Πασχα ουτε ενσημα, ενω στα φροντιστηρια αυτα επαφιενται στην καλη θεληση του ιδιοκτητη.
Τριτον, το να εχεις υπο την εποπτεια σου μερικες δεκαδες παιδια και να πρεπει να εξηγησεις στο καθενα το μαθημα, τις αποριες του, να το μαλωνεις, να το επιβραβευεις, να το ελεγχεις, κτλ μεχρι το καθε παιδι να βγαλει απο μεσα του το 100% των δυνατοτητων του ειναι πολυ ψυχοφθορο. Υπαρχουν παιδια και παιδια, και πρεπει ολα να τα αντιμετωπιζεις με τον καταλληλο τροπο. Προσωπικα, οταν ερχονταν μερες που ειχα πολλες ωρες μαθημα, στο τελευταιο 2ωρο παντα ημουν ρακος.
Τεταρτον, ειναι σχεδον αδυνατον να βγαλεις εναν μηνα χωρις απωλειες. Ολο και καποιο παιδι θα αρρωστησει [ή θα "αρρωστησει"] και θα σου ακυρωσει το μαθημα, ολο και καποια αργια θα σου τυχει, [28η Οκτωβριου, 17η Νοεμβριου, Χριστουγεννα, 25η Μαρτιου, Πασχα κατα σειρα], μπορει ακομη και εσυ ο ιδιος να αρρωστησεις [ή να "αρρωστησεις"]. Οι απωλειες αυτες των μαθηματων δεν πληρωνονται.
Πεμπτον, τα μαθηματα δεν ειναι καθολου σταθερη δουλεια. Ενα παιδι π.χ., αν το αναλαβεις απο την πρωτη γυμνασιου, μπορει να σε παει [αν ολα πανε καλα στην συνεργασια με το παιδι και τους γονεις] το πολυ 6 χρονια. Δεν βρισκονται ομως ευκολα παιδια Α' Γυμνασιου. Τα περισσοτερα ειναι λυκειοπαιδα, με μικρη προοπτικη συνεργασιας για το μελλον [εως 3 χρονια]. Στα δε φροντιστηρια, μπορει να βρεθεις εξω απο εκει που δεν το περιμενεις. Σε αλλες δε περιπτωσεις, μπορει να συγχυστεις τοσο πολυ που να φυγεις και μονος σου.
Για να μην αναφερω περιπτωσεις καθηγητων που εχουν μεινει απληρωτοι για πολυ καιρο, τοσο απο φροντιστηρια [εχω συναδελφο που ηταν απληρωτος 6 μηνες και εμενε μονο και μονο για την σχεση που ειχε με τα παιδια] οσο και απο ιδιαιτερα [μια φιλη μου δουλεψε χωρις λεφτα και στο τελος η μανα της ειπε να παει να ψωνισει απο το μαγαζι της οσα της χρωστουσε].
Φυσικα, υπαρχουν καθηγητες οι οποιοι, οντας χρονια στο κουρμπετι, εχουν φτιαξει πολυ καλο ονομα, και μπορει να βγαζουν και 3 και 4 και 5 χιλιαρικα τον μηνα. Σας πληροφορω ομως, οτι δεν εχω γνωρισει κανεναν απο αυτους. Ολοι οι συναδελφοι με τους οποιους μιλουσα, εβγαζαν περιπου 1200-1500 ευρω τον γεματο μηνα.
Φυσικα, τα πραγματα ειναι εντελως διαφορετικα αν εισαι καθηγητης στο δημοσιο, και κανεις ιδιαιτερα στις ωρες εκτος σχολειου. Σε αυτην την περιπτωση, εχεις τα 1200 [χοντρικα] λεφτα απο το δημοσιο, και φυσικα την ωρα σου στο ιδιαιτερο την πουλας πιο ακριβα, οποτε μπορεις ανετα να φτασεις τα 3 χιλιαρικα χωρις κουραση.