μα φυσικά δεν έχει νόημα η υπόθεση σου αφού η φυσική δεν θα αναπτυσσόταν ποτέ χωρίς τη φιλοσοφία.
Αφού η φιλοσοφία ήταν η πρώτη που αναπτύχθηκε, αυτό σημαίνει ότι θα είναι η βάση για όλες τις επιστήμες που θα αναπτυχθούν αργότερα,για τη δεύτερη, για τη τρίτη κ.ο.κ
Πώς είναι δυνατόν η δεύτερη επιστήμη που θα αναπτυχθεί να μην έχει ως βάση την πρώτη?και πάει λέγοντας.Είναι απλή λογική.Τι στο καλό δεν καταλαβαίνεις?
Κάποιος μάλιστα είπε ότι για να καταλάβεις φυσική δεν χρειάζεται φιλοσοφία,μέγα λάθος.Για να καταλάβεις καλά τη φυσική και να νιώσεις τις έννοιες ώστε να μπορέσεις και εσύ αύριο μεθαύριο να βγάλεις κάποια θεωρεία θα πρέπει να είσαι φιλόσοφος.Να πώ επίσης ότι και το ανώτερο πτυχίο που μπορεί να πάρει κάποιος για σπουδές στις φυσικές επιστήμης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας (Philosophiae Doctor, PhD).
Φίλε το έχω ψάξει το θέμα αλλιώς δεν θα μιλούσα,σε παρακαλώ σεβάσου την άποψή μου και μην μου το παίζεις έξυπνος.
Επειδή δεν κατάλαβες ότι η φυσική και τα μαθηματικά ήταν δύο τυχάρπαστες επιστήμες που έφερα ως παραδείγματα, θα το θέσω αλλιώς. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν οι επιστήμες 1 και 2. Τυχαίνει να έχει αναπτυχθεί πρώτα η 1, και μετά η 2: συνεπάγεται αυτό ότι η 1 είναι η βάση της 2? Σκέψου ότι είναι πιθανόν αυτές οι επιστήμες να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, ή ακόμα, η 2 να μπορεί να αναχθεί στην 1, ενώ η 1 στη 2, αντίστοιχα, να μη μπορεί. Καταλαβαίνεις τώρα πού θέλω να καταλήξω? Στα δικά μου μάτια, η υπόθεση βγάζει νόημα. Αυτό που δε θα έβγαζε νόημα θα ήταν να αναφερθεί κάποιος σε μια 3η επιστήμη πάνω στην υπόθεσή μου, ενώ εγώ ανέφερα μόνο 2.
Πες μού λοιπόν, πώς ορίζεις την
επιστήμη? Τι εννοείς, δηλαδή, όταν λες "επιστήμη"?
Θεωρώ πως αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις.
Όσον αφορά τη σχέση της φυσικής και της φιλοσοφίας, δέχομαι φυσικά ότι αρκετά προβλήματα φιλοσοφίας αποτέλεσαν ερεθίσματα για να απορρεύσει αργότερα ένα πρόβλημα φυσικής, και γενικότερα, ότι η φυσική οφείλει σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο που έχει κάνει μέχρι σήμερα στη φιλοσοφία. Και ξαναλέω, και το τονίζω: αυτό
δεν καθιστά τη φιλοσοφία βάση της φυσικής.
Η βαθύτερη κατανόηση της φυσικής χρειάζεται φιλοσοφία, όπως και η βαθύτερη κατανόηση των μαθηματικών και ούτω καθ' εξής. Η χρήση τους όμως, όχι.
Και εν τέλει θέλω να πω πως, ούτε το παίζω έξυπνος, ούτε προσπαθώ να φανώ κάτι. Αλλά το να μού μιλάς μ' αυτό το ύφος και μ' αυτή τη γλώσσα, είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για να κερδίσεις το σεβασμό μου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.