Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών vs Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής vs Οικονομικών Επιστημών vs Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων

Droopy

Νεοφερμένος

Ο Droopy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη. Το λέει (και) ο Βαρουφάκης: https://m.lifo.gr/mag/columns/6185
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πουλελες

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Πουλελες αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος. Έχει γράψει 217 μηνύματα.
Η Διοικητική Επιστήμη ασχολείται με την επιχειρησιακή έρευνα, τις βιομηχανικές επιχειρήσεις π.χ εργοστάσια, την παραγωγή, την διανομή(εφοδιαστική αλυσίδα) κτλ... Για να επιτευχθεί ο σκοπός της χρησιμοποιεί τις Ποσοτικές Μεθόδους και τα Πληροφοριακά Συστήματα ως εργαλείο. Επίσης η Διοικητική επιστήμη συνδυάζεται και με το Μάνατζμεντ. Όπως η Λογιστική συνδυάζεται με τα Χρηματοοικονομικά και τα Χρηματοοικονομικά με την Λογιστική, τα Οικονομικά και τις Ποσοτικές Μεθόδους(Μαθηματικά, Στατιστική, Οικονομετρία), έτσι και η Διοικητική Επιστήμη συνδυάζεται με το Μάνατζμεντ όπως και βέβαια το Μάνατζμεντ συνδυάζεται με την Διοικητική Επιστήμη αφού σε αρκετές κατευθύνσεις Μάνατζμεντ βλέπουμε και κάποια σχετικά μαθήματα της Διοικητικής Επιστήμης. Λοιπόν το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας συνδυάζει τους εξής άξονες: Διοικητική Επιστήμη, Μάνατζμεντ, Ποσοτικές Μεθόδους, Πληροφοριακά Συστήματα. Η Εφοδιαστική Αλυσίδα επίσης, είναι υποκατηγορία της Διοικητικής Επιστήμης. Οπότε στο ΔΕΤ μαθαίνεις κάποια γενικά πράγματα στους άξονες αυτούς που προανέφερα και εντρυφάς στην Διοικητικής Επιστήμη. Επίσης υπάρχουν κατευθύνσεις σχετικές επάνω σε αυτούς του άξονες που προανέφερα και μπορεί ο φοιτητής να ειδικευτεί εκεί που ενδιαφέρεται να εστιάσει. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει σε προπτυχιακό επίπεδο Μάρκετινγκ, Λογιστική, Χρηματοοικονομικά, Οικονομικά σίγουρα δεν πρέπει να επιλέξει το ΔΕΤ. Όμως μπορεί να σπουδάσει από αυτά σε κάποιο μεταπτυχιακό. Όσον αφορά το εύρος των μεταπτυχιακών του ΔΕΤ είναι πολυπληθής και μπαίνεις σε καλά μεταπτυχιακά και κυρίως λόγω των Ποσοτικών Μεθόδων και σε ποιο Quantitative πχ ακόμη και σε Computer Science και πιο ποσοτικά μεταπτυχιακά σε Χρηματοοικονομικά επιλέγοντας φυσικά και την κατεύθυνση που είναι σχετική με τις Ποσοτικές Μεθόδους.

Η γνώμη μου είναι πως το ΔΕΤ έχει να προσφέρει αρκετά σε ένα φοιτητή και θεωρώ πως είναι πολύ καλό που φτιάχτηκε ένα τέτοιο τμήμα να συνδυάζει αυτούς του τομείς που συνδυάζει τέλος πάντων.

Το ΛΟΧΡΗ από την άλλη το βρίσκω αναγκαίο να υπάρχει. Εξάλλου οι περισσότερες ευκαιρίες νομίζω πως βρίσκονται στον Χρηματοοικονομικό Τομέα και οι γνώσεις σε Λογιστική και Χρηματοοικονομικά εκτιμούνται αρκετά. Το τμήμα είναι καταπληκτικό. Όποιος θέλει φέρνει το πρόγραμμα σπουδών στα μέτρα του ανάλογα πως σκέφτεται να κινηθεί και στο μέλλον με κάποιο άλλο πτυχίο ή όχι. Συνήθως εκείνοι που σπουδάζουν Λογιστική και Χρηματοοικονομικά ενδιαφέρονται να πάρουν κάποιο επαγγελματικό τίτλο στην λογιστική όπως ACA(ICAEW), ACCA, CPA κτλ... ή το CFA για εκείνους που ενδιαφέρονται για Xρηματοοικονομικά και θέλουν να εστιάσουν στο Investment Management.

Τώρα στον Χρηματοοικονομικό Τομέα μπαίνουν διάφοροι με γνώσεις Χρηματοοικονομικών. Πτυχιούχοι Οικονομικών, Μαθηματικοί, Στατιστικοί, Φυσικοί, Πολυτεχνίτες όπως Engineering, Διοικητικής Επιστήμης, Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής κτλ...

Ένα πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνει τις λειτουργίες της επιχείρησης. Δηλαδή Μάνατζμεντ, Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομικά, Λογιστική, Διοικητική Επιστήμη, Πληροφοριακά Συστήματα. Συνήθως αυτά και τα 2 πρώτα χρόνια κάνεις εισαγωγικά μαθήματα σε αυτούς τους τομείς και τα τελευταία 2 χρόνια εξειδικεύεσαι σε ένα από αυτά που σε ενδιαφέρει. Επίσης ένα πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να υποστηρίξει κι άλλες κατευθύνσεις όπως Στατιστική, Οικονομικά, Financial Mathematics, Real Estate, Επιχειρηματικότητα και πολλά άλλα, αλλά πρέπει να κοιτάζεται τους ΟΔΗΓΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, γιατί το κάθε πανεπιστήμιο δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ή μπορεί να μην προσφέρει κατευθύνσεις και να προσφέρει επιλογές μαθημάτων.

Τα Οικονομικά κινούνται γύρω από την οικονομία του κράτους και συνήθως συνδυάζονται με τα Χρηματοοικονομικά.

Προπτυχιακο στα Μαθηματικα και μαστερ μετα στο Computer Science (που θα σε παρουν σχεδον σιγουρα). Τι να σου κανει το ΔΕΤ μετα?
Μην το θεοποιεις το ΔΕΤ. Δεν λεω οτι δεν ειναι καλο τμημα αλλα τα παντα στην ασοεε γινονται αρκετα ρηχα απ οσο θα επρεπε. Ιδιος καποια απο τα μαστερ της ασοεε ειναι για κλαματα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

APN

Νεοφερμένος

Ο APN αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 14 μηνύματα.
Δεν θεοποίησα το ΔΕΤ και ούτε ήταν αυτό σκοπός μου :-))). Απλά προσπάθησα να περιγράψω τι κάνουν και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος. Το ότι δέχονται από το ΔΕΤ ορισμένους σε μεταπτυχιακά Computer Science αληθεύει. Από εκεί και πέρα φυσικά έχουν να ανταγωνιστούν και με αυτούς που τελειώνουν απευθείας από το προπτυχιακό μια σχολή πληροφορικής. Απλά ανέφερα ότι έχει τη δυνατότητα το ΔΕΤ να σε βάλει και σε μεταπτυχιακό Computer Sciense, τίποτα παραπάνω :-))).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kourkoulos

Νεοφερμένος

Ο kourkoulos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 10 μηνύματα.
Παιδια τι σιγκρινουμε τωρα? Αν καποιος θελει να ασχοληθει και να γινει Οικονομολογος , μιλαμε για Οικονομικης Επιστημης.Αν καποιος θελει να ασχοληθει με τα λογιστικα και τα χρηματοικονομικα , δηλαδη λογιστης, οικονομικος διευθυντης, συμβουλος επενδυσεων, υπαρχουν τα αντιστοιχα τμηματα. Το ΔΕΤ που αναφερθηκε πιο πανω ,για μενα που εχω φιλους εκει ειναι Πληροφορικη πανω σε οικονομια με λιγο διοικηση.Και αυτο το λεω γιατι εχουν ΠΟΛΥ προγραμματισμο.
Οσο για τη κοντρα μεταξυ Ο.Δ.Ε και Οικ.Επισ. που υπηρχε πιο πανω ειναι αστεια για οποιονδηποτε καταλαβαινει εστω τα βασικα απο Οικονομικα. Η οικονομικη Επιστημη ειναι research και academic oriented ενω στο O.Δ.Ε oτι κανεις ειναι business oriented, οτι και να ειναι αυτο Μακρο-Μικρο-ποσοτικες. Απο αλλη σκοπια μαθαινει κατι ο ενας απο αλλη ο αλλος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

APN

Νεοφερμένος

Ο APN αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 14 μηνύματα.
Θα βάλω παρακάτω τις περιγραφές των ειδικοτήτων της Διοίκησης Επιχειρήσεων όπως δίνονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και νομίζω πως είναι αρκετά κατατοπιστικές για τον καθένα και θα βοηθήσουν αρκετά τους ενδιαφερόμενους:

Διοίκηση(Management):

Το πτυχίο στη Διοίκηση (Μάνατζμεντ) προετοιμάζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για διοικητικές και ηγετικές θέσεις σε ποικίλες οργανωτικές δομές στον ιδιωτικό, δημόσιο και μη-κερδοσκοπικό τομέα όπου η ανάγκη για συνεχή αλλαγή, προσαρμογή και ανάπτυξη θεωρείται δεδομένη.
Πρωταρχικός στόχος του πτυχίου στη Διοίκηση (Μάνατζμεντ) είναι να βοηθήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να αναπτύξουν τις βασικές δεξιότητες στη διοίκηση που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν στην εργασία τους.
Οι απόφοιτοι με ειδικότητα στη Διοίκηση θα αποκτήσουν τις απαραίτητες ικανότητες για να εργαστούν σε διοικητικές θέσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Μερικά παραδείγματα εργοδοτών αποτελούν η βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και συγκοινωνίες, οι τραπεζικοί και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, ο τουριστικός τομέας, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ο τομέας της ενέργειας, οργανισμοί περιβαλλοντικής διαχείρισης, και ο τομέας της υγείας. Οι απόφοιτοι μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους και σε εξειδικευμένες θέσεις (π.χ. λογιστική, χρηματοοικονομική, μάρκετινγκ, μηχανική, κτλ.) γιατί θα έχουν αποκτήσει ικανότητες ζωής. Τέλος, θα αποκτήσουν στέρεο υπόβαθρο για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.


Διοικητική Επιστήμη / Επιχειρησιακή Διοίκηση(Management Science):

Το πρόγραμμα σπουδών στην ειδίκευση της Διοικητικής Επιστήμης επικεντρώνεται στην καλλιέργεια και εμπέδωση θεμελιωδών γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν την ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών και λογισμικών μέσων για υποστήριξη επιχειρησιακών αποφάσεων. Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και διεθνοποίηση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και οι ραγδαίες εξελίξεις στην πληροφορική τεχνολογία, έχουν δημιουργήσει έντονη ανάγκη για ανάπτυξη και 4
αξιοποίηση συστημάτων αποτελεσματικής στήριξης αποφάσεων που βασίζονται σε σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους. Οι μέθοδοι αυτές εδράζονται σε μεθοδολογίες της επιχειρησιακής έρευνας, της στατιστικής και των μαθηματικών, της χρηματοοικονομικής, της οικονομετρίας, κλπ. Η ζήτηση για διοικητικά στελέχη που συνδυάζουν αποτελεσματική κατανόηση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και προκλήσεων και έχουν ανεπτυγμένες αναλυτικές ικανότητες αξιοποίησης και διοίκησης σύγχρονων μέσων υποστήριξης αποφάσεων συνεχώς αυξάνεται. Το πρόγραμμα σπουδών στη Διοικητική Επιστήμη στοχεύει ακριβώς στην καλλιέργεια αυτού του συνδυασμού γνώσεων και δεξιοτήτων. Οι απόφοιτοι με ειδικότητα στη Διοικητική Επιστήμη θα αποκτήσουν τις απαραίτητες ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να διευθύνουν επιχειρησιακές λειτουργίες σε ποικίλους τομείς, όπως στη βιομηχανία, στη διοικητική μέριμνα και τροφοδοσία, στη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, στα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά, στις τηλεπικοινωνίες και συγκοινωνίες, σε τομείς των υπηρεσιών, σε τμήματα προγραμματισμού, οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, διαχείρισης κινδύνων, ανάπτυξης τεχνολογίας, κλπ. Θα αποκτήσουν επίσης στέρεο υπόβαθρο για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως έχει επιτύχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό προηγουμένων αποφοίτων αυτής της ειδικότητας.


Μάρκετινγκ(Marketing):

H ειδίκευση στο Μάρκετινγκ παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για επιτυχημένη επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία. Επικεντρώνεται στην καλλιέργεια γνώσεων, δεξιοτήτων και τεχνικών που στοχεύουν στην επιτυχή εντόπιση, πρόβλεψη, κατανόηση και ικανοποίηση των αναγκών των πελατών. Οι απόφοιτοι της ειδίκευσης Μάρκετινγκ θα είναι σε θέση να αναλύουν, σχεδιάζουν, υλοποιούν και ελέγχουν την αντίληψη, τιμολόγηση, διανομή και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών μιας επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και τις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η εξειδίκευση στο Μάρκετινγκ παρέχει ευκαιρίες εργοδότησης σε διάφορους τομείς του Μάρκετινγκ, όπως είναι η διοίκηση μάρκετινγκ, το βιομηχανικό μάρκετινγκ, η διοίκηση λιανεμπορίου, το διεθνές μάρκετινγκ, η διοίκηση πωλήσεων, η έρευνα αγοράς, η διαφήμιση και οι δημόσιες σχέσεις. Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ έχουν τη δυνατότητα απαλλαγών από το επαγγελματικό πτυχίο του Chartered Institute of Marketing, καθώς και τη συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Masters, Ph.D) σε αξιόλογα πανεπιστήμια του εξωτερικού.


Λογιστική(Accounting):

H Λογιστική βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Η ειδίκευση στη Λογιστική εστιάζεται στην εμβάθυνση γνώσεων τόσο στη λογιστική όσο και στη διοίκηση επιχειρήσεων γενικά, και στην εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων από διοικητικά στελέχη, επενδυτές, και χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Οι απόφοιτοι με ειδίκευση στη λογιστική αναπτύσσουν προσόντα για να επιτύχουν στις μεταπτυχιακές τους σπουδές (Masters, Ph.D.), για να συνεχίσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση ως Chartered Accountants, Certified Accountants, Certified Management Accountants ..\ACCA\ACCA EXCEMPTIONS.pdf, ή για να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, π.χ., σε τράπεζες, σε λογιστικές επιχειρήσεις, σε ελεγκτικούς οίκους, σε χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, κτλ. Οι οργανισμοί Institute of Chartered Accountants in England and Wales και Association of Chartered Certified Accountants δίνουν την ευκαιρία στους πτυχιούχους του Τμήματος να παρακαθίσουν τις αντίστοιχες εξετάσεις στην Κύπρο. Το Τμήμα έχει επίσημες διευθετήσεις με αυτούς τους οργανισμούς για εισδοχή των πτυχιούχων μας στο επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών τους και για αναγνώριση μαθημάτων λογιστικής για απαλλαγή από αντίστοιχα θέματα των επαγγελματικών εξετάσεων. Απόφοιτοι της ειδίκευσης της λογιστικής είχαν ιδιαίτερες επιτυχίες και διεθνείς διακρίσεις σε επαγγελματικές εξετάσεις λογιστικής. Τα τελευταία χρόνια, στις εξετάσεις του Institute of Chartered Accountants in England and Wales, απόφοιτοι της ειδίκευσης εξασφάλισαν παγκόσμια βραβεία.


Χρηματοοικονομική(Finance):

Η ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική επικεντρώνεται στην εμπέδωση της γνώσης, του θεωρητικού πλαισίου και των αναλυτικών μεθόδων που χρειάζονται για τη λήψη επιτυχημένων χρηματοοικονομικών αποφάσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν σε ένα περίπλοκο, ανταγωνιστικό και διεθνοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Απόφοιτοι της χρηματοοικονομικής αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να φέρουν σε πέρας τη χρηματοοικονομική λειτουργία (εξασφάλιση κεφαλαίων, λήψη επενδυτικών αποφάσεων και διαχείριση κινδύνων) σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, όπως: τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων, βιομηχανικές επιχειρήσεις, εμπορικούς οίκους, εταιρείες αγοραπωλησίας συναλλαγμάτων, εταιρείες διαχείρισης 6
ταμείων προνοίας, και κυβερνητικούς οργανισμούς (π.χ. Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών). Έχουν επίσης την ευκαρία να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουν με επιτυχία μεταπτυχιακές σπουδές (Master, Ph.D) ή να προχωρήσουν με την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου CFA (Chartered Financial Analyst)
Aπόφοιτοι έχουν εισαχθεί σε μεταπτυχιακά προγράμματα όπως του London School of Economics, Manchester, Warwick, UCL και Southampton ή σε διδακτορικά προγράμματα στην Αμερική. Έχουν επίσης εξασφαλίσει υποτροφίες από το CFA society, για εξασφάλιση τίτλου CFA.

Από εδώ και πέρα είναι δικά μου:

Kourkoulos το ΔΕΤ όντως έχει πολύ πληροφορική γιατί ναι μεν το πτυχίο είναι Διοικητικής Επιστήμης, αλλά το άλλο μισό είναι και Τεχνολογίας(Technology). Το θέμα είναι πως δεν μπορούμε να ορίσουμε το ΔΕΤ ως τμήμα Πληροφορικής που απλά κάνουν οικονομία και διοίκηση, γιατί αν ήταν έτσι, η δομή του προγράμματος σπουδών του θα ήταν πολύ διαφορετική..., δηλαδή θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος που δεν γνωρίζει, μόλις ακούσει αυτό να νομίσει ότι είναι τμήμα Πληροφορικής που προσφέρει ειδίκευση σε οικονομικά και διοίκηση κάτι που δεν ισχύει. Το πιο σωστό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή ότι είναι πτυχίο Διοικητικής Επιστήμης που η περιγραφή αυτής της ειδικότητας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κάνει φύλλο και φτερό τι είναι ακριβώς η Διοικητική Επιστήμη και από εκεί και πέρα μπορούμε να κατανοήσουμε άνετα γιατί επέλεξαν να το συνδυάσουν με το Τεχνολογίας(Technology) και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσα μαθήματα πληροφορικής όπως είπες :-))).

Φιλικά!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kourkoulos

Νεοφερμένος

Ο kourkoulos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 10 μηνύματα.
@APN

Πρεπει ομως ο κοσμος να καταλαβει οτι η Διοικητικη Επιστημη ΔΕΝ ειναι το Management. Διοικητικη επιστημη ειναι ενας κλαδος που ασχολειται με συγκεκριμενα πραγματα πανω στη διοικηση. Ενα παιδι μπορει να τελειωσει το ΔΕΤ και να μην ειναι σε θεση ουτε εναν Ισολογισμο να καταρτισει. Ας μη πουμε για τα πιο εξειδικευμενα. Το ΔΕΤ ειναι για μενα κυριως Διοικητικη Υποστηριξη. Δεν πρεπει τα παιδια του Λυκειου να νομιζουν οτι το ΔΕΤ ειναι ΟΔΕ+Πληροφορικη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

APN

Νεοφερμένος

Ο APN αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 14 μηνύματα.
Νομίζω η πιο πάνω περιγραφή ήταν αρκετή για να καταλάβει κάποιος τι είναι Διοικητική Επιστήμη. Από εκεί και πέρα η Λογιστική δεν είναι αντικείμενο της Διοικητικής Επιστήμης και για αυτό δεν κάνουν. Έχουν μόνο ένα εισαγωγικό μάθημα στο ΔΕΤ σε Λογιστική για να γνωρίζουν απλά περί τίνος πρόκειται. Αν ενδιαφέρεται κάποιος για Λογιστική σίγουρα δεν πρέπει να επιλέξει το ΔΕΤ. Ούτε επίσης Χρηματοοικονομικά και Μάρκετινγκ. Αλλά αν κάποιος από το ΔΕΤ ενδιαφέρεται για αυτά μπορεί να κάνει κάποιο μεταπτυχιακό ή Επαγγελματικό Τίτλο σε αυτούς τους τομείς και για να λέγονται και τα θετικά παίρνει και πολύ καλά εργαλεία που συνδυάζονται με αυτούς τους τομείς κάποιος ΔΕΤΑΡΙΟΣ. Όντως το ΔΕΤ δεν είναι ΟΔΕ + Πληροφορική όπως νομίζουν μερικοί :-))).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

billtimex

Νεοφερμένος

Ο billtimex αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Καλησπέρα
Χρειάζομαι συμβουλές σχετικά με τα τμήματα οικονομικών επιστημών...ποια θεωρούνται καλύτερα.σε τι διαφέρουν αν διαφέρουν.Σε ποίους τομείς δίνουν βάση και γενικά οτιδήποτε ξέρετε για αυτές τις σχολές που θα μπορούσε να με διαφωτίσει...

ευχαριστώ εκ των προτέρων..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Sail Beg

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Sail Beg αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 319 μηνύματα.
Καλησπερα φιλε.
Πολλους θα ακουσεις να λενε οτι το καλυτερο τμημα ειναι αυτο της ΑΣΟΕΕ,μην ακους κανεναν,σιγουρα η ΑΣΟΕΕ εχει καλο ονομα,βρες τον οδηγο σπουδων που σου ταιριαζει και πορευσου.
Πανω κατω ολα τα τμηματα οικονομικης επιστημης-επιστημων ειναι ιδια,η διαγορα τους νομιζω εντοπιζεται στο κατα ποσο ειναι ποσοτικα-σιγουρα ειναι το πιο ποσοτικο τμημα του 5ου πεδιου.
Το κυριο αντικειμενο μελετης του ειναι η μικροοικονομικη,η μακροοικονομικη θεωρια και η οικονομετρια,με την απαραιτητη αρωγη των μαθηματικων και της στατιστικης.
Η συμβουλη μου τωρα,πρεπει να ξεκαθαρισεις τι θες,οπως εχω ξαναπει,αν εχεις αποκλεισει απο το μυαλο σου την ακαδημαικη-ερευνητικη καριερα,θα σου προτεινα να μην το επιλεξεις.Θα ταν προτιμοτερο να επιλεξεις ενα τμημα τυπου ΟΔΕ η ΛογΧρη.
Απο κει και περα αν θες ερευνα και να κατανοησεις την οικονομικη επιστημη στο ολο της,επελεξε το χωρις δευτερη σκεψη,απλα να εισαι ετοιμος για πολλα μαθηματικα και στατιστικη(τουλαχιστον για το τμημα μου)
Οτιδηποτε αλλο θες μπορες να ρωτησεις.Πιο κατω σου παραθετω ορισμενους συνδεσμους με τα προγραμματα σποδων και καποιων εννοιων.
https://www.econ.aueb.gr --> ΑΣΟΕΕ
https://www.unipi.gr/akad_tmhm/oikon_epist/oikon_epist_index.html --> Πα.Πει
https://www.uom.gr/index.php?tmima=3&categorymenu=2 --> Πα.Μακ
Τα τρια πιο ''φημισμενα'' πανεπιστημια στον τομεα αυτον.
Επισης,δες τα παρακατω
https://el.wikipedia.org/wiki/Μικροοικονομία
https://el.wikipedia.org/wiki/Μακροοικονομία
https://el.wikipedia.org/wiki/Οικονομετρία
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

spike13

Νεοφερμένος

Ο spike13 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 13 μηνύματα.
και το ΕΚΠΑ μια χαρα ειναι απο οσο ξερω
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giwrgossp

Νεοφερμένος

Ο giwrgossp αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
Τα είπε πολύ ωραία ο SailBeg , ψάξε τους οδηγούς σπουδών για τα τμήματα που σε ενδιαφέρουν και σύγκρινε τι σου αρέσει περισσότερο . Αλλά πάνω κάτω τα ίδια μαθήματα θα έχεις στην τελική . Μακρο,Μικρο, Οικονομετρίες,Χρηματοοικονομικές ,Μαθηματικά ,Στατιστική είναι τα standard σε όλα τα τμήματα . Απλά πριν επιλέξεις ένα καθαρά οικονομικό τμήμα κοίτα να είσαι εξοικειωμένος με τα μαθηματικά και να σου αρέσουν γιατί θα τα έχεις μπροστά σου σχεδόν παντού.Σε αυτό που διαφέρει το Οικονομικό τμήμα είναι ότι αντί για μία μίκρο που κάνουν σε άλλα τμήματα του 5ου πεδίου εσύ θα κάνεις 3 , αντι για μία μάκρο εσύ θα κάνεις 3 και ου τω καθεξής . Θα εμβαθύνεις δηλαδή στα κύρια στοιχεία της οικονομικής επιστήμης , άρα όπως και να έχει δεν θα πρέπει να είσαι απομακρυσμένος από τα μαθηματικά , χωρίς όμως να σημαίνει ότι έχει κανένα τρομερά δύσκολο επίπεδο μαθηματικών ( μια ανάλυση κάνουμε όχι καμιά αλγεβρική τοπολογία :P ) . Κάτι τελευταίο, εγώ προσωπικά το Οικονομικό τμήμα το θεωρώ την καλύτερη επιλογή στο 5ο πεδίο ΕΑΝ έχεις στα πλάνα σου την απόκτηση μεταπτυχιακού . Το οικονομικό θέλει μεταπτυχιακό , έτσι απλά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Σου δίνει την ευκαιρία να έχεις μια πληθώρα επιλογών για την εξειδίκευση σου , με τίμημα όμως να κάνεις πιο "γενικά" μαθήματα στο πτυχίο . Εάν έχεις επιλέξει από τώρα όμως οτι π.χ. σου αρέσει το επάγγελμα του λογιστή τότε δεν βρίσκω τον λόγο να πάς στο οικονομικό , πήγαινε ΛΟΧΡΗ για να μήν τρέχεις μετά σε μεταπτυχιακά εάν δεν θέλεις .

και το ΕΚΠΑ μια χαρα ειναι απο οσο ξερω

Μια χαρά τμήμα είναι και του ΕΚΠΑ , μην αρχίσουμε τις συγκρίσεις , όλα λίγο πολύ έχουν τα καλά τους και τα κακά τους
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

billtimex

Νεοφερμένος

Ο billtimex αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!
Θα ήθελα και μερικές συμβουλές σχετικά με το ποια σειρά να δηλώσω τις σχολές..αντανακλούν καθόλου τα μόρια την ποιότητα των σχολών??μεταξύ ασσοε πανεπ,παμακ και εκπά ποίο θα μου προτείνατε?όλα αυτά προφανώς είναι κάπως υποκειμενικά και δύσκολο να απαντηθούν(εφόσον δεν υπάρχει κανένας φοιτητής που να έχει σπουδάσει σε όλες τις σχολές)..όποτε θα ήταν χρήσιμο να ακούσω τις γνώμες ατόμων που έχουν σπουδάζει ή σπουδάζουν σε κάποιο από αυτά τα τμήματα και άμα νοιώθουν ευχαριστημένοι...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

GeorgeRtr

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο GeorgeRtr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 203 μηνύματα.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!
Θα ήθελα και μερικές συμβουλές σχετικά με το ποια σειρά να δηλώσω τις σχολές..αντανακλούν καθόλου τα μόρια την ποιότητα των σχολών??μεταξύ ασσοε πανεπ,παμακ και εκπά ποίο θα μου προτείνατε?όλα αυτά προφανώς είναι κάπως υποκειμενικά και δύσκολο να απαντηθούν(εφόσον δεν υπάρχει κανένας φοιτητής που να έχει σπουδάσει σε όλες τις σχολές)..όποτε θα ήταν χρήσιμο να ακούσω τις γνώμες ατόμων που έχουν σπουδάζει ή σπουδάζουν σε κάποιο από αυτά τα τμήματα και άμα νοιώθουν ευχαριστημένοι...
ΑΣΟΕΕ> ΠΑΜΑΚ > ΕΚΠΑ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,890 μηνύματα.
Μια ερώτηση παιδιά έχει οικονομικά και ο Βόλος.
Αν ναι είναι ΑΕΙ ή ΤΕΙ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

methexys

Τιμώμενο Μέλος

Η methexys αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 9,099 μηνύματα.
Μια ερώτηση παιδιά έχει οικονομικά και ο Βόλος.
Αν ναι είναι ΑΕΙ ή ΤΕΙ

Ναι, έχει, ΑΕΙ είναι. Ο,τι ερωτήσεις εχετε για Βόλο, εδώ είμαι :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,890 μηνύματα.
Ναι, έχει, ΑΕΙ είναι. Ο,τι ερωτήσεις εχετε για Βόλο, εδώ είμαι :P
Ευχαριστώ να σαι καλά
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Επειδή με έχουν ρωτήσει αρκετά παιδιά για το θέμα:

Εγώ για διάφορους λόγους δεν πέρασα σε οικονομική σχολή. Ήταν πολλοί οι λόγοι αυτοί και δεν υπάρχει λόγος να τους αναλύσω εδώ. Ότι έγραφα όντας στο λύκειο, δεν σημαίνει ότι μένει για πάντα χωρίς να αλλάξει. Κυρίως επειδή στο λύκειο ψαχνόμουν. Στο λύκειο κανείς δεν έχει γενική άποψη του τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο, και γενικά τι πραγματικά, στην πράξη, του αρέσει. Στην τελική είμαι ευχαριστημένος που δεν πέρασα σε οικονομική σχολή, καθώς δεν μου ταιριάζει. Αυτό δεν έχει να κάνει με το αν οι οικονομικές επιστήμες είναι "καλές" ή "κακές". Απλώς εγώ σαν άνθρωπος θα βαριόμουν την ζωή μου διαβάζοντας οικονομικά.

Για να λύσω τυχόν παρεξηγήσεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dimitra1997

Νεοφερμένος

Η dimitra1997 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 14 μηνύματα.
γειαα σας!!
θα ηθελα να ρωτησω την γνωμη σας σχετικα με το ποια θεωρειται πιο καλη σχολη παπει ή εκπα
ενδιαφερομαι για το τμημα οικονομικης επιστημης!
Ξερω οτι ειναι τρυπακι τωρα το να συγκρινεις σχολες, αλλα σε 1 μηνα δινω... και ξερετε τα'χετε περασει οι περισσοτεροι!
ΑΣΟΕΕ οπως ειναι λογικο(κατα εμενα τουλαχιστον) πρωτη επιλογη αλλα θεωρω οτι δεν την πιανω :/
οποτε θελω την γνωμη σας για τα αντιστοιχα τμηματα παπει και εκπα..
απ'οτι εχω δει το παπει προσφερει πιο γενικες γνωσες πανω στο θεμα ενω το εκπα πιο θεωρητικες αλλα παρατηρησα οτι το εκπα ειναι πιο οργανωμενο λογω οτι σου εχει τις κατευθυνσεις...
εσεις τι γνωμη εχετε για ολα αυτα? τι προτεινετε?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giorgos216

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,247 μηνύματα.
γειαα σας!!
θα ηθελα να ρωτησω την γνωμη σας σχετικα με το ποια θεωρειται πιο καλη σχολη παπει ή εκπα
ενδιαφερομαι για το τμημα οικονομικης επιστημης!
Ξερω οτι ειναι τρυπακι τωρα το να συγκρινεις σχολες, αλλα σε 1 μηνα δινω... και ξερετε τα'χετε περασει οι περισσοτεροι!
ΑΣΟΕΕ οπως ειναι λογικο(κατα εμενα τουλαχιστον) πρωτη επιλογη αλλα θεωρω οτι δεν την πιανω :/
οποτε θελω την γνωμη σας για τα αντιστοιχα τμηματα παπει και εκπα..
απ'οτι εχω δει το παπει προσφερει πιο γενικες γνωσες πανω στο θεμα ενω το εκπα πιο θεωρητικες αλλα παρατηρησα οτι το εκπα ειναι πιο οργανωμενο λογω οτι σου εχει τις κατευθυνσεις...
εσεις τι γνωμη εχετε για ολα αυτα? τι προτεινετε?

Δήμητρα, απ'όσα λίγα ξέρω, προτείνω να επιλέξεις βάσει προγράμματος σπουδών και μόνο. Άντε και βάσει γεωγραφικού σημείου ίσως, εμένα π.χ. δε με βολεύει το Πα.Πει. γεωγραφικά και θα έκανα πολύ ώρα να πάω, πράγμα που θα με αποθάρρυνε όσο να'ναι από την καθημερινή παρακολούθηση. :whistle:

Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ είναι ένα καλό τμήμα απ'όσο ξέρω από φοιτητές του. Δεν είναι "θεωρητικό" συνολικά, όπως λένε, καθώς έχει εντυπωσιακά μεγάλο εύρος μαθημάτων επιλογής για να δημιουργήσεις το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμείς. Απλώς, σε αντίθεση με τα τμήματα του ΟΠΑ και του Πα.Πει., έχει τρια υποχρεωτικά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας, άρα μόνο κατ'αυτή την έννοια έχει λιγότερο τεχνοκρατικό προσανατολισμό από τα δύο αντίστοιχα τμήματα, και περισσότερο κοινωνικοπολιτικό.

Να σου πω για μένα. Εγώ, κατά τη διάρκεια της Γ' Λυκείου, ήμουν ανάμεσα σε τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Οικονομικής/-ών Επιστήμης/-ών. Λόγω των μακράν καλύτερων επιδόσεών μου στα μαθήματα βαρύτητας του 5ου επιστημονικού πεδίου, στράφηκα στο δεύτερο αντικείμενο, και προσπαθούσα να επιλέξω μεταξύ του τμήματος του ΟΠΑ και του τμήματος του ΕΚΠΑ. Είχα σκεφτεί και το ΔΕΟΣ του ΟΠΑ, αλλά αποφάσισα πως ήθελα να ξεκινήσω από κάτι γενικότερο. Ενώ εμένα σαφώς θα με ενδιέφερε η πολιτική οικονομία και γενικώς όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτικός προσανατολισμός (και όχι τεχνοκρατικός) στα οικονομικά, αποφάσισα με λανθασμένα κριτήρια. Είδα ότι λέγανε καλύτερα λόγια για το τμήμα του ΟΠΑ και για την οργάνωση του πανεπιστημίου κλπ., και, επικεντρωμένος σε μικρά θέματα, δεν έβλεπα τις πραγματικές μου προτιμήσεις. Έτσι, επέλεξα το τμήμα του ΟΠΑ, στο οποίο παρακολούθησα για 2,5 μήνες και αποφάσισα να το παρατήσω. Καλά σχόλια μπορώ να σου πω αντικειμενικά, αλλά δεν ήταν για μένα. Θα συμπληρώσω μηχανογραφικό με το 10%, και αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικό θα είναι το τμήμα του ΕΚΠΑ, για να δω αν έχει νόημα να το δηλώσω ή πρέπει όντως να πάω προς πολιτική επιστήμη. Πάντως, είμαι βέβαιος πως, εάν θελήσω να συνεχίσω στα οικονομικά, το ΕΚΠΑ είναι καταλληλότερο για μένα.

Να ξέρεις, οι περισσότεροι που λένε "η ΑΣΟΕΕ είναι καλύτερη", "η Ιατρική/το ΕΜΠ είναι η καλύτερη σχολή" κλπ. κλπ., δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με κανένα τέτοιο πανεπιστημιακό τμήμα. Είναι η λογική του "έτσι άκουσα, έτσι λέω", οπωσδήποτε μην αφήσεις τέτοιες απόψεις να σε επηρεάσουν.

Παρόλα αυτά, αν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος του ΟΠΑ σε καλύπτει πλήρως και δε συγκινείσαι από την πληθώρα μαθημάτων (και δη των λιγότερο τεχνοκρατικών και business-related, καθώς το ΟΠΑ έχει αρκετά-πολλά τέτοια ούτως ή άλλως) του ΕΚΠΑ, τότε είναι καλή περίπτωση για πρώτη σου επιλογή. Έπειτα, προσπάθησε να επιλέξεις αν προτιμάς ΕΚΠΑ ή Πα.Πει. βάσει προγράμματος σπουδών. Ζύγισε και τις αποστάσεις, κατά τη γνώμη μου, από το σπίτι σου (αν μένεις στην Αθήνα). Αν ακόμη δεν καταφέρεις να βγάλεις συμπέρασμα (πιστεύω θα τείνεις προς κάποιο τμήμα), και γεωγραφικά δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά, η προσωπική μου προτίμηση είναι στο τμήμα του ΕΚΠΑ, καθώς έχει πολύ μεγάλο εύρος μαθημάτων, είναι τμήμα του μεγαλύτερου και αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας και, προσωπικά, με ενδιαφέρουν πιο πολύ τα πλησίον τμήματα (Νομικής, Πολιτικής Επιστήμης) εν συγκρίσει με τα τμήματα του Πα.Πει. (ΟΔΕ, Χρηματοοικονομικά, Ναυτιλιακά κ.ά.) για λίγα μαθήματα επιλογής παραπάνω. Αλλά αν κρίνεις πως το Πα.Πει. είναι καταλληλότερο για σένα, οπωσδήποτε να το δηλώσεις δεύτερο.

Εμένα αυτή είναι η άποψή μου, πιθανώς θα ακούσεις και άλλες. Για ό,τι άλλο χρειαστείς μπορείς να ρωτήσεις (προσωπικά, απαντάω ευχαρίστως και σε προσωπικά μηνύματα).

Καλή επιτυχία! :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

christos365

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Christos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 150 μηνύματα.
Γεια σαε παιδια θελω μια χαρη για τν επιλογη των σχολων. Δεν ξερω με τ σειρα μα βαλω τα Οικονομικα Ιωαννινων Πατρας Βολου και τ Διοικηση Επιχ. Πατρας .
Ακομη τα τμηματα Δημοσιας Διοικησης Παντειου και Οικον. κ Περιφ. Αναπτ. Παντειου ειναι καλα ?
Δευτεον τ τμημα Marketing του ΟΠΑ τ γνωμη εχετε?
Και τελος πειτε γνωμες και για το τμημα Βιομηχ. Διοικ. του ΠΑ.ΠΕΙ.
Ευχαριστω ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top