Δηλαδή, με άλλα λόγια λέτε πως αφού η κοιλία των βαθμών συνέβη σε εσάς, θα συμβεί και σε μας. Και, σίγουρα δεν σας αμφισβητώ, το Λύκειο έχει μεγάλη διαφορά από το Γυμνάσιο, κυρίως σε ότι αφορά τις γενικές βαθμολογίες στα διαγωνίσματα. Όμως καλό θα ήταν να μην αποθαρρύνουμε τα παιδιά που θέλουν να αποδώσουν στο Λύκειο -και δεν αναφέρομαι σε εμένα, διότι εγώ το Λύκειο ούτε που το έχω σκεφτεί, για την ώρα με ενδιαφέρει το Γυμνάσιο. Αν είναι έτσι όπως τα λέτε, γιατί υπάρχουν ακόμη αριστούχοι και διανοούμενοι των μαθημάτων? Μήπως φταίνε και μερικοί (όχι όλοι) από εσάς για την κατηφόρα αυτή?
Για να γυρίσω πίσω στο θέμα, άλλο το 17 της Β' Γυμνασίου κι άλλο της Β' Λυκείου. Είναι δυο όροι που μοιάζουν, αλλά είναι ασύνδετοι μεταξύ τους και σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Είναι λογικό λ.χ. κάποιος να ψιλο-απογοητευτεί από ένα 17 στα Θρησκευτικά της Α' Γυμνασίου, ενώ ο ίδιος να είναι καταχαρούμενος με το 16.5 που πέτυχε στα Μαθηματικά κατεύθυνσης Γ' Λυκείου, έξι χρόνια αργότερα. Γι' αυτό είμαστε ενημερωμένοι κι εμείς οι <<μικροί>> του Γυμνασίου και ξέρουμε να μην τα έχουμε όλα δεδομένα. Ασφαλώς και υποψιάζομαι ότι τα 18-19 θα γίνουν 15-16 στο Λύκειο. Αλλά γιατί να σκοτίζομαι από τώρα? Ότι είναι να γίνει θα γίνει, και θα το χειριστούμε αναλόγως όταν θα συμβεί.
Όπως είπα, για την ώρα με ενδιαφέρει να βγάλω κανά καλό μέσο όρο χωρίς περιταίρω στόχους (αυτοί έρχονται μετά). Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κακό, ε? Και ξέρω επίσης ότι δεν θα με βοηθήσει αυτό το νούμερο τριμήνου στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα φορτώσω όλα στον κόκορα, κι όταν αρχίσουν να μετρούν οι βαθμοί, θα αρχίσω να διαβάζω. Χωρίς ψύχωση, πάντα, με τους βαθμούς, γιατί ευτυχώς οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε να βάζουμε και μέτρο σε ό,τι κάνουμε.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.