Giorgos Pamak
Δραστήριο μέλος
Ο Giorgos Pamak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και μας γράφει από Πανόραμα (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 510 μηνύματα.

08-03-13

21:29
Όλο το παραπάνω μήνυμα σου φίλε "Researcher" είναι εκτός ουσίας και δέν προσφέρει τίποτα σε αυτό που ισχύει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.Παντου σχεδόν έτσι και στην Ελλάδα όταν λέμε ερευνητικό Πανεπιστήμιο εννοούμε αυτό που είναι προσανατολισμένο στην:
Βασική Έρευνα και σε ένα κομμάτι την πρωτογενή εφαρμοσμένη έρευνα.
Η Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση έχει ως αποστολή την υψηλή θεωρητική και σφαιρική κατάρτιση του μελλοντικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα που ασχολούνται με την τεχνολογική έρευνα.
Η Τεχνολογική Εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη στην αφομοίωση και μεταφορά των δεδομένων της επιστήμης στην παραγωγή.
Επομένως το μεγάλο λάθος που κάνεις καί εσύ και οι υπόλοιποι σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. άθελά σας και οι καθηγητές των Τ.Ε.Ι. ηθελημένα, είναι η "Δήθεν" απόκτηση Πανεπιστημιακής ιδιότητας από τα Τ.Ε.Ι. ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Άν αυτό συμβεί, τότε θα χαθεί το δεύτερο κομμάτι της "τεχνολογικής ή δευτερεύουσας εφαρμοσμένης έρευνας" και έτσι δέν θα μιλάει κανένας για την ιδιαιτερότητα που θα πρέπει να είχαν τα Τ.Ε.Ι.
Αυτό ξεκινάει από το λάθος που γίνεται ακόμα από το Λύκειο που δίνεται στους μαθητές να επιλέξουν την "κλίση" τους και τον προσανατολισμό τους(ειτε προς την επιστημονική-ερευνητική διαδικασία ειτε προς την τεχνολογική έρευνα", με το να τους επιτρέπει να περάσουν από μιά κοινή διαδικασία ειτε σε Τ.Ε.Ι. είτε σε Α.Ε.Ι.
Αποτέλεσμα?
Όλοι να έχουν σάν πρώτη επιλογή τα Πανεπιστήμια και όσοι να ΔΕΝ περάσουν να καταλήγουν στα Τ.Ε.Ι., πράγμα που μόνο του δηλώνει εξ'αρχής μια αποτυχία, η οποία ποτίζει τον μελλοντικό φοιτητή του Τ.Ε.Ι. και το βλέπει στην συνέχεια σε όλη την Ελληνική κοινωνία αργότερα μέσα στο:
- Μεταπτυχιακό του(που δέν μπαίνει με το ίδιο ποσοστό με τους Πανεπιστημιακούς σε αρκετά ΜΠΣ)
- Στις κατακτήριες, που δέν μπαίνει με τους ίδιους όρους και αναλογία.
- Στην δυνατότητα διδακτορικού που κανένα Τ.Ε.Ι. δέν σχηματίζει αυτόνομα και καλά κάνει γιατί έτσι πρέπει να είναι ο ρόλος του.
Θα έπρεπε λοιπόν όσοι θέλουν να περάσουν σε Πανεπιστήμια ή Τεχνολογικά Ιδρύματα να ακολουθούν διαφορετική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να δηλώνεται εξ'αρχής το ενδιαφέρον του μαθητή και να μήν ΄συνδέεται με την αποτυχία της δεύτερης επιλογής.
Στην ουσία είστε παγιδευμένοι μόνο και μόνο επειδή σας ποτίσαν οι ίδιοι οι παρακινητές σας(καθηγητές) με την ιδέα της Ανωτατοποίησης, την οποία δέν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να επιδιώξετε, γιατί όταν θα συμβεί αυτό θα θεωρήστε όμοιοι με τους πανεπιστημιακούς σε ένα ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό πεδίο, απένταντι σε Α.Π.Θ., ΕΚΠΑ, Ε.Μ.Π. κ.α. τα οποία θα είναι αναγκαστικά σε άλλη κλίμακα εμβέλειας. Για μένα είστε σε κατώτερη θέση μόνο και μόνο γιατί, αντί να επιζητήσετε την ισχυροποίηση του σκοπού δημιουργίας των Τ.Ε.Ι. επιζητείτε ένα ξένο σώμα σε "κεφαλή" που δέν ταιριάζει.
Βασικά το ίδιο το κράτος κοροϊδεύει τους αποφοίτους ΤΕΙ με τους νόμους που ψηφίζονται στη βουλή. Ο τρόπος με τον οποίο ιδρύθηκαν ορισμένα ΤΕΙ και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους είναι αντίθετος με την εφαρμογή των ήδη δημοσιευμένων νόμων σε ΦΕΚ που δεν έχουν καταργηθεί. Αυτό δεν ισχύει για όλα τα τμήματα ΤΕΙ αλλά για ορισμένα όπως είναι τα τμήματα των σχολών τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ.
Παράγραφος 3, Άρθρο 1, Νόμος 4009/2011
Τα ιδρύματα των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν παράλληλα, με διακριτή φυσιογνωμία, σκοπό και αποστολή, που διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα.
Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Αν η φυσιογνωμία των δύο τομέων ήταν διακριτή στην πράξη, τότε τα ΤΕΙ θα έπρεπε να διαθέτουν τμήματα τα οποία οργανώνουν προγράμματα σπουδών που δεν θεραπεύονται από τα πανεπιστήμια. Αν ήταν έτσι θα υπήρχαν τμήματα μηχανικών είτε μόνο στα Πανεπιστήμια είτε μόνο στα ΤΕΙ. Επειδή το αντικείμενο των μηχανικών είναι τεχνολογικό τότε θα έπρεπε οι πολυτεχνικές σχολές να υπήρχαν μόνο στα ΤΕΙ. Αντίστοιχα για τους γεωπόνους και δασολόγους. Επίσης το κράτος δεν επιτρέπει στα ΤΕΙ να οργανώνουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που οδηγούν στη λήψη διδακτορικού διπλώματος. Επομένως το ίδιο το κράτος τα απαξιώνει και δεν τα θεωρεί ισοδύναμα με τα πανεπιστήμια. Συνεπώς η απαξίωση ξεκινά από την πολιτική ηγεσία και προχωράει στην κοινωνία. Ακόμη οι υποψήφιοι απαξιώνουν τα ΤΕΙ καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων δηλώνει στις πρώτες επιλογές τμήματα πανεπιστημιακού τομέα και σε μεταγενέστερες επιλογές αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ. Το όλο παιχνίδι είναι επικοινωνιακό. Μέσα σε ένα όμορφο περιτύλιγμα της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ το κράτος τοποθέτησε των απαξίωση του γι αυτά. Η συσκευασία είναι όμορφη αλλά το περιεχόμενο βρωμάει.
Δύο μηνύματα με ακριβώς την ίδια ουσία, όλα τα άλλα είναι απλά πασαλείμματα για μερικούς που θέλουν σόνϋ και καλά να λέγονται επιστήμονες. Ενώ ήταν άτομα των 8.000 - 12.000 μορίων. Η χρήση παιδιάστικης επιχειρηματολογίας, του τύπου "ένας" στους 100.000 από Τ.Ε.Ι. ή απόφοιτος Λυκείου έγινε ερευνητής και εφευρέτης είναι τόσο ανούσια, ώστε θα με απέτρεπε στο να αναφέρω τους 10.000 από τους 100.000 αποφοίτους Πανεπιστημίων για παράδειγμα που προσέφεραν με το έργο τους σε αυτόν τον κόσμο. Εδώ μιλάμε για τον κανόνα όχι για την εξαίρεση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.