Επειδή έχεις σύγχυση λίγο μέσα στο μυαλό σου φίλε μου μαθητή. Θα σου πώ πώς ναι κακός στα Οικονομικά τμήματα Α.Ε.Ι. δίνεται η δυνατότητα και στην "κουτσή Μαρία" να μπεί με την έννοια ότι μέσα σε 200+ άτομα μιάς Οικονομικής σχολής θα υπάρχουν 20-30 άτομα από θεωρητική. Αυτό διαπίστωσα καί εγώ απο το Οικονομικό του Πα.Μακ. που τέλειωσα όταν το ειδικό τμήμα που έκαναν οι καθηγητές για τους θεωρητικούς ήταν περίπου άν θυμάμαι καλά γύρω στα 25 άτομα. Το ίδιο μου μετέφερε και ο μεγαλύτερος αδερφός μου απο το Α.Π.Θ. που και πάλι εκεί οι θεωρητικοί ήταν γύρω στους 30.
Τώρα το ότι θεωρώ κακό να μπαίνουν οι θωρητικοί σε Οικονομικά δέν είναι γιατί δήθεν θα μου ρίξουν το επίπεδο της σχολής, αλλά γιατί οι ίδιοι δέν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ολοκληρώματα και άλλα μαθηματικού υποβάθρου μαθήματα, π.χ. Διωνυμικές κατανομές σε Στατιστική κ.τ.λ. και έτσι μέναν πίσω σε μαθήματα που είχαν την λογική αλυσίδας, πώς θα μπείς σε Οικονομετρίες όταν ΄δεν έχεις περάσει Στατιστική Ι κα ΙΙ?
Προσωπικά άν μπορούσαν να μπαίνουν και σ εποσοστό 50% απο θεωρητική θα χαιρόμουνα, γιατί απλούστατα θα είχα αύριο μεθαύριο να αντιμετωπίσω ανταγωνισμό με λιγότερα εργαλεία επίλυσης μαθηματικού υποβάθρου και συνήθως είναι παιδιά που ενδιαφέρονται για το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού οικονομολόγου, επάγγελμα το οποίο δέν θα ακολουθούσα ποτέ προσωπικά. Οπότε άς μπούνε όσοι θέλουν, στο κάτω κάτω ούτε μας καθυστερούσαν το μάθημα γιατί τους είχαν χώρια σε αυτά τα μαθήματα ούτε τίποτα.
Τώρα για κάτι απόψεις του στύλ τα Οικονομικά είναι του στύλ Multiple choice questions, άρα είναι εύκολα. Αποδεικνύει ότι τα άτομα που τα λένε δέν έχουν ιδέα και υπόψιν τους, ότι οι μεγαλύτερες επαγγελματικές εξετάσεις στο εξωτερικό όπως ACCA, ACA, CFA, CIMA, CIA κ.τ.λ. με ποσσοστό επιτυχίας κάτω του 50% είναι από τις δυσκολότερες παγκοσμίως και βασίζονται σε αυτού του είδους την εξέταση γιατί έρευνες δείχνουν ότι η ερωτήσεις προβλημάτων με μέθοδο πολλαπλής επιλογής που απαιτεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να ΛΥΣΕΙΣ την άσκηση και μετά να απαντήσεις σημειώνοντας μία εκ των "x" πιθανόν απαντήσεων, απαιτούν αναλυτική ικανότητα, ταχύτητα, ικανότητα αποκλεισμού βάση της εις άτοπον απαγωγή κ.α. Μάλιστα ο David Kaplan (Fortune, Νοέμβριος 2010) και μια Αμερικανίδα ψυχολόγος έδειξαν ότι η κλασσική εξέταση με απλές ερωτήσεις υπολείπεται από τα Multiple Choice προβλημάτων γιατί αποτυγχάνει να μετρήσει επίπεδα αναλυτικής σκέψης και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως η δημιουργικότητα, η ηγεσία και άλλα τα οποία είναι αυτά που θα ξεχωρίσουν αύριο τους αποφοίτους κυρίως οικονομικών σχολών στον εργασιακό τους χώρο.
Έτσι για να φύγει η απορία η Οικονομετρία Ι και ΙΙ ήταν 30 ερωτήσεις πολλαπλής, μαθηματικού και μόνο περιεχομένου άλλωστε είναι καθαρά ένα μάθημα ποσοτικών μεθόδων, για τις οποίες έπρεπε να απαντήσεις λύνοντας 30 μικρό-μεγάλες ασκήσεις σε καθαρό χώρο και όχι σε πρόχειρο γιατί θα ελεγχόταν και η άσκηση που θα αιτιολογούσε την επιλογή σου. Η ώρα ήταν 1 ώρα και 30 λεπτά με μισή ώρα να έχει χαθεί για τον έλεγχο των πάσο. Πολλά μάλιστα ήταν με αρνητική βαθμολογία με αναλογία 1 λάθος απάντηση προς 0,5 χάσιμο βαθμού. Και απ'ότι ξέρω το ίδιο εφαρμοζόταν και στο Οικονομικό Α.Π.Θ. ίσως και λίγο αυστηρότερα και πιθανόν και σε άλλα Οικονομικά Πανεπιστήμια.
Τώρα άν στα Τ.Ε.Ι. τα Multiple Choices ήταν ερωτήσεις θεωρίας με πολλαπλή επιλογή ή μαθηματικές ασκήσεις με επιλογή χωρίς αιτιολόγηση μέσω της λυμένης άσκησης τύπου ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, τότε δικαιολογημένα έχουν αυτήν την εντύπωση.