Λοιπόν στο θέμα των επενδύσεων το λινκ είναι αυτό
https://www.opengov.gr/ypoian/?p=3469
Στο θέμα του διδακτορικού εμπειρίας , παντού ακόμα και στο διεθνές σύστημα προσόντων , διπλάσιου χρόνου εμπειρία ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό κύκλο . Επίσης μιλάς γιά ΠΜ με ΔΔ χωρίς εμπειρία που θα εκπαιδευτεί εύκολα με ΠΜ με μεγάλη εμπειρία . Μα αυτοί μετά δεν θα συναντηθούν στο μέλλον αφού ο έμπειρος θα αποχωρήσει λόγω ηλικίας .
Τώρα πρέπει να μαζέψουμε τις 500 σχολές . Ακούγονται πολλά θα δούμε τί θα γίνει .
Paterasyp είδα το λινκ. Αρχικώς: δεν έχω εμπειρία στο χώρο των επενδύσεων, αλλά κατάλαβα άλλο πράγμα από αυτό που ρώτησες. Βασικά αναφέρει για «επιμελητήρια», όχι ένα. Καταλαβαίνω ότι όλα θα εμπλακούν.
Επίσης, μετά αναφέρει τομείς δράσης που δεν σχετίζονται με τα γεωπονικά. Αν θες διαφώτισέ μας σχετικά λίγο παραπάνω.
Στο θέμα-διδακοτιρκού-εμπειρίας ας το αναλύσουμε εδώ λίγο παραπάνω, γιατί τώρα διακρίνω ότι έχουμε διαφορετικά πράγματα στο μυαλό μας (απο ηλικίες εγώ κοντά στα 30 με ~45άρα και εσύ κοντά 30άρη με 60φεύγα).
Αρχικά τα πάντα όλα συμπυκνώνονται, από μεριάς μου, στη φράση «ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς»!
Αρχικά τα ακαδημαϊκά: από γνώσεις στο πτυχίο, ένας που το πήρε π.χ. πριν 4-5 χρόνια πτυχίο λογικά πρέπει να έχει περισσότερες γνώσεις ή/και πιο «εκσυγχρονισμένες» αν θέλεις από αυτόν που πήρε π.χ. πριν 30 χρόνια (φυσικό και επόμενο από την εξέλιξη του χρόνου και της επιστήμης που δεν μένει στάσιμη).
Επίσης, το διδακτορικό δεν είναι κάτι που «κρατά 100 χρόνια», αλλά 3 έτη (άντε 4-5 στην Ελλάδα).
Τώρα στα εργασιακά: προφανώς ένας που ξεκινά να εργάζεται με έναν που είναι κοντά στη σύνταξη ΔΕΝ υπάρχει λόγος σύγκρισής τους. Αφού ο δεύτερος σε λίγο «απομακρύνεται» από τον επαγγελματικό στίβο.
Ένας που έκανε διδακτορικό αρχικά αποβλέπει αρχικώς να κινηθεί σε άλλους εργασιακούς χώρους από αυτούς που θα κινηθεί ο απλός πτυχιούχος. Ή μάλλον πάντα θα αποβλέπει να «εκμεταλλευτεί» αυτό το (επιπλέον) προσόν με κάποια καλύτερη δουλειά.
Επίσης, υπάρχουν χώροι επαγγελματικής δράσης (έρευνα σε ινστιτούτα, εξειδικευμένες εταιρείες με πολυπλοκότερες ή εξειδικευμένες κατασκευές κ.λ.π.), που θα αναζητά στελέχη με διδακτορικά (εξειδικευμένες γνώσεις). Άρα ο πτυχιούχος με 30 χρόνια εμπειρία προς τα εκεί δεν θα μπορούν προς τα εκεί να εργαστούν. Ελπίζω να έγινε αντιληπτό το τι θέλω πω...
Τώρα αν σε ένα χώρο εργασιακό (π.χ. ΑΣΕΠ που είπες για προσοντολόγιο) που δύνανται να πάνε όλοι, τότε παρατηρούμε ότι έχει γίνει προσπάθεια «εξομοίωσης» των δύο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ πραγμάτων (διδακτορικό με χρόνια εργασίας). Παρατηρούμε λοιπόν το διδακτορικό προσφέρει 300 μόρια, κάτι που αντιστοιχεί σε εμπειρία εργασίας ~3,5 ετών. Επίσης, παρατηρούμε ότι προσμετράται εμπειρία μέχρι τα 5 έτη (και όχι παραπάνω). Το γιατί συζητείται αν θες...
Και μην ξεχνάς, ότι ένας που κάνει διδακτορικό για 3-4-5 χρόνια δεν σημαίνει ότι δεν απαγορεύεται παράλληλα να εργάζεται.
Επαναλαμβάνω, ότι η εμπειρία στην αγορά εργασίας είναι επίσης ένα πολύτιμο εφόδιο (για να μη λένε μετά ότι Voudou λέει ότι η εμπειρία είναι τίποτα και το διδακτορικό τα πάντα).
Εν κατακλείδι πιστεύω ότι το Διδακτορικό είναι ανώτερο από την εργασιακή εμπειρία, γιατί αποτελεί ένα εφόδιο που σε βοηθάει να βλέπεις τα πράγματα (απλοϊκά) πιο «επιστημονικά» και έχεις εντρυφήσει σε τεχνογνωσία βαθύτερα από ό,τι ένας πτυχιούχος (σκέτο). Μάλιστα, σού προσφέρει το εφόδιο να κινείσαι σε όλη την γκάμα εργασιακών δράσεων στην αγορά (περισσότερες επιλογές), ενώ ο πτυχιούχος με εμπειρία δεν μπορεί.
Από εκεί και πέρα εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν. Πτυχιούχος υπερδραστήριος με συνεχείς επιμορφώσεις και σεμινάρια, πολυετή εργασία και εφαρμογή νέας τεχνογνωσίας σε συγκεκριμένο χώρο δράσης, ναι μπορεί να ξέρει σε δεδομένο χρόνο περισσότερα.
Και εδώ σχόλιο (για να μην είμαστε τελείως εκτός βάσει του θέματος του παρόντος θρεντ): παλιά στα ΤΕΙ υπήρχαν κάποιοι λίγοι τέτοιου είδους στελέχη που προσέφεραν την πολύτιμη τεχνογνωσία τους από την «πράξη/αγορά εργασίας» (και αν θέλετε να ξέρουν περισσότερα από ένα λέκτορα με διδακτορικό που έχει περιοριστεί στην έρευνα και μόνο). Ωστόσο με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που θέλουμε τα ΤΕΙ να αποκτήσουν, αυτοί οι άνθρωποι μένουν εκτός στις προσλήψεις, γιατί κερδίζει ο νέος πτυχιούχος με μάστερ (καλύτερο/χειρότερο, συζητείται).
Επίσης, εκτός από τις προηγούμενες ερωτήσεις μου παραπάνω, παραθέτω προς συζήτηση και ακόμα ένα τώρα (είναι νέο σχετικά): με την άρνηση των ΤΕΙ να συγχωνευθούν με Πανεπιστήμια στο σχέδιο Αθηνά που επίκειται και (μετονομασία?) ως Τεχνολογικά Πανεπιστήμια να αποκτήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας.
Και εδώ για τις πολλές περικοπές στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ που έλεγα:
https://www.esos.gr/dimosia-ekpaidef...ros-voyleytes-ta-idrymata-mas-dialyontai.html (αντίστοιχα στα πανεπιστήμια, πλήττονται περισσότερο τα περιφερειακά, γιατί δεν δίνονται πιστώσεις για 407).